Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 18/1999. (VI.18.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város kötelező önkormányzati közművelődési feladatairól

Hatályos: 2005. 11. 26- 2009. 12. 22

2. §


Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a kötelező közművelődési feladatainak ellátását közművelődési intézmények működtetésével, művelődési közösségek létrejöttének és működésének szakmai-módszertani és anyagi támogatásával segíti.

A  KÖZMŰVELŐDÉSI   INTÉZMÉNYEK  SZOLGÁLTATÁSAI


8. §


(1) A 6. § (1) bekezdésben felsorolt intézmények az alapító okiratukban, valamint a 4. §-ban  rögzített alapfeladatok teljesítésével járulnak hozzá a közösségi és kulturális célok megvalósításához.


(2) Az intézmények közművelődési, szakmai feladatokat önállóan és partnereikkel együttműködve végzik.


(3) Az intézmények szolgáltatásai részben díjmentesek, részben díjkötelesek. Az alaptevékenységgel kapcsolatos díjmentes, illetve díjköteles szolgáltatások körét és mértékét az intézmények a törvény előírása alapján Alapító Okiratban valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatban határozzák meg.

IV. FEJEZET

A  KÖZMŰVELŐDÉS  FINANSZÍROZÁSA


9. §


(1) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata az e rendeletben megfogalmazott közművelődési feladatait alapvetően költségvetésből finanszírozza, amelynek forrása saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, más szervezetektől pályázati úton elnyerhető támogatás.


(2) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata éves költségvetési rendeletében biztosítja az intézményfenntartás költségeit, a szakmai és kisegítő munkakörök bérköltségeit, a technikai-műszaki feltételeket, az intézmények elfogadott költségvetési terve alapján a közművelődési tevékenységek megvalósításához szükséges pénzeszközöket.


(3) Hatályon kívül helyezve![1]


(4)[2] A közművelődési szervezők és alkotók feladatainak és törekvéseinek finanszírozását szolgálja a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata által alapított Millecentenáriumi Közalapítvány.


(5) A klubok, szakkörök, társaskörök, nonprofit közösségi szervezetek (a továbbiakban: közösségek) számára a 9. § (3) - (4) bekezdésében meghatározott formákon túl biztosított önkormányzati támogatás mértéke és módja a végzett tevékenység jellege, hagyományai alapján eltérő.


Legfőbb formái:

a) ingyenes, vagy kedvezményes infrastruktúra-használat a közművelődési intézmények bázisán,

b) ellátott tevékenységeik támogatása a közművelődési intézmények éves költségvetésén belül,

            c) közművelődés szakmai, szervezői ellátás, illetve segítségadás, tanácsadás.

A közösségek közművelődési intézményi bázison megvalósuló támogatásának mértékéről és   módjáról a közművelődési intézmények vezetői jogosultak dönteni.


(6)[3] A törvényben meghatározott állami alapok (telematikai, információs alap; közművelődési infrastruktúra fejlesztési alap) lehetőségének kihasználhatósága érdekében Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata az éves költségvetés kondíciója függvényében pályázati önrészt különít el.


(7) Az alaptevékenységen túli többlet szakmai feladatok megvalósítását szolgáló intézményi pályázati tevékenységet ösztönzi, támogatja az intézményekben a pályázati érdekeltségi rendszer kialakítását.


(8) Az intézmény többletbevételei az alaptevékenységen túl többlet szakmai feladatok megvalósítását szolgálják. Az intézmények minden olyan bevétel-orientált tevékenységet    folytathatnak, amelyek nem gátolják az alapfeladatok ellátását.


(9) Hatályon kívül helyezve![4]


(10) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata egyedi közművelődési megállapodásokat köthet saját fenntartású intézményei által el nem látott közművelődési feladatokra.



[1] Hatályon kívül helyezte az 53/2005. (XI.25.) sz. rendelet 6. § (2) bek.

[2] Az 53/2005. (XI.25.) sz. rendelet 4. §-a mód.

[3] Az 53/2005. (XI.25.) sz. rendelet 5. §-a mód.

[4] Hatályon kívül helyezte az 53/2005. (XI.25.) sz. rendelet 6. § (2) bek.