Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2011 (IV.28.) önkormányzati rendelete

a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásáról

Hatályos: 2011. 05. 01

Zalakomár Község Önkormányzata Képviselő – testületének
17/2011. (IV. 28.) önkormányzati rendelete
a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásáról


Zalakomár Község Képviselő – testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV törvény 6. § (4) bekezdésében és a 12. § (5) bekezdésében, valamint az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján a vendéglátó üzletek nyitva tartási idejének általános szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések, a rendelet hatálya

1.§


(1) A rendelet célja, hogy a magántulajdon zavartalan birtoklásához fűződő lakossági érdekeket, a lakók egészséges életkörülményeit és pihenéshez való jogát biztosítja.

(2) A rendelet hatálya kiterjed Zalakomár Község közigazgatási területén található vendéglátó egységekre (az épületre, illetve a hozzá tartozó vele azonos, vagy más helyrajzi számon levő ingatlanra), az azokat üzemeltető kereskedőkre.


Értelmező rendelkezések

2.§


Vendéglátó üzlet:

  1. Melegkonyhás vendéglátóhely
    Meleg – hideg ételek, cukrászati készítmények, sütő- és édesipari termékek, kávé, szeszes és szeszmentes italok. Az ételeket meghatározóan a helyszínen készítik, főzik vagy sütik.
    Ide tartozik: pl. étterem, vendéglő, csárda, gyorsétkezőhely, étkezde, kifőzde, étterem – söröző, kávéház, vasúti és más személyszállító eszköz étkezőkocsija.
  2. Cukrászda
    Jellemzően saját készítésű cukrászati készítmények, édesipari termékek, hideg ételek, ahol a helyben fogyasztás is biztosított. Szeszes és szeszmentes italok.
  3. Italüzlet
    Különböző szeszes és szeszmentes italok kiszolgálása palackozva és kimérve, étel felszolgálása nélkül. A nem a helyszínen készített egyszerű étel (kelt és zsíros tésztából készített finompékáru, pogácsa, szendvics stb.) is értékesíthető.
    Ide tartozik: pl. teázó, drinkbár, sörbár, borozó, italbolt, kocsma.
  4. Egyéb vendéglátóhely
    Hideg ételek, melegített kész-, illetve félkész ételek frissen sült (grillezett) húsok, halak, nyers saláták és zöldségfélék, lángos, édesipari termékek, cukrászati készítmények, kávé, szeszes és szeszmentes italok stb.
    Ide tartozik: pl. ételbár,  tejbár, bisztró, pecsenyesütő, büfé, falatozó, valamint a bármilyen intézményben működő nyílt árusítású vendéglátóhely.
    Nem ide tartozik: a munkahelyi, intézményi, pl. az iskolai büfé.
  5. Zenés szórakozóhely
    Különböző szeszes és szeszmentes italok értékesítése palackozva és kimérve, étel, élő és gépzene – szolgáltatás, műsor.
    Ide tartozik: pl. mulató, varieté, bár, diszkó.


Lakóépület: emberi lakhatásra alkalmas és rendeltetés – szerűen arra használt épület.


A vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartási rendje

3.§

(1) Vendéglátó üzlet 22 óra és 06 óra között, pénteken és szombaton 24.00 óra és 06.00 óra között akkor tarthat nyitva, ha az üzemeltetett egység épületének hatókörében nincs 30 m távolságon belül lakóépület.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott korlátozás nem vonatkozik az alábbi eseményekre és alkalmakra:
- december 31. és január 1. (szilveszter éjszaka)
- az önkormányzati intézményekben, valamint alkalmi rendezvények helyszínein tartott búcsúi, jótékonysági és alapítványi bálokra, zenés rendezvényekre.

(3) A (2) bekezdésében foglalt rendezvény esetén a hosszabbított esti nyitva tartás engedélyezése érdekében a rendezvény szervezőjének, vagy a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének kérelmet kell benyújtania, a rendezvény napját legalább 4 munkanappal megelőzően Zalakomár Község Jegyzőjéhez, aki a kérelmet az előzetes tapasztalatok, észrevételek alapján megvizsgálja, engedélyezés esetén a bejelentést záradékolja.

(4) Olyan kereskedő esetében, aki korábban kért eseti nyitva tartási idő hosszabbítást, és ez alkalommal olyan közrendet, köznyugalmat megzavaró esemény történt a rendezvény alatt, melynek kiváltó okaként a vendéglátó egységgel kapcsolatban felróhatóság volt megállapítható, - melyet akár rendőrségi jegyzőkönyv, akár egyéb hatóság által, az ügy érdemére vonatkozó döntése is alátámasztott, - a jegyző a kereskedő újabb, éppen aktuális kérelmet elutasítja.

(5)  A nyitva tartási idő be nem tartása esetén hivatalból vagy feljelentésre szabálysértési eljárást kell lefolytatni az üzemeltető ellen.


Záró rendelkezések

4. §

(1) E rendelet 2011. május 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet a már működő üzletek esetében is alkalmazni kell.

(3) A már működő üzletek üzemeltetőinek az üzlet nyitva – tartását a rendelettel összhangban, a hatályba lépéstől számított 15 napon belül meg kell hatályozni és azt a nyilvántartásba vétel céljából a Polgármesteri Hivatalba be kell jelenteni.




Varga Miklós                                                                       Némethné dr. Vigh Krisztina
 polgármester                                                                                     jegyző




A rendeletet kihirdettem:

Zalakomár 2011. április 28.



Némethné dr. Vigh Krisztina
           jegyző