Hévíz Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

Hévíz város közterületein a járművel várakozás rendjéről

Hatályos: 2021. 11. 20
Hévíz város közterületein a járművel várakozás rendjéről
Általános indokolás
Az előterjesztésben megfogalmazott indokok alapján – tekintettel a végrehajtott parkolásfejlesztésre – szükséges Hévíz város közterületein a járművel várakozás rendjéről szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálata és újra alkotása.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Elrendeli közterületeken történő várakozási (parkolási) közszolgáltatás bevezetését. Meghatározza a rendelet tárgyi és személyi hatályát. Rögzíti a mozgáskorlátozott személy, betegszállító járműre vonatkozó kedvezményi szabályt. Kijelöli a várakozási, parkolási közszolgáltatást végző HÉVÜZ Kft-t.
A 2. §-hoz
Meghatározza a díjköteles várakozás időtartamát, és a város közterületei közül azokat, amelyekre kiterjed a rendelet hatálya. Rögzíti a zöld rendszámos járművekre vonatkozó szabályozást, az egyes díjmentes napokat.
A 3. §-hoz
Rögzíti a várakozási övezetek KRESZ szerinti megjelölésére vonatkozó előírásokat, továbbá a díjfizetés mértékét meghatározó mellékletet. A nem rendeletalkotási tárgykörbe tartozó kérdések vonatkozásában felhatalmazást ad a parkolórendszer üzemeltetője számára ászf kibocsátására.
A 4. §-hoz
Szabályozza a bérletek általános előírásait, a konkrétumok vonatkozásában pedig hivatkozik a 2. mellékletben foglalt szabályrendszerre.
Az 5. §-hoz
Kkt-val összhangban szabályozza a várakozási díj megfizetésének rendeleti szabályait, az utcai nem zárt várakozó helyeken. A várakozási díj megfizetésének 2020. évi bevezetésétől működő szabálya, hogy a parkoló automatánál a várakozási díj megfizetésének regisztrálása a gépjármű forgalmi rendszáma alapján történik. Ehhez új rendelkezésként társul az okos parkolás fejlesztés projekt felelősi bemutatása szerint, hogy az utcai automatáknál a forgalmi rendszám mellett annak, aki az automatánál készpénzzel vagy bankkártyával fizet, továbbá a hévízi parkolási applikációval fizet, a forgalmi rendszám mellett a parkolóhelyekre felfestett várakozóhely azonosító számot is rögzíteni szükséges. A várakozó hely azonosító rögzítése jelenleg technikailag nem lehetséges annak esetében, aki nemzeti mobilfizetéssel parkol. Nem kötelező továbbá a bérlettel várakozóra és nem kötelező a sorompós rendszerű, zárt parkolókban.
A 6. §-hoz
Meghatározza a rendelet a zárt rendszerű (sorompós) várakozási övezetekben a díj megfizetésének szabályait, a minimálisan fizetendő várakozási díjra vonatkozó szabályozást.
A 7. §-hoz
A várakozási díj megfizetésének ellenőrzésére vonatkozó rendelkezések szabályozása. A pótdíj fizetés vonatkozásában a Kkt. 15/C § (1)–(3) bekezdésében és a 15/D § (1) bekezdésében foglalt rendelkezéseket kell alkalmazni, azaz továbbra is az a rendszer működik, hogy a várakozás megkezdését követően azonnal meg kell kezdeni a várakozási díj megfizetését, és aki ezt elmulasztja, az kötelezően pótdíjazandó, mely mértékének kiszámítását a Kkt. rögzíti.
A 8. §-hoz
A korábbi szabályozáshoz képest a tapasztalatok és tényleges igénylések alapján jóval szűkebb körben teszi lehetővé a rendelet a parkolórendszer üzemeltetője részére parkolási engedélyek kibocsátását.
A 9. §-hoz
Hatályon kívül helyezésre kerülő norma megnevezését rögzíti.
A 10. §-hoz
A rendelet hatályba lépésére vonatkozó szabályozást tartalmazza.
Az 1. melléklethez
Rögzíti a hévízi várakozási övezeteket, meghatározva a zónákat és zónákhoz rendelve az egyes közterületeket, szabályozva az esetleges kivétel körét. (orvosi rendelő előtti várakozás), a bérletek közterületenkénti érvényességét.
A 2. melléklethez
A jelenleg hatályos rendelettel azonos mértékben rögzíti a várakozási díj mértékét, a kiszámolja a pótdíj fizetendő összegét. Új rendelkezésként szabályozásra kerül a fizetési felszólítás kezelési és adminisztrációs költsége.