Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2010(XI.30.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2016. 05. 28- 2016. 12. 30

Hévíz Város Önkormányzat a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény és a végrehajtásáról kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet alapján az alábbi Önkormányzati rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Hévíz Város Önkormányzat igazgatási területén az 1223., 1224. hrsz-ú és az egregyi település részen a 023. hrsz. alatt lévő temetőkre.

(2)Hévíz város közigazgatási területén lévő temetők:

a) Árpád utcai temető

b) Egregyi település részen lévő temető

(3) Köztemető, amelyet azzal a céllal létesítettek, vagy létesítenek, hogy abba bárki – felekezeti vagy egyéb feltételekre tekintet nélkül – eltemethető legyen.

(4) A köztemető fenntartásáról Hévíz Város Önkormányzat Gazdasági, Műszaki Ellátó Szervezete gondoskodik. (továbbiakban: GAMESZ)

(5) Temető létesítéséhez, bővítéséhez, részben vagy egészben való megszűntetéséhez az Általános Rendezési Tervben meghatározottak, és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat nyilatkozata szerint, Hévíz Város Önkormányzat Képviselőtestülete határozata szükséges.

(6) A temetőkben világi, valamint egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

2. § (1) Halottakat eltemetni, az elhamvasztott halottak maradványait tartalmazó urnákat elhelyezni – a (2) bek-ben foglaltak kivételével – csak temetőben szabad.

(2) A hamvasztásos temetésről gondoskodó személy részére a hamvakat tartalmazó urnát, kívánságára – az átvétel egyidejű igazolásával – ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásba fel kell jegyezni. A kiadott urnát a hozzátartozó a kegyeleti igények és feltételek betartásával köteles eltemetni vagy elhelyezni.

(3) A temetkezési tennivalókat – hozzátartozó hiányában – közköltségen történő temetéskor, a GAMESZ által megjelölt szerv köteles elvégeztetni.

A temető területének felosztása

3. § (1) A temetőket sírhelytáblákra, felnőtt sírhely, urnasírhely, sírbolt, hősi sír és kiemelt táblákra lehet felosztani. A sírhely táblák olyan külön temető részeket jelentenek, amelyeket a nyugvási idő elteltével, szabályszerű eljárás mellett ki lehet üríteni, és temetés céljából újból igénybe lehet venni.

(2) Külön sírhely táblákat kell kijelölni a felnőttnek, valamint a halva születettnek, az elvetélt magzatok és a csonkolt testrészek eltemetésére.

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra és a sorokon belül sorszámozott temetési helyekre (sírhelyekre) kell felosztani.

(4) A sírbolt helyeket külön kell megjelölni és azokról sírhely könyvet kell felfektetni. A sírhelyek beosztását, számozását, megjelölését a GAMESZ állapítja meg és hajtja végre.

(5) A sírhelyeket a betemetés alatt álló sírhely táblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni. Az elhaltakat a bejelentés időpontja szerint, a sorrendben következő sírhelyekre (urna sírhelyekre) kell temetni. Ez nem vonatkozik a családi (kettős) sírhelyre (sírboltra) és a mélyített sírba történő temetésekre.

(6) A belelt sírhely táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba csak rátemetéssel, családi sírba vagy sírboltba lehet temetni.

(7) Az elhamvasztott halottak hamvait tartalmazó urnákat a temetőn belül:

a) urnafülkében,

b) urnasírhelyben,

c) urnasírboltban,

d) koporsós temetési helyen rátemetéssel

lehet elhelyezni.

(8) Lezárt temetőből és a temetői táblákból a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe.

(9) A sírhely, a sírbolt, az urnafülke és az urnasírhely, valamint az azokon felállított emlékmű sem csere, sem adásvétel vagy egyéb jogügylet tárgya nem lehet.

Sírhelyek, sírboltok használati ideje

4. § (1) Az egyes temetési helyeket az elhunyt hozzátartozóinak, illetve az eltemetést végeztetőnek meg kell váltani, és ezzel a temetési hely felett rendelkezési jogosultságot szereznek. A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) felnőtt egyes és kettes sírhely 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év;

b) urnafülke és urnasírhely 10 év;

c) urnasírbolt 25 év;

d) sírbolt egyes és kettes 60 év

(3) A temetési helyek megváltási díjait e rendelet melléklete tartalmazza. A további használat, azonos időtartammal, ismételten megváltható.

(4) A temetési rendeltetésre használt helyet csak elhunyt részére lehet megváltani, kivéve a családi (kettős) sírhelyet és a sírbolt építésére szolgáló sírhelyet.

(5) A temetkezésre használt helyek magánszemélyek között adásvétel tárgyát nem képezhetik. Amennyiben a nyilvántartó könyvben feltüntetett birtokos elhunyt, annak örökösei (jogutódjai) jogosultak a birtoklására.

(6) A megváltott, de fel nem használt temetési helyet – a temető fenntartója – a rendelkezésre jogosult kérelmére köteles visszaváltani, és a befizetett díj időarányos részére visszatéríteni. A visszatérítendő díj összegét a visszatérítéskor hatályban lévő díjtételek alapulvételével kell megállapítani.

(7) A (2) bek-ben meghatározott időtartam elteltével a temető üzemeltetője a temetési hely birtokosát, hozzátartozóját, ennek jogutódját köteles értesíteni, hogy a sírhely használati ideje lejárt és az újra megváltható.

5. § (1) A felnőtt sírok egymástól 60 cm távolságra, a gyermeksírok pedig 40 cm távolságra helyezkedhetnek el. A sorok közötti távolság 60 cm, a sírhelytáblák között legalább 4 m széles utat kell hagyni.

(2) A temetőben lévő sírgödrök méretei a következők:

a) egyes sír 2,20 m hosszú, 1 m széles és 2 m mély;

b) kettős sír 2,20 m hosszú, 2 m széles és 2 m mély;

c) urnafülke 30 x 30 cm belső méret;

d) urnasírhely 0,7 m hosszú, 0,9 m széles, 1 m mély;

e) sírbolt 2,5 m hosszú, 1,5 m széles, 2 m mély.

(3) Koporsós temetés esetén a sírgödröt úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 1,6 m mélységbe kerüljön.

(4) Sírboltot az építési és közegészségügyi szabályok betartásával, a temető fenntartójának hozzájárulásával, a temetők erre kijelölt helyein, építési engedély alapján lehet létesíteni.

(5) A sírbolt fenntartásáról az építési engedély jogosítottja, annak elhalálozása után pedig a legközelebbi hozzátartozója köteles gondoskodni.

A temető megtelt részeinek lezárása és újbóli felhasználása

6. § (1) Amikor a sírhelytábla megtelik, a temető fenntartója előterjesztést tesz az Önkormányzat képviselő-testületéhez annak lezárására. A képviselő-testület határozata alapján a lezárás tényét hirdetményben közzé kell tenni. A hirdetményt a temető kapun, ravatalozón ki kell függeszteni és a helyi sajtóban is meg kell jelentetni.

(2) Ha a lezárástól számítva a 4. § (2) bek-ben megállapított idő eltelik, a temető fenntartója az újbóli temetések lehetővé tétele érdekében a lezárt temetőrész megszűntetését, illetve az újrahasznosítását hirdetményben, továbbá 3 alkalommal legalább egy országos és egy területi napilapban és a helyben szokásos módon közhírré kell tenni úgy, hogy a hirdetmény kifüggesztése és az első közzététel a megszűntetés előtt legalább 6 hónappal, a továbbiakban pedig kéthavonként történjenek. A hirdetményben ismertetni kell az újra történő megváltás lehetőségeit, illetve azt, hogy amennyiben erre nincs lehetőség, milyen kötelezettségek terhelik az egyes sírhelyek rendelkezésre jogosultjait.

(3) Megszűntetés esetén az érdekelt hozzátartozók halottaik maradványait és síremlékeit – a szabályszerű díjak megfizetése mellett – a rendelkezésre álló temetési helyeken 6 hónap alatt áthelyezhetik (exhumálás). Amennyiben megszűntetés során a sírhelytábla újólag temetés céljára szolgál, a sírhely díjának újbóli megfizetése esetén a holttest maradványok a helyükön is maradhatnak.

(4) Ha az elhunyt hozzátartozói a temetési helyek birtokosai a kiürítéskor a holttest maradványokat nem szállítják át, vagy  a temetési hely újraváltását nem kérik, úgy a maradványokat közös sírban kell elhelyezni.

(5) Amennyiben a maradványok eltávolítása nem indokolt, úgy a lezárt sírhelyek újrahasznosítása előtt legalább 30 cm vastag földréteggel kell felöltetni a területet.

(6) A sírokról el nem szállított síremlékeket, valamint az egyéb tartozékait az üzemeltető értékesítheti, a befolyt összeget a temető fenntartására kell fordítani.

A sírhelyekre történő temetés

7. § (1) Egy felnőtt sírhelyre – külön engedély alapján – temetési hely megváltási díj befizetése esetén

a) még egy gyermekkoporsó

b) a 4. § (3) bek-ben foglaltak figyelembe vételével még egy felnőtt és gyermekkoporsó temethető.

(2) A családi (kettős) sírhely kettő nagy koporsó egymás melletti elhelyezésére szolgál. Kettős sírhely egy-egy részébe ugyanolyan feltételekkel történhet rátemetés, mint az egyes felnőtt sírba.

(3) Felnőtt sírhelybe 6 urna is elhelyezhető díjfizetés ellenében

(4) Fertőző betegségben elhaltak sírjára rátemetni, és azt – Keszthely Város Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat engedélye alapján – exhumálni csak az eltemetéstől számított 1 éven túl lehet.

(5) A rátemetésre vonatkozó engedélyt a felnyitási rendelkezések betartás mellett a temető fenntartója adja.

(6) Sírhelyet kifalazni, kibetonozni, kideszkázni, kibélelni nem lehet.

Sírboltba történő temetés

8. § (1) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a megállapított sírbolthely megváltási díját megfizette és rendelkezői minőségét a sírbolt könyvbe bejegyeztette.

(2) A sírbolt és síremlék fenntartásáról annak jogosult rendelkezője, örököse köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, a fenntartó felszólíthatja a fenntartásra kötelezhető személyek bármelyikét, hogy gondoskodjon a sírbolt helyreállításáról. A felhívás eredménytelensége esetén a Műszaki iroda a fenntartó kérelmére elrendelheti a sírbolt megszűntetését, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.

(3) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a sírbolt létesítőjének a sírbolt könyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók. Ha a sírbolt létesítője másként nem rendelkezett, a sírboltba annak házastársát, egyenes ági fel- és lemenő rokonait, továbbá az utóbbiak házastársait lehet eltemetni.

Hamvak elhelyezése

9. § (1) Az elhamvasztott halottak hamvai elhelyezésére a 2. § (2) bek. és a 3.§ (7) bekezdés rendelkezései az irányadók.

(2) Urna földbe temetése esetén a sírhely belső méretét a rendelet 5. § (2) bekezdése tartalmazza.

Díszsírhelyek

10. §

A ravatalozó használata

11. § (1) A ravatalozó használata kötelező, halottakat háznál ravatalozni tilos

(2) Az elhaltakat – legkésőbb – az elhalálozástól számított 10 órán belül a ravatalozóba kell kiszállítani. A ravatalozó helyiségében és a temető egész területén köteles mindenki olyan magatartást tanúsítani, amely nem sérti a közerkölcsöt és az elhunyt hozzátartozóiban nem kelt kegyeletsértő érzést.

(3) A ravatalozóban – átmenetileg – koszorúk helyezhetők el.

(4) A ravatalozó rendeltetésszerű működését a temető fenntartója köteles biztosítani.

(5) Az elhunytak búcsúztatására gyászmise és istentisztelet, továbbá halottak napja és más ünnepek alkalmával keresztén egyházak istentiszteletet tarthatnak.

(6) A temetői szolgáltatásokért szolgáltatási díjat kell fizetni. A szolgáltatási díjakat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


A temető tisztántartása

12. § (1) A sírok rendszeres gondozása és tisztántartása az elhunyt hozzátartozóinak kötelessége.

(2) A temető területének (utak, bejárók, kerítés környéke stb.) tisztántartása a temető fenntartójának feladatát képezi.

(3) A temető területén szemetet és a sírokról eltávolított gyomot (elszáradt virágcsokrok, koszorúk stb.) csak az erre kijelölt területen kihelyezett konténerben szabad tárolni. Az ettől eltérő magatartás tilos.

(4) A kijelölt helyen összegyűlt személt megsemmisítése és elszállítása a temető fenntartójának feladata.

(5) A temetőben végzendő munkák – kivéve a sírgondozást és sírok beültetését – be kell jelenteni a fenntartónak, és a munkához területfoglalási engedélyt kell kérni, melynek költsége 3.000,- Ft.

(6) A fenntartó hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való szállításához, építési vagy bontási munkák megkezdéséhez, síremlék vagy bontási anyag elszállításához.

(7) Kutyákat és egyéb állatokat a temető területére bevinni tilos.

(8) A temető területén csak a sírhelyek, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak (pl. koszorúk, sírlámpák, virágok) helyezhetők el. Más tárgyat (ülőpad stb.) elhelyezni, bokrot, fát ültetni csak a fenntartó előzetes engedélyével szabad.

(9) Tilos a sírhelyek környékét felásni, talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni.

(10) Temetőben elhelyezett tárgyak, sírok, síremlékek megrongálásáért, esetleges eltulajdonításukért a fenntartó felelősséggel nem tartozik. A temetőből kegyeleti tárgyakat javítás, illetve helyreállítás végett vagy más célból a fenntartó engedélyével szabad csak kivinni.

(11) Az, aki a rendeletben foglaltak ellen vét, köteles a temető őrzésével megbízott személy felhívására a személyazonosságát igazolni.

A temető nyitva tartása

13. § (1) A kapu nyitásáról és zárásáról a fenntartó gondoskodik.

(2) [1] Nyitvatartási rend:

a) március 1-től augusztus 31-ig 7.00 - 20.00 óráig

b) szeptember 1-től október 21. 7.00 - 18.00 óráig

c) október 22. - november 10. 7.00 - 20.00 óráig

d) november 11 - február 28. hétfőtől szombatig, 7.00 - 18.00 óráig, vasárnap 7.00-12.00 óráig tart,

e) egyházi ünnepeken a temető üzemeltetője határozza meg a nyitvatartási rendet.


(3) A temető rendjét szabályozó hirdetményeket a temető bejáratánál elhelyezett táblán kell közzétenni.

Szabálysértés [2]

Záró rendelkezések

15. § (1) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az 1999. évi XLIII. törvény és a végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm.rendelet rendelkezései az irányadók.

(2) E rendelet 2000. december 1. napján lép hatályba, hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Hévíz Város Önkormányzata 3/1993. (III. 4.) számú rendelete.

1. melléklet a 19/2000. (XI.30.) önkormányzati rendelethez


1. Hévíz Város Önkormányzata temetési hely megváltási díjai



A

B

sorszám

Megnevezés

Díj Forint

1.

 Sírhely, felnőtt, egyes 25 évre

25.000

2.

 Sírhely, felnőtt, egyes 25 évre, kiemelt helyen

50.000

3.

 Sírhely, felnőtt kettes 25 évre

50.000

4.

 Sírhely, felnőtt kettes 25 évre, kiemelt helyen

100.000

5.

 Urnafülke  megváltása 25 évre

30.000

6.

 Urnasírbolt (2 urna) 25 évre /rézsű/

60.000

7.

 Sírbolthely (kripta), egyes 60 évre

100.000

8.

 Sírbolthely (kripta), egyes 60 évre, kiemelt helyen

200.000

9.

 Sírbolthely (kripta), kettes 60 évre

200.000

10.

 Sírbolthely (kripta), kettes 60 évre, kiemelt helyen

400.000


    A temetési hely megváltási díja ÁFA mentes szolgáltatás.


2. Hévíz Város Önkormányzata temetői szolgáltatás díjai



A

B

sorszám

Megnevezés

Díj Forint

1.

A temetkezési szolgáltatók által fizetendő létesítmény igénybevételi díj temetésenként (a díj magába foglalja a temetőben lévő közművek (villany), ravatalozó használat, valamint a hulladékszállítás és ártalmatlanítás költségét is.)

20.000+ÁFA

2.

A halott hűtő bérleti díja (Forint/nap), maximum 7 nap

5.000+ÁFA

3.

Sírköves vállalkozó által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás. A díj egyúttal tartalmazza a síremlék felállítási engedély díját is

5.000+ÁFA

4.

Köztemetőkből többlet föld elszállítása és elhelyezése építményes sír esetén (Forint/sírhely)

10.000+ÁFA

     






[1]

Módosította: 8/2012. (II. 10.) Hévíz Város Önkormányzata rendelete 1. § Hatályos: 2012. február 11.

[2]

Hatályon kívül helyezte: 19/2012. (III. 28.) Hévíz Város Önkormányzata rendelete 5.§ Hatálytalan: 2012. április 15.