Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 41/2000. (X.20.) önkormányzati rendelete

a középületeknek és közterületeknek nemzeti és városi ünnepeken történő fellobogózásáról

Hatályos: 2019. 02. 09

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a Magyarország címerének és zászlajának használatáról szóló, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. CCII. tv 24. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:[1]

1. §


(1) A rendelet hatálya Zalaegerszeg közigazgatási területén kiterjed minden középületre és közterületre.


(2)[2] Fel kell lobogózni valamennyi középületet és az Ady E. utca (Táncsics M. út és Botfy utca közötti szakaszát), Balatoni út (Széchenyi tértől a Stadion útig tartó szakaszát), Csány tér, csácsi körforgalom, Deák tér, Kossuth L. utca, Kazinczy tér, Széchenyi tér közterületeket, valamint az ünnepségek helyszíneit

a) március 15-én, az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének napján;

b) május 1-jén, a munka ünnepén, valamint Magyarországnak 2004. évben az Európai Unióhoz történt csatlakozásának napján;

c) augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk ünnepén;

d) október 23-án, az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napján.


(3) Ugyancsak fel kell lobogózni minden, a város önkormányzatának tulajdonában lévő középületet, illetve az 1. § (2) bekezdésben felsorolt közterületeket május 13-án, Zalaegerszeg  rendezett tanácsú várossá nyilvánításának napján.


(4)[3] Az 1. § (2) bekezdés a)-d) pontjaiban felsorolt napokon a középületekre a magyar nemzeti lobogót, önkormányzati tulajdonban lévő középületek esetében, valamint az 1. § (2) bekezdésben felsorolt közterületeken a magyar nemzeti lobogót és Zalaegerszeg zászlaját kell kitűzni. Amennyiben ehhez a feltételek adottak, az európai zászlót is ki kell tűzni május 1-jén a középületeken és az 1. § (2) bekezdésben felsorolt közterületeken.


(5) A (3) bekezdésben megjelölt napon az önkormányzati tulajdonban lévő középületek esetében, valamint az 1. § (2) bekezdésben felsorolt közterületeken a magyar nemzeti lobogót és Zalaegerszeg város zászlaját kell kitűzni.

2. §


(1) A magyar nemzeti lobogó beszerzéséről a középület tulajdonosa, használója, közterületek tekintetében Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala (a továbbiakban: Hivatal) gondoskodik.


(2) Zalaegerszeg zászlajának beszerzéséről az önkormányzati tulajdonban lévő középület használója , közterületek esetében a Hivatal gondoskodik.


(3) A nemzeti ünnepekről és a város napjáról történő méltó megemlékezés érdekében a fellobogózáskor tiszta, jó állapotban lévő zászlókat kell használni.

3. §


(1) A fellobogózást az ünnepet megelőző napon, a zászlók leszedését az ünnepnap elteltét követő munkanapon kell elvégezni.


(2) Közterületeken álló létesítményekre, különösen köz- és díszkivilágító berendezésekre, forgalomirányító jelzőlámpákra zászlótartót csak úgy szabad felszerelni, hogy a létesítmény üzemeltetését, karbantartását ne akadályozza, balesetet ne okozzon.

4. §


(1) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere (a továbbiakban: polgármester) az 1. § (2)-(3) bekezdésében felsorolt ünnepeken kívül is elrendelheti Zalaegerszeg közterületeinek teljes vagy részleges fellobogózását.


(2) A közterületek közül azokat, melyeket az ünnepi esemény jellegéhez képest fel kell lobogózni, a polgármester határozza meg.


(3) A fellobogózás egyes útvonalakon vagy egyes útvonalak által határolt közterületekre is elrendelhető.


(4) Egyházak, társadalmi szervezetek, országos hatáskörű szervek jelentős események alkalmából kérhetik a polgármestertől a fellobogózás elrendelését, amennyiben vállalják annak költségeit.

5. §


Magyarország történelmének tragikus eseményei, valamint köztiszteletben álló személyek, így különösen a Magyar Köztársaság közjogi méltóságai, Zalaegerszeg országgyűlési képviselői, díszpolgárai, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város képviselőtestületének tagjai elhunyta vagy tömegszerencsétlenség esetén a polgármester elrendelheti az önkormányzati tulajdonban lévő középületek, közterületek gyászlobogóval való fellobogózását, és a Hivatal zászlórúdjaira a magyar nemzeti lobogó és Zalaegerszeg zászlajának felvonását, majd félárbocra eresztését.

6. §[4]

7. §


(1) Ezen rendelet szempontjából középületnek minősülnek: az önkormányzat közgyűlése, az   állam és önkormányzat közigazgatási feladatot ellátó szervei, valamint az állam és helyi önkormányzat által fenntartott közfeladatokat ellátó intézmények által használt épületek, továbbá egyéb közérdeket szolgáló intézmények,  közforgalmú helyek (különösen vasútállomás, autóbusz állomás, nagyobb bevásárlóközpontok).


(2) Ez a rendelet Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közlönyében történő kihirdetéstől számított 30. napon lép hatályba.


(3) A 18/2010. (IV.30.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2010. május 1. napján lépnek hatályba.


(4) A 43/2010. (XI.26.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2010. november 27. napján lépnek hatályba.


(4) A 25/2012. (V.11.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2012. május 31. napján lépnek hatályba.


(5) A 3/2019. (II.08.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2019. február 9. napján lépnek hatályba.





Dr. Kovács Gábor sk.

jegyző


Dr. Gyimesi Endre sk.

polgármester


[1]

A 3/2019. (II.08.) önk. rend. mód.

[2]

A 3/2019. (II.08.) önk. rend. 1. § mód.

[3]

A 18/2010. (IV.30.) rendelet 1. § (2) bek. mód.

[4]

Hatályon kívül helyezte a 25/2012. (V.11.) önk. rend. 3.§ c) pontja