Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2000. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a díszpolgári cím, valamint kitüntető díj alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2015. 07. 01

Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2000. (XI. 29.)

rendelete a díszpolgári cím, valamint kitüntető díj alapításáról és

adományozásáról


(Egységes szerkezetben a 15/2015.(VI.30.) ör. módosítással)



Zalakomár község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1.§. (6) bekezdése a.) pontja és 16. §.(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. Törvény 7.§. (1) bekezdésében foglaltakra, a községért tevékenykedő állampolgárok, közösségek munkájának elismerésére díszpolgári címet, valamint kitüntető díjat alapít, amelyek adományozási rendjének meghatározására a következő rendeletet alkotja:


I. fejezet

DÍSZPOLGÁRI CÍM

1. §.


Zalakomár Község Önkormányzata, attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé, díszpolgári címet alapít.


2. §.


(1) A „Zalakomár Díszpolgára” kitüntető cím adományozható annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával, egész életművével olyan általános elismerést szerzett, mely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez; í község fejlődése, gyarapodása érdekében kiemelkedő tevékenységet nyújtott, maradandó értéket teremtett, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll.


(2) A kitüntető címből évente egy adományozható.


(3) A kitüntető címhez külön erre a célra készített díszoklevél, emlékérem és a 2000 évben legfeljebb 100.000 Ft értékű tárgyjutalom adományozható, ezt követően, 2001-től évente a Képviselő-testület költségvetésében állapítja meg a tárgyjutalom értékét.


3. §.


(1) A díszpolgári oklevél Zalakomár község címerén kívül tartalmazza az adományozó megjelölését, a díszpolgári címet adományozó határozat számát és keltét, az adományozott nevét, az adományozás dátumát, indokát, valamint a polgármester aláírását, és a Képviselő-testület pecsétjének lenyomatát.

Az oklevél mintáját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(2) Az emlékérem ezüstből készül és a község színeiből álló szalagon függ. Az emlékérem leírását e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(3) A díszpolgári cím adományozását rövid életrajzzal és az érdemek leírásával, az adományozás évének feltüntetésével díszes kivitelű albumban, a „Díszpolgárok Könyvében” kell megörökíteni és nyilvántartani. A „Díszpolgárok Könyvének” leírását e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.


4. §.


(1) A díszpolgári cím erkölcsi elismerés, amely a község tiszteletét, háláját és megbecsülését fejezi ki, s ez a kitüntetet személynek – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – nem biztosít előjogokat és nem jár anyagi javadalmazással.


(2) A község díszpolgára


a.) az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet,

b.) meghívandó az önkormányzat ünnepségeire, valamint egyéb kiemelkedő rendezvényeire, melyeken megkülönböztetett hely illeti meg.

c.) Elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat saját halottjának tekinti, és ingyenes díszsírhelyet biztosít számára.


5. §.

A díszpolgári cím adományozásának rendje


(1) A kitüntető cím odaítéléséről a Képviselő-testület zárt ülés keretében dönt.


(2) A díszpolgári cím adományozására bárki írásban javaslatot tehet, mely javaslathoz a Képviselő-testület megválasztott tagjai legalább felének ajánlása (aláírása) is szükséges.


(3) Az adományozást határozat formájában a testületi ülés jegyzőkönyvébe kell foglalni és részletesen meg kell indokolni.


(4) A Képviselő-testület a díszpolgári címmel járó oklevelet és érmet a melléklet szerinti formában adományozza, illetve a „Díszpolgárok Könyvét” melléklet szerinti formában készítteti el.


(5) A díszpolgári cím adományozásáról szóló oklevelet, emlékérmet és tárgyjutalmat, valamint az adományozás tárgyában a Képviselő-testület által hozott határozatot a kitüntetettnek a polgármester adja át.


II. fejezet

„ZALAKOMÁRÉRT” kitüntető díj

6. §.


Zalakomár Község Képviselő-testülete „ZALAKOMÁRÉRT” kitüntető díjat alapít személyek és közösségek bármely területen végzett maradandó értékű teljesítménye elismerésére, mellyel jelentősen hozzájárultak a falu szellemi, erkölcsi, anyagi és kulturális értékeinek gyarapításához, hírnevének öregbítéséhez.


7. §.


(1) A kitüntető cím különösen az alábbi területeken elért kiemelkedő teljesítmények elismerésére adományozható:


a.) a közművelődés, művészeti élet területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó vagy hosszú ideje kimagasló színvonalon teljesítő művészeti csoportok, egyesületek, magánszemélyek részére,


b.) önkéntes tűzoltóság és a polgári védelem tagjainak, illetve közösségeknek, magánszemélyeknek, akik a szolgálat teljesítésével összefüggő, valamint emberi helytállásukkal az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzet elhárításában kiemelkedő munkát végeztek, hozzájárultak a falu közbiztonságának javulásához,


c.) a sportért dolgozó sportvezetőknek, sportolóknak, szakosztályoknak, csoportoknak, kluboknak, akik hosszabb ideje eredményesen tevékenykedtek Zalakomár sportéletéért,


d.) óvónőknek, tanítóknak, tanároknak, akik kiemelkedő pedagógiai tevékenységükkel hozzájárultak a felnövekvő ifjúság sikereihez, továbbá elméleti munkásságukkal jelentős eredményeket értek el,


e.) azoknak a személyeknek, akik az egészségügy területén kimagasló munkát végeztek,


f.) azoknak a személyeknek, akik Zalakomár gazdaságának fejlesztéséhez jelentős mértékben hozzájárultak,


g.) azon szakemberek, közösségek részére, akik Zalakomár környezeti állapota megóvása, műszaki- és agrárinfrastruktúrája fejlesztése érdekében kimagasló eredményeket értek el.


(2) A kitüntető díjból évente legfeljebb három adományozható.


(3) Az elismeréssel díszoklevél, emlékplakett és a 2000. évben legfeljebb 50.000,- Ft értékű tárgyjutalom adományozandó, ezt követően, 2001-tól évente a Képviselő - testület költségvetésében állapítja meg a tárgyjutalom értékét.


8. §.


(1) Az oklevél Zalakomár község címerén kívül tartalmazza az adományozó megjelölését, a kitüntető díjat adományozó határozat számát és keltét, az adományozott nevét, az adományozás dátumát, indokát, valamint a polgármester aláírását, és a Képviselő-testület pecsétjének lenyomatát. Az oklevél mintáját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(2) Az emlékplakett bronzból készül, és díszdobozban kell elhelyezni. Az emlékplakett leírását e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


9. §.

A kitüntető díj adományozásának rendje


(1) A kitüntető díj odaítéléséről a Képviselő-testület zárt ülés keretében dönt.


(2) A „ZALAKOMÁRÉRT” kitüntető díj adományozására személyekre és közösségekre szóló javaslatot írásban bárki tehet, mely javaslathoz a Képviselő - testület megválasztott tagjai legalább negyedének ajánlata (aláírása) szükséges.


(3) Az adományozást határozat formájában a testületi ülés jegyzőkönyvébe kell foglalni és részletesen meg kell indokolni.


(4) A Képviselő-testület a kitüntető díjjal járó oklevelet a melléklet szerinti formában adományozza.


(5) A kitüntető díj adományozásáról szóló oklevelet, emlékplakettet, tárgyjutalmat, valamint az adományozás tárgyában a Képviselő-testület által hozott határozatot a kitüntetett személynek a polgármester adja át.


10. §.


  1. A kitüntető cím és díj visszavonása(1) A kitüntető cím és díj visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.


(2) A kitüntető cím és díj visszavonásáról a Képviselő-testület zárt ülésen dönt.


III. fejezet

Vegyes rendelkezések

11. §.


(1)[1] A kitüntető cím és a díszpolgári cím az önkormányzat által rendezett ünnepség keretében kerül átadásra.


(2)[2] A kitüntető cím és díj adományozására vonatkozó javaslatokat – részletes indokolással - minden év június 30-ig kell megküldeni a polgármesternek.


(3) A tárgyjutalom és közterhei, valamint az adományozással járó egyéb költségek fedezetét a Képviselő-testület a Polgármesteri Hivatal éves költségvetésében biztosítja.


(4) A kitüntetettekről és díjazottakról a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet. Az elismerések adományozásával kapcsolatos előkészítő, szervező munkát a Polgármesteri hivatal látja el.


12. §.


(1) Ez a rendelet 2000. december 1.-én lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


Zalakomár, 2000. november 29.


Varga Miklós                                                    Termecz Marianna

polgármester                                                        mb. jegyző


A rendelet kihirdetve: 2000. november 29.-én.


Termecz Marianna

      mb. jegyző

[1]

Módosította a 15%2015. (VI.30.) ör. 1. §-a. Hatályos 2015. július 1. napjától.

[2]

Módosította a 15%2015. (VI.30.) ör. 1. §-a. Hatályos 2015. július 1. napjától.