Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 49/2015. (XII. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról szóló 11/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 12. 23

Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 49/2015. (XII. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2015.12.23.
a települési támogatásról szóló 11/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
1. § Az önkormányzati rendelet 3. §-a kiegészítésre kerül d) rendkívüli esemény okozta kár elhárításához kapcsolódó méltányossági települési támogatási formával.
2. § Az Ör. 3/A a rendelet alkalmazásában a rendkívüli esemény okozta kár fogalom magyarázatát tartalmazza részletesen.
3. § Az Ör 10/A alcímmel egészül ki, amely a rendkívüli esemény okozta kár elhárításával kapcsolatos szabályozást taglalja.
28/A § (1) bekezdése kimondja, hogy a rendkívüli esemény okozta kár elhárításához kapcsolódó méltányossági települési támogatásban részesíthető az a személy, család, aki a magántulajdonában álló vagy haszonélvezeti, bérleti joga alapján életvitelszerűen használt lakásban vagy a lakásban lévő ingó tárgyaiban rendkívüli esemény, vagy annak következménye olyan mértékű vagyoni kárt okozott, amely miatt a lakás megsemmisült vagy lakhatásra alkalmatlanná vált, vagy olyan mértékben károsodott, amely azonnali helyreállítást igényel.
28/A § (2) bekezdése a kérelmező jövedelemhatárát állapítja meg, miszerint a rendkívüli esemény okozta kár elhárításához kapcsolódó méltányossági települési támogatásban az részesíthető, akinek az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 600 %-át, tehát ez 171.000 forintot jelent. Az adható támogatás összeg nem lenne maximalizálva, ez által biztosítva a rászorultságnak megfelelő támogatás adhatóságát.
28/A § (3) bekezdése a támogatás iránti kérelem benyújtásának határidejét állapítja meg.
28/A § (4) bekezdése rendelkezik arról, mely kérelmező nem jogosult ezen támogatási formára.
28/A § (5) bekezdése a csatolt iratok körét szabályozza.
28/A § (6) bekezdése kimondja, amennyiben az iratok csak aránytalanul nehezen beszerezhetőek, arról kérelmező nyilatkozatot tehet az iratok utólagos benyújtásáig.
4. §. Az azonnali lakhatási, ellátási intézkedésre ad felhatalmazást.
5. § Értelmében a korábbi méltányossági települési támogatás idevonatkozó része: - kérelmezőt és családját elmei kár, katasztrófa, vis maior helyzet sújtotta és az eset összes körülményét mérlegelve az ellátás hiánya a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyeztetné – kerül hatályon kívül helyezésre.
6 § Értelmében hatályát veszti az idevonatkozó rész - az elemi kár felméréséről szóló biztosítási jegyzőkönyv, vagy a kárfelmérést végző szerv hivatalos szakvéleményének benyújtásával igazolható - .
7. § Új kérelem nyomtatvány került bevezetésre a rendkívüli esemény okozta kár elhárításához kapcsolódó méltányossági települési támogatáshoz.
8. § A hatályba lépésről rendelkezik, egyben kimondja, hogy a rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.