Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

A települési támogatásról

Hatályos: 2015. 03. 01

Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2015. (II. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2015.03.01.
A települési támogatásról
Végső előterjesztői indokolás
Részletes indokolás:
1. A rendelet célja
1. § A rendelet célját fogalmazza meg.
2. A rendelet hatálya
2. § A rendelet személyi és területi hatályát állapítja meg, figyelemmel az Szt. személyi hatályára.
3. § A települési támogatások típusait sorolja fel.
3. A szociális hatáskör gyakorlása
4. § A képviselő-testület által a polgármesterre átruházott hatásköröket tartalmazza. Fellebbezés esetén és az ellátás megtérítése esetén méltányossági ügyben a Hévíz Város Önkormányzat Képviselő-testülete jár el.
4. Eljárási rendelkezések
5. § A szociális ellátások iránti kérelmek benyújtásának módját és a szükséges formanyomtatványok körét tartalmazza.
6. § E §-ban került meghatározásra a Hévízi Polgármesteri Hivatal (a továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) által a megalapozott elbírálás érdekében a jövedelemszámításhoz kötelezően csatolandó iratok köre.
7. § A döntés meghozatalának alapjául szolgáló bizonyítékok körét tartalmazza, valamint a kérelmezői közreműködés hiánya miatt a döntés meghozatalának módjait.
8. § Az ellátás megtérítésének elrendelése esetén felsorolja, hogy milyen formában gyakorolható méltányosság.
9. § Az ellátások kifizetése lakcímre- vagy pénzintézetnél vezetett folyószámlára utalással történik, ezek hiányában pénztári kifizetéssel.
10. § A rendszeres ellátások és az eseti ellátások folyósítását szabályozza.
11. § A rendszeres ellátások benyújtásának szabályait tartalmazza.
12. § A rendeletben nem szabályozott fogalmak, kérdések esetén a magasabb rendű szociális jogszabályok rendelkezései az irányadóak.
5. Rendkívüli települési támogatás
13. § A rendkívüli települési támogatás feltételeit határozza meg. Az egy főre jutó havi jövedelem – a korábbi szabályozásnak megfelelően - család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (jelenleg: 28.500 Ft) 275 %-át (78.375 Ft-ot), egyedül élő vagy egyedülálló esetén a 310 %-át (88.350 Ft) nem haladhatja meg. Egyszeri rendkívüli települési támogatás összege nem lehet kevesebb 5.000 Ft-nál, és nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-át (14.250 Ft). Adott naptári évben az igénylő és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára a rendkívüli települési támogatás összege nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át (61.725 Ft). Ugyanazon élethelyzetre hivatkozással 30 napon belül a kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára ismételt rendkívüli települési támogatás – kivéve az elhunyt eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás esetén – nem állapítható meg. A polgármester a felhasználást alátámasztó dokumentumok becsatolására hívhatja fel a jogosultat.
14. § Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás feltételrendszerét szabályozza. A korábbi jövedelmi feltételek átemelésre kerültek, az eltemettető családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 275 %-át (78.375 Ft), egyedül élő vagy egyedülálló személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 310 %-át (88.350 Ft).
6. Lakhatási támogatás
15. § A lakhatási támogatás szabályainak kiinduló pontja a jelenleg azonos célra nyújtott lakásfenntartási támogatás, melyet 2015. március 1-ig még az Szt. 38-39. §-a szabályoz.
16. § A lakhatási támogatás mértékét és a számításának módját határozza meg.
17. § A lakhatási támogatásra való jogosultsághoz a lakókörnyezettel kapcsolatos feltételeket határoz meg. A lakhatási támogatásra való jogosultság eseteit tartalmazza.
18. § A lakhatási támogatás megszüntetésének eseteit sorolja fel.
7. Ápolási támogatás
19. § Az ápolási támogatás megállapítására vonatkozó kérelem együttes feltételei kerültek meghatározásra.
20. § A támogatásra jogosultság feltételeit határozza meg, formanyomtatványon történő benyújtási kötelezettséget és a csatolandó mellékleteket sorolja fel és az ápolási támogatás összegét tartalmazza, amely független az ápoltak számától.
21. § A jogosultsági feltételek megszüntetési okait sorolja fel és az évenkénti felülvizsgálatáról rendelkezik a családsegítő szolgálat közreműködésével.
8. Gyógyszertámogatás
22. § A gyógyszertámogatás feltételeit határozza meg. A havi rendszeres gyógyszertámogatás költség- és a jövedelemhatára a korábbi szabályozásnak megfelelően kerül megállapításra. Előbbi az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át (5.700 Ft) kell, hogy elérje, míg az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg családban élő esetében annak 275 %-át (78.375 Ft), egyedül élő vagy egyedülálló esetében annak 310 %-át (88.350 Ft). A hozzájárulás megállapítására a végrehajtási rendelet szabályai irányadók.
23. § A támogatásra való jogosultság igazolási kötelezettségét és az igazolás tartalmát írja le.
24. § Az egyéni gyógyszerkeret megállapítását, illetve a folyósítás szabályait tartalmazza.
25. § A gyógyszertámogatás elutasítási okait szabályozza. Kimondja, hogy nem jogosult gyógyszertámogatásra, aki közgyógyellátásra jogosult.
26. § A megszüntetés okait szabályozza.
9. Születési támogatás
27. § Születési támogatás megállapításához szükséges feltételeket szabályozza:
A szülő a gyermek születését megelőzően Hévíz város közigazgatási területén legalább 1 éve bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át (142.500 Ft). A 27. § (2) bekezdés tartalmazza a kérelemhez csatolandó mellékleteket.
A támogatás összege 50.000 Ft, amely ikerszületés esetén gyermekenként kerül megállapításra. A támogatás a születést követő 180 napon belül kérelmezhető.
10. Méltányossági települési támogatás
28. § A rendkívüli élethelyzetbe került, vagy létfenntartási gondokkal küzdő által igényelt, valamint az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt települési támogatás méltányosságból is megállapítható az e §-ban meghatározott feltételek fennállása esetén. Az egy főre jutó havi jövedelem a korábbi szabályozásnak megfelelően került meghatározásra. A kérelmező családjában az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át (85.500 Ft), az egyedül élő vagy egyedülálló esetében az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 350 %-át (99.750 Ft) nem haladhatja meg. A kérelem benyújtására okot adó körülmények felsorolásra kerültek, ezek közül valamelyiknek fenn kell állnia, tartalmazza a megváltozott körülmény igazolására benyújtandó iratok körét. Méltányosság egy évben csak egyszer gyakorolható. A méltányosságból megállapított méltányossági települési támogatás összege az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át (28.500 Ft jelenleg) nem haladhatja meg.
11. Köztemetés
29. § A § a köztemetéssel kapcsolatos költségek alól az eltemettetésre köteles személy kérelme alapján történő részben vagy egészben mentesíthetőség szabályait tartalmazza.
12. Záró rendelkezések
30. § A hatályba léptető rendelkezéseket állapítja meg, valamint a korábbi rendelet hatályon kívül helyezését tartalmazza.