Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2019. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a külföldi kiküldetésekről szóló 5/2014. (II. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 07. 02- 2019. 07. 02

Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2019. (VII. 1.) önkormányzati rendelete

a külföldi kiküldetésekről szóló 5/2014. (II. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

2019.07.02.

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1. pontja bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A külföldi kiküldetésekről szóló 5/2014. (II. 5.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Amennyiben a kiküldöttnek többlet költségtérítés jár a korábban felvett kiküldetési előleghez képest, annak megtérítése készpénzben történő kifizetéssel történhet meg. A kiküldetési előleg esetleges többletét elszámoláskor a kiküldöttnek a pénztárba vissza kell fizetni. Kiküldetési előleg folyósítása esetén további előleg csak abban az esetben igényelhető, ha a felvett előleggel a kiküldött hiánytalanul elszámolt. Külföldi kiküldetés esetén a kiküldetési előleg kifizetése elsődlegesen Euróban (EUR) történik, amelynek esetleges egyéb nemzeti valutára való átváltásáról a közgazdasági osztály vezetője gondoskodik. A bizonylatokkal igazolt valutaváltási, visszaváltási tranzakciók veszteségét a közgazdasági osztályvezető által kiállított belső bizonylat alapján a munkáltató az előleg elszámolása során a kiadások között figyelembe veszi. A nem magyar forintban (HUF) kiállított, előlegből finanszírozott szállítói számlák a bizonylatolt valuta-felvételkor felszámított eladási árfolyamon kerülnek elszámolásra. Az el nem számolt előleget –így a vissza nem váltható valuta összegét magyar forintban (HUF) a házipénztárba be kell fizetni. A kiküldetési előleg elszámoltatása során figyelemmel kell lenni a Polgármesteri Hivatal Pénzkezelési szabályzatában foglaltakra is.”

2. § A külföldi kiküldetésekről szóló 5/2014. (II. 5.) önkormányzati rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Tisztségviselők üzleti vendéglátás keretében étkezési és kulturális kiadással kapcsolatban nyújthatnak be számlát, az összejövetelen résztvevők nevének számlán, megrendelőn vagy egyéb bizonylaton történő feltüntetése mellett.”

3. § A külföldi kiküldetésekről szóló 5/2014. (II. 5.) önkormányzati rendelet 9. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Saját személygépkocsival történő utazás esetén a fizetett költségtérítés nem haladhatja meg a ténylegesen megtett, igazolt, elszámolható kilométerek után gépjármű fogyasztási normája alapján a NAV által megadott üzemanyag-beszerzési ár és a 60/1992. (IV. 1.) Korm. rendelet 4. §-ában meghatározott alapnorma átalánnyal számított üzemanyag-költséget és kilométerenként 15,- Ft normaköltséget. A kiküldetések során csak a saját vagy házastárs, továbbá a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. §-ának 1. pontja szerinti közeli hozzátartozó tulajdonában lévő személygépkocsi használható. Az első kiküldetéskor elszámolt járműköltség igazolásához a forgalmi engedély illetve a kötelező felelősségbiztosítás befizetését igazoló szelvény átadása - másolatban - kötelező.”

4. § Hatályát veszti a külföldi kiküldetésekről szóló 5/2014. (II. 5.) önkormányzati rendelet 7. § (4) és (5) bekezdése.

5. § Ez a rendelet 2019. július 2-án lép hatályba.