Zalakomár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2005. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

Hatályos: 2013. 07. 05

Zalakomár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2005. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról

2013.07.05.

Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban képviselő-testület) az 1990. évi LXV.Törvény16. §.(1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva a helyi sajátosságokra tekintettel a közterületek használatára vonatkozóan az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek községképi, községrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembevételével határozzák meg a közterület használatot.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed

a.) az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott bel – és külterületi földrészletre, továbbá
b.) az önkormányzati tulajdonban álló közterületként használt- belterületi földrészletre (a továbbiakban együtt.: közterület). ( A közterület fogalmát az ÉT.2. § 13. pontja határozza meg.)
(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a közút nem közlekedési célú igénybevételével kapcsolatos – az 1988. évi I. tv.-ben, valamint a 19/1994. ( V. 31.) KHVM rendeletben szabályozott eljárásra. Ezekben az esetekben – a közút területét érintő használat iránti kérelmeket a közút kezelőjéhez kell benyújtani.
(3) A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos elsőfokú önkormányzati hatósági hatáskört Zalakomár község polgármestere/ a továbbiakban: engedélyező/ gyakorolja.

A közterület használat engedélyezése

3. § (1) A közterület rendeltetéséről eltérő használatához ( a továbbiakban: közterület használat) engedély szükséges.

(2) Közterület használati engedélyt kell beszerezni:

a) a közterületbe nyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető),ernyőszerkezet, hirdető berendezés (fényreklám), továbbá cég- és címtábla elhelyezéséhez.

b) árusító és egyéb fülke (pl. élelmiszer, cukorka, gyümölcs,virág, könyv, hírlap, dohány árusítására szolgáló bódé, pavilon) elhelyezésére,

c) az egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű-várakozóhelyek céljára,

d) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezésére,

e) távbeszélőfülke, postai levélszekrény, toto-lotto láda

f) alkalmi és mozgó árusításra, javító-szolgáltató tevékenységre, közterületen árusítható termékek árusítására

g) kiállítás, sport- és kulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára,

h) zöldfelület bármilyen célú igénybevételére,

i) vendéglátó-ipari előkert céljára,

j) áru és göngyöleg elhelyezéséhez,

k) jogszabályban meghatározott esetekben.

(3) Nem kell közterület használati engedély:

a) közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek hibaelhárításához végzett munkához,

b) rövid (néhány órás időtartamú) sport-kulturális rendezvényhez, amennyiben az a közlekedést nem akadályozza, illetve a jogszabályi előírásokat, vagy egyéb közérdeket nem érint,

c) tüzelő, vagy egyéb anyag és dolog vagy tárgy (pl. költözködés során bútorok és egyéb háztartási felszerelése konténer, stb. rakodásához és tárolásához feltéve, hogy az 48 óra időtartamot nem halad meg, és a közlekedést nem akadályozhatja.

(4) Nem adható közterület használati bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására, továbbá szeszesital (kimért és palackozott) forgalmazására, kivéve a vendéglátó ipari egységek közterületen ideiglenesen kialakított kerthelyiségeit.

Az engedély iránti kérelem

4. § (1) A közterület használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie, saját kivitelezés esetén a tulajdonosnak.

(3) A közterület használati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő nevét és állandó lakóhelyének illetve telephelyének címét,

b) a közterület használat célját és időtartamát vagy azt, hogy a közterületet állandó jelleggel kívánja használni,

c) a közterület használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl. vállalkozói igazolvány, illetve társasági szerződés, működési engedély) egy másolati példányát.

(4) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építési szabályzatot, a környezetvédelmi, köztisztasági, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, ellenőrizni kell az egyéb feltételeket (pl. vállalkozói igazolvány, működési engedély) meglétét.

(5) A közterület használat a 4. § (2) bekezdésében említett feltételek megléte esetén – csak az építési munka végzésének tartalmára engedélyezhető.

5. § (1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét és állandó lakó- (telep) helyének címét,

b) a közterület használat célját és időtartamát, vagy azt, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes, illetőleg, hogy állandó jellegű,

c) a közterület használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek foglalt előírásokat,

d) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,

e) az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

f) közterület használati díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és fizetésének módját,

g) a keletkező hulladék és szemét elszállítására vonatkozó előírást.

(2) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset- és egészségvédelmi rendszabályokban előírt módon történhet.

(3) Az építési munka végzésének tartamára szóló közterület használati engedélyben elő kell írni a járda, és útburkolatok, fák, csatornák, árkok, korlátok, kímélését, továbbá a közterület folyamatos tisztántartását, rendjének fenntartását. A közterület használat egyéb szabályai

6. § (1) A közterület használati engedély jogosultja (a továbbiakban: engedélyes) köteles az igénybevett területet és környezetét tisztán tartani, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról az engedélyben foglaltaknak megfelelően gondoskodni.

(2) Az engedélyes köteles a közterület használati engedélyt, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket (vállalkozói, magánkereskedői igazolvány, működési engedély, díjfizetésről szóló bizonylat stb.) magánál tartani és azokat az engedélyező hatóságok vagy a rendőrség ellenőrzése esetén kérésre felmutatni.

7. § (1) A közterületen szeszesital fogyasztása tilos.

(2) Az (1) bekezdésben megfogalmazott tilalom nem vonatkozik:

a) az engedélyezett alkalmi rendezvények idejére ideiglenesen kitelepülő árusítóhelyek közvetlen környékére,

b) vendéglátó ipari előkeretekre.

8. § (1) A közterület használat csak határozott időre engedélyezhető. A határozott időre szóló közterület használat legkisebb időtartama 1 nap, leghosszabb időtartama maximum 1 év.

(2) A közterület használati engedély érvényét veszti,

a) meghatározott idő elteltével,

b) a megállapított feltételek bekövetkezésével,

c) ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.

(3) A határozott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható.

A közterület használati díj

9. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért díjat kell fizetni.

(2) A díjfizetési kötelezettség megállapítása során:

a) a létesítmény által elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használatához szükséges csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni,

b) reklámtábla elhelyezése esetén a reklámfelület nagysága a mérvadó,

c) minden megkezdett nap, hónap, m2 egésznek számít.

(3) Az engedélyes a közterület használati díjat minden esetben előre, a határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül köteles megfizetni. Alkalmi árusítás esetén a közterület használati díjat az árusítás megkezdése előtt kell befizetni.

(4) A közterület használati díjat az 1. számú melléklet tartalmazza.

(5) A közterület használati díjat a (4) bekezdésben meghatározott díjtételek alapján az engedélyező állapítja meg, melytől külön megállapodás alapján el lehet térni.1

10. § Nem kell közterület használati díjat fizetni

a) a közműveknek (elektromos, gáz, víz- és csatornázási művek) valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló létesítményei elhelyezése után,

b) a postai és távközlési tevékenységgel kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezése után,

c) szobrok emlékművek, zászlórudak köztárgyak elhelyezése után.

A közterület használat megszüntetése és az engedély megvonása

11. § (1) Az engedélyező – a közterület használati engedély bevonására történő figyelmeztetés mellett határidő kitűzésével – felszólítja a szabálytalanság megszüntetésére azt az engedélyest, aki:

a) a közterületen elhelyezett árusítóhely folyamatos tisztántartásáról nem gondoskodik,

b) az engedélyezettnél nagyobb területet foglal el,

c) az engedélytől eltérő terméket árul,

d) a számára engedélyezett közterület használatot másnak átengedi,

e) a közterület használati díjat határidőig nem fizeti meg.

(2) Amennyiben az engedélyes a megadott határidőn belül kötelezettségének nem tesz eleget, tőle a közterület használati engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja.

(3) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles az engedély visszavonását kezdeményezni az eljáró hatóságnál.

(4) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

Közterület filmforgatási célú használata

11/A. §2 (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület-használat) vonatkozásában a Rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) Filmalkotás forgatása – ideérte a reklámfilmet is – céljából való közterület-használat esetén a kérelmet a Zala Megyei Kormányhivatalnál kell előterjeszteni.

(3) Az engedélyezési eljárás részletszabályait az Mgtv. tartalmazza.

(4) Az Mgtv.-ben meghatározott közterület filmforgatási célú használatával kapcsolatos képviselő-testületi hatásköröket a képviselő testület a polgármesterre átruházza.

(5) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható.

Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú filmalkotások.
(6) A közterület használati díj mértéke 500Ft/m2/nap.

11/B. §3 (1) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot.

(2) A közterület-használat naponta 7 és 21 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(4) Kizárólag stáb-parkolás vagy technikai kiszolgálás céljából történő közterület használathoz az e rendelet szerinti közterület-használati hozzájárulás szükséges.

(5) A filmforgatás során az érintett közterület melletti lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(6) Ha az Mgtv. szerinti hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.

Vegyes és záró rendelkezések

12. § A közterület használatának ellenőrzésére a polgármesteri hivatal ügyintézője, és a rendőrség jogosult.

13. §45

14. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az 1/1992 (II.18.) számú rendelet a közterületek használatáról hatályát veszti.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet a 24/2005. (X. 26.) önkormányzati rendelethez

üres cím
a) a közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető, ernyősszerkezet, hirdető berendezés (fényreklám), cím- és cégtábla 70 Ft/m2/hó
c) egyes létesítményekhez a közút területén kívül szükséges gépjármű várakozóhelyek 60 Ft/m2/év
d) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék 30 Ft/m2/hó
e) alkalmi rendezvényen történő árusítás, mozgóbolt útján folytatott kereskedelmi tevékenység esetén 500.- Ft/m2/nap67
f) kiállítás, sport- és kulturális rendezvények, 50 Ft/m2/nap
g) cirkusz 50 Ft/m2/nap
h) egyéb gépkocsi, erőgép, munkagép, munkaeszköz 100 Ft/m2/nap
Az árak az Áfát tartalmazzák!
1

Módosította a 2/2012.(I.31.) önkormányzati rendelet 1.§. (1) bekezdése. Hatályos: 2012. február 01. napjától.

2

Hatályba léptette a 12/2013. (VII. 04.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2013. július 5. napjától.

3

Hatályba léptette a 12/2013. (VII. 04.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2013. július 5. napjától.

4

Módosította a 11/2010.(IX.15.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos: 2010. szeptember 15. napjától.

5

Hatályon kívül helyezte a 13/2012 (V.04.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése. Hatályos 2012. május 07. napjától

6

Módosította a 26/2011.(IX.27.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2011. október 01. napjától

7

Módosította a 2/2012.(I.31.) önkormányzati rendelet 2.§. (1) bekezdése. Hatályos: 2012. február 01. napjától.