Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017(III.30.) önkormányzati rendelete

Partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 04. 01- 2018. 06. 29

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések


1. § (1) Hévíz Város településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának, településrendezési eszközeinek, településképi arculati kézikönyvének és településképi rendeletének (továbbiakban: településfejlesztési, településrendezési dokumentum) készítése vagy azok módosítása széleskörű egyeztetés keretén belül, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet), valamint e rendelet partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik.

(2) Az egyeztetésben résztvevő (a továbbiakban: partnerek) köre:

a) Hévíz város közigazgatási területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel, vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személyek;

b) Hévíz adott településrendezési eszközének tervezésével érintett településrészen székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek;

c)   Hévízen nyilvántartott, bejegyzett érdekképviseleti és civil szervezetek;

d)  azon építészeti, mérnöki szakmai érdekképviseleti szervek, amelyek székhelye, telephelye a településen található, és tevékenységük a város településfejlesztésével, településrendezésével kapcsolatos, vagy azzal összefüggésbe hozható;

e)  a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés a) pontja alapján a településrendezési eszközök véleményezési eljárásába bejelentkező szervezetek;

f)   valamennyi Hévízen működő elismert egyház.

(3) A partnerségi rendeletben foglaltak teljesítése, végrehajtása a polgármester feladata, aki azt az önkormányzati főépítész bevonásával látja el.

                               A partnerek tájékoztatásának módja, eszközei


2. § (1) A partnerek tájékoztatása:

a) Hévíz közterületi hirdetőfelületein elhelyezett hirdetményben;

b) Hévízi Polgármesteri Hivatal (8380 Hévíz, Kossuth u. 1.) épületében található hirdetőtáblán elhelyezett hirdetményben;

c) helyi lapban (Hévízi Forrás) közzétett felhívással és

d) az önkormányzat honlapján (www.onkormanyzat.heviz.hu) megjelenő hirdetményben és tájékozatóban, a Korm. rendeletben meghatározottak alapján.

(2) A hirdetmény információt ad az eljárás tárgyáról, megindításáról, az előzetes tájékoztató illetve az elkészült tervezet elérhetőségéről, a véleményezés módjáról és annak határidejéről.

(3) A tájékoztató a településfejlesztési, településrendezési dokumentum fajtájától és az egyeztetési eljárás módjától függően a Korm. rendelet meghatározott egyeztetési szakaszokban az értelmezéshez szükséges részletezésű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó.

(4) A partnerek az önkormányzat honlapján a tervezetekbe betekinthetnek, a Hévízi Polgármesteri Hivatalban ügyfélfogadási időben nyomtatott formában azt megtekinthetik, azzal kapcsolatban felvilágosítást kaphatnak.


Javaslatok, vélemények megadásának módja, határideje, nyilvántartása


3. § (1) A partnerek az adott eljárás során csak a hirdetményben megjelölt tárgyban, megadott határidőig adhatnak javaslatokat, tehetnek észrevételeket papír alapon, vagy elektronikusan.

(2) A partnerek észrevételeiket, javaslataikat papír alapon a Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testületének címezve a 8380 Hévíz, Kossuth u. 1. címre írásban benyújtott, indokolással, névvel és címmel ellátott véleményben tehetik meg.

(3) A partnerek észrevételeiket, javaslataikat elektronikusan a hirdetményben meghatározott e- mail címre benyújtott, indokolással, névvel és címmel ellátott véleményben tehetik meg.

(4) A beérkezett partnerségi észrevételeket az önkormányzati főépítész az ügyirathoz csatolja.

El nem fogadott javaslatok, vélemények indokolása, dokumentálása, nyilvántartása


4. § (1) A beérkezett észrevételeket, véleményeket a településfejlesztési, településrendezési dokumentum készítőjének, tervezőjének meg kell küldeni, aki az elfogadásra nem javasolt véleményeket szakmai indokolással látja el.

(2) Az el nem fogadott javaslatok, vélemények szakmai indokolását a véleményt adó partnernek meg kell küldeni, valamint az ügyirathoz kell csatolni.


Az elfogadott településfejlesztési, településrendezési dokumentum nyilvánosságát biztosító intézkedések


5. § Az elfogadott településfejlesztési, településrendezési dokumentum Hévíz Város Önkormányzat honlapján (www.onkormanyzat.heviz.hu) tekinthető meg.


6. § A rendelet 2017. április 1. napján lép hatályba.