Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszámozás, valamint a névtáblák és a házszámtáblák elhelyezésének rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 01

Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről és a házszámozás, valamint a névtáblák és a házszámtáblák elhelyezésének rendjéről

2023.04.01.

Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 51. § (5) bekezdésében és a 143. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza Vonyarcvashegy nagyközség közigazgatási területén a közterület elnevezését, továbbá az utcanév- és házszámtábla elhelyezésének a rendjét.

(2) A rendelet hatálya Vonyarcvashegy nagyközség közigazgatási területére, minden természetes személyre és a székhellyel rendelkező jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, az ingatlan-nyilvántartásban külön helyrajzi számon szereplő ingatlanra és a szabályozási terv által kijelölt területre terjed ki.

(3) A rendeletet az érintett ingatlan tulajdonosainak kérelme alapján megfelelően alkalmazni kell a közcélra igénybe vett kül- és belterületi magánutak elnevezésére, a magánutakhoz csatlakozó ingatlanok házszámának megállapítására.

2. § E rendelet alkalmazásában

a) Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti közterület.

b) Közterület elnevezése: a közterület neve és közlekedési vonatkozású megnevezése.

c) Utcanév: földrajzi név, az út, az utca, a tér, a park, a köz, stb. jellegű közterület neve, mely előtagból (különösen személynév, fogalom, tárgy) és utcajelentésű utótagból áll. Az utcanév a közterületek megjelölésére, földrajzi azonosítására, a tájékozódás biztosítására szolgál, egyúttal emléket állít és hagyományt őriz.

d) Házszám: Az ingatlannak az ingatlan-nyilvántartás szerinti és a többlakásos épületben lévő egyes lakásoknak az utca házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése, az utcanév nélkül.

3. § (1) A közterületek nevének megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) a képviselő-testület bármely bizottsága;

b) települési képviselő;

c) a közterületen bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgárok 10 %-a,

d) Vonyarcvashegy nagyközség közigazgatási területén ingatlannal, telephellyel, székhellyel rendelkező jogi személy.

(2) A közterület elnevezése és megváltoztatása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik. Az elnevezésről a képviselő-testület határozattal dönt. A közterület nevével kapcsolatos eljárás előkészítése a jegyző feladatkörébe tartozik.

(3) A közterület neveket érintő döntés előtt szakmai vélemény kérhető a szakminisztérium mellett működő Földrajzinév-bizottságtól.

(4) A döntést előkészítő előterjesztést, és annak határozati javaslatát a helyben szokásos módon közzé kell tenni annak érdekében, hogy az érintett lakosság véleménye megismerhető legyen. A hirdetményt a döntést megelőzően 10 napra kell kifüggeszteni, és a www.vonyarcvashegy.hu honlapon megjelentetni. Az elnevezéssel kapcsolatban benyújtott észrevételeket a képviselő-testület elé kell terjeszteni. A lakosság véleményének a képviselő-testület döntésére nincsen kötelező ereje.

(5) Meglevő közterület nevet csak különösen indokolt esetben szabad megváltoztatni.

(6) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.

(7) Utca, közterület elnevezésénél elsősorban a településrész, dűlő korábbi elnevezését, múltjára utaló eseményt, jellemző növényzetet, történelmi vagy irodalmi személyiséget kell megnevezni.

(8) A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket:

a) akinek közismert tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta, és személye közmegbecsülésnek örvend, vagy

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ez által személyének emléke megőrzésre méltó, vagy

c) akinek Vonyarcvashegy életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Vonyarcvashegy egészének vagy egy részének fejlődéséhez.

(9) Utcát elnevezni külföldi állampolgárságú személyről is lehet, akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes értékeit gyarapította, vagy jelentős szerepet játszott hazánk vagy községünk életében.

(10) A személyről történő elnevezés esetén az utcanév előtagjának meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

(11) Kizárólag családi nevet alkalmazni csak akkor szabad, ha a névadó személyiség csak így ismert, és az elnevezés egy családról történik.

(12) Ha a névadó személy foglakozása, hivatása, vagy egyéb ismertető jegye szorosan kapcsolódik a személynévhez, akkor ez az utcanévben is feltüntethető.

(13) Közterület élő személyről nem nevezhető el. Vonyarcvashegy nagyközség közigazgatási területén több azonos közterületi elnevezés nem lehet (különösen azonos nevű utca, tér, stb.)

(14) Ha a képviselő–testület a közterület nevéről szóló döntésében másképp nem rendelkezik, akkor a közterület nevét érintő döntés a közzététel (kihirdetés) napján lép hatályba.

(15) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést közzé kell tenni a honlapon, a döntéssel az adatok átvezetése érdekében meg kell keresni az ingatlan nyilvántartást, tájékoztatás céljából meg kell küldeni a rendőrkapitányságnak, a postahivatalnak, a tűzoltóságnak, mentőknek és a közmű szolgáltatóknak.

4. § (1) A névvel ellátott közterületek mentén beépített (lakóházak, egyéb épületek) és a beépítetlen építési telkeket (a továbbiakban együtt: ingatlanok) házszámmal kell ellátni. Adott közterületen több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető. Üres földterületek esetén a rendezési terv előírásait és a telek oszthatóságát figyelembe kell venni.

(2) A házszámozást az új utca elnevezéséről szóló képviselő-testületi döntést követően a jegyző végzi el.

(3) Számozást a magasabb rendű úton kell kezdeni és a mellékutcákon kell folytatni.

(4) A (3) bekezdésre figyelemmel az utcából elindulva a jobb oldali soron a páratlan, bal oldalin a páros számokat kell feltüntetni. A csak egyik oldalon beépíthető közterületek telkei folyamatosan számozandók

(5) Terek esetén az óramutató járásával ellentétes irányban 1-től kezdődően folyamatos számozást kell alkalmazni.

(6) Telekosztás, hiányzó vagy kettőzött házszámok esetén a házszámot szám/betű formátumban az ABC nagybetűivel kell megkülönböztetni a kettős, hármas és ékezetes betűk alkalmazása nélkül.

5. § (1) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(2) Az ingatlan házszámának megváltoztatása különösen akkor indokolt, ha:

a) több ingatlan azonos utcanévvel és azonos házszámmal szerepel a hivatalos nyilvántartásban,

b) az ingatlan egyedi számszerű megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található,

c) az ingatlan megosztásra kerül, vagy

d) az ingatlanok egyesítésére kerül sor.

6. § (1) A közterületnév tábla elhelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerint cseréjéről Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata gondoskodik.

(2) A közterületnév táblákat az utca jobb oldalán, az utca elején és végén, valamint az utca útkereszteződéseinél, minden sarokingatlanon el kell helyezni.

(3) A közterületnév táblákat a közterületről jól látható helyen, az ingatlan kerítésén, házfalon, vagy álló táblaként kell elhelyezni.

(4) Megváltozott közterületnév esetén a régi névtáblát piros átlós vonallal áthúzva, a változásról szóló döntést követő egy évig az eredeti helyén kell tartani.

(5) A közterületnév táblák elhelyezését az ingatlanok tulajdonosai, használói tűrni kötelesek.

7. § (1) Házszámot az ingatlanon lévő építményen, kerítésen jól látható helyen, esztétikus és lehetőleg egységes kivitelben fel kell tüntetni. A számozás mellett az ingatlan helyrajzi számát is jelölni kell.

(2) A házszámtáblák esztétikus elhelyezéséről, karbantartásáról, pótlásáról az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének kell gondoskodnia úgy, hogy a házszámtábla közterületről jól látható legyen.

(3) Társasházak esetében a házszámtáblát lépcsőházanként, a bejárat felőli oldalon kell elhelyezni.

(4) Közterületi névtáblát a kezelő hozzájárulása nélkül eltávolítani, megrongálni, eltakarni vagy bármely más módon a tájékoztató jellegét megszüntetni, valamint a házszámok engedély nélküli megváltoztatása, megtévesztő jelzések alkalmazása tilos.

(5) A nem megfelelő kivitelű vagy olvashatatlan tábla kicserélését a tulajdonos terhére a Vonyarcvashegyi Közös Önkormányzati Hivatal elrendelheti

8. § Hatályát veszti a közterületek elnevezéséről és a házszámozás, valamint a névtáblák és a házszámtáblák elhelyezésének rendjéről szóló 6/2016. (II. 26.) önkormányzati rendelet.

9. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.