Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2013. (II. 18.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályainak betartásáról, valamint ennek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2013. 12. 18- 2018. 11. 30

Zalakomár Község Önkormányzat Képviselő-testületének

3/2013. (II. 18.) önkormányzati rendelete


a közösségi együttélés alapvető szabályainak betartásáról, valamint ennek elmulasztásának jogkövetkezményeiről


(egységes szerkezetben a 20/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelettel)



Zalakomár Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


1.§


A rendelet hatálya kiterjed Zalakomár Község közigazgatási területén ez e rendeletben meghatározott magatartást megvalósító természetes és jogi személyekre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.



I.                   fejezet


Általános rendelkezések


2.§


(1)               E rendelet alkalmazásában a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartásnak minősül minden olyan magatartás, melyet Zalakomár Község Önkormányzatának Képviselő- testülete e rendeletben ekként meghatároz.


(2)               A rendelet szabályai nem alkalmazhatók azon magatartási szabályok megsértése esetén, amelyet magasabb szintű jogszabály szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nyilvánít, illetve amelyet más jogszabály közigazgatási bírsággal sújt.


Eljárási szabályok


3.§


(1) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartásokkal kapcsolatos hatáskör gyakorlását mind a közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása esetében, mind a közigazgatási bírság kiszabása tekintetében a Képviselő- testület a polgármesterre ruházza át.


(2) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás miatt közigazgatási hatósági eljárást hivatalból, a polgármesteri hivatal ügyintézője vagy a közterület-felügyelő észlelése alapján kell lefolytatni, ide értve a bármely személy jelzése alapján történt észlelést is, melynek valódiságáról a polgármesteri hivatal ügyintézője meggyőződik.


(3) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás eljárási szabályaira a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (továbbiakban: Ket.) rendelkezéseit kell alkalmazni.



Alkalmazható jogkövetkezmények


4.§


(1)               A II. fejezetben megállapított magatartások elkövetőivel szemben ötezer forinttól százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság, illetve ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság szabható ki.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott pénzbírságot a döntés jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül az önkormányzat bírság számlája történő befizetéssel kell teljesíteni.


(2)               A kiszabásra kerülő bírság mértékének megállapítására, kiszabására valamint annak elévülésére a Ket. rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.


(3)               A Ket 94/B. § (1) bekezdésében foglaltak esetén az elkobzás is alkalmazható. Az elkobzott dolog tulajdonjoga Zalakomár Község Önkormányzatára száll.



II.                fejezet


Egyes közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartások


5.§


(1) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a helyi címer és zászló alapításáról és használatának rendjéről szóló 10/1999. (VI. 16.) sz. helyi önkormányzati rendeletben foglalt Önkormányzat jelképeit jogosulatlanul, engedélytől eltérő vagy a közösséget sértő módon használja fel.


(2) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a helyi építési szabályairól szóló 7/2000. (V. 3.) sz. helyi önkormányzati rendelet rendelkezéseit megszegi, vagy kijátssza.


(3) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a középületeknek és közterületeknek nemzeti és községi ünnepeken történő fellobogózásáról szóló 20/2000. (XI. 29.) sz. helyi önkormányzati rendeletben foglaltaknak nem tesz eleget.


(4) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a helyi ingatlanok házszámozásáról és a közterületek elnevezéséről szóló 4/2011. (II. 01.) sz. helyi önkormányzati rendelet alábbi szabályait megszegi:

a)      utcanév táblát jogtalanul kihelyez, utcanév-táblán illetve annak szélétől számított 2 méteren belül reklám célját szolgáló feliratot helyez el

b)      a 10. § (1) bekezdése alapján a tulajdonában álló ingatlant házszámtáblával nem lát el


(5) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a közterület használatáról szóló 24/2005. (X. 26.) sz. helyi önkormányzati rendelet alábbi szabályait megszegi:

a)      a 3. § (2) bekezdés a)-k) pontjaiban meghatározott célra engedély nélkül használja a közterület

b)      a közterület használati engedély jogosultja az igénybevett területet és környezetét nem tartja tisztán, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról az engedélyben foglaltaknak megfelelően nem gondoskodni.


  1. továbbá, aki a zöldfelületeken, azok sétaútjain járművel közlekedik, várakozik, járművet javít, vagy tisztít.


(6) [1]


(7) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 19/2000. (IX. 28.) sz. helyi önkormányzati rendelet alábbi szabályait megszegi:

a)      a 18. §-a szerint hangoskodással, zajkeltéssel a szertartások rendjének megzavarja, a temetőlátogatók kegyeleti érzését megsérti, a temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezi, a sírhelyek gondozása során keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt nem a kijelölt lerakóhelyen helyezi el, hulladékot, koszorú- és virágmaradványt éget, mécsessel, gyertyával tűzveszélyt okoz, kutyát a területre bevisz – vakvezető kutyák kivételével- , temetési helyet kerítéssel körülhatárol

b)       a 19. § (2) – (3) bekezdés értelmében a sírhely gondozását, gyomtalanítását nem végzi el, a sírok közötti közlekedést akadályozza

c)      a 20. §-a szerint építési munkálatokat a temetőgondnoknak előre nem jelent be, az építési törmeléket nem szállítja vagy szállítatja el.

d)     21. § (1) és (4) bekezdés értelmében búcsúztatás, temetés alatt zajjal járó tevékenységet végez, a temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral behajt.


(8) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a vásárok rendjéről szóló 8/2004. (IV. 28.) sz. helyi önkormányzati rendelet alábbi szabályait megszegi:

a)      a 4. § (3) bekezdése szerint, aki búcsúvásáron a helypénzt nem fizeti meg, a kijelöltnél nagyobb területet használ.

b)      a 9. § (2) bekezdése szerint, aki a búcsúvásáron a tisztaságra vonatkozó szabályokat nem tartja be, vagy gépkocsival parkol a vásár területén a rakodás megkezdésétől számított 1 óra után is, a 8. § (4) bekezdése értelmében terméket a földről árusít.


(9) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a vendéglátó üzletek éjszakai nyitva tartásáról szóló 17/2011. (IV. 28.) sz. helyi önkormányzati rendelet alábbi szabályait megszegi:

a)      a 3. § (1) bekezdése szerinti, vendéglátó üzletek nyitva tartására vonatkozó szabályait nem tartja be.


(10) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a környezetvédelem helyi szabályairól szóló 6/2004. (III. 31.) sz. helyi önkormányzati rendelet alábbi szabályait megszegi:

a)      a 3. §-ban lévőktől eltérően éget kerti hulladékot és avart, illetve kommunális, ipari eredetű, valamint veszélyes hulladékot éget

b)      a 4. § szerinti háztartási fűtési tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályokat nem tartja be

c)      a 5. §-ban szereplően nem védekezik az allergiát keltő növények ellen

d)     a 6. § és 6/A. §-ában szereplő zajjal és rezgéssel járó előírásokat nem tartja be

e)      a 7. § (1) és (2) bekezdése szerint a sugárzással járó tevékenységeket nem tartja be

f)       a 8. § szerinti víz- és földvédelemmel kapcsolatos szabályokat nem tartja be

g)      a 9. § szerinti, az ingatlanok és közterületek tisztántartására vonatkozókat nem tartja be

h)      a 10. § szerinti csapadékvíz elvezetése, vízelvezető árkok szabályaira vonatkozókat nem tartja be

i)        a 11. § és 12. § szerinti települési szilárd hulladék kezelése, a köztisztasági szolgáltatásra vonatkozókat nem tartja be

j)        a 13. § szerinti veszélyes hulladékokra vonatkozó szabályokat nem tartja be


(11) A közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást követ el az, aki a helyi állattartás szabályairól szóló 6/2010. (IV. 28.) sz. rendelet alábbi szabályait megszegi

a)                  állatáról nem gondoskodik megfelelően, úgy tart állatot, hogy veszélyezteti az állat, vagy ember életét, testi épségét, egészségét,

b)                 csak engedéllyel tartható állatot engedély nélkül tart,

c)                  aki az állattartás közegészségügyi feltételeit megszegi,

d)                 aki hígtrágyázásos technológiával tartja állatait,

e)                  aki az állattartás általános szabályait – e rendelet 4. §-ban foglaltakat megszegi.



III.             fejezet


Záró rendelkezések


6.§


(1) E rendelet a kihirdetést követő napon, 2013. február 19. napján lép hatályba.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően elkövetett a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartások esetében kell alkalmazni.



Varga Miklós                                                               Papné Szabó Mónika

polgármester                                                                      jegyző





A rendelet kihirdetve: 2013. február 18.



Papné Szabó Mónika

                                                                                                          jegyző





[1] Hatályon kívül helyezte a 20/2013. (XII. 17.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. december 18-tól.