Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (II. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

a külföldi kiküldetésekről

Hatályos: 2014. 02. 10

Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2014. (II. 5.) önkormányzati rendeletének indokolása

2014.02.10.
a külföldi kiküldetésekről
Végső előterjesztői indokolás
1. § Szabályozásra került, hogy kikre terjed ki a rendelet hatálya és mi a cél a rendelet megalkotásával. A rendelet hatálya kiterjed a tisztségviselőkre, testületi és bizottsági tagokra és a önkormányzattal, valamint a hivatallal foglalkoztatási jogviszonyban állókra.
2. § A külföldi kiküldetésekre forrást mindig az aktuális év költségvetési rendeletében kell biztosítani.
3. § Meghatározásra került, hogy milyen külföldi kiküldetések lehetnek, így testvérvárosi látogatások, üzletei partnerekkel történő egyeztetés, turizmust elősegítő konferenciák, kiállítások, üzleti partnerek felkutatása, díjátadók, és projekt megállapodások keretében elrendelt kiküldetések.
4. § Rögzítésre került, hogyan történik a kiküldetés elrendelésének dokumentálása.
5. § A kiküldetés során felmerülhetnek olyan költségek, melyek nem a kiküldött személyt terhelik, ezért rögzítésre került, hogy melyek ezek a költségek és szabályozásra került, hogy milyen időszakban illetik meg a kiküldött személyt a különböző költségtérítések.
6. § Az előző szakaszban szabályozott költségek fedezetére milyen formában kapja meg a kiküldött személy a szükséges ellátmányt ennek a szabályai kerültek rögzítésre.
7. §. A kiküldetés időszakára a kiküldetésben lévő személy napidíjra jogosult. A napidíj összege került meghatározásra napi 40 euró összegben, mely összeg megegyezik a kormánytisztviselőkre vonatkozó kormányrendeletben elrendelt napidíj összegével. Szabályozásra került, hogy a napidíjnak csak egy részére kerül kifizetésre, amennyiben teljes ellátásban részesül a kiküldött személy.
8. § A kiküldetés idejének meghatározása a napidíj elszámolása miatt fontos, mert amennyiben nem éri el a kiküldetés adott napon a 8 órát, a kiküldött személy csak 50 %-os napidíjra jogosult. Az időszak kiszámításának szabályai kerültek rögzítésre.
9. § Itt került rögzítésre, hogy a kiküldetésben részesülő személy milyen kategóriájú költségelszámolásra jogosult a közlekedési eszközökön. Magasabb kategóriájú szolgáltatást vehetnek e tekintetben igénybe a tisztségviselők és képviselők.
10. § Az egyéb költségtérítések keretében felsorolásra került, hogy milyen egyéb kiadások számolhatók el egy külföldi kiküldetéssel kapcsolatban és arra ki jogosult.
11. § A rendelet záró rendelkezését tartalmazza, mely szerint a rendelet 2014. február 1-én lép hatályba.