Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2005(I.26.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú helyi támogatásokról

Hatályos: 2005. 02. 01- 2019. 02. 28

Hévíz Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§. (1) bekezdésében, valamint a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Kormányrendelet 23. §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a lakáscélú helyi támogatásokról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések


  1. § (1) Hévíz Város Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a helyi lakosok önálló lakhatásának biztosításához, a szociális körülmények figyelembevételével a saját erő kiegészítéséhez helyi támogatást nyújthat.

  (2) Helyi támogatásban – egyéb feltétek mellett – az részesülhet, aki (házastársak esetén mindkét házastárs) kérelmében – vagy adásvételi szerződésben – nyilatkozik arról, hogy a lakáshoz jutáshoz adható egyéb kedvezmények (lakáscélú támogatás, munkáltatói hitel, pénzintézeti hitel) mellett az igényelt támogatással együtt a szükséges saját erő rendelkezésére áll.

  (3) A helyi támogatás formája: kamatmentes kölcsön (továbbiakban: támogatás).


Első lakáshoz jutók támogatása


  2. § A képviselő-testület a rászorulók részére Hévíz városban megvalósuló, első lakásuk építéséhez, vásárlásához építési telek vételéhez helyi támogatást állapíthat meg.

 


  3. § (1) A kérelmező helyi támogatásban akkor részesülhet, ha:

  a) a család egy főre jutó havi nettó jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át és vagyona a külön jogszabályban meghatározott értéket nem haladja meg.

b) a kérelmező méltányolható lakásigényének mértékét – melyet külön jogszabály tartalmaz – nem haladja meg az építendő, illetve megvásárlásra kerülő lakás nagysága.

(2) A támogatási kérelem elbírálásakor előnyben részesül a kiskorú gyermeket nevelő család.

szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 1993. évi III. törvény 4.§ (1) bek. b.) pontja

A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.)  Korm. rendelet 3..§.  (2)-(3) bekezdése

Helyi támogatásra vonatkozó szabályok


  4. § (1) A helyi támogatás összege lakásvásárlás esetében a 800.000,-Ft-ot, telek vásárlás valamint a lakásépítés esetében az 1.000.000,-Ft-ot nem haladhatja meg.

    (2) Magánszemélyektől felvett lakáscélú kölcsön visszafizetésére helyi támogatás nem igényelhető.

  5. § (1) A helyi támogatás igénybevételéről és a visszafizetés feltételeiről az önkormányzat az igénylővel megállapodást köt, amelyben a helyi támogatás és járulékai erejéig a jelzálogjogot, elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzését ki kell kötni.

  (2) A kamatmentes kölcsönt havi egyenlő részletekben kell visszafizetni. A visszafizetést legkésőbb a kölcsönszerződés megkötésétől számított 2 év múlva kell megkezdeni és 10 év alatt teljesíteni.

  (3) A helyi támogatással vásárolt vagy épített lakás, továbbá az építési telek 10 éven belüli elidegenítésekor a fennálló támogatást egy összegben kell visszafizetni.

  (4) A támogatásban részesülő kérelme alapján a képviselő-testület az elidegenítési és terhelési tilalom, valamint a jelzálogjog más lakóingatlanra történő átvezetéséhez hozzájárulhat ha:

  a) a jogosult az elidegenítésből származó teljes vételárat más, Hévíz városban megvalósuló saját lakás építésére vagy vásárlására használja fel,

  b) a házasság felbontása esetén a vagyonközösség megszüntetése céljából a volt házastárs részére idegeníti el, aki a kölcsön visszafizetésére kötelezettséget vállalt.

  6. § (1) A támogatás iránti kérelmet a képviselő-testülethez címezve a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani a tárgyév április 30. napjáig  az arra rendszeresített formanyomtatványon.

  (2) A kérelemhez mellékelni kell:

  a) lakásvásárlásnál az adásvételi szerződés és a lakás egy hónapnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát,

  b) lakásépítésnél az építési telek egy hónapnál nem régebbi tulajdoni lap másolatát és az érvényes építési engedélyt,

  c) a kérelmező és a vele együttköltözők – a kérelem benyújtását megelőző három havi – nettó átlagjövedelméről szóló igazolást,

  d) minden egyéb olyan iratot, amely a támogatás megállapításánál alapul szolgálhat,

  (3) A támogatás odaítéléséről a képviselő-testület május 31. napjáig dönt.

  (4) A jelzálogjog átviteléről, illetve a helyi támogatással épített vagy vásárolt ingatlan megterheléséről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

  7. § (1) A támogatás csak a költségvetési rendeletben e célra meghatározott éves keretösszeg erejéig nyújtható.

Záró rendelkezések


  8. § (1) A rendelet 2005. február 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

   (2) A helyi lakáscélú támogatásokról szóló 3/2001. (II. 1.) Ökt. sz. rendelet e rendelet hatálybalépésével hatályát veszti.


Hévíz, 2005. január 25.



                    Dr. Tüske Róbert                                                            Vértes Árpád

                            jegyző                                                                      polgármester