Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2003. (IV.11.) önkormányzati rendelete

16/2003. (IV.11.) önkormányzati rendelete az Egerszeg Kártyáról

Hatályos: 2022. 06. 21- 2022. 12. 31

Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2003. (IV.11.) önkormányzati rendelete

16/2003. (IV.11.) önkormányzati rendelete az Egerszeg Kártyáról1

2022.06.21.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:2

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § 3E rendelet célja, hogy Zalaegerszeg város lakóinak kedvezményes belépést biztosítson a rendeletben meghatározott kulturális intézményekbe, sportrendezvényekre, a szabadidős- és sportlétesítményekbe, ezen felül ingyenes parkolási lehetőséget biztosítson szombati napokon a város valamennyi díjövezetében, továbbá kedvezményes utazási lehetőséget kínáljon a helyi járatú autóbusz-közlekedést igénybe vevők részére.

A rendelet hatálya4

2. §5 A rendelet hatálya a zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező magánszemélyekre és a kedvezményeket biztosító jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (továbbiakban: szervezetek), valamint létesítményekre terjed ki.

II. Fejezet

A kedvezmények köre és mértéke

3. §6 (1)7 Az Egerszeg Kártya alapján kedvezményeket biztosító szervezetek és létesítmények felsorolását, valamint a kedvezmények körét és mértékét a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2)8 A rendelet 3. mellékletében felsorolt kedvezmények – az Aquacity Vízicsúszda- és Élménypark, a Zalaegerszegi Sport- és Tanuszoda, a Hevesi Sándor Színház, a ZTE FC Zrt., a ZTE KK Kft., a Volánbusz Közlekedési Zrt., a Göcseji Múzeum, a Göcseji Falumúzeum és a Mindszentyneum kivételével – családi jegy, csoportos jegy, bérlet vásárlása során nem érvényesíthetőek, más kedvezménnyel össze nem vonhatóak. A családi jegy és a csoportos jegy esetében az Egerszeg Kártya által biztosított kedvezmény kizárólag akkor érvényesíthető, ha a család, illetve a csoport valamennyi tagja rendelkezik Egerszeg Kártyával. A kedvezmény a Volánbusz Közlekedési Zrt. esetében az általános havi bérlet és az általános kombinált bérlet vásárlására vonatkozik. A kedvezmény a Zalaegerszegi Sport- és Tanuszoda esetében a felnőtt, diák, nyugdíjas, valamint gyermek belépőjegyre vonatkozik. A kedvezmény a ZTE FC Zrt. és a ZTE KK Kft. esetében a teljes árú jegyre, továbbá a teljes árú és a kedvezményes (diák, nyugdíjas) bérletre vonatkozik.

(3) Az Egerszeg Kártya9 kizárólag a kártyatulajdonos részére biztosítja a kedvezmény igénybe vételét.

(4)10 Az egyes szervezetek a kártya emblémáját jól látható helyen kötelesek elhelyezni. A kedvezményekről az adott szervezetek szabályzatot készítenek.

(5)11 Az Egerszeg Kártya ingyenes parkolásra jogosít szombati napokon Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a fizető parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről szóló 33/2021.(VI.10.) önkormányzati rendeletének 1. számú mellékletében meghatározott valamennyi díjövezetben. A kedvezmény igénybe vevője köteles az Egerszeg Kártyáját a gépjárműben az első szélvédő mögött kívülről jól látható helyen úgy elhelyezni, hogy érvényességéről az ellenőr megbizonyosodhasson.

(6)12 A kedvezmények köre a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatával megkötött külön megállapodás alapján bővülhet, melyről az önkormányzat a változást követően 30 napon belül nyilvános hirdetés formájában tájékoztatja a kártyatulajdonosokat.

III. Fejezet

Kompenzálás13

4. §14 (1) A kedvezményt nyújtó önkormányzati intézmények fenntartója a ténylegesen nyújtott kedvezményt a polgármester részére benyújtott és a polgármesteri hivatal pénzgazdálkodási szabályzatában foglaltak szerint igazolt negyedéves elszámolás alapján a költségvetés soron következő módosításával pótelőirányzatként kompenzálja.

(2)15 Az önkormányzati tulajdonú részesedéssel működő gazdasági társaságok, továbbá az (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően a Hevesi Sándor Színház bevétel kiesése a polgármester részére külön megállapodás alapján benyújtott és a polgármesteri hivatal pénzgazdálkodási szabályzatában foglaltak szerint igazolt negyedéves elszámolás alapján, számla ellenében kerül megtérítésre Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata által. A Volánbusz Közlekedési Zrt. esetében a bevételkiesés megtérítése havi elszámolás alapján, számla ellenében történik.

(3) A kompenzációt szabályozó rendelkezések nem vonatkoznak a Városgazdálkodási Kft-re.

(4)16 A Zalaegerszegi Aquacity Vízicsúszda- és Élménypark esetében a kedvezményt Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata az üzemeltető, a Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft.-n keresztül nyújtja.

IV. Fejezet

Az Egerszeg Kártya17 igénylése, kibocsátása

5. §18 (1) Egerszeg Kártyát személyesen az erre a célra rendszeresített igénylőlapon (1. melléklet) és ügyfélkapus azonosítást követően a hivatali portálon közzétett elektronikus (online) igénylőlap (2. melléklet) kitöltésével lehet igényelni. A kártya igénylése során a személyes adatok és a lakóhely megadása szükséges, amely igazolja, hogy az igénylő megfelel jelen rendelet 2. §-ában foglalt feltételeknek. Az igénylőlap átvételétől számított 15 napon belül a kártyát el kell készíteni, és – választásának megfelelően – az igénylőnek vagy a törvényes képviselőjének személyesen át kell adni, illetve részére postai úton térítésmentesen meg kell küldeni.

(2) Az Egerszeg Kártya előállításának költségeit az igénylő viseli. Az igénylő minden új kártya előállításáért 2.000,- Ft-ot köteles fizetni.

(3) A kártya személyes igénylése esetén a fizetés készpénzzel és bankkártyás fizetéssel, elektronikus igénylés esetén bankkártyás fizetéssel történhet.

(4)19 Elutasított igénylés esetén a befizetett díj – az ügyféllel történt egyeztetés szerint - postai úton vagy banki átutalással visszautalásra kerül.

(5)20 A hivatal az igénylő részére postai úton megküldött és elveszett kártyát térítésmentesen pótolja. Bejelentési határidő a kártya igénylésétől számított 60 nap.

(6) A fogyatékossági támogatásban részesülő súlyos fogyatékos személynek, valamint olyan személynek, aki után fogyatékossága okán magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, vagy aki ezen okból magasabb összegű családi pótlékban részesül, 4. baleseti fokozatba tartozó baleseti járadékban részesülő személynek, továbbá azon megváltozott munkaképességű személynek, aki rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, az Egerszeg Kártya előállításáért térítési díjat nem kell fizetnie. A kártya igényléséhez

a) a fogyatékosság tényének igazolására fogyatékossági támogatás esetén a Magyar Államkincstár által kiadott, ezt igazoló hatósági igazolványnak,

b) magasabb összegű családi pótlékra való jogosultság esetén az ezt igazoló hatósági igazolványnak a bemutatásán túl a fogyatékosságot megállapító szakorvosi igazolásnak,

c) az egészségkárosodás és a munkaképesség megváltozás tényének igazolására a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiadott, a folyósított ellátás típusát tartalmazó, utolsó igazolásnak

a bemutatása szükséges.

(7) Amennyiben az online igénylés során az igénylő díjmentességre jogosultságra hivatkozik, akkor az erre vonatkozó igazolások másolatát – az igénylés elektronikus beküldésétől számított 8 napon belül – be kell küldeni a hivatal részére az ekartya@ph.zalaegerszeg.hu e-mail címre, vagy egyéb módon, ellenkező esetben a díjmentes igénylés elutasításra kerül.

(8) Az Egerszeg Kártya előállításáért a térítési díj 50 %-át kell megfizetnie annak a személynek, aki a 62. életévét betöltötte.

V. Fejezet21

Az Egerszeg Kártya érvényessége és használata

6. § (1) Az Egerszeg Kártya a kibocsátás napjától számított 3 évig jogosít a kedvezmények igénybevételére. Az érvényességi idő lejártát követően új kártyát kell igényelni.

(2) Az új típusú Egerszeg Kártya vonalkódja „név, cím, vonalkód, QR kód, érvényesség vége” adattartalommal mobiltelefonos alkalmazásban is beolvasható, adattartalma a jogosultság igazolására alkalmas.

(3) A kedvezményeket biztosító szervezetek kötelesek a mobiltelefonos alkalmazásban rögzített Egerszeg kártyát is elfogadni.

VI. Fejezet

Értelmező rendelkezések

7. § 22Saját rendezvényen

a) a Hevesi Sándor Színház esetében: az adott évadra tervezett előadásokat,

b) a Keresztury Dezső ÁMK székhelyintézmény esetében: minden olyan rendezvényt, amelynek költségeit az intézmény a saját költségvetéséből biztosítja, és megszervezésére az intézmény székhelyén kerül sor,

c) a Városi Hangverseny - és Kiállítóterem intézményegység esetében: a saját szervezésű kiállításokat és zenei előadásokat, valamint az Art Mozi esetében a filmvetítéseket,

d) a ZTE FC Zrt. és ZTE KK Kft. esetében: a bajnoki, illetve hazai és nemzetközi kupamérkőzéseket,

e) a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. esetében: a Zalaegerszeg, Széchényi tér 3-5. szám alatti épület belső udvarán megrendezésre kerülő művészeti és kulturális rendezvényeket kell érteni,

f)23 a Göcseji Múzeum, a Göcseji Falumúzeum és a Mindszentyneum esetében: minden olyan rendezvényt, amelynek költségeit az intézmény a saját költségvetéséből biztosítja, és megszervezésére az intézmény területén kerül sor.

Záró rendelkezés

8. §24 (1) Jelen rendelet 2003. május 10-én lép hatályba.

(2) A 10/2004. (III.05.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2004. március 5-én lépnek hatályba.

(3) Az 52/2004. (XII.03.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2004. december 3-án lépnek hatályba.

(4) Az 55/2005. (XI.25.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2006. január 1-jén lépnek hatályba. Ahol a rendelet „Zalaegerszeg Kártya” szövegrészt említ, ott jelen rendelet hatályba lépésétől „Egerszeg Kártya” szövegrészt kell érteni.

(5) A 23/2007. (V.11.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2007. május 11-én lépnek hatályba.

(6) A 22/2008. (V.30.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2008. május 31-én lépnek hatályba.

(7) A 25/2010. (VII.02.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2010. július 3-án lépnek hatályba.

(8) A 41/2012. (IX.14.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2012. szeptember 15. napján lépnek hatályba.

(9) A 49/2012. (X.31.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2012. december 1. napján lépnek hatályba.

(10) Az 5/2015. (II.13.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2015. február 14. napján lépnek hatályba.

(11) A 25/2015. (VI.26.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2015. augusztus 1. napján lépnek hatályba.

(12) A 2/2018. (II.08.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2018. február 9. napján lépnek hatályba.

(13) A 35/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelettel módosított 3. § (1) bekezdés 2019. január 1. napján lép hatályba.

(14) A 35/2018. (XII.14.) önkormányzati rendelettel módosított 5-6. §, 1-2. melléklet 2019. március 1. napján lép hatályba. A rendelet hatályba lépését megelőzően kiadott kártyák az érvényesség évét tartalmazó hologramos bélyegek szerinti időtartamig feljogosítanak a 3. § szerinti kedvezmények igénybevételére.

(15) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesterének 9/2020. (IV.07.) önkormányzati rendeletével módosított rendelkezések 2020. április 8. napján lépnek hatályba.

(16) A 34/2020. (XI.19.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2021. január 1. napján lépnek hatályba.

Igénylőlap Egerszeg Kártya Igénylés
(kérjük nyomtatott betűvel kitölteni)

1. Az igénylő neve:

születési ideje:

…………………………………………

……………………….

2. Az igénylő lakóhelye: (utca, házszám, emelet, ajtó)

8900 Zalaegerszeg, ……………………………………………………………

□ Az igényelt kártyát postai úton kérem kiküldeni.
□ Az igényelt kártyát a hivatalban személyesen veszem át.
□ Tudomásul veszem, hogy kártyát kizárólag a zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek igényelhetnek.
□ Az igénylőlap benyújtásával hozzájárulok ahhoz, hogy a nevem és a lakcímadatom továbbításra kerüljön az Egerszeg Kártya előállítója részére.
Felhívjuk az igénylő figyelmét, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 6. § (6) bekezdése szerint az érintett kérelmére indult ügyben az általa megadott személyes adatok tekintetében az érintett hozzájárulását vélelmezni kell.

Dátum: ………………………….

…………………………..
aláírás

Kedvezmény:
Átvettem/ postázva:

………………………….

dátum

aláírás

lábjegyzethez: Az adatvédelmi tájékoztatónk a https://zalaegerszeg.hu oldalon található

2. melléklet a 16/2003. (IV.11.) önkormányzati rendelethez25

Igénylőlap
Egerszeg Kártya
igénylés
Új Egerszeg Kártya igénylést nyújtok be.
Új Egerszeg Kártya igénylést nyújtok be díjmentességre jogosultan.
Az Egerszeg Kártya online igénylésére vonatkozó és itt elérhető tájékoztatóban foglalt feltételeket elolvastam, azokat tudomásul veszem és elfogadom, különösen azt, hogy kártyát kizárólag a zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező magánszemélyek igényelhetnek.

1. Az igénylő neve:
2. Születési ideje (év, hónap, nap):
3. Az igénylő lakóhelye:
Közterület neve, jellege:
Házszám, /épület/ lph./em./ ajtó
vagy HRSZ
4. Rendelkezés a kártyaátvételre:
Az igényelt kártyát postai úton kérem kiküldeni.
Az igényelt kártyát a hivatalban személyesen veszem át.

Az igénylőlap benyújtásával hozzájárulok ahhoz, hogy a nevem és a lakcímadatom továbbításra kerüljön az Egerszeg Kártya előállítója részére.
Felhívjuk az igénylő figyelmét, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 6. § (6) bekezdése szerint az érintett kérelmére indult ügyben az általa megadott személyes adatok tekintetében az érintett hozzájárulását vélelmezni kell.

5. Kártya igénylési díj befizetése és az igénylés elküldése:
Felhívjuk az Igénylő figyelmét, hogy csak a sikeres online fizetési tranzakció után kerülnek elküldésre a megadott igénylési adatok. Sikertelen utalási művelet esetén újra kell kezdeményeznie az igénylést. A beérkezett kérelem a megadott zalaegerszegi lakcím ellenőrzését követően kerül elfogadásra vagy elutasításra! Az igénylés elfogadásáról, illetve –
nem valós zalaegerszegi lakóhely esetén – elutasításáról az igénylő értesítést kap az ügyfélkapus értesítési tárhelyére.

6. Díjmentes igénylésre vonatkozó nyilatkozat és a kérelem elküldése:
Díjmentességre jogosult vagyok, melyre vonatkozó igazolások másolatát 8 napon belül elküldöm az ekartya@ph.zalaegerszeg.hu e-mail címre, vagy egyéb módon eljuttatom a hivatalba. Tudomásul veszem, hogy amennyiben ezt nem teljesítem, úgy jelen igénylésem törlésre kerül. Hozzájárulok ahhoz, hogy a díjmentességhez csatolt iratokban szereplő adatokat az eljáró szerv ellenőrizze, arra vonatkozóan hatósági nyilvántartásból adatokat szerezzen be, illetve azokat kezelje.

3. melléklet26

Szervezetek, létesítmények felsorolása, és a kedvezmények köre valamint mértéke

Szervezetek, létesítmények

A kedvezmény mértéke
(a belépőjegy árából)

Hevesi Sándor Színház

20 %

Keresztury Dezső VMK székhelyintézmény
- Városi Hangverseny- és Kiállítóterem intézményegység
- Art Mozi

20 %
20 %
25 %

ZTE FC Zrt.

20 %

ZTE KK Kft.

20 %

Aquacity Vízicsúszda- és Élménypark

50 %

Zalaegerszegi Sport- és Tanuszoda

20 %

Griff Bábszínház

20 %

Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft.

20 %

Göcseji Múzeum

20 %

Göcseji Falumúzeum.

20 %

Mindszentyneum

20 %

Alsóerdei Sport- és Élménypark

20 %

A kedvezmény mértéke
(a bérlet árából)

Hevesi Sándor Színház

10 %

Volánbusz Közlekedési Zrt.

10 %

ZTE FC Zrt.

20 %

ZTE KK Kft.

20 %

A kedvezmény mértéke
(a beiratkozási díjból)

Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár

10 %

1

A 25/2010. (VII.02.) rendelet 6. § (3) bek. mód. Az önkormányzati rendeletet a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/2022. (X. 20.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2023. január 1. napjával.

2

A bevezető a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 20/2022. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 23/2007. (V.11.) sz. rendelet 1. §-a mód.

4

A 23/2007. (V.11.) sz. rendelet 2. §-a mód.

5

A 2. § a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2022. (III. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 3. § a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2022. (III. 18.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

7

A 25/2015. (VI.26.) önk. rend. 1. § mód.

8

ZMJVP 9/2020. (IV.07.) önk. rend. 1. § (2) bek. mód. A 3. § (2) bekezdése a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 20/2022. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

9

Az 55/2005. (XI.25.) sz. rendelet 4. §-a mód.

10

A 23/2007. (V.11.) sz. rendelet 3. § (2) bek. mód.

11

A 25/2010. (VII.02.) rendelet 2. § (3) bek. mód. A 3. § (5) bekezdése a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 20/2022. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

12

ZMJVP 9/2020. (IV.07.) önk. rend. 1. § (3) bek. mód.

13

A 23/2007. (V.11.) sz. rendelet 4. §-a mód.

14

A 41/2012. (IX.14.) önk. rend. 2. § mód.

15

ZMJVP 9/2020. (IV.07.) önk. rend. 2. § (1) bek. mód.

16

ZMJVP 9/2020. (IV.07.) önk. rend. 2. § (2) bek. mód.

17

Az 55/2005. (XI.25.) sz. rendelet 4. §-a mód.

18

A 35/2018. (XII.14.) önk. rend. 2. § mód.

19

ZMJVP 9/2020. (IV.07.) önk. rend. 3. § (1) bek. mód.

20

ZMJVP 9/2020. (IV.07.) önk. rend. 3. § (2) bek. mód.

21

A 34/2020. (XI.19.) önk. rend. 1. § mód.

22

A 25/2010. (VII.02.) rendelet 5. § mód.

23

ZMJVP 9/2020. (IV.07.) önk. rend. 4. § iktatta be. A 7. § f) pontja a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 20/2022. (VI. 20.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

24

A 8. § a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2022. (III. 18.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

25

A 35/2018. (XII.14.) önk. rend. 4. § (2) bek. iktatta be.

26

A 3. mellékletet a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2022. (III. 18.) önkormányzati rendelete 4. §-a iktatta be.