Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2000. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

Hévíz Város közterületeinek általános rendjéről

Hatályos: 2018. 01. 01- 2023. 06. 30

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2000. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

Hévíz Város közterületeinek általános rendjéről

2018.01.01.

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdése, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Hévíz város közterületeinek általános rendjéről a következő rendeletet alkotja.

I.

Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya Hévíz város teljes közigazgatási területére kiterjed.

2. § (1) A köztisztaság fenntartása elsőrendű közérdek, ezért annak előmozdításában, fejlesztésében minden érdekelt köteles hathatósan közreműködni.

(2)

II.

Közterületek tisztántartása

3. §

4. § (1) Házi szemetet, konyhai hulladékot az utcán és az egyéb közterületen elszórni, szennyvizet vagy más szennyezett folyadékot az utcára, közterületre, valamint nyílt árokba kiönteni, kivezetni tilos.

(2)

(3)

5. §

(1)

(2) A közterület szennyezője köteles gondoskodni a szennyeződés eltakarításáról, vegyi szennyezés esetén az ártalmatlanításról és az okozott kár megtérítéséről.

(3)

(4)

6. §

(1)

(2) Az építési, bontási és tatarozási munkákat úgy kell elvégezni, az építési és bontási anyagokat úgy kell tárolni, hogy az a járdaburkolatban ne okozzon kárt. A keletkezett kárt annak okozója köteles kijavítani és az eredeti állapot helyreállítását elvégezni.

(3) A házingatlanok falait, kerítéseit beszennyezni, azokra hirdetményeket, reklámtáblákat kifüggeszteni tilos. Ez alól kivétel az ingatlanon lévő épületben folytatott üzleti tevékenységre utaló cégtábla elhelyezése. (9. §)

(4)

(5) 1

7. §

(1)

(2)

(3)

(4)

7/A. §

(1)

(2) A szórakozó-, vendéglátó- és árusító helyek, üzletek előtti járdaszakaszt a nyitvatartás ideje alatt - ettől eltérő megállapodás kivételével - a használó köteles tisztán tartani és a hulladékot eltávolítani.

(3)-(4)

III.

INGATLANOK HASZNOSÍTÁSA, HASZNÁLATA

8. §

(1)

(2) Lakó- illetve üdülőtelkeken valamint intézményterületeken elárusítás céljára szolgáló lakókocsit és üdülősátrat, illetve egyéb mobil szerkezeteket (büfékocsit, stb.) elhelyezni tilos.

IV.

REKLÁMHORDOZÓK ELHELYEZÉSE

9. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából reklámhordozó:

- A rendelet alkalmazása szempontjából cég-címtáblának, továbbá cégérnek minősülnek azok a tárgyak, amelyek a közvetlen környezetükben folytatott tevékenységre utalnak és a környezetükben megszokott méretet (1 m2) nem haladják meg. Minden távolabb elhelyezett vagy nagyobb méretű reklámhordozó - anyagától és kivételétől függetlenül - hirdető-berendezésnek minősül.
- Hirdető-berendezés minden olyan eszköz, tábla, megállító tábla, transzparens, falfestés stb., amelynek az a célja, hogy a közlekedők figyelmét valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, eseményre, létesítményre, stb. felhívja. Nem minősül hirdető-berendezésnek az építési adatokról tájékoztató, csak az építkezés időtartamáig kihelyezett tábla, felirat, valamint a KRESZ-ben, ill. a kötelezően alkalmazandó ágazati szabványokban szereplő táblák, és az önkormányzat által elhelyezett információs eszközök.
- Önálló hirdető-berendezés az építménytől, épülettől különálló, saját tartószerkezettel rendelkező reklámhordozó. Az ilyen reklámhordozó maximális mérete 8 m2 lehet.
- Hirdető szekrény (vitrin), 10 cm mélységi méretet meghaladó, nyitott vagy zárható, közmű csatlakozással vagy anélküli, mechanikailag védett reklámfelület.
- Táblaegyüttes az egy közös vázra felszerelt és egységes megjelenésű táblákból álló vagy meghatározott rendszer szerint elhelyezett egyedi, de azonos méretű táblákból álló együttes.
- Plakátok és egyéni hirdetések, falragaszok.
- Mobil hirdető berendezés:
- járművön elhelyezett reklámberendezés,
- „szendvicsember” hirdető táblái.
- Egyéb reklámhordozó, azaz közhasznú információval és funkcióval egybeépített vagy szerkesztett (pl. óra, lámpatest, hőmérő stb.) reklámcélú felülete.
(2) A város közigazgatási területén reklámhordozót létesíteni önállóan, épülethomlokzaton, kerítésen, támfalon, mobil berendezésen, közvilágítási elektromos tartóoszlopon stb. lehet.
(3) Közterületen reklámhordozót elhelyezni a Közúti Közlekedésről szóló többször módosított 1988. évi I. törvény és a kapcsolódó jogszabályok, továbbá a KHVM., valamint a Közlekedési Felügyelet útügyi érdekérvényesítési rendelkezései figyelembevételével útkezelői hozzájárulás alapján lehet.
(4) Nem helyezhető el reklámhordozó az alábbi közterületen vagy közcélú hasznosításra átadott magánterületen:
- emléktábla, dombormű, képzőművészeti alkotás közvetlen környezetében (méretének háromszorosával felrajzolt eszmei körív),
- iskola, művelődési intézmény közvetlen környezetében (telekhosszban),
- ha a kilátást gátolja, ill. a városképi, tájképi látványt rontja.
(5) Egyéb ingatlanokon reklámhordozót elhelyezni - a területi egységre vonatkozó előírások figyelembevétele mellett - az alábbiak szerint szabad:
- az ingatlan közterület felőli telekhatárára kerítéssel egybeépítve, annak magasságáig, a közterületbe maximum 10 cm-rel benyúlva,
- az ingatlanon belül, az ott folytatott tevékenységhez szorosan kapcsolódó cég- és címtábla,
- épületek homlokzatain, az érintett homlokzati felület legfeljebb 20%-áig, ezt meghaladó arány esetén a nyílászárók, ill. portálokkal összhangban tervezett burkolt felületként, tűzfalak teljes felületén,
- az ingatlanokhoz tartozó támfalakon.
(6) Nem helyezhető el reklámhordozó a (3) és az (5) bekezdésben felsoroltakon kívül más helyen. Épületre, rolókra, kerítésre és napellenzőkre árucikket kifüggeszteni tilos!
(7) Jelen rendelet keretei között a reklámhordozó pontos helyét és típusát a benyújtott műszaki tervek alapján a tervező javasolja, melynek a környezet hasonló elemeivel összhangban kell lenni.
(8) Transzparensre ideiglenesen maximum 30 nap időtartamra engedély adható kulturális vagy sportesemények, ünnepek, illetve új létesítmények (kereskedelmi, kulturális) megnyitásának akciószerű reklámozása céljából.
(9) A fizető vendéglátó tevékenységet folytató szállásadók egységes tábláit az utcafronton álló épület esetén a bejárat melletti homlokzati falra, illetve az előkertes épületek esetén a kerítésen vagy kapuzaton jól olvasható magasságban kell elhelyezni, ill. rögzíteni.

(10)

(11)

(12) A közterületeken álló járművekre reklámtáblát szerelni vagy kirakni tilos!
(13) A „szendvicsember” hirdetőtábláira alak és méret tekintetében a balesetmentesség biztosítása az előírás. tartalmára nézve a rendelet előírásai az irányadók.

(14)

(15) A nem közterületi ingatlanokra vonatkozóan - az egyedi telkes részen 1 m2-nél nagyobb, a tömbtelkes részeken 0,5 m2-nél nagyobb, illetve 1 méter vetületi hosszat meghaladó méretű reklámhordozó elhelyezése, kivéve sportpályák - anyagától függetlenül, építési engedély köteles
(16) Közterületi ingatlanokon minden reklámhordozó elhelyezése engedély köteles.

10. § (1) A reklámhordozók és környezetük jó karbantartásáról a reklámhordozó tulajdonosa köteles folyamatosan gondoskodni. az elhanyagolt, tönkrement reklámhordozókat, ha azokat a tulajdonosai a felszólítás ellenére sem hozzák rendbe, az ingatlan tulajdonosának el kell távolítania, ellenkező esetben kártérítési igény kizárásával a Polgármesteri Hivatal eltávolíttatja.

(2) A vonatkozó jogszabályokban meghatározott tilos reklám esetében a reklámhordozó tulajdonosának értesítése mellett a Közterület-felügyelet, a reklám eltávolítására az ingatlan tulajdonosát felszólítja, ill. kártérítési igény kizárásával eltávolítja azt.

(3) A reklámhordozók építési engedély kérelmének a 46/1997. (XII. 29.) sz. KTM rendeletben előírtakon túl kötelező melléklete a reklámhordozót ábrázoló M=1:20 méretarányú színezett rajz vagy fotó és az elhelyezést bemutató fotómontázs.

(4) Az építési engedély megadása nem mentesíti a kérelmezőt az egyéb jogszabályokban előírt államigazgatási szervek szakmai állásfoglalása és szükséges engedély beszerzése alól.

(5) A jelenlegi rendelet szerint engedély köteles, de a rendelet hatálybalépésekor már jogszerűen kihelyezett reklámhordozók szerzett joggal rendelkeznek, azonban ezek jelen rendelet előírásaival való megfelelőség érdekében legkésőbb 2000. december hó 31. napjáig vagy átépítendők vagy leszerelendők.

V.

A HÁZISZEMÉT ÖSSZEGYŰJTÉSE ÉS ELSZÁLLÍTÁSA

11. §

VI.

AZ ÁLLATTARTÁS SZABÁLYAI

12. §

VII.

A KÖZTERÜLETI SZESZESITAL-FOGYASZTÁS

13. §

VIII.

ZAJKORLÁTOZÁS, SZÓRAKOZÓHELYEK ZENESZOLGÁLTATÁSÁNAK SZABÁLYOZÁSA

14. §

14/A. §2

IX.

VEGYES RENDELKEZÉSEK

15. §

X.

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

16. § (1) Jelen rendelet a 6. § (4) bekezdésében foglaltak kivételével 2000. június 1. napjával lép hatályba.

(2) Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testülete többször módosított Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3/1992. (IV. 21.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet3

1

Az (5) bekezdését a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 37/2017. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 14/A. §-t a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 37/2017. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

Az 1. mellékletet a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 37/2017. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja hatályon kívül helyezte.