Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 38/2017. (XII. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 11. 26- 2021. 11. 27

Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2021. (XI. 25.) önkormányzati rendelete

A településkép védelméről szóló 38/2017. (XII. 18.) önkormányzati rendelet módosításáról

2021.11.26.

Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban TvTv.) 8/A. § kapott felhatalmazás alapján és Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A településkép védelméről szóló 38/2017(XII.18.) önkormányzati rendelet I. Fejezete a következő 1/A. §-sal egészül ki:

„1/A. § A TvTv. 8. § (2) bekezdésében foglalt önkormányzati hatásköröket a képviselő-testület által átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.”

2. § A településkép védelméről szóló 38/2017(XII.18.) önkormányzati rendelet 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Gépészeti berendezéseket, szellőzőt, klímaberendezést, vagy kültéri (külső térrel közvetlen kapcsolatú) egységet igénylő egyéb gépészeti berendezés meglévő épületen való utólagos elhelyezésére vagy központi klímaberendezés nélkül létesíthető új épületen való elhelyezésére vonatkozó előírások:

a) közterületről látható homlokzaton úgy helyezhető el, ha korlát, mellvéd takarja, kivéve a takarás nélkül is elhelyezhető riasztóberendezést,

b) közterületről nem látható homlokzaton elhelyezhető

ba) általános esetben elsősorban korlát, mellvéd takarásában,

bb) védett érték esetében kizárólag korlát, mellvéd vagy a homlokzathoz illeszkedő építészeti elem takarásában,

c) magastetőn úgy helyezhető el, hogy a közterület felől nem látható helyre kerül,

d) lapostetőn úgy helyezhető el, ha a lapostető peremét 2 méternél jobban nem közelíti meg, amennyiben ez nem tartható, úgy zajvédő, takarófallal együtt kell kialakítani,

e) oldalhatáron álló és zártsorú beépítési mód esetén kizárólag a hátsókert felöli, valamint a 3,5 méternél szélesebb oldalkert felőli homlokzaton helyezhetők el.

f) erkéllyel rendelkező lakások esetén csak erkélyre lehet kihelyezni, takart helyzetben, úgy, hogy a szomszédos lakás(oka)t ne zavarja.

g) az a)-f) pontok szerinti esetekben

ga) a keletkező kondenzvíz megfelelő elvezetéséről telken belül kell gondoskodni, az közterületre vagy szomszéd telekre, az épület más épületrészeire nem folyhat át,

gb) a keletkező meleg levegőt a szomszédos épületek, rendeltetési egységek zavarása nélkül kell elvezetni, továbbá gc) a berendezés zajkibocsátása meg kell, hogy feleljen a zajvédelmi előírásoknak.”

3. § A településkép védelméről szóló 38/2017(XII.18.) önkormányzati rendelet 5. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

4. § Ez a rendelet 2021. november 26-án lép hatályba.

1. melléklet

5. melléklet