Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 16- 2023. 12. 16

Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2023. (XII. 15.) önkormányzati rendelete

A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.12.16.

Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdésének b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 115. § (1) és (3) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában foglalt, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 6. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) Ha a szociális vetítési alap legkisebb összege változik, a 4. § (2) bekezdésben felsorolt ellátások összegét a változás időpontjától számított 90 napon belül felül kell vizsgálni.”

2. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 450 %-át, egyedül élő esetén a 500 %-át. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.”

3. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának ápolása, gondozása céljából nem állapítható meg települési támogatás annak az igénylőnek, akinek családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem meghaladja a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedülálló esetén 450 %-át. Az igénylőnek háziorvosi szakvéleménnyel jelen rendelet 2. melléklete alapján kell igazolni a hozzátartozó tartósan beteg állapotát.”

4. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 12. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Települési támogatás nyújtható kérelemre annak, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott annak ellenére, hogy arra nem volt köteles, vagy tartásra köteles hozzátartozó volt ugyan, de a temetési költségek viselése a saját, vagy családja létfenntartását veszélyezteti, továbbá az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 500 %-át, egyedül élő esetében 550 %-át.”

5. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 13. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Kérelemre gyógyszerkiadások viseléséhez települési támogatás biztosítható rászorultsági alapon annak a személynek, akinek a járási hivatal közgyógyellátásra való jogosultságot nem állapított meg, és akinek a családjában az egy főre számított havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedül élő esetén annak 500 %-át feltéve, hogy a havi rendszeres gyógyító ellátás költsége meghaladja a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 20%-át.

(2) Az (1) bekezdés alapján megállapított települési támogatás havi összege a háziorvos és a gyógyszertár által igazolt gyógyszerköltség, de legfeljebb a mindenkori szociális vetítési alap összegének 30 %-a.”

6. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Kérelemre vagy hivatalból rendkívüli települési támogatásban részesül az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások, különösen betegséghez, halálesethez, elemi kár elhárításához, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek megtartásához, iskoláztatáshoz, a gyermek fogadásának előkészítéséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadásokhoz - vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul, feltéve, hogy családjában az egy főre számított havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 350 %-át, egyedül élő esetén a 400 %-át.”

7. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § Rendkívüli méltányolást érdemlő esetben (különösen: hosszabb kórházi ápolással járó tartós táppénzes állomány, súlyos betegség, elemi kár) hivatalból, vagy kérelemre évente legfeljebb két alkalommal, jövedelemre való tekintet nélkül is megállapítható rendkívüli települési támogatás, a szociális vetítési alap 300 százalékáig terjedő összegben.”

8. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Rendkívüli települési támogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 300 %-át.”

9. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 18. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat – figyelembe véve az újszülött gyermek érkezésével kapcsolatos családi kiadások növekedését, és nagy hangsúlyt helyezve a gyermekvállalás ösztönzésére –, egyszeri pénzbeli támogatást biztosít annak a szülőnek, ahol a gyermek születését megelőzően legalább egy éve, legalább a szülők egyike vonyarcvashegyi lakcímmel rendelkezik, és a szülők – kivéve az egyedülálló szülőt – életvitelszerűen együtt élnek, igazolhatóan életvitelszerűen a településen él a család, a támogatás megállapításakor a gyermek vonyarcvashegyi állandó lakos, és a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 600%-át.”

10. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 18/A. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A házi segítségnyújtás igénybe vételéért fizetendő térítési díj támogatása a 22. § szerinti házi segítségnyújtásban részesülő ellátott részére kérelmére állapítható meg 1 éves időtartamra, amennyiben az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a mindenkori szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 400%-át.”

11. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 18/B. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Óvoda- és iskolakezdési települési támogatást azok a személyek vehetik igénybe, akik a kérelem benyújtását megelőzően legalább két évig bejelentett lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek Vonyarcvashegy Nagyközségben, életvitelszerűen itt is élnek és a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 700%-át.”

12. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 18/C. § (1) bekezdés j) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatásként tűzifát biztosít annak a személynek, aki)

„j) családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 500 %-át, egyedülélő esetén 550 %-át nem haladja meg,”

(és ingatlanát - nyilatkozata alapján - fával fűti.)

13. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 18/E. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatást azok a személyek vehetik igénybe, akik a kérelem benyújtását megelőzően legalább 6 hónapig vonyarcvashegyi lakcímmel rendelkeznek, életvitelszerűen itt is élnek, és a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 600%-át.”

14. § A szociális gondoskodás helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelet 18/G. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Amennyiben a 18. § szerinti újszülött gyermekek támogatása jogosultsági feltételei nem állnak fenn, ugyanakkor a családban 2021. évben újszülött gyermek érkezett, az önkormányzat egyszeri pénzbeli támogatást biztosít annak a szülőnek, aki e rendelkezés hatályba lépésének napján vonyarcvashegyi lakcímmel rendelkezik, és a szülők - kivéve az egyedülálló szülőt - életvitelszerűen együtt élnek, igazolhatóan életvitelszerűen a településen él a család, a támogatás megállapításakor a gyermek vonyarcvashegyi állandó lakos, és a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap mindenkori legkisebb összegének 600 százalékát. ”

15. § Ez a rendelet 2023. december 16-án lép hatályba.