Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 44/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

Hévíz Hazavár Önkormányzati útiköltség hozzájárulás és ösztöndíj elbírálásának helyi szabályozásáról

Hatályos: 2015. 12. 01

Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 44/2015. (XI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2015.12.01.
Hévíz Hazavár Önkormányzati útiköltség hozzájárulás és ösztöndíj elbírálásának helyi szabályozásáról
Végső előterjesztői indokolás
1. A rendelet célja
1. § A rendelet célját fogalmazza meg, mely szerint középfokú oktatásban részt vevő tanulóknak utazási költség, valamint ösztöndíj formájában ösztönzést biztosít a jobb tanulmányi eredmény elérésére.
2. A rendelet hatálya
2. § A rendelet személyi és területi hatályát állapítja meg. A rendelet hatálya kiterjed azon tanulóra is, aki évközben létesít lakóhelyet Hévízen, a lakóhely létesítés időpontját követő félévtől jogosult támogatásra.
1. Útiköltség hozzájárulás mértéke
3. § Az önkormányzat havonta három, menetrend szerinti tömegközlekedési eszközzel megtett, oda-vissza utat támogat, amelynek mértéke a bizonyítványban feltűntetett középfokú oktatási intézmény székhelye szerinti település és Hévíz város közötti távolság szerinti 50%-os diákjegy ellenértéke. Az útiköltség hozzájárulás tanulmányi félévenként 5 hónapra vonatkozik.
4. Az ösztöndíj összege
4. § Az ösztöndíj összegét a tanulmányi eredmény határozza meg a korábbi Ör-rel megegyező mértékben. A tanulmányi átlag számításánál figyelembe kell venni a szakképesítés típusát és az osztályzattal lezárt valamennyi tantárgyat. Az ösztöndíj a középiskolások számára tanulmányi félévenként 5 hónapra vonatkozik.
5. A támogatások igénylése
5. § Az ösztöndíj iránti kérelem benyújtásának határideje minden lezárt félévet követő március 31-ig illetve október 31-ig nyújtható be. Felsorolja a csatolandó iratok körét.
6. § A támogatás összegét átruházott hatáskörben a polgármester állapítja meg, tételesen felsorolja mely okok miatt nem jogosult ösztöndíjra a diák.
6. Záró rendelkezések
7. § A hatályba léptető rendelkezéseket állapítja meg, miszerint a rendelet 2015 november 15. napján lép hatályba, valamint a korábbi rendelet hatályon kívül helyezését tartalmazza.