Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 28/2005. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2016. 03. 01- 2016. 05. 31

Hévíz Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a közterületek használatáról a következő önkormányzati rendeletet alkotja:

 A rendelet célja

 1. §  A rendelet célja, hogy Hévíz Város közigazgatási területén az épített környezet fenntartása és értékeinek védelme érdekében, kiemelt tekintettel a rendezett városképre és a közterület közlekedési célú használatára, valamint a kulturált gyógy-idegenforgalomra, szabályozza a közterületek rendeltetéstől eltérő használatának szabályait, a közterület-használati engedélyezésre, valamint a közterület-használati díjakra vonatkozó rendelkezéseket.

 A rendelet hatálya

 2. §  (1) E rendelet hatálya Hévíz Város közigazgatási területén található közterületekre és előkertekre terjed ki.

 (2) E rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan magán- és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra és egyéb szervezetre, intézményre, aki (amely) a város közigazgatási területén e rendeletben foglaltak szerint közterületet, előkertet használ.

 Értelmező rendelkezések

 3. § A rendelet alkalmazása során:

 a)  közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 2. § 13. pontjában, az 54. § (4)-(7) bekezdésében és a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 27. § a) pontjában meghatározott közterület.

 b)

 c) közút: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló terület;

 d) járda: az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló - az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel, vagy más látható módon elhatárolt - része; e rendelet alkalmazásában a gyalogút járdának tekintendő;

 e) reklám: minden olyan figyelemfelhívásra alkalmas közlés, információ, tevékenység, amely valamely áru kelendőségének növelésére, szolgáltatás igénybevételére vagy ennek fokozására irányul, illetve valamely vállalkozás, intézmény, személy tevékenységét népszerűsíti;

 f) mozgóárusítás: a kereskedő vagy megbízottja olyan eszköz segítségével viszi magával az eladásra kínált árut, amely nem minősül mozgóboltnak (pl. kosár, tricikli, fagylaltos kocsi).

 g)  cégér: olyan hirdető berendezés, amely az üzlethomlokzat síkjára merőlegesen a közterület fölé 1,20 méterig kinyúlik és az üzletben folyó tevékenységre utal, elhelyezésénél legalsó pontja 2,50 méteren lehetséges.”

 h)  előkert: az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott előkert. A rendelet szabályait az előkertre is alkalmazni kell.

 

 A közterület-használatának általános szabályai

 4. § (1)  A közterületet rendeltetésének megfelelő célra és módon, állagának sérelme nélkül, jogszabályok keretei között bárki díjmentesen használhatja. A közterületek használata nem veszélyeztetheti a közbiztonságot, nem járhat a közterületen tartózkodók zavarásával.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő célú használatának minősül, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét akadályozza.

(3) A közterület rendeltetéstől eltérő célú használata közterület-használati engedély alapján, jelen rendeletben megállapított díj fizetése ellenében történhet.

(4) Nem minősül a (2) bekezdés szerinti közterület-használatnak:

a) üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdető-berendezés, elhelyezése amennyiben az a közterületbe 10 cm-en túl nem nyúlik be;

b) magánszemélyek esetén telke előtti (melletti) közterületen építési, felújítási munkálatokkal kapcsolatos, építőanyag, építéshez szükséges szerkezet elhelyezése ha az a 24 órát nem haladja meg;

c) film, rádió és televízió felvétel, ha az a közterület rendeltetésszerű használatát 30 percnél hosszabb ideig nem akadályozza;

d) tüzelőanyag, bútor, lakás-felszerelési cikk, 24 órát meg nem haladó, a lakás előtti közterületi tárolása;

e) önkormányzati vagy állami szervezésű kulturális, sport, szórakoztató rendezvény, ünnepség tartása;

f) a közút, járda építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda területének elfoglalása);

g) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezése;

h) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett közművek hibaelhárítása érdekében végzett munka.

(5) Nem adható közterület-használati engedély:

a) üzemképtelen jármű 30 napon túli közterületi tárolásához;

b) olyan járdaszakaszra, ahol a tervezett létesítmény a gyalogos közlekedést, vagy az úttestre lépő gyalogos észlelését akadályozná;

c) a városképi követelményeket nem kielégítő építmények, berendezések létesítésére, ilyen árubemutató eszközökre;

d) garázs létesítésére;

e) zöldterületre;

f) védett természeti területekre, közparkokba;

g) olyan tevékenység gyakorlásához, amely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot, az egészséget veszélyeztetné;

 h)  közterületi adománygyűjtő tevékenységre.

 (5a)  A város területén a koldulás és adománygyűjtő tevékenység tilos.

 (5b)  ) A város területén a politikai jellegű szórólap, aláírásgyűjtés tevékenység a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvényben meghatározott választási kampány időszakot kivéve a Deák téri Átrium közterületen végezhető. Politikai tevékenységet végző szervezetek és természetes személyek aláírásgyűjtés, szórólapozás jogcímenként, legfeljebb egyszeri 2 m2 közterület igénybevételére kaphatnak közterület-használati engedélyt.

 (5c) A városban megrendezésre kerülő közterületi rendezvények időtartama alatt a rendezvény területén politikai jellegű tevékenység (különösen szórólapozás, aláírásgyűjtés) engedélyezése megtagadható.

 (6)  A közlekedésre szolgáló közterületre közterület-használati engedély, kivételesen és csak akkor adható, ha közterület-használata a közlekedés biztonságát és zavartalanságát (járda esetében gyalogossávot (1,5 méter) nem akadályozza.

 (7) Göngyöleg tárolására csak 04,00 órától 08,00 óráig terjedő időtartamra adható közterület-használati engedély.

 (8)  A nagyparkolói sétánynál az árubemutatás az üzletek homlokzata előtti 1,2 méter széles sétányrészen, a vendéglátás az üzlet homlokzata előtti 1,60 méter sétányrészen történhet, a gyalogossáv biztonságos és zavartalan használatát nem akadályoztatva.

 (9)  A cégérek felhelyezése előtt a Pénzügyi, Turisztikai és Városfejlesztési Bizottság (a továbbiakban: Bizottság) véleményét ki kell kérni.


 A közterület-használati engedély

5. § (1) A közterület-használati engedély kiadását annak kell kérni aki a közterületet rendeltetésétől eltérő célra kívánja használni.

(2)  A kérelmet a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani. Engedélyes a közterület-használatot kizárólag jogerős közterület-használati engedély birtokában kezdheti meg.

(3) A kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét (cégnevét), lakcímét (székhelyét, telephelyét), levelezési (vagy értesítési címét, vagy telefonszámát) címét, adóazonosító jelét (adószámát), bankszámla vezetési kötelezettség alá eső személyek bankszámlaszámát

b) a közterület-használat célját és időtartamát;

c) a közterület-használat módját, a kihelyezésre kerülő tárgyak pontos leírását (rajzát, fotóját, stb.);

d) közterület-használat helyének pontos meghatározását, a használni kívánt közterület m2-re kerekített nagyságát;

e) ha a közterület-használata építési munka végzésével kapcsolatos, két példányban helyszínrajzot M=1:1000, vagy M=1:500 méretarányban;

f) amennyiben a közterület-használat a forgalmat befolyásolja M=1:1000, vagy M=1:500 méretarányú forgalomterelési tervet két példányban;

g) kulturális rendezvény, vásár egyéb rendezvény esetén a terület takarítására vonatkozó megrendelés, vagy szerződés másolatát;

h) az engedélyben foglalt kötelezettségek teljesítéséért felelős személy megnevezését, lakcímét (értesítési címét, vagy telefonszámát).

i) személytaxi-szolgáltatás tevékenység folytatása esetén a tevékenységgel érintett személygépkocsi rendszámát

 (4)  Amennyiben az engedélyező az egységes arculat érvényesítése érdekében szükségesnek tartja, kikéri és a döntéshozatalnál figyelembe veszi a Bizottság véleményét.

 (5)  Az előkertekre közterület-használati engedélyt nem kell kérni, de az önkormányzati rendelet előírásait egyebekben az előkertek használatára vonatkozóan be kell tartani.

 6. § (1) A közterület használattal kapcsolatos önkormányzati hatósági ügyekben a polgármester jár el. A polgármester döntése ellen a képviselőtestülethez lehet fellebbezni.

(2) A közterület-használati engedély megadása során figyelembe kell venni a városképi, műemlékvédelmi, köztisztasági, közlekedésbiztonsági követelményeket, valamint a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásaiban foglaltakat.

 7 § (1)  Közterület-használati engedély határozott időre, legfeljebb egy évre, a DOTTO szerelvények esetében legfeljebb 3 évre adható.

 (2) A közterület-használati engedély a lejárta előtt legalább 3 nappal korábban benyújtott kérelem alapján meghosszabbítható.

8. § (1) A közterület-használati engedély másra át nem ruházható.

(2) Nem minősül átruházásnak, ha az engedélyben megjelölt tevékenységet ténylegesen a használatba vevő alkalmazottja, segítő családtagja végzi.

 (3)  A közterület-használati engedély eredeti példányát, vagy annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani, és az ellenőrzésre jogosult személynek felszólításra felmutatni.

 9. § A közterület-használati engedély tartalmazza:

a) az engedélyező és az engedélyes megnevezését, pontos címét;

b) a közterület-használat célját és időtartamát, vagy a feltételt melynek bekövetkezéséig tart;

c) a közterület-használat helyének pontos meghatározását, a használatba adott közterület nagyságát;

d) a közterület-használat módját, feltételeinek meghatározását, a kihelyezett tárgyak, telepítésre kerülő növényzet pontos leírását (csatolva másolatban a helyszínrajzot, a berendezés tervét);

e) a fizetendő közterület-használati díj összegét, a megfizetés módját, határidejét, a közterület-használattal járó esetleges járulékos költségek (víz-, áramdíj stb.) viselésére vonatkozó kötelezettség meghatározását;

f) az engedély megszűnése, vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyre állítására vonatkozó kötelezettség előírását.

g) személytaxi-szolgáltatás tevékenység folytatása esetén a tevékenységgel érintett személygépkocsi rendszámát.


10. § Nem adható közterület-használati engedély ha a kérelemben megnevezett kérelmező:

a) a jogtalan vagy szabálytalan közterület-használat miatt kiszabott bírságot az Önkormányzat részére nem fizette meg, annak megfizetéséig;

b) az Önkormányzattal szemben közterület-használati díjtartozása van és azt felszólításra az abban megjelölt határidőn belül nem fizette meg.

11. § A közterület-használati engedély megadását vagy elutasítását, visszavonását közölni kell:

 a) a kérelmezővel;

 b)

 c) a közterület-felügyelettel.

A közterület-használati díj

 12. § (1)  Az engedélyes- az önkormányzati intézmények kivételével- a közterület használatáért közterület-használati díjat köteles fizetni.

 (2) Az engedélyes a közterület-használati díjat a közterület-használati engedély érvényességi időtartama alatt köteles megfizetni.

(3) A közterület-használati díjszabást a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

(4) A hirdető-berendezések díja a hirdetőfelület alapulvételével számítandó.

(5) A fizetendő díj megállapításánál minden megkezdett négyzetméter egésznek számítandó, a töredékhónapot (napot) egész hónapnak (napnak) kell tekinteni.

(6) Amennyiben a közterület használatára több jogcímen kerül sor, a fizetendő díjat az adott jogcímek közül, egy jogcím - a legmagasabb összegű közterület-használati díj - alapján kell megállapítani. Ha a több közterület-használati jogcím közül valamelyik megszűnik, vagy a jogcímek változnak a díjat újra meg kell állapítani. A megszűnést az engedélyes köteles bejelenteni.  A  díj ebben az esetben újra számításra kerül.

(7) Az engedély megszűnése (visszaadása) esetén a befizetett díjjal el kell számolni.

 13. § (1)  A közterület-használati díjat a közterület-használati engedélyben megállapított fizetési gyakorisággal, általában negyedéves részletekben kell megfizetni. A közterület-használati díj havi részletekben is fizethető, ha annak havi mértéke a 10.000 Ft összeget eléri.

(2) Az engedélyes köteles a közterület-használati engedélyben megállapított díjfizetési időszakra esedékes közterület-használati díjat az önkormányzatnak a tárgyidőszakot megelőző hónap utolsó napjáig megfizetni.

(3) Az engedélyes az első díjfizetési időszakra esedékes közterület-használati díjat az engedély kiadásakor köteles megfizetni.

(4) A fesztivál jellegű közterület-használatok díját az engedély kiadásakor kell megfizetni.

14. § (1) Amennyiben az engedélyes a díjfizetési kötelezettségének határidőre nem tesz eleget, az engedélyező a Ptk-ban megállapított mértékű késedelmi kamatot számíthat fel.

(2) Indokolt esetben (közérdek, szociális helyzet, vis maior helyzet) - kérelemre - a közterület-használati díj fizetésére részletfizetés engedélyezhető.

15. §  A polgármester egyedi elbírálást érdemlő esetben a Bizottság javaslatára az engedélyes által megfizetendő közterület-használati díj összegét kérelemre méltányosságból mérsékelheti.

A közterület-használat pályáztatása

 16. § (1) A polgármester a közterületek hasznosítására pályázatot írhat ki.

 (2) Pályázatot azon közterületek hasznosítására lehet kiírni, ahol az igények várhatóan meghaladják a rendelkezésre bocsátható közterület nagyságát, így különösen ha ugyanazon közterületre egy éven belül, vagy egy rendezvényre több kérelem érkezett mint amennyi közterület rendelkezésre áll..

 (3) A közterület-használati alapdíj a rendelet 1. sz. mellékletében rögzített díjtételek alapján az adott közterületre és a meghirdetett tevékenységi körre meghatározott összeg.

 (4) A pályázat nyertese az lesz, aki a pályázati feltételeknek megfelel és a pályázati tárgyalás során a legmagasabb összegű közterület-használati díj megfizetését vállalja.

 (5) A pályázat kiírására, lebonyolítására egyebekben az önkormányzati vagyongazdálkodásról szóló önkormányzati rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.

 Kereskedelmi és vendéglátó-ipari célú közterület-használat sajátos szabályai

 17. § (1)  Közterület-használati engedély alapján - a szükséges hatósági engedélyek és a közterület tulajdonosának (kezelőjének) hozzájárulása birtokában - közterületen értékesíthetők a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletben meghatározott termékek.

 (2) Az (1) bekezdésben megjelölt termékkörbe nem tartozó árucikkek, termékek árusítására akkor adható közterület-használati engedély, ha:

 a) az árusítás az üzlet homlokzatával érintkező közterületen történik;

 b) az egyes ünnepekhez kapcsolódó alkalmi cikkek árusítása az ünnepet megelőző 20 napban történik;

 c) az árusítás rendezvények alkalmával, rendezvényekhez kapcsolódóan történik.

 (3)  Árubemutatásra, közterületi árusításra üzletenként csak egy közterület-használati engedély adható, üzletenként csak egy megállító tábla helyezhető ki.

 (3a)  A városnak a Rákóczi utca-Erzsébet királyné utca- gr. Festetics tér, Gyöngyvirág köz területén kívül eső részein a vendéglátó egységek üzletenként legfeljebb 5 megállító tábla kihelyezését kérhetik. A közterület-használati engedély kiadásakor a Bizottság véleményét ki kell kérni.

 (4)  Az üzlettel rendelkező kereskedő árubemutatás céljára, az üzlet homlokzatával megegyező szélességű - amennyiben a rendelet másként nem rendelkezik - az üzlet homlokzatával érintkező 1 méter széles sávra kaphat közterület használatára engedélyt akkor, ha az általa a közterület-használattal elfoglalt területen túl, 1,50 m széles szabad járdafelület megmarad. Az üzlethomlokzatra árut kiakasztani tilos.

 (4a)  Az Erzsébet királyné utcában a Rózsakert É-i sarkától a Gyöngyvirág közig a berendezési sávban lehet árubemutatást végezni az üzlethomlokzattal megegyező szélességben.

 (4b)  Zöldség, gyümölcs, delikatesse árusítása esetén maximum 10 m2 vehető igénybe a közterületen és az előkertekben, az üzlet homlokzatával megegyező szélességben és nem akadályozhatja a gyalogos közlekedést.

 (5)  Az üzlettel rendelkező vendéglátás tevékenységet folytató kereskedő vendéglátás célját szolgáló közterület használatára akkor kaphat közterület-használati engedélyt, ha a használat a közlekedési rendeltetésű közterület használatát nem akadályozza. A vendéglátás célját szolgáló előkertben és az érintett közterületen asztalok, székek, ezek fölé napellenző valamint a kitelepülés köré a városképi követelményeknek megfelelő kerítés, vagy dísznövények helyezhetők el. Az előkert és érintett közterület területén, vagy annak kerítésén egy darab legfeljebb 1 négyzetméteres reklámtábla helyezhető el, kizárólag a vendéglátással kapcsolatos hirdetés céljára. A vendéglátás célját szolgáló közterület-használat legmagasabb mértéke 50 m2, azzal, hogy amennyiben az előkerti használat terjedelme az 50 m2-t eléri vagy meghaladja, úgy a közterület már nem vehető igénybe.

 (5a)  A vendéglátás tevékenységet folytató az előkertekben vendéglátás esetén területi korlátozás nélkül a berendezési sáv határáig kitelepülhet és a berendezési sávot is elfoglalhatja azzal, hogy az utcabútorok, berendezési tárgyak nem mozdíthatók el, a 4 § (6) bekezdés szerinti gyalogossáv biztosításra kerül.

 (5b)  A Kölcsey u. 2. szám előtti szakaszon az árubemutatás és a vendéglátás a berendezési sávban történhet.

 (6) Közterület-használati kérelme során elsőbbséget élvez, más kérelmezővel szemben:

 a) az üzlettel rendelkező kereskedő, az üzlet homlokzatával érintkező, azzal megegyező szélességű, közterület-használatára kiskereskedelem esetén árubemutatás céljára;

 b) vendéglátó-ipari előkert céljából az érintett közterülettel határos vendéglátó-ipari üzlettel rendelkező;

 c) egyéb területre az a kérelmező, aki adott területre a közterület-használati engedély meghosszabbítását kéri.

 (7)

 (8) Árubemutatásra csak mobil eszközre adható közterület-használati engedély.

 (9) Az árubemutató mobil eszközöket, árukat (kivéve vendéglátó-ipari előkert) a közterületen tárolni 22- 08 óra között nem lehet.

Taxik és Dotto szerelvények közterület-használata

18. § (1) Személytaxi-szolgáltatás tevékenység folytatása céljából Hévíz közútjain és közterein az Önkormányzat által kialakított taxiállomások vehetők igénybe, amelyek használatára az engedélyt a polgármester adja ki. Taxiállomás használatára kizárólagos joggal közterület-használati engedély nem adható.

(2) A taxiállomásokra vonatkozóan legfeljebb a 2. mellékletben meghatározott számú taxiállomás használatára jogosító közterület-használati engedély adható ki.

(3) A taxiállomásokat minden közterület-használati engedéllyel rendelkező személytaxi-szolgáltatást végző, érkezési sorrendben, a KRESZ előírásait betartva használhatja.

(4) Utas felvételre való felkészülés érdekében világító „szabad” jelzővel a taxi-gépkocsik csak a kijelölt taxiállomásokon várakozhatnak zárt sorban, érkezési sorrendben. Más járművek a taxiállomást sem megállás, sem várakozás céljára nem vehetik igénybe.

(5) Ezt a szabályt kell értelemszerűen alkalmazni a Dotto-szerelvények közterület-használatára is.

(6) A város területén a taxiállomások kijelölését a 2. melléklet tartalmazza.

(7) A taxi várakozóhely közterület-használati engedély jogosítottja a már kiadott közterület-használati engedély módosítása céljából a módosítás hatályba lépésétől számított 60 napon belül az Ör. 9. § g) pont szerinti adatot köteles a polgármesterhez benyújtani. Az engedélyek ezen adattal történő módosítását a polgármester 8 napon belül végzi el.”


 

Állat közterületre bocsátása


18/A. § (1) Állat közterületre bocsátása vagy vitele esetén az állat felügyeletét ellátó személy köteles gondoskodni arról, hogy a felügyelete alatt álló állat a közterületet ürülékével ne szennyezze be.

(2) A közterületnek az állat ürülékével történt esetleges beszennyezése esetén az állat felügyeletét ellátó személy köteles az ürüléket haladéktalanul feltakarítani, és azt a vonatkozó szabályok szerint elhelyezni.

(3) Az állat felügyeletét ellátó személy köteles az ürülék feltakarítására szolgáló megfelelő eszközt a közterületen magánál tartani, amennyiben lehetséges az állatot az ürülék felfogására alkalmas eszközzel felszerelni. Ezen eszköznek az állat felügyeletét ellátó személynél való meglétét a közterület-felügyelő a közterületen ellenőrizheti.

(4) Az állatot közterületen etetni tilos. Az állat közterületen történő itatása során a köztisztasági szabályokat be kell tartani.


 A közterületek filmforgatási célú használata

 18/B. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) szerinti filmforgatási célú közterület-használat vonatkozásában a rendelet szabályait az Mktv. rendelkezéseivel együtt kell alkalmazni.

 (2) A filmforgatási célú közterület-használattal kapcsolatos hatásköröket a polgármester gyakorolja, valamint jóváhagyja a hatósági szerződést.

 (3) Mentesség kizárólag közérdekű célokat szolgáló filmalkotások forgatása esetén adható. Közérdekű célokat szolgálnak különösen az oktatási, a tudományos és az ismeretterjesztő témájú és az önkormányzat megbízásából vagy önkormányzati támogatással Hévízről szóló filmalkotások és reklámfilmek.

 (4) A filmforgatás célú közterület-használat nem haladhatja meg az egy hét időtartamot. A közterület-használat naponta 7-22 óra közötti időtartamra vonatkozhat.

 (5) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület-használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után három napon belül, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

 (6) E rendelet alkalmazásában kiemelt turisztikai terület: Kossuth Lajos utca- Ady Endre utca-, Széchenyi utca által határolt terület, Széchenyi utca teljes területe, valamint a Nagyparkoló tér területe.

A közterület-használati engedély visszavonása

 19.§ (1) A közterület-használati engedély a teljesítési határidőt tartalmazó felszólítást követően visszavonható attól az engedélyestől, aki:

 a) szennyezett, piszkos berendezésből árusít;

 b) a közterületen elhelyezett berendezés fenntartásáról nem gondoskodik;

 c) az engedélyezettnél nagyobb területet foglal el, vagy a közlekedési rendeltetésű közterületen a közlekedést akadályozza;

 d) az engedélyben szereplő területet és környékét nem tartja rendben, vagy tisztán, ott göngyöleget, árut tárol;

 e) a közterület mobil árubemutató eszközök tárolására vonatkozó szabályokat megszegi, vagy nem az engedélyezett árubemutató eszközt használja;

 f) az engedélyezettől eltérő terméket árusít, illetve rak ki;

 g) a számára engedélyezett közterület használatát másnak átengedi;

 h) a közterület-használati díj tartozását nem fizette meg.

 (2) A közterület-használati engedély visszavonható (felfűggeszthető), amennyiben az adott közterület olyan hasznosítása, vagy átépítése, karbantartása szükséges amely kizárja annak egyidejű közterületi hasznosítását. A felfűggesztés időtartamára és a visszavonást követően a közterület visszavételétől az engedélyesnek közterület-használati díjat nem kell fizetni.

A közterület-használat ellenőrzése

 20. § (1) A közterületek rendjét, állapotát, a közterületek rendeltetésszerű használatát, valamint a közterület rendeltetéstől eltérő célú használatának szabályszerűségét és a közterület-használati engedély meglétét a közterület-felügyelet a város közigazgatási területén folyamatosan ellenőrzi.

 (2) Jogtalan vagy szabálytalan közterület-használat esetén a közterület-felügyelet a közterület használót a tevékenység azonnali felfüggesztésére, abbahagyására, szabálytalan közterület-használat megállapítása esetén az előírások betartására és az engedélynek megfelelő állapot azonnali helyreállítására szólítja fel.

Átmeneti rendelkezések

22. § A gyalogos övezetek tervezett rendezése miatt, a gyalogosövezettel érintett közterületre, közterület-használati engedély kiadására legfeljebb 2006. december 31-ig kerülhet sor, azzal a tájékoztatással, hogy az érintett közterület átépítése, rendezése során az engedély visszavonható.

Záró rendelkezések

23. § (1) A rendelet hatálybalépésének napja 2006. január 1.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének a 15/2005 (IV.27) rendelettel módosított a közterületek használatáról szóló 10/2005. (IV.1.) számú rendelete hatályát veszti.

(3) A rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(4) A megkötött közterület-használati szerződések a lejáratukig érvényben maradnak.

1.  melléklet

A közterület-használati díj mértéke

 A

 B

 C

 D

 E

 F

 sor-
szám

 megnevezés

 mértékegység

 Nettó összeg

 27% ÁFA

 Bruttó összeg

 I.

 Közterületi árusítás

 1.

 A 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 5. mellékletében meghatározott termékek árusítása

 Ft/m2/nap

 236

 64

 300

 2.

 Ünnepeket megelőző árusítás

 Ft/m2/nap

 550

 148,5

 698,5

 3.

 Vendéglátás célját szolgáló használat

 Ft/m2/hó

 3 000

 810

 3 810

 4.

 Összecsukható ernyőszerkezet

 Ft/m2/hó

 85

 22,95

 107,95

 5.

 Adventi és újévi rendezvények, vásárok
dec. 1-jan. 10. közötti időszakban

 Ft/m2/hó

 100

 27

 127

6.

A 210/2009. (IX.29.) Korm. rendelet 5. melléklet 1. pontja „1. napilap és hetilap, folyóirat, könyv”

Ft/m2/nap

80

21,6

101,6

 II.

 Közterületi reklámtevékenység

 1.

 Rögzített hirdető-berendezés

 Ft/m2/hó

 1 600

 432

 2 032

 2.

 Közterület fölé kifügg. reklám hirdetmény

 Ft/m2/nap

 2 650

 715,5

 3 365,5

 3.

 Egyéb reklám, szórólap,marketing tevékenység

 Ft/m2/nap

 551

 149

 700

 4.

 Árubemutatás (elfoglalt terület nagysága szerint)

 Ft/m2/hó

 4 300

 1 161

 5 461

 5.

 Transzparenshordozók (szendvicsember)

 Ft/fő/nap

 1 600

 432

 2 032

 6.

 Közterületre kihelyezett mobil reklámtábla

 Ft/m2/hó

 4 000

 1080

 5 080

 III.

 Bérkocsi szolgáltatás

 1.

 Taxi kiállási hely

 Ft/gk./hó

 3 200

 864

 4 064

 2.

 Közúti közlekedést szolg. járművek tárolása

 Ft/jármű/hó

 7 000

 1890

 8 890

 3.

 Gumikerekű kivonat (Dottó) közterület használata

 Ft/év/szerelv.

 950 000

 256 500

 1 206 500

 4.

 Személygépkocsi tárolása

 Ft/szgk/hó

 2 000

 540

 2 540

 IV.

 Építőanyag és egyéb ideiglenes tárolás

 1.

 Építőanyag, építéssel kapcsolatos dolog (közterület-használati engedély kiadását követő 6 hónapig)

 Ft/m2/nap

 20

 5,4

 25,4

2.

Építőanyag, építéssel kapcsolatos dolog (6. hónapot követően)

Ft/m2/nap

120

32,4

152,4

 V.

 Egyéb közterület-használati kategóriák

 1.

 Mutatványos tevékenység (kizárólag önkorm. rendezvényen)

 Ft/m2/nap

 550

 148,5

 698,5

 2.

 Filmforgatás a 205/2013. (VI. 14.) Korm. rendelet szabályai szerint





 3.

 Önkormányzat által szervezett városi fesztiváli rendezvény

 Ft/m2/nap

 800

 216

 1 016

 4.

 Utcazene (alapfokú zenei végzettséghez kötött)

 Ft/m2/nap

 550

 148,5

 698,5

 5.

 Portrérajzolás

 Ft/m2/nap

 1 969

 532

 2 501

 6.

 Nemzetközi, országos, regionális, helyi jelentőségű idegenforgalmi célt szolgáló (kulturális, sport stb.) rendezvények, reklám-. és marketingtevékenység

 Ft/m2/nap

 80

 21,6

 101,6


 amely összegtől a polgármester eseti megállapodással kedvezményt biztosíthat





 7.

 Egyéb: a fentiekben fel nem sorolt kategória
 nettó 550 Ft és 4300 Ft között +27%

 Ft/m2/nap





2. melléklet a 28/2005. (XII. 15.) önkormányzati rendelethez




A városban kialakított taxiállomások

A

B

C

D


 Cím

Férőhely (db)

 Méret

 1.

 Kölcsey Ferenc utca (hrsz. 986.) déli végében, a tófürdő északi bejárata közelében az utca nyugati oldalán a burkolatokat osztó zöldsáv mellett


 7


 2,5x6 m

 2.

 Kölcsey Ferenc utcában az aszfaltozott parkolóban a parkerdő mellett

 5

 2,5x6 m

 3.

 Nagyparkoló tér délkeleti részén az aszfaltozott parkolóban a zöld sáv mellett párhuzamosan

 3

 2,5x6 m

 4.

 Egregyi utcában (hrsz. 305.) az óvoda északi oldalán, a Dombföldi utca kereszteződésének közelében az út tengelyével párhuzamosan


2


2,5x6 m

5.

Helikon utca (hrsz. 1493.) a Hotel Helios gazdasági bejárata mellett, a Sport utcával szemben

1

2,5×6 m