Zalakomár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról

Hatályos: 2024. 05. 01

Zalakomár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (IV. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.01.
helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról
Végső előterjesztői indokolás
Települési önkormányzat - a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (továbbiakban: Tvt.) 24. § (1) b) pontjában foglaltakkal összhangban - csak természeti területet [4. § b) pont, 15. § (1) bekezdés] és más, a Tvt. 22. §-a alapján védelemre érdemes földterületet nyilváníthat védetté. Terület védetté nyilvánításának előkészítését a Tvt. 25. § (2)-(4) és (6)-(9) bekezdése szabályozza a helyi jelentőségű, valamint az országos jelentőségű védett természeti területek létesítésének esetében külön eljárásrendet megkülönböztetve. A Tvt. 28. § (6) bekezdésében foglaltakból az következik, hogy helyi jelentőségű védett természeti terület kizárólag a 28. § (1) bekezdés c) pont szerinti természetvédelmi terület, vagy d) pont szerinti természeti emlék kategória valamelyikébe sorolható be a védelem a védelem célja és a védett természeti terület kiterjedése alapján.
Zalakomár nagyközségben a Zalakomár Ormándi Kastélypark a helyi jelentőségű védett természeti terület védettségének fenntartásáról szóló 15/2007. (XI. 28.) önkormányzati rendelet rendelkezett. E rendelet felülvizsgálata megtörtént, a védettség fenntartása indokolt.
A Tvt. 24. § (3) bekezdésének rendelkezése alapján a természeti értékek helyi védelméről szóló önkormányzati e rendelet-tervezet tartalmazza:
- a védetté nyilvánítás tényét, a természetvédelmi értékek megnevezését,
- terület esetében annak jellegét, kiterjedését, a védetté nyilvánítás indokát, természetvédelmi célját, a földrészletek helyrajzi számait,
- Zalakomár Nagyközség helyi jelentőségű védett természeti területeinek természetvédelmi kezelési tervét
Előzetes hatásvizsgálat
a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján
A Jat. 17. §-a (1) bekezdése a következőkről rendelkezik:
„17. § (1) A jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű– előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi
önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
(2) A hatásvizsgálat során vizsgálni kell
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatását, különösen
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásait,
ab) környezeti és egészségi következményeit,
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatásait, valamint
b) a jogszabály megalkotásának szükségességét,a jogalkotás elmaradásának várható következményeit, és
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételeket”.
A rendelet-tervezet címe:
Zalakomár Nagyközség Önkormányzata Képviselő – testületének …/2024. (…..) önkormányzati rendelete a helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánításról
A rendelet tervezet valamennyi jelentős hatása, összefoglalva:
A természeti értékek és természeti területek a nemzeti vagyon sajátos és pótolhatatlan részei, fenntartásuk, kezelésük, állapotuk javítása, a jelen és jövő nemzedékek számára való megőrzése, a természeti erőforrásokkal történő takarékos és ésszerű gazdálkodás biztosítása, a természeti örökség és a biológiai sokféleség oltalma, valamint az ember és természet közötti harmonikus kapcsolat kialakítása, mint az emberiség fennmaradásának alapvető feltétele, a természet hatékony védelmének létrehozását igényli.
Társadalmi, gazdasági hatása:
A természeti értékek és területek, tájak, valamint azok természeti rendszereinek, biológiai sokféleségének általános védelme, megismerésének és fenntartható használatának elősegítése, továbbá a társadalom egészséges, esztétikus természet iránti igényének kielégítése, továbbá a természetvédelem hagyományainak megóvása, eredményeinek továbbfejlesztése, a természeti értékek és területek kiemelt oltalma, megőrzése, fenntartása és fejlesztése.
Az önkormányzati rendeletnek:
1. költségvetési hatása:
A rendeletalkotásnak a keletkező kiadások tekintetében költségvetési hatása nincs.
2. környezeti, egészségügyi következményei:
A rendelet a természeti környezet, mint védendő környezetrész, környezeti elem oltalmát tartalmazza. E rendelet-tervezet szabályozása a természeti értékek tekintetében azonos a hatályon kívül helyezendő rendelet szabályozásával, környezeti, egészségügyi következményei nem változnak.
3. adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
Nincs adminisztratív terheket befolyásoló hatása.
4. egyéb hatása:
Nem releváns
5. a rendelet alkalmazásához szükséges személyi-, szervezeti-, tárgyi-, pénzügyi feltételek:
A rendelet alkalmazásához nincs szükség személyi-, szervezeti-, tárgyi-, pénzügyi feltételek biztosítására.
6. A rendelet alkotásának szükségességét indokolja:
A rendelet megalkotásával a magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseinek felelünk meg. A helyi természeti értékek védelmét a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. § (1) bekezdésének b) pontja rendeli az önkormányzat hatáskörébe.
7. Rendelet alkotás elmaradása esetén várható következmények:
Abban az esetben, ha a helyi szabályozás ellentétes a magasabb szintű szabályozással, vagy ha a magasabb szintű szabályozás felhatalmazása ellenére nem rendelkezik az előírt tárgykört illetően, a kormányhivatal jogszabálysértést állapít meg, és törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva, törvényességi felhívással élhet.