Zalakomár Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2004 (IX.1.) önkormányzati rendelete

talajterhelési díjról

Hatályos: 2004. 09. 01

Zalakomár Község Önkormányzatának 18/2004. (IX. 1.) sz. rendelete a

talajterhelési díjról


Zalakomár Község Önkormányzata a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. Törvény 21. §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


1. §.

A rendelet hatálya


A rendelet hatálya kiterjed arra a környezethasználóra, aki (amely) a helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyhez kötött környezethasználata során a környezet terhelésével járó anyagot bocsát ki a környezetbe. (a továbbiakban: kibocsátó)


2. §.[1]

Talajterhelési díj fizetési kötelezettség


(1) A talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatály alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz. Amennyiben a közcsatornát év közben helyezik üzembe, a díjfizetési kötelezettség a kibocsátót a közcsatorna üzembe helyezését követő 90. naptól terheli.


(2) Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, aki külön jogszabályok szerint egyedi szennyvízelhelyezési kislétesítményt, illetve egyedi szennyvíztisztító kisberendezést alkalmaz és a kibocsátás közvetlen környezetében a kibocsátó által létesített megfigyelő objektumban a talajjal kapcsolatban lévő felszín alatti vízben a kibocsátó által évente vizsgált nitrát-, ammónium-, szulfát-, kloridtartalom egyik komponens tekintetében sem haladja meg 20%-al a 2005. évben, illetve a közcsatorna üzembe helyezését követő hónapban végzett alapállapot-felmérés keretében mért értékeket.


(3)  A (2) bekezdés szerinti felmérés eredményét a kibocsátó köteles öt évig megőrizni és ellenőrzés esetén az adóhatóság rendelkezésére bocsátani.


3. §.[2]

Talajterhelési díj mértékének meghatározása

3. § (1) A talajterhelési díj mértékét és számításának szabályait a Ktdt. 12. § (1) bekezdése és a 3. számú melléklete határozza meg.

(2) A talajterhelési díj alapja: a Ktdt. 12. § (2) bekezdésében meghatározottak.

(3) A talajterhelési díj alapja csökkenthető a Ktdt. 14. §-ában foglaltak szerint.

(4) A talajterhelési díj egységdíjának mértékét a Ktdt. 12. § (3) bekezdése határozza meg.


4. §.[3]



5. §.[4]



Díjkedvezmény

5/A. §.[5]


  1. Különös méltánylást érdemlő esetben a kibocsátót – kérelmére – a tárgyévben a talajterhelési díj

megfizetésére 50 %-os díjkedvezmény illeti meg az alábbi feltételek fennállásakor:

a) a háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelme – a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző hat egymást követő hónap átlagában – nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét (továbbiakban: nyugdíjminimum)

b) egyedül élő esetén – a kérelem benyújtását közvetlenül megelőző hat egymást követő hónap átlagában – a nyugdíjminimum 150 %-át.

(2) Különös méltánylást érdemlő eset:

  1. súlyos fogyatékosság (1998. évi XXVI. törvény 23. §. (1) bekezdése,
  2. tartós betegség (1993. évi III. törvény 41. §. (3) bek. b) pontja),
  3. hat hónapot meghaladó munkanélküliség (1991. évi IV. törvény 58. §. (5) bekezdés d) pontja az 5. alpont kivételével) megléte, illetve bekövetkezése,
  4. nyugdíjas,
  5. a családban 3 vagy annál több gyermeket nevel.


(3) Mentes a díjfizetés alól az 1.§-ban díjfizetésre kötelezett kibocsátó, amennyiben az ingatlanon

  1. huzamos tartózkodásra szolgáló épület elhelyezve nincs, és
  2. kizárólag kerti csapot szezonálisan üzemeltet.


6. §.

Díjfizetési kötelezettség keletkezése


Az új létesítmény üzemeltető kibocsátó az üzemelés első évében fizetendő díjat egy összegben, a tárgyévet követő év március 31.-ig fizeti meg.


7. §.

A díjfizetési kötelezettség bevallása


(1) A kibocsátó a díjfizetési kötelezettségről évente, a tárgyévet követő év március 31.-ig tesz bevallást az erre a célra szolgáló nyomtatványon az önkormányzati adóhatóságnál.


(2) Ha a kibocsátó több telephelyet működtet, vagy ingatlannal rendelkezik, bevallásában az adatokat telephelyenként, illetve ingatlanonként tünteti fel.


(3) A kibocsátó köteles olyan nyilvántartást vezetni, amelyből a díjfizetés alapja, valamint összege telephelyenként megállapítható.


8. §.

Díjfizetési kötelezettség megszűnése


(1) A kibocsátó talajterhelési díj fizetési kötelezettsége azzal a nappal megszűnik, amely napon:


a) a vízszolgáltatási szolgáltatás igénybevétele a vízszolgáltató igazolása szerint megszűnik,

b) a 2. §. (2) bekezdésében foglal berendezések üzembe helyezése megtörténik,

c) a kibocsátó a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára ráköt és azt a


szolgáltató igazolja.


2(2) A kibocsátó a talajterhelési díj fizetési kötelezettségének megszűnéséről annak bekövetkezésétől számított 30 napon belül bevallást tesz az önkormányzati adóhatóságnak.


9. §.[6]

A talajterhelési díjelőleg megállapítása, a díj megfizetése


(1) A talajterhelési díjat a kibocsátónak önadózással kell megállapítani, és a díjat a bevallás benyújtásával egyidejűleg kell megfizetnie, a rendelet 7.§-ban, valamint a 8.§-ban meghatározott határidőig.


(2)  A fizetési kötelezettséget a bankszámlával rendelkező kibocsátónak átutalási megbízással, pénzforgalmi számlával nem rendelkezőknek készpénz-átutalási megbízással kell teljesíteni az önkormányzat 75000112-10056631 számú talajterhelési díj beszedési számlájára.


10. §.

Egyes eljárási szabályok


(1) A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzati adóhatóság látja el.


(2) A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására, az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításához és beszedéshez való jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésére, valamint végrehajtására e rendelet, és a környezetterhelési díjról szóló törvény, az ott nem szabályozott kérdésekben az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.


11. §.

Adatszolgáltatás


(1) Adatszolgáltatási kötelezettség terheli a víz- és csatornamű üzemeltetését végző szolgáltatót – Dél-zalai Víz- és Csatornamű Rt. – a rendelet hatálya alá tartozó kibocsátókra vonatkozóan; kibocsátóként a szolgáltatott vízmennyisége és a locsolási célú víz mennyisége, valamint az ivóvíz vezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyisége tekintetében.


(2) Adatszolgáltatási kötelezettség terheli a folyékony hulladék szállítására feljogosított közszolgáltatót az elszállított szennyvíz mennyiségéről kibocsátóként.


(3) Az (1)-(2) bekezdés szerinti adatszolgáltatás benyújtási határideje a naptári év március 31., mely adatszolgáltatás a naptári évet megelőző év adatait tartalmazza.


12. §.

Értelmező rendelkezések


E rendelet alkalmazásában:


1) környezethasználó: az a természetes és jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki/amely a környezetet igénybe vevő, terhelő, veszélyeztető, illetőleg szennyező tevékenységet folytat, és az általa kibocsátott szennyvízmennyiség évente az 500 m3-t nem haladja meg.


2) Egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmény: Olyan létesítmény (építmény), amely a környezeti elemek terhelését csökkentve a települési szennyvizek nem közműves elvezetése-tisztítására és elhelyezésére szolgál, a közműves szennyvízelvezetéssel és –tisztítással egyenértékű környezetvédelmet és életminőséget biztosít. Az egyedi szennyvíz-elhelyezési kislétesítmény a szennyező anyagok lebontását energiabevitel nélkül végzi. Technológiai elemei: az oldó medence, a kavics/homokszűrő(k), amelyek összességében lehetővé teszik – a földtani közegbe történő végső kibocsátás esetén – a növényzet és a talaj élővilága számára a tisztított szennyvízmaradék tápanyagtartalmának hasznosítását, vagy a felszíni vizekben történő ártalommentes elhelyezését.


3) egyedi szennyvíztisztító kisberendezés: olyan létesítmény (építmény), amely a települési szennyvizek nem közműves elvezetésére-tisztítására és elhelyezésére szolgál, a közműves szennyvízelvezetéssel és tisztítással egyenértékű környezetvédelmi megoldást biztosít. A szennyezőanyagok lebontását energiabevitel segítségével végző egyedi szennyvíztisztító kisberendezésnek biztosítania kell a szennyvizek szennyező anyag tartalmának külön jogszabályban előírt mértékű eltávolítását, akár felszíni víz, akár a földtani közeg a befogadó.


4) egyedi zárt szennyvíztároló: olyan létesítmény (építmény), amely egy vagy több, zártan és vízzáróan kialakított medencéből áll, a szennyvizek ártalommentes gyűjtésére és a szennyvízből keletkező települési folyékony hulladék időszakos tárolására szolgál; az ebben gyűjtött települési folyékony hulladék ártalommentes elhelyezése a rendszeres elszállítás, a hulladékgazdálkodásra vonatkozó külön jogszabályok szerinti további kezelés után biztosított.


5) folyékony hulladék szállítására feljogosított szervezet: az a szakvállalkozó, akit e tevékenység gyakorlására a települési folyékony hulladék szállításáról és ártalmatlanításáról szóló önkormányzati rendelet feljogosít.


Átmeneti és záró rendelkezések

13. §.


Ez a rendelet 2004. szeptember 1.-én lép hatályba.


14.§


(1) A kibocsátónak 2004. évi várható talajterhelési díjfizetési kötelezettségéről 2004. szeptember 30.-ig kell bejelentést tennie a 2003. évi tényleges kibocsátási adatok alapján, az egy naptári évre számított talajterhelési díj egyharmadának megfelelő összegéről.


(2) A 2004. évi díjelőleget két egyenlő részletben kell megfizetni. 2004. október 31.-ig és 2004. december 31.-ig. [7]


15. §.[8]


A talajterhelési díj fizetésre kötelezett kibocsátó e rendelet alapján megállapított talajterhelési díjának 2004-ben 20%-át, 2005-ben 20%-át, 2006. évtől 50%-át, 2007. évben 75 %-át, 2008-ban 90 %-át, 2009.évben 100%-át köteles megfizetni.


16. §.


A rendelet 11. §-ában meghatározott adatszolgáltatók adatszolgáltatási kötelezettségüknek 2004-ben szeptember 10.-ig kötelesek eleget tenni.


Zalakomár, 2004. augusztus 31.


Vörösné Joó Zsuzsanna                                                                           Varga Miklós

  Jegyző                                                                                         polgármester

Kihirdetve: 2004. szeptember 1.

Vörösné Joó Zsuzsanna

                                                                                                                                     jegyző

[1]

Beiktatta az 1/2005.(I.31.) önkormányzati rendelet  1.§-a Hatályos 2005. február 1. napjától

[2]

Módosította a 9/2012 (III.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2012. március 28. napjától

[3]

Hatályon kívül helyezte a 9/2012 (III.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2012. március 28. napjától

[4]

Hatályon kívül helyezte a 9/2012 (III.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos 2012. március 28. napjától

[5]

Beiktatta a 15/2010.(XI.10.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2004. szeptember 1-től.

[6]

Beiktatta az 1/2005.(I.31.) önkormányzati rendelet  2.§-a Hatályos 2005. február 1. napjától

[7]

Beiktatta az 1/2005.(I.31.) önkormányzati rendelet  3.§-a Hatályos 2005. február 1. napjától

[8]

Beiktatta az 1/2005.(I.31.) önkormányzati rendelet  4.§-a Hatályos 2005. február 1. napjától