Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013(V.24.) önkormányzati rendelete

Az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 32/1995. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 06. 01- 2013. 06. 01
Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. §.-ában a kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:


1. §  Az  egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 32/1995. (XII. 19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör)  3/B. §.-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:


3/B. § (1)      Az a gazdálkodó szervezet, amely a hulladéka kezeléséről közszolgáltatáson kívül gondoskodik, a jegyző által vezetett nyilvántartás számára, a jegyzőhöz címzetten köteles írásban bejelenteni az általa igénybe vett hulladékkezelőt, az igénybe vett szolgáltatást, valamint a hulladékkezelő engedélye számának és jogosultságának ellenőrzése érdekében köteles bemutatni az általa igénybe vett hulladékkezelő hulladékkezelési engedélyét vagy másolatát. A gazdálkodó szervezet köteles e bekezdésben foglaltakról a Közszolgáltatót egyidejűleg tájékoztatatni.    Amennyiben a hulladék átvevője, szállítója, ártalmatlanítója nem a Közszolgáltató, akkor a gazdálkodó szervezet a hulladék átvevője, szállítója, ártalmatlanítója engedélyét külön köteles bemutatni mind a jegyző, mind a Közszolgáltató részére.

(2)       A (1) bekezdés szerinti bejelentési kötelezettségnek a gazdálkodó szervezet e  rendelet hatálybalépését követő 30 napon belül, vagy e rendelet hatálybalépését követően általa igénybe venni kívánt hulladékkezelővel történő szerződéskötést megelőzően köteles eleget tenni.

(3)       Az a gazdálkodó szervezet, amely a hulladéka kezeléséről közszolgáltatáson kívül gondoskodik, a jegyző által vezetett nyilvántartás számára, a jegyzőhöz címzetten köteles igazolni a környezetvédelmi felügyelőség engedélyének eredeti vagy közjegyző által hitelesített példányával azt, hogy az ártalmatlanító berendezés vagy létesítmény a környezetvédelmi felügyelőség által engedélyezett és annak üzemeltetésével, hulladékkezelési engedély alapján maga gondoskodik  hulladékának kezeléséről.

(4)       A (3) bekezdés szerinti igazolási kötelezettségének a gazdálkodó szervezet már működő létesítmény, berendezés esetén e rendelet hatálybalépésétől számított 30  napon belül, míg e rendelet hatályba lépését követően igénybe venni kívánt  létesítmény, berendezés esetén a létesítmény, berendezés üzembe helyezésétől számított 15 napon belül köteles eleget tenni.

(5)       A (1)-(4) bekezdésben foglaltakat megfelelően alkalmazni kell, ha a gazdálkodó szervezetnek a jegyző szerinti nyilvántartásba vett adataival összefüggésben változás következett be, vagy a gazdálkodó szervezetet, a rá vonatkozó egyes adatokat a nyilvántartásból törölni kell. A fentiek bejelentésére a gazdálkodó szervezet a változás napjától vagy a változás tényének tudomásra jutásától számított 15 napon belül köteles.”


2. §    Az Ör. a következő 5/E. §-sal egészül ki:


"5/E. § (1)      A biológiailag lebomló zöldhulladék (fű, levél, ág, száraz virág,  zöldségszár) hulladék gyűjtését a Közszolgáltató szabványos gyűjtőedényben, legfeljebb 110 l űrtartalmú vagy 25 kg tömegű műanyagzsákban, legfeljebb 100 cm hosszú és 40 cm átmérőjű és 25 kg tömegű méretre kötegelve a kijelölt gyűjtőhelyen helyezhető el. Tuskó (fagyökér) nem helyezhető ki.

(2) A kijelölt gyűjtőhely az a közterület, ahol az ingatlantulajdonos a saját kommunális szilárd hulladékgyűjtő edényét ürítési napokon elhelyezi.

(3) A zöldhulladék szállítása április 1.-november 30. közötti időszakban a Közszolgáltató által közzétett ütemezés szerint kéthetente csütörtöki napokon történik.”


3. §   Az Ör. 6. § helyébe a következő rendelkezések lépnek:


„6.§ (1) Az egységnyi díjtétel a Közszolgáltató által biztosított gyűjtőedényben az elszállításra átvett hulladék- gyűjtőedényhez igazodó térfogata szerint meghatározott- egyszeri ürítési díja. A legkisebb gyűjtőedény egység 60 liter.


A társasházi lakó ingatlanok legalább 60 literes, a családi házas ingatlanok legalább 110 literes edényzet használatára és ezután történő díjfizetésre kötelezettek. A tárgyév I-III. negyedévében a szálláshely szolgáltató társasházi lakó ingatlanok legalább 110 literes, a szálláshely szolgáltató családi házas ingatlanok 1 db 110 literes és legalább 1 db 60 literes edényzet használatára és ezután történő díjfizetésre kötelezettek. A tárgyév utolsó negyedévében a szálláshely szolgáltató társasházi lakó ingatlanok legalább 60 literes, a szálláshely szolgáltató családi házas ingatlanok legalább 110 literes edényzet használatára és ezután történő díjfizetésre kötelezettek. A társasházak 1100 literes a szolgáltató gyűjtőeszközéhez szabványos edényzetet is alkalmazhatnak a hulladék gyűjtésére.

(2)  Az ingatlantulajdonos az (1) bekezdésben meghatározott edényméretek helyett a 60 literes edényzet esetén 110 literes, 110 literes edényzet esetén 110 + 60 literes, a 110+60 literes edényzet esetén 2 darab 110 literes edényzetet választhat, ennek használatára és ezután történő díj megfizetésére kötelezett.”


4.§       Az Ör. 7/A. § (1) bekezdés helyébe az alábbi (1) bekezdés lép:

„7/A. § (1) A közszolgáltatással érintett ingatlanban, lakóhellyel rendelkező ingatlantulajdonos magánszemély kérelme alapján, az egyébként irányadó közszolgáltatási díj 50 %-ának megfelelő kedvezmény adható amennyiben:

a) egyedül élő kérelmező esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 280%-át, nem egyedül élő kérelmező esetében a kérelmező és a vele egy háztartásban élők egy főre jutó havi családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 220%-át.

b) a kérelmezőnek nincs települési szilárd hulladék közszolgáltatási díjtartozása;

c) a kérelemmel érintett ingatlanban (lakásban) vállalkozási, üzleti (szálláshely-szolgáltatási) tevékenység nem folyik.”


5. §      E rendelet kihirdetésével hatályát veszti az Ör: 1/A § 1-4., és 6-7. pontjai, a 3/A § (3) bekezdése, a 6/A. §-a, valamint a  7. § (6) és (7) bekezdései.


6. §  A rendelet 2013. június 1. napján lép hatályba és hatálybalépését követő napon hatályát veszti.


Hévíz, 2013. május 24.


dr. Tüske Róbert      sk                                     Papp Gábor sk

                                                                       jegyző                                                    polgármester