Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016(III.31.) önkormányzati rendelete

Az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 32/1995. (XII. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 04. 01- 2016. 04. 01

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 35. § (1) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1.§  Az egyes közszolgáltatások kötelező igénybevételéről szóló 32/1995. (XII. 19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör) 7. § helyébe a következő rendelkezés lép:

7. §  (1) Az ingatlantulajdonos által fizetendő közszolgáltatási díjról a Koordináló Szervezet negyedévente számlát bocsát ki, mely alapján az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási díjat a Koordináló Szervezet részére közvetlenül, vagy az általa megbízott díjbeszedő útján - a teljesített közszolgáltatás alapján, számla ellenében - utólag köteles megfizetni.

(2) A közszolgáltatás díját a számla szerinti fizetési határidőben kell kiegyenlíteni. A közszolgáltatási díj késedelmes megfizetése esetén a Koordináló Szervezet késedelmi kamatot érvényesíthet.

(3) A közszolgáltatási díjat tartalmazó számla adataival és összegével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a Koordináló Szervezetnél írásban kifogást emelhet. A kifogásnak a számla kiegyenlítésére vonatkozó kötelezettség teljesítésére halasztó hatálya nincs. A kifogásra, annak kézhezvételétől számított 15 napon belül a Koordináló Szervezet válaszolni köteles.

(4) Túlszámlázás esetén a többletösszeget és annak időarányos kamatait a Koordináló Szervezet visszafizeti vagy az ingatlantulajdonos írásbeli kérelmére azt a soron következő, esedékes díjfizetési kötelezettségbe beszámítja.

(5) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a települési szilárdhulladékkal kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a Közszolgáltató a közszolgáltatást felajánlja, illetve a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását, illetve a teljesítést igazolja.

(6) Nem tagadható meg a közszolgáltatás díjának megfizetése, ha a Közszolgáltatót a közszolgáltatással kapcsolatos kötelezettsége teljesítésében az időjárás vagy más elháríthatatlan ok akadályozta és a Közszolgáltató az akadály elhárítását követően a legközelebbi gyűjtési napon pótolta a mulasztását.

(7) Ha a gyűjtőedényt társasház, lakásszövetkezet tagjai közösen használják, a közszolgáltatás díját a társasház közösség, a lakásszövetkezet is fizetheti, amennyiben erre vonatkozó kérelmükben azt a Közszolgáltatónál kezdeményezi.

(8) A szálláshely-szolgáltatás megszüntetését az engedélyes a Polgármesteri Hivatalba köteles bejelenteni, melyről a Hivatal a Koordináló Szervezet értesíti. A Koordináló Szervezet a változást a bejelentést követő negyedévben kiállított számlában köteles érvényesíteni.”

2.§  Az Ör. 7/A § helyébe a következő rendelkezés lép:

   „7/A § (1) A közszolgáltatással érintett ingatlanban, lakóhellyel rendelkező ingatlantulajdonos magánszemély kérelme alapján, az egyébként irányadó közszolgáltatási díj 50 %-ának megfelelő kedvezmény adható amennyiben:

a) egyedül élő kérelmező esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300%-át, nem egyedül élő kérelmező esetében a kérelmező és a vele egy háztartásban élők egy főre jutó havi családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 240%-át;

b) a kérelmezőnek nincs települési szilárd hulladék közszolgáltatási díjtartozása;

c) a kérelemmel érintett ingatlanban (lakásban) vállalkozási, üzleti (szálláshely-szolgáltatási) tevékenység nem folyik.

 (2) A kedvezményt a Koordináló Szervezet a kibocsátott számlában köteles biztosítani és egyben olyan nyilvántartást vezetni, amely alkalmas a feltételek nyomon követésére.

 (3) Az ingatlantulajdonos a kedvezményre való jogosultságát elveszti amennyiben a díjtartozás behajtására közadók módjára került sor.

(4) A kérelmet a Polgármesteri Hivatalhoz kell benyújtani. A kérelemhez a jövedelem igazolását a szociális ellátásokra vonatkozó eljárási szabályok szerint kell csatolni.

(5) A díjkedvezményt a Koordináló Szervezet a kérelem benyújtását követő hónap első napjától köteles biztosítani.

(6) Amennyiben az ingatlantulajdonos jogosulatlanul vette igénybe a díjkedvezményt, az elévülési időn belül köteles a késedelmi kamatokkal növelt közszolgáltatási díjkedvezmény összegét az önkormányzat részére megfizetni.

(7) Az (1) bekezdésben foglalt feltételek megváltozását az ingatlantulajdonos 8 napon belül köteles írásban bejelenteni a Polgármesteri Hivatalhoz. A díjkedvezmény a feltételek megszűnését követő hónap első napján szűnik meg. A díjkedvezményre való jogosultság tárgyév december 31-ig érvényes, ezt követően ismételten igényelhető.

(8) A díjkedvezmények iránti kérelmek elbírálása tekintetében az I. fokú hatáskört Hévíz Város polgármestere látja el.

(9) Ha a gyűjtőedényt társasház, lakásszövetkezet tagjai közösen használják, a közszolgáltatás díját a társasház közösség, a lakásszövetkezet is fizetheti, amennyiben erre vonatkozó kérelmükben azt a Koordináló Szervezet kezdeményezi.”


3. § Az Ör. 7/B § helyébe a következő rendelkezés lép:

„7/B § A Koordináló Szervezet a 7. § (9) bekezdésében foglalt esetben a közszolgáltatás éves díjából az utolsó negyedéves számla kibocsátásakor, amennyiben díjhátralék nem áll fenn, 5% kedvezményt biztosít.”

4. §  Az Ör. 7/C § helyébe a következő rendelkezés lép:

„7/C § (1) A közszolgáltatás igénybevételére köteles természetes személy, továbbá a gazdálkodó szervezet ingatlan tulajdonos, vagy használó (a továbbiakban: adatszolgáltatásra kötelezett) a Ht. 38. § (3) bekezdése alapján adatszolgáltatási kötelezettséget köteles teljesíteni.

(2) Az adatszolgáltatásra kötelezett, az adatainak változását a tény bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles a Koordináló Szervezetnek bejelenteni.

(3) Amennyiben az adatszolgáltatásra kötelezett a Koordináló Szervezet felhívására sem adja át kezelendő személyes adatait, az adatok átadását a Koordináló Szervezet részére, a megkeresésétől számított 15 napon belül az Önkormányzat teljesíti.

(4) Az Önkormányzat az adatok szolgáltatására a polgármesteri hivatalt jelöli ki.”

5.§ Az Ör. 7/D § helyébe a következő rendelkezés lép:

„7/D § (1) A közszolgáltatással érintett ingatlan magánszemély tulajdonosa mentesül az egyébként irányadó közszolgáltatási díj megfizetése alól amennyiben:

a) az ingatlanban életvitelszerűen nem tartózkodik senki;

b) az ingatlanban vállalkozási, üzleti, szálláshely-szolgáltatási tevékenységet nem folytatnak;

c) a kérelmezőnek nincs települési szilárdhulladék közszolgáltatási díjtartozása.

(2) A díjfizetési mentesség megállapítását minden évre újra a Polgármesteri Hivatalhoz be kell jelenteni. A díjfizetési mentesség hatálya a tárgyév végéig tart. A bejelentés hiányában a Koordináló Szervezet az általános szabály szerint számláz.

(3) A díjfizetési mentesség bejelentéséhez, az ingatlanban történő életvitelszerű ott lakás vizsgálatához, a víz- és csatornaszolgáltató igazolását vagy önálló vízfogyasztásmérővel nem rendelkező társasházi ingatlan alrészletben a közös képviselő igazolását be kell csatolni, amely a bejelentést megelőző hat hónap átlaga alapján igazolja, hogy az ingatlanban vízfogyasztás nem történt, kivéve, ha a vízfogyasztást a víz- és csatornaszolgáltató igazolása alapján műszaki hiba (csőtörés) okozta.

(4) Az ingatlan tulajdonosnak a valótlan tartalmú nyilatkozata alapján, a meg nem fizetett közszolgáltatási díjat, annak késedelmi kamataival együtt kell megfizetnie.

(5) A jogosultsági feltételek változása, megszűnése esetén azt, annak bekövetkeztétől számított 15 napon belül, az ingatlan tulajdonosa köteles a Polgármesteri Hivatalba bejelenteni.”

6. §  Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és hatálybalépését követő napon hatályát veszti.