Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2011.(II.01.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 27

ZALAKOMÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐ - TESTÜLETÉNEK


3/2011.(II.01.) önkormányzati

r e n d e l e t e


a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról


(egységes szerkezetben a 19/2011. (V.31.), 24/2011. (IX.14.), 27/2011.(XI.08.), 1/2012 (I.17.), 6/2012 (II.28.), 16/2012 (VIII.18.), 5/2013.(III.5.), 19/2013.(XII.17.) önkormányzati rendelettel)



Zalakomár község Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a szociális igazgatás és szociális ellátás átfogó szabályozására az ellátási formák meghatározására, a jogosultság feltételeinek megállapítására, a szociális ellátás finanszírozásának elveire, intézményrendszerére és az ellátások felhasználásának ellenőrzésére az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:


I.


ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


A rendelet célja, alapelvei


l. §


(l)  A rendelet célja, hogy a Képviselő - testület eleget tegyen az Sztv. által előírt szabályozási kötelezettségének, és a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás hatáskörébe tartozó feladatait tekintve megállapítsa az egyes ellátásokra való jogosultság feltételeit, az eljárás és az ellenőrzés rendjét.


(2) Az önkormányzat kinyilvánítja, hogy az általa biztosított és megszervezett szociális gondoskodás célja és rendeltetése az, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik életkoruk, egészségi állapotuk, jövedelmi és vagyoni helyzetük folytán problémáik megoldására önerőből nem képesek. Az ellátást igénylők kötelesek arra, hogy helyzetük javítása érdekében a tőlük elvárható módon mindent megtegyenek, amennyiben pedig a támogatásra szoruló élethelyzet nekik felróható okból következett be, életmódjuk, életvezetésük megváltoztatásával kötelesek elősegíteni helyzetük javítását.


(3)  A szociális gondoskodás biztosítása érdekében az önkormányzat valamint annak szervei, továbbá a településen működő oktatási, egészségügyi és civil szervezetek kötelesek együttműködni, a tudomásukra jutott, gondoskodást igénylő problémák megoldását kötelesek kezdeményezni.


A rendelet hatálya


2. §


(1) A rendelet hatálya Zalakomár község közigazgatási területén kiterjed az Sztv. 3.§ (1) – (3) bekezdésében foglalt személyekre.


(2) Az önkormányzat hatáskörébe és illetékességére tekintet nélkül köteles az arra rászorulóknak – ide értve az Sztv. 3.§ (2) bekezdésében foglalt személyeket is – átmeneti segélyt, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya az arra rászoruló személy életét, testi épségét veszélyezteti.


3. §


(3)A rendelet alkalmazásában, a szociális igazgatásban alkalmazott fogalmakat - jövedelem, vagyon, család, közeli hozzátartozó, egyedül élő, házastárs, tartásra köteles és képes személy, szociális intézmény, rendszeres pénzellátás, keresőtevékenység, aktív korú, egyedülálló, hajléktalan stb. - az Sztv. 4. §-a tartalmazza.


(4) E rendeletet az Sztv-vel, a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendelettel, továbbá az egyes szociális ellátások folyósításának és elszámolásának szabályairól szóló 62/2006. (III. 27.) Korm. rendelettel, és a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjairól szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelettel együtt kell alkalmazni.


4. §


A rendeletben szabályozott ellátási formák

a.)[1] Pénzbeli ellátás:

aa) rendszeres szociális segély

ab) lakásfenntartási támogatás

ac) átmeneti segély


b.)[2] Természetben nyújtott szociális ellátások:

ba) köztemetés

bb) közgyógyellátás

bc) pénzbeli ellátás helyett természetben 

nyújtott ellátások.



c.)  Szociális szolgáltatások:

- étkeztetés

- házi segítségnyújtás

- családsegítés

- közösségi ellátás

- nappali ellátás


5. § [3] [4]


Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a települési önkormányzat képviselő-testülete az Sztv.-ben, illetve e rendeletében meghatározott feltételek szerint önkormányzati segélyt állapít meg.


II.


ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK


6. §


(1)A rendeletben meghatározott szociális ellátások megállapítása általában kérelemre történik.


(2) A kérelmet szóban vagy írásban a Polgármesteri Hivatalnál kell benyújtani.


(3) A szóbeli kérelemről jegyzőkönyvet kell felvenni.


(4)A szociális ellátás megállapítása hivatalból is kezdeményezhető, az eljárás megindítására javaslatot tehetnek:

- a képviselők,

- a polgármester,

- a jegyző,

- egészségügyi szervek,

- társadalmi szervezetek,

- szociális bizottság elnöke.


(5) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevétele önkéntes, az ellátás megállapítása az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére, indítványára történik. (Sztv. 93. §. (1) bekezdés)


7. §


(1) A Polgármesteri Hivatal a szociális ellátásokra vonatkozó kérelmeket és a hivatalból indult eljárásokat környezettanulmány felvételével támasztja alá és a hatáskörrel rendelkező szerv elé terjeszti elbírálásra.

Nem kell környezettanulmányt készíteni, ha az igénylőnél a tárgyévben már készült környezettanulmány, vagy a kérelmező életkörülményei hivatalból ismertek és az igénylő életkörülményeiben lényeges változás nem feltételezhető.


(2)[5] A jogosultság megállapításakor a jövedelem igazolására elfogadható:


a)         munkaviszonyban állók esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap nettó átlagkeresetéről szóló munkáltatói igazolás

b)         munkanélküli ellátásról a kérelem benyújtását megelőző hónapban folyósított ellátás igazoló szelvény, vagy utolsó havi bankszámla kivonat, ennek hiányában a munkaügyi kirendeltség által kiállított igazolás, határozat

c)         a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetében a kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátás igazoló szelvény, ennek hiányában az utolsó havi bankszámla kivonat,

d)        vállalkozó esetében az illetékes APEH igazolás, a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról.


(3) Munkaviszonyban állók a munkáltató által kiállított kereseti igazolást, nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban, munkanélküli járadékban, családi pótlékban, tartásdíjban részesülők a kiutalást bizonyító feladóvevényt csatolják.


(4)A nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelem egyhavi átlagát kell figyelembe venni.


(5) Egyéb forrásból származó jövedelem esetén - különösen ingatlan-, üdülő-, lakás hasznosítása, alkalmi munka- személyes nyilatkozatot mellékelnek.


(6) A hivatalból indult eljárásoknál a nyilatkozatokat az ügyféltől az eljárás megindításától számított 15 napon belül kéri be a Polgármesteri Hivatal.


(7)       Az átmeneti segélyként adható gyógyszer támogatási kérelemhez mellékelni kell a gyógyszertár által igazolt havi gyógyszerköltséget.


(8) Amennyiben az igénylő vagy családja jövedelme kizárólag vagy túlnyomórészt vállalkozásból vagy vagyonhasznosításból származik, illetve kétség merül fel a nyilatkozat valódisága tekintetében, úgy a Polgármesteri hivatal beszerzi a megyei APEH igazolását a jövedelemadó alapra vonatkozóan.


(9) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Polgármesteri Hivatal nyilvántartásaiban fellelhetőek.



8. §


Ha a kérelmező létfenntartását veszélyeztető körülmény áll fenn, a szociális ellátás bizonyítási eljárás nélkül az igénylő nyilatkozata alapján is megállapítható. Ilyen esetben a Polgármesteri hivatal a határozat kiadását követő 15 napon belül helyszíni ellenőrzéssel vizsgálja meg a nyilatkozatok valódiságát. Az esetlegesen jogtalanul felvett összeg visszafizettetésére a hatáskör gyakorlójának 8 napon belül javaslatot tesz.


9. §


(1) A rendszeres pénzbeli ellátásokat utólag minden hónap 5. napjáig kell folyósítani. A folyósításról az önkormányzat jegyzője gondoskodik a 63/2006. (III. 27.) Korm. rend. 6. § (1) bekezdése alapján.


(2) Az igénylő rendkívüli élethelyzetére tekintettel a polgármester engedélyezheti az ellátás azonnali készpénzben való kifizetését. Erről a Képviselő-testületet – soron következő ülésén - tájékoztatni kell.


(3) A természetben nyújtott ellátások számláit a Polgármesteri Hivatal egyenlíti ki.


10. §


 A másodikként megállapítandó szociális ellátáskor a már megállapított rendszeres ellátás havi összegét a jövedelemnél figyelembe kell venni.


11. §


(1)A jogosulatlanul igénybevett ellátásra vonatkozó szabályokat az Sztv. 17.§-a tartalmazza.


(2)Kérelemre a visszafizetésre részletfizetés is engedélyezhető, a részletfizetés időtartama azonban nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.


(3)A rendszeres pénzbeli és természetbeni támogatásban részesülők a szociális helyzetükben, lakcímükben bekövetkezett változást 15 napon belül kötelesek bejelenteni az ellátást megállapító szervnek. Az ellátást megállapító határozatban erre fel kell hívni a szociális ellátásban részesülő figyelmét.


12. §


A szociális ellátásokra vonatkozó adatkezelés és adatvédelem az Sztv. 18-24. §-a szerint illeti meg az igénylőket.


13. §


A rendelet alkalmazása során az öregségi nyugdíj legkisebb összege változásának időpontjával változnak a rendszeres  szociális ellátások összegei is.


14. §


(1 ) A rendeletben szereplő szociális ellátások igénybevételének feltétele, hogy a kérelmező minden tőle elvárhatót megtegyen annak érdekében, hogy szociális problémái részben vagy egészben megoldódjanak.


(2) Nem nyújtható a szociális ellátás - az Sztv-ben meghatározott eseteket kivéve - annak a személynek, aki olyan ingó, vagy ingatlan vagyonnal rendelkezik, melynek hasznosításából, vagy értékesítéséből szociális gondjait maga is képes lenne megoldani.






PÉNZBENI ELLÁTÁSI FORMÁK



Időskorúak járadéka


15. §[6]




Rendszeres szociális segély


16.§


(1) A Jegyző annak az aktív korúak ellátására jogosult személynek, aki a Sztv. 37. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelel, rendszeres szociális segélyt állapít meg.


(2) Az Sztv. 37/A. § (1) bekezdése szerinti személy a rendszeres szociális segély folyósításának feltételeként köteles együttműködni a Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási Szociális és Közművelődési Nonprofit Kft.-vel (a továbbiakban: Szolgálat), amelynek keretében


  1. a Szolgálat a településen működő irodájában (8751 Zalakomár, Tavasz u. 13.) ügyfélszolgálati időben megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül megjelenik, 
  2. nyilvántartásba veteti magát,
  3. megköti az együttműködési megállapodást,
  4. megállapodik a beilleszkedést segítő programról és teljesíti a beilleszkedést

segítő programban foglaltakat.

  1. Köteles továbbá a Szolgálattal való kapcsolattartásra, az általuk megjelölt időpontban a megjelölt helyen megjelenni,
  2. a Szolgálat által előírt egyéni képességeket fejlesztő vagy az életmódot formáló foglalkozáson, tanácsadáson, illetőleg a munkavégzésre történő felkészülést segítő programban való részvételre,
  3. a felajánlott és az iskolai végzettségének megfelelő oktatásban, képzésben történő részvételre, különösen az általános iskolai végzettség és az első szakképesítés megszerzésére.


(3) A Szolgálat beilleszkedést segítő programjainak típusai:


  1. munkaképesség javító programok
  2. egyéni foglalkozások
  3. tanácsadások
  4. álláskeresésre, elhelyezkedésre 

irányuló,

e) más ellátásba való juttatásra

irányuló programtípus.


(4)A Szolgálat az Önkormányzattal megkötött együttműködési megállapodás alapján a rendszeres szociális segélyben részesülő személy nyilvántartásba vételét követő 60 napon belül elkészíti a rendszeres szociális segélyben részesülő személy beilleszkedést segítő programját, nyomon követi annak betartását.

A beilleszkedési program végrehajtását évente értékeli és az értékelés megküldésével tájékoztatja a Jegyzőt a beilleszkedési program végrehajtásáról.


(5)Az együttműködő szerv vezetője a mulasztót - határidő kitűzésével -  felhívja  kimentési indokai közlésére, annak igazolásával. Együttműködési megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítése esetén orvosi igazolás csak abban az esetben fogadható el, ha a program az egyén mentális állapotának nem megfelelő, illetőleg az azon való részvétel az egészségi állapotából adódóan lehetetlen


(6)Az együttműködés megszegésének esetei:

  • A rendszeres szociális segélyben részesülő a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül nem jelenik meg a Szolgálat irodájában.
  • A Szolgálat által előírt időpontban megjelenési kötelezettségének nem tesz eleget, és távolmaradását nem igazolja.
  • Nem vesz részt a számára előírt foglalkozásokon, tanácsadáson.
  • A beilleszkedés segítő programról nem köt megállapodást.
  • A beilleszkedési programban foglaltakat nem teljesíti,
  • a szervezett foglalkoztatást a munkáltató rendkívüli felmondással szüntette meg,
  • a felajánlott munkalehetőséget nem fogadja el.


(7)A Szolgálat, amennyiben a rendszeres szociális segélyre jogosult személy együttműködési kötelezettségének nem tett eleget, azt az együttműködés megszegését követő 15 napon belül jelzi a Jegyzőnek.



(8)[7]      [8]          Rendszeres szociális segélyre azon kérelmező jogosult aki:

a)         a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 6/2004.(III.31.) önkormányzati rendelet 5.§ (1) – (2) bekezdésében, 9.§ (1), (5) valamint (6) bekezdésében, 10.§ (1), (2) és a (21) bekezdésében,  foglaltaknak, illetve a 11.§ -ban foglaltaknak,

b)         a 6/2010.(IV.28.) önkormányzati rendelet 6.§ (1) -(4) valamint a (7) – (8) és a (10) bekezdésében foglaltaknak,

c)         a 6/2010.(IV.28.) önkormányzati rendelet 8.§ -ban foglaltaknak,

d.)       a lakóházhoz tartozó területet, udvart rendeltetésének megfelelően használja,

e) [9] [10]   az ingatlanhoz tartozó kertet rendeltetésszerűen használja, műveli, a szükséges növényvédelmi védekezési feladatokat időben elvégzi, valamint a kert azon részét, amely nem áll művelés alatt rendszeres kaszálja, gyommentesíti.

f.)        az általa életvitelszerűen lakott lakást, vagy házat rendezetten, higiénikusan, tisztán tartja, annak állagát folyamatosan karban tartja, rendeltetésszerű használhatóságát biztosítja,

g.)az ingatlanhoz tartozó kerítést olyan állapotban tartja, amely megakadályozza az állatok elkóborlását, az a)-g) pontokban foglaltaknak eleget tesz.


A lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó ellenőrzésre és eljárásra a 17. § (2) –(5) és (7) bekezdését kell alkalmazni. Amennyiben a lefolytatott helyszíni szemle eredménye azt állapítja meg, hogy az ellátás jogosultja a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó feltételeknek nem felel meg, úgy az Sztv. 37/B.§ (1a) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.



(9)[11] [12]


(10)[13] Az aktív korúak ellátására jogosult személynek a közfoglalkoztatásban történő részvételt akadályozó vagy kizáró családi körülményeire, egészségi vagy mentális állapotára tekintettel rendszeres szociális segély állapítható meg, amennyiben

a) cselekvőképességet korlátozó vagy cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll.




Foglalkoztatást helyettesítő támogatás [14]


17.§[15]


(1) Foglalkoztatást helyettesítő támogatásra azon kérelmező jogosult aki:


a.) a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 6/2004.(III.31.) önkormányzati rendelet 5.§ (1) – (2) bekezdésében, 9.§ (1), (5) valamint (6) bekezdésében, 10.§ (1), (2) és a (21) bekezdésében, foglaltaknak, illetve a 11.§ -ban foglaltaknak,

b.) a 6/2010.(IV.28.) önkormányzati rendelet 6.§ (1) -(4) valamint a (7) – (8) és a (10) bekezdésében foglaltaknak,

c.) a 6/2010.(IV.28.) önkormányzati rendelet 8.§ -ban foglaltaknak,

d.)a lakóházhoz tartozó területet, udvart rendeltetésének megfelelően használja,

e.) [16] [17] az ingatlanhoz tartozó kertet rendeltetésszerűen használja, műveli, a szükséges növényvédelmi védekezési feladatokat időben elvégzi, valamint a kert azon részét, amely nem áll művelés alatt rendszeres kaszálja, gyommentesíti.

f.) az általa életvitelszerűen lakott lakást, vagy házat rendezetten, higiénikusan, tisztán tartja, annak állagát folyamatosan karban tartja, rendeltetésszerű használhatóságát biztosítja,

g.) az ingatlanhoz tartozó kerítést olyan állapotban tartja, amely megakadályozza az állatok elkóborlását, az a)-g) pontokban foglaltaknak eleget tesz.


(2) [18] Az (1) bekezdésben foglaltakat a Közös Hivatal szociális ügyintézői ellenőrzik helyszíni szemle keretében.


(2)A helyszíni szemlét a kérelem beérkezésétől számított 5 munkanapon belül az eljáró szerv lebonyolítja. A szemléről jegyzőkönyvet vesz fel, mely mellé az ingatlan állapotáról fényképfelvételt köteles készíteni.


(3)Ha a lakókörnyezet a (1) bekezdésben foglalt feltételeknek nem felel meg, a jegyző legalább ötnapos határidő kitűzésével felhívja a kérelmezőt, illetve az ellátás jogosultját – az elvégzendő tevékenység konkrét megjelölésével – a kifogásolt hiányosságok felszámolására, melynek teljesítéséről ismételt helyszíni szemlén győződik meg.


(5)[19] [20]             A kérelmezőnek az (1) bekezdésben foglalt feltételeket a juttatás folyósításának teljes időszaka alatt teljesítenie kell. A feltételek fennállását a Közös Hivatal ügyintézője helyszíni szemle keretében évente legalább egyszer ellenőrzi.


(6)[21]     Amennyiben a lefolytatott helyszíni szemle eredménye azt állapítja meg, hogy az (1) bekezdésben foglaltaknak a kérelmező nem felel meg, úgy az Sztv. 34.§ (2) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.


(7) [22]    Amennyiben bejelentés alapján vagy más módon az eljáró szerv tudomására jut az (1) bekezdésben foglalt feltételek nem teljesítése a kötelezett által, úgy a tudomásra jutástól számított 2 munkanapon belül az (4) bekezdésben foglaltak szerint eljárni.



Lakásfenntartási támogatás


18. §.[23] [24]


(1)       Az Sztv. 38-39. §- ában és e rendeletben szabályozott lakásfenntartási iránti kérelmek elbírálása a jegyző hatáskörébe tartozik.


(2)[25]     Lakásfenntartási támogatásra azon kérelmező jogosult aki:


a)         a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 6/2004.(III.31.) önkormányzati rendelet 5.§ (1) – (2) bekezdésében, 9.§ (1), (5) valamint (6) bekezdésében, 10.§ (1), (2) és a (21) bekezdésében,  foglaltaknak, illetve a 11.§ -ban foglaltaknak,

b)         a 6/2010.(IV.28.) önkormányzati rendelet 6.§ (1) -(4) valamint a (7) – (8) és a (10) bekezdésében foglaltaknak,

c)         a 6/2010.(IV.28.) önkormányzati rendelet 8.§ -ban foglaltaknak,

d)        a lakóházhoz tartozó területet, udvart rendeltetésének megfelelően használja,

e)[26] [27]   az ingatlanhoz tartozó kertet rendeltetésszerűen használja, műveli, a szükséges növényvédelmi védekezési feladatokat időben elvégzi, valamint a kert azon részét, amely nem áll művelés alatt rendszeres kaszálja, gyommentesíti.

f)         az általa életvitelszerűen lakott lakást, vagy házat rendezetten, higiénikusan, tisztán tartja, annak állagát folyamatosan karban tartja, rendeltetésszerű használhatóságát biztosítja, az a.) – e.) pontokban foglaltaknak eleget tesz.

g)         az ingatlanhoz tartozó kerítést olyan állapotban tartja, amely megakadályozza az állatok elkóborlását, az a)-g) pontokban foglaltaknak eleget tesz.


A lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó ellenőrzésre és eljárásra a 17. § (2) –(5) és (7) bekezdését kell alkalmazni. Amennyiben a lefolytatott helyszíni szemle eredménye azt állapítja meg, hogy az ellátás jogosultja a lakókörnyezet rendezettségére vonatkozó feltételeknek nem felel meg, úgy az Sztv. 38 § (9) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.



Ápolási díj


19. §[28]


20. §[29]


21. §[30]


22. §[31]




Átmeneti segély


23. § [32]


(1) Az önkormányzati segély kérelmek ügyében a döntés átruházott hatáskörben a Szociális- és Egészségügyi Bizottság hatáskörébe tartozik.


(2) Önkormányzati segélyben részesíthető az a személy, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd és családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetén annak 200 %-át.


(3)Az önkormányzati segély összege alkalmanként nem lehet kevesebb 3.ooo,-Ft-nál  és  az (5) bekezdésben foglalt kivételtől eltekintve nem lehet magasabb 2o.ooo,-Ft-nál, tartós betegség esetén 100.000 Ft- nál.


(4)Ha az önkormányzati segélyt elemi kár miatt kell megállapítani, ez esetben a segély minimum összege a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 2-szerese, maximuma 100.000,-Ft.


(5)Tárgyéven belül egy személy részére megállapított önkormányzati segély összege az öregségi nyugdíjminimum kétszeresét nem haladhatja meg.


(6)Önkormányzati segély kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható az alábbi esetekben:

- elemi kár esetén a lakás és a berendezési tárgyak helyreállítására vagy pótlására,

- tartós betegség esetén megélhetésre,

- temetési költség fedezésére.


(7)Az önkormányzati segély kamatmentes kölcsön formájában történő megállapításáról a polgármester dönt.


(8)Önkormányzati segélyként megállapított kamatmentes kölcsön visszafizetési ideje legfeljebb egy év, amely időtartama alatt havi egyenlő mértékben kell a kölcsönt visszafizetni.


(9)Kamatmentes kölcsön visszafizetési időtartamát a polgármester kérelmenként egyénileg mérlegelve állapítja meg.


(10)Háromhavi törlesztő részlet befizetésének elmulasztása esetén a teljes kamatmentes kölcsönt 15 napon belül egy összegben a mindenkori késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni.


(11)     Folyamatos segély egy naptári évben legfeljebb 6 hónapra állapítható meg.


(12)     A folyamatos segély egy havi összege nem lehet kevesebb 1000 Ft-nál, legmagasabb összege pedig nem haladhatja meg a nyugdíjminimum 50 %-át.


(13) Különös méltánylást érdemlő sürgős esetben, ha az igénylő életkörülményei az azonnali segítséget indokolják (pl.: elemi kár, 15 napot meghaladó kórházi kezelés, haláleset), a Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az igénylő részére jövedelmi viszonyokra való tekintet nélkül, azonnali önkormányzati segélyt állapítson meg, melynek összege maximum: 100.000.- Ft. Az így hozott döntésről a soron következő ülésen tájékoztatja a testületet.


(14) A temetési segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül lehet benyújtani a polgármesteri hivatalban.


(15) A kérelemhez, a kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolni kell a temetés költségeiről- a kérelmező vagy a vele azonos lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére – kiállított számla eredeti példányát, az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát, amennyiben nem a haláleset helye szerint illetékes települési önkormányzattól kéri a temetési segélyt, valamint a kérelmező és a vele közös háztartásban élők utolsó havi jövedelemigazolásait.


(16) Az önkormányzati segély iránti kérelmeket „Kérelem önkormányzati segélyre” formanyomtatványon kell benyújtani, az abban szereplő mellékletek csatolásával.


(17) Önkormányzati segély természetbeni és pénzbeli ellátásként egyaránt nyújtható. Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha

a) a kérelem erre irányul vagy

b) az ellátásban részesülő életvitele alapján feltételezhető, hogy a segély felhasználása nem rendeltetésének megfelelően történik.


(18) Amennyiben önkormányzati segély pénzbeli támogatásként kerül megállapításra, utólagos elszámolási kötelezettség is megállapítható.


(19) A segély megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell:


a.) az igénylő és családja jövedelmeiről szóló igazolásokat, jövedelem nyilatkozato(ka)t,

- amennyiben a jövedelemről szóló igazolások, illetve a jövedelem nyilatkozatok – a képviselő - testület megítélése szerint – nem valós adatot tartalmaznak, úgy környezettanulmány végzését rendeli el, annak elvégzése után hoz a kérelemben érdemi döntést,

b.) elemi kár esetén a biztosító igazolását arról, hogy károsult rendelkezett-e biztosítással és milyen összeg került kifizetésre, továbbá a kárbecslés és javítás költségeinek előzetes kalkulációját,

c.) többletkiadás esetén a közüzem(ek) által kiállított igazolást a számla összegéről.


(20) Az önkormányzati segély megállapítása előtt indokolt esetben környezettanulmányt kell készíteni. Indokolt esetnek minősül, ha a rendkívüli méltánylást igénylő eset megítélése során a kérelmező lakhatási körülményeinek részletes ismerete szükséges.


IV.


TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK


Köztemetés


24. §


(1) A köztemetés elrendeléséről a Polgármester dönt az Sztv. 48. §-ában foglaltak figyelembevételével.


(2) Köztemetésként csak a helyben szokásos legalacsonyabb költségű temetés rendelhető el.



Közgyógyellátás


25. § [33]


Átruházott hatáskörben a polgármester méltányossági közgyógyellátásra való jogosultságot állapít meg annak, aki szociálisan rászorult.


26. §


Szociálisan rászorultnak kell tekinteni azt, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élőnél a 200 %-át és havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át.


27. §


A közgyógyellátásra való jogosultság méltányosságból történő megállapításánál az 63/2006.(III.27.) Korm. rendeletet és az önkormányzati rendeletben foglaltakat együttesen kell alkalmazni.



Egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság


28. §[34]


29. §[35]




PÉNZBENI ELLÁTÁS HELYETT TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT ELLÁTÁSOK


30. § [36]


31. § [37]


32. § [38]


33. § [39]


34. § [40]



35. §


A természetben nyújtott ellátások átutalásáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik oly módon, hogy a támogatást az intézménynek vagy a közszolgáltató szervezetnek átutalja.



V.


SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK


36. §


Zalakomár település Önkormányzata a személyes gondoskodás keretében biztosítja:


a.) étkeztetés,

b.) házi segítségnyújtás

c.) családsegítés

d.) közösségi ellátás

e.) nappali ellátás



ÉTKEZTETÉS


37. §


(1)[41] Az étkeztetés jogosultsági feltételeire vonatkozóan az Sztv. 62. § (1) bekezdésében foglaltak az irányadók.


(2) [42]

(3) [43]


(4) [44]


(5) [45]


(6).[46]


38. §


(1)A szociális étkeztetést a Képviselő-testület által Nagykanizsa város és Surd község önkormányzatával kötött társulási megállapodás alapján a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény útján biztosítja. [47]


(2) Az ellátással kapcsolatos eljárási kérdéseket, valamint a szolgáltatás igénybevételéért fizetendő térítési díjakat a feladatot ellátó gesztor Nagykanizsa Megyei Jogú Város rendelete szabályozza.[48]


(3) [49]


(4) [50]


(5) [51]


HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS


39.§


Házi segítségnyújtás keretében gondoskodik a települési Önkormányzat Képviselő-testülete azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak.

(Sztv. 63. §.)



40. §


(1)       A házi segítségnyújtást a Képviselő-testület által Nagykanizsa város és Surd község önkormányzatával kötött társulási megállapodás alapján a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény útján biztosítja.


(2) Az ellátással kapcsolatos eljárási kérdésekről, valamint a szolgáltatás igénybevételéért fizetendő térítési díjakról a feladatot ellátó gesztor Nagykanizsa Megyei Jogú Város rendelete szabályozza.



CSALÁDSEGÍTÉS


41.§


(1)[52] A családsegítésre vonatkozóan az Sztv. 64.§-ban foglaltak az irányadók.


(2) [53]


(3) Az önkormányzat a családsegítés körébe tartozó feladatok ellátását Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzatával kötött társulási megállapodás alapján a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ (8800 Nagykanizsa, Zrínyi Miklós u. 51.) zalakomári Területi Irodában (8751 Zalakomár Tavasz u. 13.) működő Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálaton keresztül biztosítja. [54]


(4)[55] A családsegítést a területi iroda családgondozójánál lehet igényelni.


(5)[56] A Családsegítő és Gyermekjóléti Központ a Sztv. 64.§ (1) – (5) bekezdésben meghatározott feladatain túl

megkeresésre környezettanulmányt készít, illetve

a Polgármesteri Hivatal ügyintézőjével együttműködve közreműködik környezettanulmányok elkészítésében.




KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁS


42.§


(1) Zalakomár község Önkormányzata a közösségi ellátást a Zalakaros és Környéke Kistérség Többcélú Társulás által a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete (Székhely: 8900 Zalaegerszeg, Dísz tér 7.) útján biztosítja.


(2) A közösségi ellátások célja a pszichiátriai vagy a szenvedélybetegek lakókörnyezetben történő gondozása, továbbá gyógyulásuk és rehabilitációjuk elősegítése. ( Sztv. 65/A.)


NAPPALI ELLÁTÁS


43.§


(1)       Az Idősek Klubja a szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes egészségügyi állapotuk vagy idős koruk miatt gondozásra szoruló személyek nappali gondozására, ellátására szolgál.


(1)Felvehető az Idősek Klubjába az a 18. életévét betöltött személy is, aki egészségi állapotára való tekintettel ellátásra szorul.


(2)A nappali ellátást a Képviselő-testület által Nagykanizsa város és Surd község önkormányzatával kötött társulási megállapodás alapján a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény útján biztosítja.


(3)Az Idősek Klubjába történő felvételről a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény vezetője dönt.



VI.


VEGYES RENDELKEZÉSEK


44.§


Az önkormányzat helyi szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre működési területén.


(2)       A kerekasztal feladata a település szociális helyzetének elemzése,  megtárgyalása,  a szociális intézményhálózat tevékenységének figyelemmel kísérése.


(3)    A kerekasztal tagja:


- az Egészségügyi és Szociális Bizottság tagjai,

- polgármester,

- jegyző,

- védőnő,

- polgármesteri hivatal szociális ügyintézője,

- háziorvosok.


VII.


ZÁRÓ ÉS ÁTMENETI RENDELKEZÉSEK


45. §


(1)E rendelet 2011. február 1. napján lép hatályba.


(2)A rendeletben nem szabályozott kérdések tekintetében a szociális törvény, valamint a végrehajtására kiadott kormányrendeletek és más felsőbb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.


(3)E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az 5/2006. (III.29.), 11/2006. (VI.29.), 14/2006. (IX.13.), 24/2006. (XII.20.), 5/2007. (IV.11.), 13/2007. (VI.27.), 21/2007. (XII.14.), 3/2008. (II.13.), 4/2008. (II.13.), 7/2008. (II.27.), 12/2008. (III.29.), 18/2008. (XII.24.), 10/2009. (V.13.), 15/2009. (XII.30.), 2/2010. (III.03.) valamint az 1/2011. (I.05.) számú rendelet.


(4)   A jegyző köteles gondoskodni arról, hogy a szociális gondoskodás rendszerét valamint az egyes ellátások e rendeletben nem említett szabályait az állampolgárok megismerhessék.



Jogharmonizációs záradék


46.§.


Ez a rendelet a Magyar Köztársaság és az Európai Közösségek és azok tagállamai között társulás létesítéséről szóló, Brüsszelben 1991. december 16-án aláírt Európai megállapodás tárgykörében a megállapodást kihirdető 1994. évi I. törvény 3.§-ával összhangban, az Európai Közösségek legfontosabb alapelveivel összeegyeztethető szabályozást tartalmaz.



                        Varga Miklós                                       Dr. Weller-Jakus Tamás

                        polgármester                                             jegyző



Jelen rendelet Zalakomár községben 2011. február 1. napján kihirdetésre került!



                                                                                   Dr. Weller – Jakus Tamás

                                                                                                          jegyző



[1] Módosította az5/2013. (III.05.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. március 6-tól.

[2] Módosította az 5/2013. (III.05.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. március 6-tól.

[3] Módosította a 6/2012. (II.28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. február 29.-től

[4] Módosította a 19/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. január 1- től.

[5] Módosította a 27/2011. (XI.08.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2011. november 9. napjától.

[6] Hatályon kívül helyezte az 5/2013. (III.05.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. március 6-tól.

[7] Életbe léptette az 1/2012. (I.17.) önkormányzati rendelet 1. §-a Hatályos 2012. január 18-tól

[8] Módosította a 6/2012. (II.28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. február 29.-től

[9] Módosította a 16/2012. (VIII.18.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos 2012. augusztus 15.-től

[10] Módosította a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5008/2013/6. számú határozata. Hatályos 2013. július 17. napjától.

[11] Életbe léptette az 1/2012. (I.17.) önkormányzati rendelet 1. §-a Hatályos 2012. január 18-tól

[12] Hatályon kívül helyezte a 19/2012 (X.30.) önkormányzati rendelet 1. §-a Hatályos 2012. november 1-től

[13] Életbe léptette az 5/2013. (III.05.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. március 6-tól.

[14] Módosította a 24/2011. (IX.14..) önk. rendelet. Hatályos 2011. szeptember 15-től

[15] Módosította a 6/2012. (II.28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. február 29.-től

[16] Módosította a 16/2012. (VIII.18.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatályos 2012. augusztus 15.-től

[17] Módosította a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5008/2013/6. számú határozata. Hatályos 2013. július 17. napjától.

[18] Módosította az 5/2013. (III. 05.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. március 6-tól.

[19] Módosította a 16/2012. (VIII.18.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2012. augusztus 15.-től

[20] Módosította az 5/2013. (III. 05.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. március 6-tól.

[21] Módosította a 16/2012. (VIII.18.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2012. augusztus 15.-től

[22] Módosította a 16/2012. (VIII.18.) önkormányzati rendelet 4. §-a. Hatályos 2012. augusztus 15.-től

[23] Módosította a 27/2011. (XI.08.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2011. november 9. napjától.

[24] Módosította az 1/2012. (I.17.) önkormányzati rendelet 2. §-a Hatályos 2012. január 18.-tól

[25] Módosította a 6/2012. (II.28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. február 29.-től

[26] Módosította a 16/2012. (VIII.18.) önkormányzati rendelet 5. §-a. Hatályos 2012. augusztus 15.-től

[27] Módosította a Kúria Önkormányzati Tanácsának Köf.5008/2013/6. számú határozata. Hatályos 2013. július 17. napjától.

[28] Hatályon kívül helyezte az 5/2013. (III.05.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. március 6-tól.

[29] Hatályon kívül helyezte az 5/2013. (III.05.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. március 6-tól.

[30] Hatályon kívül helyezte az 5/2013. (III.05.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. március 6-tól.

[31] Hatályon kívül helyezte az 5/2013. (III.05.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. március 6-tól.

[32] Módosította a 19/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. január 1-től.

[33] Módosította a 19/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. január 1-től.

[34] Hatályon kívül helyezte az 5/2013. (III.05.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. március 6-tól.

[35] Hatályon kívül helyezte az 5/2013. (III.05.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. március 6-tól.

[36] Hatályon kívül helyezte a 19/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. január 1-től.

[37] Hatályon kívül helyezte a 19/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. január 1-től.

[38] Hatályon kívül helyezte a 19/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. január 1-től.

[39] Hatályon kívül helyezte a 19/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. január 1-től.

[40] Hatályon kívül helyezte a 19/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2014. január 1-től.

[41] Módosította a 6/2012. (II.28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. február 29.-től

[42] Hatályon kívül helyezte a 19/2011. (V.31.) számú rendelet 2011. június 1-től

[43] Hatályon kívül helyezte a 19/2011. (V.31.) számú rendelet 2011. június 1-től

[44] Hatályon kívül helyezte a 19/2011. (V.31.) számú rendelet 2011. június 1-től

[45] Hatályon kívül helyezte a 19/2011. (V.31.) számú rendelet 2011. június 1-től

[46] Hatályon kívül helyezte a 19/2011. (V.31.) számú rendelet 2011. június 1-től

[47] Módosította a 19/2011. (V.31) számú rendelet 2011. június 1-től

[48] Módosította a 19/2011. (V.31) számú rendelet 2011. június 1-től

[49] Hatályon kívül helyezte a 19/2011. (V.31.) számú rendelet 2011. június 1-től

[50] Hatályon kívül helyezte a 19/2011. (V.31.) számú rendelet 2011. június 1-től

[51] Hatályon kívül helyezte a 19/2011. (V.31.) számú rendelet 2011. június 1-től

[52] Módosította a 6/2012. (II.28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. február 29.-től

[53] Hatályon kívül helyezte a 14/2011. (IV.20.) sz. önk. rendelet 2011. május 1-től

[54] Módosította a 14/2011. (IV.20.) sz. önk. rendelet. Hatályos 2011. május 1-től

[55] Életbe léptette a 14/2011. (IV.20.) sz. önk. rendelet. Hatályos 2011. május 1-től

[56] Életbe léptette a 14/2011. (IV.20.) sz. önk. rendelet. Hatályos 2011. május 1-től