Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2013(VIII.28.) önkormányzati rendelete

A településképi bejelentési eljárásról szóló 11/2013. (IV.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 12- 2022. 02. 25

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 30/2013(VIII.28.) önkormányzati rendelete

A településképi bejelentési eljárásról szóló 11/2013. (IV.11.) önkormányzati rendelet módosításáról

2013.09.12.

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 29. § (6) bekezdésében és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet 26. §-ban kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A településképi bejelentési eljárásról szóló 11/2013. (IV.11.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör) 6. §-a a következő (3a) bekezdéssel egészül ki:

„(3a) A rendelet hatálya alá tartozó építési tevékenységet a bejelentés tudomásulvételéről szóló igazolás keltétől számított hat hónapon belül el kell végezni, és befejezése előtt a polgármesternek készre kell jelenteni. Az építési tevékenység befejezésére vonatkozó határidő, megkezdett építési tevékenység esetén kérelemre egy alkalommal, 6 hónappal meghosszabbítható.

2. § Az Ör a következő 4. alcímmel egészül ki:

„4. Településképi kötelezés

6/A. § (1) Településképi kötelezési eljárást kell lefolytatni

a) településképet rontó reklám, cégér megszüntetésére, amennyiben a hirdető-berendezés, felület nem felel meg a helyi rendeletekben meghatározott elhelyezési, létesítési, megjelenési, méretbeli szabályoknak, valamint ha a hirdetmény és hirdető-berendezés
1) állapota nem megfelelő,
ab) megjelenése idejétmúlt vagy félrevezető,
ac) nem illeszkedik a megváltozott környezetéhez,
b) helyi építészeti értékvédelem érdekében, amennyiben a településképi elem egyedi és területi fenntartása, karbantartása, rendeltetésének megfelelő használata nem felel meg:
ba) az épületek jó karbantartása, homlokzati elemeinek, színezésének védelme, egységes megjelenésének biztosítása, rendeltetésének megfelelő funkció megőrzésére,
2) az építési övezetre előírt zöldterület biztosítására,
bc) a telek Helyi Építési Szabályzatban meghatározott terület-felhasználástól eltérő használat megszüntetésére vonatkozóan,
bd) az építkezések ideje alatt a telek rendben tartására és körbekerítésére vonatkozóan.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségek megszegése és végre nem hajtása esetén a magatartás elkövetőjével szemben 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírság szabható ki.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetését követő 15. napon lép hatályba.

Hévíz, 2013. augusztus 27.
dr. Tüske Róbert Papp Gábor
jegyző polgármester