Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2019. (X. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2019. 10. 24 11:17

Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2019. (X. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

2019.10.24.
a Képviselő-testület és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
1-2. § Rögzíti az önkormányzat hivatalos elnevezését, székhelyét
3-5. § A korábbi SZMSZ-szel összhangban szabályozza az önkormányzat jelképeit és ünnepeit.
6-7. § Változatlan szövegezéssel rögzíti a képviselő-testület feladat- és hatásköreit, az ide kapcsolódó 4. melléklet pedig tartalmazza a korábbi SZMSZ-hez képest változatás nélkül az átruházott hatásköröket.
8. § Új rendelkezésként rögzíti a képviselő-testület alakuló ülésére vonatkozó előírásokat.
9-13. § A képviselő-testület üléseinek összehívására vonatkozó szabályrendszer rögzítése. Pontosítottuk az előterjesztések és meghívók elektronikus úton történő megküldésére vonatkozó eljárásrendet, továbbá ennek alapján a rendkívüli ülés összehívására vonatkozó szabályrendszert.
14-16. § Az előterjesztésekre vonatkozó előírásrendszert rögzíti, továbbra is szem előtt tartva azt a folytatott gyakorlatot, hogy az előterjesztések alapvetően a meghívóval egyidejűleg kerülnek megküldésre.
17. § Az ülések nyilvánosságának és az ülések anyagainak nyilvánosságára vonatkozó szabályrendszer. Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján pontosítja, hogy a nyilvános ülés előterjesztései a benyújtás időpontjától nyilvánosak.
18. § Változtatás nélkül rögzíti az önszerveződő közösségekkel történő együttműködések rendjét.
19-20. § Régi szabályozásnak megfelelően tartalmazza a közmeghallgatásra, továbbá a várospolitikai fórumra vonatkozó előírásrendet.
21-24. § A képviselő-testületi ülés vezetéssel kapcsolatos szabályok. Szóhasználati pontosítások átvezetésével alapvetően változatlan szabályrendszert rögzít azzal a kiegészítéssel, hogy a 22. § (1) bekezdés i) pontjában szabályozza az esetleges újra szavaztatás eljárásrendjét.
25. § A tanácskozás rendjére vonatkozó szabályozás rögzítése tartamában azonos módon, mint a korábbi SZMSZ-ben.
26-32. § A döntéshozatali eljárásra vonatkozó szabályok megállapítása. A 27. § (6) bekezdésében pontosításra kerül a szavaztatás rendje, amennyiben a határozati javaslatnak több pontja van.
33-35. § A képviselő-testület döntéseire, az önkormányzati rendeletre, továbbá a határozatra vonatkozó szabályok rögzítése.
36. § A helyi népszavazás kezdeményezésére vonatkozó szabályozás.
37. § A képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvére vonatkozó előírások.
38-41. § Az interpelláció, kérdés, bejelentésre vonatkozó szabályozás.
42. § A képviselői tiszteletdíjra vonatkozó szabályozás, a tiszteletdíj összegére vonatkozó javaslattal és pontosítási javaslattal a (3) bekezdésben az igazolatlan mulasztás következményeire.
43-44. § Az önkormányzatai képviselő jogaira vonatkozó szabályozás. Pontosítja a képviselő munkájának segítése érdekében biztosítandó eljárásrendet.
45-46. § Rögzíti az önkormányzati képviselő kötelezettségeit.
47. § A döntéshozatalból történő kizárás szabályait határozza meg.
48-49. § Rögzíti a társulás szabályrendszerét.
50-56. § Szabályozza a polgármesteri tisztség ellátásának módját, az alpolgármesterek számát, a polgármesteri, alpolgármesteri akadályoztatás esetén a helyettesítés rendjét. A polgármester felhatalmazását az Mötv. szabályai alapján, amikor halaszthatatlan esetben a képviselő-testület hatáskörébe tartozó ügyben dönthet. (53. §)
Szabályozza a jegyzőre vonatkozó az SZMSZ hatáskörébe tartozó előírásokat, és rögzíti a jegyző akadályoztatása esetére a helyettesítési rendet.
57. § A polgármesteri hivatal vonatkozásában rögzíti az önálló polgármesteri hivatal működtetését.
58. § A perbeni meghatalmazásra vonatkozó szabályrendszer megállapítása.
59-67. § A képviselő-testület bizottságaira vonatkozó szabályrendszer megállapítása. A 60. § tartalmazza a képviselő-testület bizottságainak e ciklusra vonatkozó megnevezését és létszámjavaslatát. Ehhez kapcsolódik az SZMSZ 7. melléklete, mely pontosan rögzíti az egyes bizottságok feladat köreit alapvetően abból a szempontból, hogy a kialakult gyakorlat szerint a képviselő-testület nem ügydöntő, hanem az előterjesztésekről állást foglaló bizottsági struktúrát működtet. A 66. § (4)-(5) bekezdésében pontosítottuk a bizottsági ülések összehívására vonatkozó eljárásrendet a képviselő-testületi ülés összehívására vonatkozó szabályokkal történő összhang megteremtése érdekében.