Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 49/2015. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról szóló 11/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 12. 23- 2015. 12. 23

Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 49/2015. (XII. 22.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról szóló 11/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2015.12.23.

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról szóló 1993. évi III. törvény 45. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjába foglalt feladatkörében eljárva és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A települési támogatásról szóló 11/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 3. § c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Hévíz Város Önkormányzat a következő szociális alapú települési támogatásokat biztosítja:)

„c) köztemetés”

(2) A települési támogatásról szóló 11/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 3. §-a a következő d) ponttal egészül ki:

(Hévíz Város Önkormányzat a következő szociális alapú települési támogatásokat biztosítja:)

„d) rendkívüli esemény okozta kár elhárításához kapcsolódó méltányossági települési támogatás.”

2. § A települési támogatásról szóló 11/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet 2. alcíme a következő 3/A. §-sal egészül ki:

„3/A. § A rendelet alkalmazásában rendkívüli esemény okozta kár: természeti esemény (pl. földrengés, árvíz, belvíz, szélvihar, hó, jég, felhőszakadás stb.) valamint tűzkár, robbanás, környezeti katasztrófa, vis maior helyezet miatt bekövetkezett káresemény.”

3. § A települési támogatásról szóló 11/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet a következő alcímmel egészül ki:

„10/A. rendkívüli esemény okozta kár elhárításához kapcsolódó méltányossági települési támogatás

28/A. § (1) Rendkívüli esemény okozta kár elhárításához kapcsolódó méltányossági települési támogatásban részesíthető az a személy (család), aki tulajdonában álló vagy haszonélvezeti, bérleti joga alapján életvitelszerűen használt lakásban, a lakásban lévő ingó tárgyaiban a rendkívüli esemény, vagy annak következménye az ottlakást ellehetetlenítő vagyoni kárt okozott.

(2) Rendkívüli esemény okozta kár elhárításához kapcsolódó méltányossági települési támogatásban az részesíthető, akinek, vagy családjának az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át.

(3) A támogatás iránti kérelmet a káresemény bekövetkeztét követő 30 napon belül lehet benyújtani.

(4) Nem jogosult a rendkívüli esemény okozta kár elhárításához kapcsoló méltányossági települési támogatásra,

a) aki a rendkívüli esemény okozta kárral sújtott ingatlanon kívül további a lakhatását biztosító ingatlanvagyonnal rendelkezik,

b) az, akinek a kára saját felróható magatartásából, vagy az ingatlan karbantartásának vagy felújításának elmulasztásából következett be.

(5) A kérelmet írásban az 1. melléklet szerinti nyomtatványon lehet benyújtani, amelyhez csatolni kell az alábbi mellékleteket:

a) kérelmező családtagjainak a kérelem benyújtását megelőző hónapra vonatkozó jövedelemigazolását,

b) a kár bekövetkezését bizonyító, az illetékes hatóság által készített káreseményt rögzítő jegyzőkönyvet, vagy a kárfelmérést végző szerv hivatalos szakvéleményének benyújtásával,

c) a kár bizonyított vagy becsült mértékét igazoló iratot.

(6) Amennyiben a csatolt mellékletek beszerzését a kérelmező csak aránytalanul nehezen tudja beszerezni, nyilatkozatot tehet a bizonyítani kívánt tényről az iratok utólagos benyújtásáig.

28/B. § Rendkívüli esemény okozta kár esetén, amennyiben a károsultak lakhatásukat, ellátásukat önerőből nem tudják megoldani, a polgármester számukra az önkormányzat erre a célra alkalmas ingatlanában (ennek hiányában az Aquamarin szállodában) lakhatást, intézményben étkezési ellátást biztosíthat, a szükség fennállásáig, de legfeljebb egy hónapra”

4. § A települési támogatásról szóló 11/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet az 1. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

5. § Hatályát veszti A települési támogatásról szóló 11/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet

6. § Ez a rendelet 2015. december 23-án lép hatályba.

1. melléklet a 49/2015. (XII. 22.) önkormányzati rendelethez