Zalakomár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 09. 01

Zalakomár Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (VIII. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.09.01.
a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 2015. március 1-jéig a szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások között szabályozta a lakásfenntartási támogatást, illetve külön cím alatt a aktív korúak ellátását. A szociális ellátások rendszere 2015. március 1-jétől megváltozott. A Szt. korábban is kizárólag a lakásfenntartási támogatásra és az aktív korúak ellátására való jogosultság feltételei körében tette lehetővé a rendezett lakókörülmények vizsgálatának előírását az önkormányzat által (a lakásfenntartási támogatás esetében a 38. § (9) bekezdésben, az aktív korúak ellátása körében a 33. § (7) bekezdésben, valamint a 132. § (4) bekezdésének a) és e) pontjaiban). Az Szt. 2015. március 1-jével, valamint 2015. április 1-jével történt módosítása eredményeképpen kikerült a Szt. 33. § és 38. §-iból az felhatalmazó rendelkezés, miszerint a települési önkormányzat rendeletében az ellátásra való jogosultság egyéb feltételeként előírhatja, hogy a kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja a lakókörnyezete rendezettségének biztosítására vonatkozó, a rendeletében megállapított feltételeket teljesítse. Ezzel párhuzamosan hatályát vesztették az Szt. 132. § (4) a) és e) pontjaiba foglalt felhatalmazások is. Az Szt. 26. §-a alapján a települési önkormányzat képviselő-testülete a hatáskörébe tartozó pénzbeli ellátásokat kiegészítheti, és a szociálisan rászorultak részére – a rendeletében meghatározott módon és feltételek szerint – más pénzbeli támogatásokat is megállapíthat.
A Kúria a Köf.5030/2019/3. számú határozatában rámutatott arra, hogy Sztv. által intézményesített települési pénzbeli támogatás önkormányzati rendelettel történő nem szociális szempont szerinti szabályozás ellentétes e törvény 26. §-ában meghatározott rászorultsági elvvel.
Ahogy azt a Kúria egy korábbi határozatában (Köf.5.017/2015/3. határozat) egyértelművé is tette: „a Kúria már több döntésében rögzítette, hogy önkormányzati rendeletben felhatalmazás hiányában nem lehet a szociális támogatás feltételévé tenni nem szociális célú szempontokat (Köf.5.051/2012/6., Köf.5.008/2013/8., Köf.5.051/2014/3. számú határozat).
Zalakomár Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 3/2015.(II.25.) önkormányzati rendeletének 12. §-a (12). bekezdése jogszabálysértő, tekintettel arra, hogy a helyi önkormányzatok szociális tárgyú rendeletei települési támogatás esetében - felhatalmazás hiányában - nem írhatnak elő lakókörnyezet rendezettségéhez kapcsolódó feltételt.
A ZA/030/1405-1/2024. törvényességi felhívásban foglaltakat a képviselő-testület köteles megvizsgálni a megadott 30 napos határidőn belül, és amennyiben egyetért, szükséges módosítani a fenti rendeletének jogszabálysértő részét.
Hatályon kívül helyezni szükséges a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.25.) ör. 12. § (12) bekezdés f) pontját.
„(12) Lakhatási támogatásra azon kérelmező jogosult aki:
f) az általa életvitelszerűen lakott lakást, vagy házat rendezetten, higiénikusan, tisztán tartja, annak állagát folyamatosan karban tartja, rendeltetésszerű használhatóságát biztosítja, az a.) – e.) pontokban foglaltaknak eleget tesz.”
A rendeletben szükséges a módosítani a közlekedési tanulóbérlet támogatás esetében a jogosultsági feltételeket. Közlekedési tanulóbérlet támogatásra jogosult az a nappali oktatás munkarendje szerint tanulói jogviszonnyal rendelkező diák, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 800 %-át és Zalakomár közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkezik, valamint életvitelszerűen a településen él.
Előzetes hatásvizsgálat
a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján
A rendelet-tervezet címe:
Zalakomár Nagyközség Önkormányzata Képviselő – testületének …/2024. (…..) önkormányzati rendelete a szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 3/2015. (II.25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Társadalmi-gazdasági hatása:
A képviselő-testület szociális tárgyú rendelete biztosítja az önkormányzat által nyújtott szociális ellátások igénybe vételének megismerhetőségét. A helyi lakosság számára jól követhetővé válnak az egyes ellátások igénylésének és folyósításának szabályai. Elsődleges cél, hogy a korábbi szabályozáshoz képest a szabályok egyértelmű megfogalmazásával – adott kereteken belül – igazságosabbá tegyük a helyi szociális szolgáltatásokat.
Költségvetési hatása:
Nem jelentős.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
Nincs.
Egyéb hatása:
Nincs.
A rendelet megalkotásának szükségessége:
A szociális ellátások célzottabb igénybevételét szolgálja.
A rendelet megalkotása elmaradása esetén várható következmények:
Törvényességi észrevétel.
A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:
- személyi: a már meglévő ügyintézői háttér
- szervezeti: nincs
- tárgyi: a meglévő feltételeken kívül többlet nem szükséges
- pénzügyi: nem jelentős