Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2016(XI.30.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 01- 2023. 08. 31

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 38/2016(XI.30.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.03.01.

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed Hévíz város közigazgatási területén lévő Árpád utcai köztemetőre (hrsz. 1223) és a Hévíz- egregyi temetkezési emlékhelyre (hrsz. 023) (a továbbiakban együtt: temető).

(2) A rendelet személyi hatálya a temetőben tartózkodó vagy ott tevékenységet folytató természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(3) Hévíz Város Önkormányzat a temetők fenntartásáról és üzemeltetéséről kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretében Hévíz Város Önkormányzat Gazdasági, Műszaki Ellátó Szervezet 8380 Hévíz, Kossuth Lajos u. 4/A. (a továbbiakban: üzemeltető) útján gondoskodik.

(4) A temetők területe és az ott található létesítmények feletti rendelkezési jog az üzemeltetőn kívül harmadik személynek még ideiglenesen sem adható át, használatukra bérleti szerződés nem köthető.

(5) A temetőkben elhelyezett sírhelyek, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési illetve kártérítési felelősség sem az önkormányzatot, sem az üzemeltetőt nem terheli.

2. A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek

2. § (1)2 A fenntartó létesíti a temetőben az utakat, járdákat. Az üzemeltető a fenntartó jóváhagyáséval fejleszti a temetői utakat, járdákat. Az temetői utak, járdák fenntartásáról, tisztántartásáról, síkosság mentesítéséről az üzemeltető gondoskodik. Rendkívüli időjárás esetén az üzemeltető a balesetveszély elkerülése érdekében a szükséges ideig korlátozhatja a temetőben történő közlekedést

(2)3 A temető létesítésnek feltétele a temető bekerítése. Az üzemeltető a temetőt a kerítés fenntartása mellett élősövénnyel határolhatja le. Az üzemeltető gondoskodik a kerítés és élősövény gondozásáról, fenntartásáról, felújításáról, javításáról

(3)4 Az üzemeltető térítésmentesen biztosítja sírgondozás céljára a vízvételi lehetőséget.

(4)5 A temetőben nyitva tartási időben az illemhely használata térítésmentesen biztosított.

(5)6 A temetőben az utak sorfásítása az üzemeltető feladata. Az üzemeltető gondoskodik a sorfák, továbbá egyéb nem temetési helyen lévő növényzet gondozásáról, cseréjéről. A temetőben az üzemeltetőn kívüli személynek növényeket ültetni kizárólag a temetési helyre lehet.

(6)7 A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az üzemeltető gondoskodik. Az üzemeltető a temetőben keletkezett hulladék gyűjtésére térítésmentesen hulladéktárolót, konténert biztosít, amelyek ürítéséről és elszállításáról szükség szerint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóval kötött szerződés alapján gondoskodik.

(7)8 A temetőben keletkezett szerves hulladékot, a gyomot, az elszáradt virágot és koszorút, a gyertyát és mécsest a temetőben a kijelölt hulladékgyűjtő helyre elhelyezett hulladékgyűjtőbe kell elhelyezni.

3. A temető és ravatalozó használatának, igénybevételének szabályai, valamint a kegyeletgyakorlás rendje

3. § (1) A temetőben az elhunytak felekezethez tartozásra vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül eltemethetők. Polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lefolytatható.

(2) Az Árpád utcai köztemetőben a ravatalozó, míg a Hévíz- egregyi temetkezési emlékhelyen a ravatalasztal használata kötelező.

(3)9 ) A temetőben tilos kegyeletet sértő módon hangoskodni, zenét hallgatni, továbbá tilos olyan magatartást tanúsítani, tevékenységet végezni, amely sérti a kegyeletet, és megbotránkozást kelt.

(4) Minden látogató kötelessége a temető és környezetének védelme, rendjének, tisztaságának megőrzése.

(5)10 A temető nyitvatartási időben látogatható, de 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat a temetőben.

(6) A temető területére állatot bevinni - vakvezető kutya kivételével - tilos.

(7) A temetőbe tilos gépjárművel behajtani és közlekedni, kivétel

a) a súlyos mozgássérültet szállító gépjármű,

b) síremlék készítésével, bontásával megbízott vállalkozó gépjárműve,

c) a fenntartással és üzemeltetéssel kapcsolatos tevékenység ellátásához használt gépjármű,

d) a temetkezési szolgáltató tevékenységéhez használt gépjármű.

(8)11 A ravatalozót csak az üzemeltető engedélyével és rendeltetésének megfelelően lehet használni. A ravatalozó zárásáról az üzemeltető vagy a temetkezési szolgáltató gondoskodik. A tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni kell a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket, gyertyát, mécsest úgy elhelyezni, hogy az tüzet ne okozzon.

(9)12 A ravatalozó használata csak akkor nem kötelező, ha a temetőbe szállított halott haladéktalanul eltemetésre kerül.

(10)13 A temetőbe beszállított, - kötelező azonosítást követően - haladéktalanul eltemetésre nem kerülő elhunytak holttestét a temetkezési szolgáltató köteles a temetésig a ravatalozó épületben üzemelő halotthűtőben tartani a temetési helyre történő elhelyezésig.

(11)14 Hamvasztásos temetés esetén, amennyiben nem kerül sor az urnában lévő hamvak haladéktalan elhelyezésre az urnát a temetési helyen, a ravatalozó épületében kell tartani a temetés, vagy a temetési helyre történő elhelyezés időpontjáig.

(12)15 A ravatalozó helyiséget az üzemeltető a temetés időpontja előtt legalább 1 órával köteles kinyitni. (13) A ravatalozó rendszeres takarításáról, szükség szerinti fertőtlenítéséről az üzemeltető gondoskodik.

(13)16 A ravatalozó rendszeres takarításáról, szükség szerinti fertőtlenítéséről az üzemeltető gondoskodik.

4. A temetési hely gazdálkodási szabályai

4. § (1) A temetési hely a parcellaosztási terv szerint tervezett vagy már meglévő temetési hely (sírhely).

(2) A temetési hely koporsós temetés esetén lehet egyes sírhely, kettős sírhely, sírbolt, hamvasztásos temetés esetén urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt. Az urna koporsós temetési helyre eltemethető.

(3) A parcellaosztási terv kiterjed egyrészt a tervezett soron következő temetési helyekre, kiemelt temetési helyekre, másrészt a lejárt megváltási idejű és a temetési hely felett rendelkezni jogosult által meg nem hosszabbított temetési helyekre.

(4) Temetési helyet meg lehet váltani előre, a megváltás időpontjában a parcellaosztási terv szerinti soron következő helyre.

(5) A temetési hely újra megváltható. A temetési hely feletti rendelkezési jog gyakorlása megszűnik, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár.

(6) A temetési helybe

a) egyes sírba 1 koporsó és rátemetéssel 1 koporsó vagy 2 urna, vagy koporsós temetés nélkül összesen 4 urna,

b) kettős sír egy-egy részébe az egyes sírhelynek megfelelő számú koporsó, vagy urna,

c) urnasírboltba két urna

d) urnafülkébe egy urna

e) sírboltba a kialakított temetési helyeknek megfelelő számú koporsó, vagy urna helyezhető el.

(7) Az önkormányzat által biztosított köztemetés esetén a temetési hely igénybevétele díjmentes.

5. A temetési hely méretezése

5. § A temetési hely méretei:

a) a temetési helyek alapterülete

aa) egyes sírhely 2,20 m hosszú, 1 m széles, 2 m mély;

ab) kettős sírhely 2,20 m hosszú, 2 m széles, 2 m mély;

ac) sírbolt 2,5 m hosszú, 1,5 m széles, 2 m mély.

ad) urnafülke 30 x 30 cm belső méret;

ae) urnasírbolt 27 x 45 cm belső méret, 70 cm mély, 36x 56 cm külső méret, + 20 cm szegély

b) temetési helyek közötti távolság 0,6 m

c) sorok közötti távolág fej-fej irányban 0,6 m, láb-láb irányban 1,0 m

d) sírhelytáblák közötti távolság 4,0 m.

6. A sírhelyhasználati idők meghatározása

6. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:

a) egyes és kettős sírhely 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év, melyet mindig az utolsó koporsós temetéstől, vagy újraváltástól kell számítani. Koporsós rátemetés esetén a használati idő, a rátemetés idejétől számított 25 év). A használati időt az urna és az exhuma maradványok rátemetése nem hosszabbítja meg.

b) egyes és kettős sírbolt 60 év

c) urnafülke 25 év

d) urnasírbolt 25 év.

(3) A temetési helyek magánszemélyek között adásvétel tárgyát nem képezhetik. Amennyiben a nyilvántartó könyvben feltüntetett temetési hely felett rendelkező elhunyt, annak örökösei (jogutódjai) jogosultak a temetési hely felett rendelkezni.

(4) A megváltott, de fel nem használt temetési helyet - a temető fenntartója - a rendelkezésre jogosult kérelmére köteles visszaváltani, és a befizetett díj időarányos részét visszatéríteni. A visszatérítendő díj összegét a visszatérítéskor hatályban lévő díjtételek alapulvételével kell megállapítani.

(5) A temető üzemeltetője a temetési hellyel jogosultat köteles értesíteni a sírhely használati idejének lejáratára, azzal a tájékoztatással, hogy az újra megváltható.

6) A temetési hely újraváltási díja egyösszegben esedékes. A temetési hely újraváltásakor az újraváltási díj megfizetésére, kérelemre az üzemeltető, egy év fizetési haladékot biztosít.”

7. A temetési hely gondozása, sírjelek alkalmazása, hulladékgyűjtés és a növények, fák ültetésének szabályai

7. § (1) A temetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el

(2) A sírhelyek rendszeres gondozása, tisztántartása, virágokkal díszítése az elhunyt hozzátartozóinak kötelessége.

(3) Síremlék, sírjel a temetési hely területén nem terjeszkedhet túl.

(4) A sírhelyre fás szárú növények ültetése (amely teljes kifejlettségében nem magasabb 1,5 m-nél és átmérője nem több 0,6 m-nél), valamint pad elhelyezése a temető területén kizárólag a parcellaosztási terv szerint, az üzemeltető hozzájárulása alapján történhet.

(5) Az üzemeltető felszólítja az elhelyezőt az engedély nélkül elhelyezett pad, vagy kiültetett növény eltávolítására. Amennyiben az elhelyező ismeretlen, vagy a felszólítás eredménytelen, abban az esetben intézkedik a növény illetve pad eltávolításáról kártalanítás nélkül.

(6) A temető területén keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt hulladékgyűjtőben szabad elhelyezni.

8. Temetőüzemeltetési feladatok meghatározása

8. § Az üzemeltető

a) beszedi a rendelet mellékleteiben meghatározott díjakat,

b) figyelemmel kíséri a temetési helyek megváltási idejének lejáratát, arról tájékoztatja a rendelkezni jogosultat,

c) ellenőrzi a temetési helyek elhelyezésére, méretezésére, használatára vonatkozó előírások betartását,

d) ellátja a kertészeti munkákat, parkgondozási és gyommentesítési feladatokat, ellátja a parkgondozás szakmai felügyeletét,

e) eltávolítja a kegyeletsértő tárgyakat.

9. A temetési szolgáltatás és a temetőben végzett vállalkozói tevékenységek ellátásának rendje

9. § (1) A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a sírok gondozását – be kell jelenteni az üzemeltetőnek a munkavégzést megelőző 3 munkanappal korábban.

(2) A munka az üzemeltető engedélye alapján kezdhető meg.

(3) A munkálatok a temető és a temetkezések rendjét nem zavarhatják.

10. A díjak meghatározása

10. § (1) A temetési helyek megváltási és újraváltási díjait az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 9. §-ban meghatározott temetői létesítmények igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók a 2. melléklet 1. pontjában meghatározott díjat kötelesek fizetni.

(3) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temetőfenntartási hozzájárulást kötelesek fizetni. A hozzájárulás mértékét a rendelet 2. melléklet 2. pontja tartalmazza.

(4) A temetőbe való behajtás ingyenes (3. § (7) bekezdés a)-d) pont).

10/A. § A Hévíz-egregyi temetkezési emlékhelyen a 2018. január 1-je előtt 25 000,- forint összegért újraváltott sírhelyek vonatkozásában, az újraváltás díjának 15 000,- forintra csökkentése miatt az újraváltás időtartama arányosan meghosszabbodik. Ezt az üzemeltető megfelelően kezelni köteles nyilvántartásában és erről a rendelet hatályba lépést követő 30 napon belül értesítést küld a befizetőnek.

10/B. §17 A temetőre vonatkozó tárgyi és infrastrukturális feltételek leírását az 3. melléklet tartalmazza

11. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2017. január 1-jén lép hatályba, hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 19/2000. (XI. 30.) önkormányzati rendelete.

1

A bevezető a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § (1) bekezdése a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (2) bekezdése a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § (3) bekezdését a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

5

A 2. § (4) bekezdését a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

6

A 2. § (5) bekezdését a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

7

A 2. § (6) bekezdését a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

8

A 2. § (7) bekezdését a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdése iktatta be.

9

A 3. § (3) bekezdése a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 3. § (5) bekezdése a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 3. § (8) bekezdését a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdése iktatta be.

12

A 3. § (9) bekezdését a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdése iktatta be.

13

A 3. § (10) bekezdését a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdése iktatta be.

14

A 3. § (11) bekezdését a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdése iktatta be.

15

A 3. § (12) bekezdését a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdése iktatta be.

16

A 3. § (13) bekezdését a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdése iktatta be.

17

A 10/B. §-t a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.

18

Az 1. melléklet a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 2. melléklet a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2022. (XI. 24.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 3. mellékletet a Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 5. §-a iktatta be.