Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/1999. (III. 8.) önkormányzati rendelete

Az üdülőhely általános rendjéről

Hatályos: 2021. 05. 06- 2022. 06. 30

Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/1999. (III. 8.) önkormányzati rendelete

Az üdülőhely általános rendjéről

2021.05.06.

Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete követve több évtizedes helyi hagyományokat, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatban főbb fejlesztési irányként meghatározott célokat, főleg a minőségi turizmus fogadási feltételeinek megteremtésére irányuló törekvést, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ában kapott felhatalmazás alapján az üdülőhely általános rendjéről rendeletet alkot.

I.
A rendelet hatálya

1. § A rendelet területi hatálya kiterjed Vonyarcvashegy község közigazgatási területére.

2. § Közigazgatási területen belül a belterület egésze és a Szent Mihály-domb mellett lévő kempinghez tartozó terület üdülőhelynek minősül.

3. § E rendeletben foglaltak betartása magyar és nem magyar állampolgárokra, társadalmi, gazdasági és egyéb szervezetekre kötelező.

II.
Ingatlanok és azok hasznosítása

4. § Lakás és üdülőtulajdonosok, haszonélvezők ingatlanaikat üdülés céljára a polgári jog általános szabályai és a magánszálláshelyek idegenforgalmi célú hasznosításáról szóló mindenkor hatályos rendelet betartásával bérbe adhatják. A bérleti díjban felek szabadon állapodhatnak meg.

5. § (1) Szállásadó a szállásadói tevékenységet akkor folytathatja, ha kérelmére az önkormányzat jegyzője hatósági nyilvántartásba vette és erről hatósági igazolást adott ki.

(2) Nem üzletszerű – eseti – szállásadói tevékenységet is be kell jelenteni az (1) bekezdésben megjelölt hatósághoz, aki a bejelentést külön nyilvántartásba veszi.
(3) Az (1) és (2) bek-ben folytatott tevékenység esetén a szállásadó köteles az e célra formanyomtatványként rendszeresített vendégkönyvet vezetni, melyet a használatba vétel előtt a jegyző hitelesít.
(4)Vendégkönyvbe az állami és az önkormányzati adóhatóság, valamint az idegenrendészeti hatóság, a bűnüldöző, az igazságszolgáltatási és a nemzetbiztonsági szervek tekinthetnek be.

6. § Olyan helyiség, amelynek belmagassága az alapterület 40 %-s mértékéig az 1,9 méter magasságot nem éri el, bérbe nem adható, idegenforgalmi célra még térítés nélkül sem lehet átengedni.

7. § Beépített lakó- vagy üdülőtelken, annak elő- és oldalkertjében, üres telken és közterületen kereskedelmi és vendéglátó célú mobil szerkezet csak a jegyző engedélyével helyezhető el.

III.
Köztisztasági és környezetvédelmi rendelkezések
8. §
9. §
10. §
11. §
12. §
13. §
IV.
Állattartás szabályai
14. §
15. §
16. §
17. §
18. §
19. §
20. §
21. §
22. §
V.
Strandfürdők

24. § (1) Strandfürdő üzemeltetését a jegyző a szakhatóságokkal történő egyeztetés után, a meglévő területi adottságok és az előírt feltételek mellett engedélyezi.

(2) A strandfürdő működésére üzemelési szabályzatot kell készíteni, melyet a jegyző hagy jóvá.
(3) Balatonban a kijelölt strandfürdő területén kívül fürödni tilos!

25. § (1) A strandfürdőket az alábbi szervezetek üzemeltetik:

a) községi strand: Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata,
b) a Szent Mihály-domb melletti kemping-strandot: a Zala Megyei Idegenforgalmi Részvénytársaság.
(2) A strandot üzemeltetők kötelesek mindazon feltételeket biztosítani, amelyek a jóváhagyott szabályzatban előírásként szerepelnek.

26. § (1) A strand területén nyitvatartási idő alatt csak belépőjeggyel vagy külön igazolvánnyal rendelkezők léphetnek be, kivéve a strand dolgozóit. A strand nyitvatartási ideje minden nap 8,00-19,00 óráig tart.

(2) A strandon lévő kereskedelmi-vendéglátó egységek tulajdonosai, bérlői kötelesek megakadályozni, hogy egységükön keresztül vagy az egység megközelítését szolgáló kapun át a fürdőhelyre belépődíj megfizetése nélkül bármely személy bemenjen.
(3) A kereskedelmi és vendéglátó egységek tulajdonosai, üzemeltetői minden év május 20-ig kötelesek írásban közölni a településüzemeltetési csoportvezető azon személyek nevét, akik munkavégzés céljából tartózkodnak az egységben. Amennyiben az idényben a foglalkoztatottak személyében változás áll be, úgy a változást követő 24 órán belül kötelesek e bejelentést megtenni, melyet az alkalmazási okmánnyal igazolni kötelesek.
(4) A településüzemeltetési csoportvezető a (3) bek-ben írt személyek részére igazolványt állít ki, mellyel belépési jogosultságukat igazolják.
(5) Az igazolvánnyal rendelkező köteles felmutatni igazolványát a pénztárosnak, a jegyellenőrnek, a településüzemeltetési csoportvezetőnek vagy az általa írásban meghatalmazott személynek.

27. § (1) A strand területén területet bérlők, egyéb szolgáltatást végzők – beleértve a partszakasz használatát korlátozó díj fizetésére kötelezetteket is – csak a bérleti szerződésben foglalt és előzetesen a természetben kijelölt területet foglalhatják el. A kijelölést a településüzemeltetési csoportvezető végzi.

(2) Mozgóárusítás vagy egyéb nem helyhez kötött tevékenység ugyancsak a településüzemeltetési csoportvezető vagy az általa írásban felhatalmazott személy külön engedélyével történhet.

28. § (1) Vonyarcvashegyen tárgyév január 1-jén lakóhellyel rendelkezők a Lido Strandra – a regisztrációs díj megfizetése után kiváltott fényképes igazolvánnyal – ingyenes belépésre jogosultak.

(2) Az e rendelet 1. mellékletében meghatározott kedvezményes szezonjegyre jogosult, amennyiben nincs nyilvántartott helyi adó tartozása, illetve eleget tett helyi adó bevallási kötelezettségének:

a) a más településen lakóhellyel rendelkező 60 év feletti nyugdíjas lakás- vagy üdülő tulajdonos – ideértve az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett vagyoni értékű jog jogosultját is –, valamint

b) akik nem rendelkeznek Vonyarcvashegyen lakcímmel (lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel), de a nagyközség közigazgatási területén üdülőingatlan-tulajdonosok.

(3) A (2) bekezdés b) pontjában meghatározott üdülőingatlan-tulajdonos egy, személyhez kötött, át nem ruházható kedvezményes szezonjegyre jogosult, közös tulajdon esetében tulajdonosonként egy, helyrajzi számonként legfeljebb öt kedvezményes szezonjegy adható ki.1

(4) A kedvezményekre való jogosultságokat a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal által, kérelemre kiállított igazolás alapján lehet igénybe venni.

(5) A fényképes igazolványt a Vonyarcvashegyi Tourinform Iroda állítja és adja ki. A belépésre jogosító fényképes igazolvány kiváltására minden év április 15. napját követően van lehetőség, a személyi igazolvány és érvényes lakcím kártya, valamint a (4) bekezdésben meghatározott igazolás bemutatásával, vagy érvényesítés esetén a jogosultság újabb igazolásával.

(6) A belépésre jogosító igazolvány tárgyévben első alkalommal történő kiállításakor, vagy érvényesítésekor regisztrációs díjat kell fizetni. A regisztrációs díj a belépésre jogosító igazolvány előállításával és kezelésével kapcsolatos költségek fedezete.

(7) A regisztrációs díj mértéke:

a) 18 év alatti vonyarcvashegyi lakóhellyel rendelkező személyek esetében 500 Ft/fő,
b) az a) pont hatálya alá nem tartozó személyek esetében 1.000 Ft/fő.
(8) A strandi belépők díját az 1. melléklet tartalmazza.

29. § (1) A strand területére gépjárművel csak áruszállítás céljából lehet behajtani. Az áru le- és felrakásához szükségszerű idő után a járművel a strand területét el kell hagyni.

(2) Az (1) bekezdésbeli tilalom alól – amennyiben a tevékenység eszköze a gépjármű – felmentést a településüzemeltetési csoportvezető adhat.
VI.
Zajkorlátozással kapcsolatos szabályozás

30. § (1) A szabályozás a közigazgatási területen kulturális, szórakoztatóipari, üdülési, sport és más hasonló létesítményekben, továbbá a helyi hírközlés vagy hirdetés céljára alkalmazott hangosító berendezések üzemben tartása során a környezetbe történő zajkibocsátásra terjed ki. Hangosító berendezésnek minősül bármely hangszóró vagy zenés más műsorforrás.

(2) Ezeket a szabályokat elsősorban olyan létesítmények alkalmi vagy rendszeres működésére kell alkalmazni, melynek szabadba kihelyezett hangosító berendezése van, illetőleg a létesítmény zárt teréből a hangosító berendezés működése során zaj hallatszik ki. Ilyenek lehetnek:
szabadtéri színpad,
művelődési ház,
térzene,
vidámpark,
bármely zenés vagy táncos szórakozóhely,
üdülő vagy üdülőtábor,
kemping,
sportpálya,
strandfürdő,
vendéglátó egység.
(3) A hirdetésre, figyelemfelkeltésre ill. tájékoztatásra használt szabad vagy zárt térben elhelyezett bármely ilyen hangosító berendezés működtetésére is a 30. §-ban foglaltakat kell alkalmazni.

31. § (1) Hangosító berendezés működését abban az esetben szabad engedélyezni, ha az abból származó zajterhelés a – rendszeresen működő hangosító berendezéseknél – e rendelet mellékletét képező 1. sz. táblázatban foglalt határértékeket nem haladja meg.

(2) Az olyan hangosító berendezéseknél, melyek nem működnek rendszeresen (pl.: szabadtéri színpad, sportpálya) az irányérték az e rendelet mellékletét képező 2. sz. táblázat szerinti módosító tényezővel növelhető.
(3) Azokon a területeken, ahol a környezeti zaj önmagában is viszonylag magas (nagy forgalmú községközpontban, zajos közlekedési létesítmény környezetében) a zajterhelési irányérték meghatározásánál e rendelet mellékletét képező 3. sz. táblázat figyelembevételével célszerű eljárni. A település központi részén levő magasabb zajterhelésre tekintettel a Kossuth Lajos utcában a zeneszolgáltatás az (5) bekezdésben meghatározott éjszakai időszakban tilos az önkormányzat és az önkormányzati támogatással működő turisztikai egyesület rendezvényei kivételével, amely azonban egy szezonban a 10-10 alkalmat nem haladhatja meg. Ezek időpontját minden év május 31-ig a jegyzőnek be kell jelenteni.
(4) A hangosító berendezésektől származó zajterhelés megengedhető irányértékét az 1. sz. táblázat szerinti alapérték, valamint a 2. és 3. sz. táblázatok szerinti módosító tényezők együttesen határozzák meg. A módosító tényezők összege azonban nappal legfeljebb 15 dB, éjjel pedig legfeljebb 5 dB lehet.
(5) A nappali időszak alatt 06-22 óra közötti időt, az éjszakai időszak alatt pedig 22-06 óra közötti időt kell érteni.
(6) A megállapított zajterhelési irányértékeknek a lakó- vagy intézményterület zajtól védett homlokzata előtt 2 m távolságban, illetőleg – indokolt esetben - az emberi tartózkodásra, pihenésre, üdülésre szolgáló területeken kell teljesülniük.
(7) Vonyarcvashegy nagyközség belterületén a vasút vonalától délre eső területen zenés rendezvényeket a nyári szezonban – június 1-től augusztus 31-ig – 24,00 óráig, nyári szezonon kívül 22,00 óráig lehet tartani. A zenés rendezvény megtartását legalább 3 munkanappal előbb a jegyzőnél be kell jelenteni. Zenés szolgáltatást csak az tarthat, akinek a bejelentésköteles kereskedelmi tevékenység folytatásáról szóló bejelentése a zeneszolgáltatás, műsoros előadás, tánc bejelentést tartalmazza. Vendéglátó és szórakoztató tevékenységet folytató egységekben zeneszolgáltatás 04,00 óráig engedélyezhető. Nappal a strand területén (szabadtéren) mindenféle zeneszolgáltatás (különösen hangszóró, zenehangosítás, bármiféle műsorforrás) alkalmazása tilos.
(8) A vasút vonalától északra eső területen zenés rendezvény megtartására engedélyt a jegyzőtől kell kérni, aki arra engedélyt legfeljebb 01,00 óráig adhat.Vendéglátó és szórakoztató tevékenységet folytató egységekben zeneszolgáltatás 04,00 óráig engedélyezhető.
(9) Egyedi esetekben az üzemeltetőnek, illetve rendezvény szervezőjének kérelmére a (7), (8) bekezdésekben eltérően (pl. községi kulturális rendezvény) felmentés adható éjjel 2 óráig.

32. § Új létesítmények esetén meg kell követelni az irányérték maradéktalan betartását. A már üzemelő hangosító berendezéseknél ha a kielégítő mértékű zajcsökkentés – szakértő által bizonyítottan – az adott környezeti viszonyok között nem oldható meg, kivételesen a helyi körülmények figyelembevételével a módosított irányértéktől eltérő követelmény állapítható meg, de csak az illetékes közegészségügyi és környezetvédelmi hatóság szakvéleményére alapozottan, velük egyetértésben.

33. § (1) A hangosító berendezés zajvédelmi szempontból történő engedélyezése iránti kérelmet a létesítmény tulajdonosának – kezelőjének – az alkalmazást megelőzően kell benyújtani a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatalhoz.

(2) A működési engedéllyel rendelkező idényjellegű üzletek – függetlenül korábbi tevékenységüktől – működésük megkezdése előtt hangosító berendezések működéséhez engedélyt kötelesek kérni.
(3) Az engedély iránti kérelemhez csatolni kell az akusztikai szakértői véleményt, amely igazolja, hogy a hangosító berendezés a működtetése során nem lépi túl a megengedett irányértéket, illetőleg meghatározza, hogy ehhez milyen műszaki vagy egyéb feltételeket kell teljesíteni.

34. § A Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal dönt a hangosító berendezések engedélyezéséről. A kiadott engedélyekről nyilvántartást vezet, és rendszeresen ellenőrzi a hangosító berendezések működését. Vitás esetben felszólítja a hangosító berendezés üzembentartóját, hogy zajszint-mérési vizsgálatot – saját költségén – végeztessen, és az eredményeket mutassa be.

35. § A község belterületén:

a) hétköznap este: 20 órától reggel 7 óráig, július 1-től augusztus 31-ig 20 órától reggel 9 óráig,
b) pénteken és szombaton: 20.00 órától 9.00 óráig,
c) vasár- és ünnepnapokon: egész nap
tilos minden olyan zajjal járó építési, átépítési, szerelési tevékenység végzése, valamint motoros és elektromos gépek, készülékek használata vagy berendezés üzemeltetése, amely alkalmas a szomszédos ingatlanok lakói (használói) nyugalmának megzavarására, kivéve közcélú hibaelhárítás, kommunális hulladékszállítás és köztisztasági tevékenység, közérdekű beruházás, önkormányzati feladatellátás keretében történő munkavégzés
VII.
Sátortáborozás

36. § (1) E rendelet alkalmazása szempontjából idegenforgalmi sátortábornak kell tekinteni valamennyi természetes és jogi személy által kezelt és fenntartott sátortábort (kempinget).

(2) Sátortábor a közigazgatási területen a község összevont rendezési tervében e célra meghatározott területen helyezhető el. A sátortábor üzemeltetésére vonatkozó és a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal által záradékolt vállalkozói bejelentés sátortábor működtetésére a rendezési tervben meg nem engedett helyen a vállalkozót nem jogosítja fel.
(3) A telken csak saját használatra szolgáló lakókocsit és üdülősátrat lehet elhelyezni átmeneti tartózkodás céljára, amennyiben 50 méteren belül a tisztálkodás és illemhely használati lehetőség biztosított, továbbá a telek ezáltal a szomszédos telkek és építménynek rendeltetésszerű használatát nem zavarja.
(4) A telken lakókocsit vagy üdülősátrat szálláshely szolgáltatásként elhelyezni tilos!

37. § (1) Sátortáborozásra kijelölt helyeken kívül – lakó- és üdülőtelkek kivételével – táborozás tilos!

(2) A sátortáborok igénybevételére és egyben a szolgáltatásokra, a díjak megállapítására, beszedésére a hatályos jogszabályok az irányadók. A sátortáborok üzemeltetője gondoskodik a napi idegenforgalmi adó beszedéséről és az idegenforgalmi adóról szóló 14/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendeletben meghatározott időpontig történő befizetéséről.
(3) A sátortábor fenntartója a szabályzatot köteles a sátortábor forgalmas helyén – szükség szerint – idegen nyelvre is lefordítani és kihelyezni.
VIII.
Fásított és parkosított területek használatára vonatkozó szabályok
38. §
39. §
IX.
Közterületen szeszesital fogyasztásának korlátozása

40. § (1) Élelmiszereket és palackos italokat árusító üzletek előtt, valamint ezek környékén lévő közterületen szeszesital fogyasztása tilos.

(2) A tilalom hatálya nem terjed ki:a vendéglátó egységek megfelelően kialakított kerthelyiségeire, valamint a strandokon lévő pavilonok környékére, illetve a sport és egyéb kulturális rendezvények alkalmával kitelepült egységekre.
X.
Közterületek elnevezése és házszámozás szabályai
41. §
(1)
(2)
42. §
(1)
(2)
(3)
43. §
44. §
(1)
(2)
45. §
(1)
(2)
(3)
46. §
47. §
Vonyarcvashegy nagyközség közigazgatási területén tilos a mozgó használt cikk kereskedelem (lomizás).
XI.
Vegyes rendelkezések
48. §
(1)
(2)
49. §
50. §
Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik. Hatálybalépésével egyidejűleg az 5/19991. (IV. 4.) számú többször módosított rendelet módosításaival együtt hatályát veszíti.
1

A szöveg a Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2021. (V. 5.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.