Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 25/2001. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a Polgármesteri Hivatal adóügyi köztisztviselőinek anyagi érdekeltségi rendszeréről

Hatályos: 2001. 10. 26

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 25/2001. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a Polgármesteri Hivatal adóügyi köztisztviselőinek anyagi érdekeltségi rendszeréről

2001.10.26.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 45. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I.

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának jegyzőjére, aljegyzőjére, és az adóügyi köztisztviselőkre terjed ki.

Érdekeltségi Alap

2. § (1) Az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselők által végzett hatékony szakmai munka megbecsülése érdekében Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése Érdekeltségi Alapot (továbbiakban alap) hoz létre.

(2) Az alapot elkülönítetten kell kezelni. Az abból történő kifizetések után a társadalombiztosítási járulékot és a munkavállalói járulékot az alapból kell fedezni.

Az érdekeltségi alap forrása

3. § (1) Az érdekeltségi alap forrását az alábbiak képezik:

a) Az azonnali beszedési megbízás kibocsátásával befolyt bevételből az inkasszók egyedi összege alapján intervallumokba sorolt összegek alábbi százaléka:

0 - 5 millió forintig 15 %-a
5 millió forint felett 10 %-a
b) A revíziók révén jogerősen megállapított és befolyt adóhiány 50 %-a.
(2) Az érdekeltségi alap képzésénél a gépjárműadó vonatkozásában az önkormányzatot megillető bevételi hányad vehető figyelembe.

Az érdekeltségi alapból történő kifizetés

4. § (1) Az érdekeltségi alapból kifizetést csak a képződő források terhére, az adóügyi feladatokat ellátó köztisztviselők részére lehet teljesíteni.

(2) Az érdekeltségi alapból történő kifizetésnél az adóügyi feladatok teljesítése érdekében kifejtett tevékenység egészét figyelembe kell venni kiemelten tekintettel kell lenni a bevétel növelésében való hatékonyságra.

(3) Kifizetésre maximum az adóügyi köztisztviselők tárgyévi havi illetményének 4-szerese használható fel és személyenként, amennyiben a költségvetésről szóló törvény eltérően nem rendelkezik, nem haladhatja meg az érintett dolgozók 6 havi illetményét, jegyző, aljegyző esetében 2 havi illetményt.

(4) Amennyiben az adóügyi dolgozók számára az alap terhére kifizettet érdekeltségi összeg nem éri el a Polgármesteri Hivatal egyéb köztisztviselői számára az adott évben kifizetett általános jutalom mértékét, akkor a jegyző a polgármesterrel egyetértésben annak mértékéig az érdekeltség jogcímen alapuló juttatást kiegészítheti.

(5) Az alap terhére kifizetés félévente utólag - az adóév július 31-ig valamint az adóévet követő év február 28-ig - történik a zárási összesítő adatainak értékelése alapján.

(6) A tárgyévben képződött érdekeltségi alap maradványa a következő évre nem vihető át.

Az érdekeltségi alapból történő kifizetés engedélyezése

5. § (1) A kifizetések teljesítésénél alapvető szempont a kintlévőség (beszedhető tartozás) csökkentése.

(2) Beszedhető tartozásnak a zárási összesítő szerinti záró hátraléknak, a nem esedékes tartozással, továbbá csődeljárás, felszámolási eljárás és végelszámolási eljárás alatt lévő adóalanyok tartozásával, és a keresettel megtámadott adótartozásokkal csökkentett tartozást kell tekinteni.

(3) A rendelet hatálya alá tartozó adóügyi köztisztviselők részére:

a) Éves szinten 100 % jutalék abban az esetben fizethető ki, ha az érdekeltség alapját képező adó vonatkozásában a helyesbített előírás 10 %-át a beszedhető tartozás nem haladja meg.

b) Éves szinten kifizethető jutalék 20 %-kal csökken, ha az érdekeltség alapját képező adó vonatkozásában a helyesbített előírás 10 %-át a beszedhető tartozás meghaladja.

c) Éves szinten kifizethető jutalék 30 %-kal csökken, ha az érdekeltség alapját képező adó vonatkozásában a helyesbített előírás 20 %-át a beszedhető tartozás meghaladja.

d) Jutalék kifizetésére nem kerülhet sor arra az adóévre, amelynél az érdekeltség alapját képező adó vonatkozásában a helyesbített előírás 30 %-át meghaladja a beszedhető tartozás.

6. § (1) Az adóügyi köztisztviselők jutalékának megállapítására az osztályvezető a csoportvezetővel együtt tesz javaslatot.

(2) Az érdekeltségi alapból való részesedésről a jegyző dönt.

(3) Az adóügyi köztisztviselők jutalékának megállapításához a polgármester egyetértése szükséges.

II.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ezen rendelet Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közlönyében történő kihirdetése napján lép hatályba. Egyidejűleg hatályát veszti a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek jutalmazási és anyagi érdekeltségi rendszeréről szóló Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 6/2000. (III. 3.) számú önkormányzati rendelete.