Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2003. (IV.11.) önkormányzati rendelete

16/2003. (IV.11.) önkormányzati rendelete az Egerszeg Kártyáról

Hatályos: 2015. 02. 14- 2015. 07. 31

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:[1]

I. fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja


1. §[2]


E rendelet célja, hogy Zalaegerszeg város lakóinak kedvezményes belépést biztosítson a rendeletben meghatározott kulturális intézményekbe, sportrendezvényekre, a szabadidős- és sportlétesítményekbe, ezen felül ingyenes parkolási lehetőséget biztosítson szombati napokon a város valamennyi díjövezetében, továbbá kedvezményes utazási lehetőséget kínáljon a helyi járatú autóbusz-közlekedést igénybe vevők részére.

A rendelet hatálya[3]


2. §


A rendelet hatálya a zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező magánszemélyekre terjed ki. E rendelet 3 - 4. §-ában foglalt rendelkezések a kedvezményeket biztosító jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre (továbbiakban: szervezetek) is kiterjednek.[4]

II. fejezet

A kedvezmények köre és mértéke


3. §


(1)[5] Az Egerszeg Kártya a következő létesítményekbe, továbbá az alábbi szervezetek saját rendezvényeire jogosít kedvezményes belépésre, illetve az általuk nyújtott szolgáltatások kedvezményes igénybevételére:


Szervezetek, létesítmények

A kedvezmény mértéke

(a belépőjegy árából)

Hevesi Sándor Színház

20 %

Keresztury Dezső VMK székhelyintézmény

- Városi Hangverseny- és Kiállítóterem intézményegység

- Art Mozi

20 %

20 %

25 %

ZTE FC Zrt.

20 %

ZTE KK Kft.

20 %

Aquacity Vízicsúszda- és Élménypark

50 %

Városi Strandfürdő

20 %

Griff Bábszínház

20 %

Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft.

20 %



Szervezetek

A kedvezmény mértéke

(a bérlet árából)



Hevesi Sándor Színház

10 %

Zala Volán Zrt.

10 %


(2)[6] Az (1) bekezdésben felsorolt kedvezmények – az Aquacity Vízicsúzda- és Élménypark, a Városi Strandfürdő, a Hevesi Sándor Színház, és a Zala Volán Zrt. kivételével – családi jegy, csoportos jegy, bérlet vásárlása során nem érvényesíthetőek, más kedvezménnyel össze nem vonhatóak. A kedvezmény a Zala Volán Zrt. esetében az általános havi bérlet és az általános kombinált bérlet vásárlására vonatkozik. A kedvezmény a Városi Strandfürdő esetében a felnőtt, diák, nyugdíjas valamint gyermek belépőjegyre öltözőhasználattal, továbbá a szauna jegyre uszodahasználattal vonatkozik.


(3) Az Egerszeg Kártya[7] kizárólag a kártyatulajdonos részére biztosítja a kedvezmény igénybe vételét.


(4)[8] Az egyes szervezetek a kártya emblémáját jól látható helyen kötelesek elhelyezni. A kedvezményekről az adott szervezetek szabályzatot készítenek.


(5)[9] Az Egerszeg Kártya ingyenes parkolásra jogosít szombati napokon Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének a fizető parkolók működéséről és igénybevételük rendjéről szóló 19/1997. (V.22.) önkormányzati rendeletének 1. számú mellékletében meghatározott valamennyi díjövezetben. A kedvezmény igénybe vevője köteles az Egerszeg Kártyáját a gépjárműben az első szélvédő mögött kívülről jól látható helyen úgy elhelyezni, hogy érvényességéről az ellenőr megbizonyosodhasson.


(6) A kedvezmények köre a polgármester által megkötött külön megállapodás alapján bővülhet, melyről Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a változást megelőzően legalább 30 nappal tájékoztatja a kártyatulajdonosokat nyilvános hirdetés formájában.

III. fejezet

Konpenzálás[10]


4. §[11]


(1) A kedvezményt nyújtó önkormányzati intézmények fenntartója a ténylegesen nyújtott kedvezményt a polgármester részére benyújtott és a polgármesteri hivatal pénzgazdálkodási szabályzatában foglaltak szerint igazolt negyedéves elszámolás alapján a költségvetés soron következő módosításával pótelőirányzatként kompenzálja.


(2) Az önkormányzati tulajdonú részesedéssel működő gazdasági társaságok bevétel kiesése a polgármester részére külön megállapodás alapján benyújtott és a polgármesteri hivatal pénzgazdálkodási szabályzatában foglaltak szerint igazolt  negyedéves elszámolás alapján, számla ellenében kerül megtérítésre Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata által. A Zala Volán Zrt. esetében a bevételkiesés megtérítése havi elszámolás alapján, számla ellenében történik.


(3) A kompenzációt szabályozó rendelkezések nem vonatkoznak a Városgazdálkodási Kft-re.


(4) A Zalaegerszegi Aquacity Vízicsúszda- és Élménypark esetében a kedvezményt Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata az üzemeltető Egerszegi Sport és Turizmus Kft-n keresztül nyújtja.

IV. fejezet

Az Egerszeg Kártya[12] igénylése,

kibocsátása


5. §


(1)[13] Egerszeg Kártyát az erre a célra rendszeresített igénylőlapon lehet igényelni (1. számú melléklet). A kártya igénylése során a a lakcímet igazoló hatósági igazolvány  bemutatására van szükség, amely igazolja, hogy az igénylő megfelel jelen rendelet 2. §-ában foglalt feltételeknek. Az igénylőlap átvételétől számított 15 napon belül a kártyát el kell készíteni, és az igénylőnek vagy a törvényes képviselőjének át kell adni.


(2) Az Egerszeg Kártya[14] előállításának költségeit az igénylő viseli. Az igénylő minden új kártya előállításáért 1.500,-Ft-ot, a kártya érvényesítéséért 500,-Ft-ot köteles fizetni.


(3)[15] A fogyatékossági támogatásban részesülő súlyos fogyatékos személynek, valamint olyan személynek, aki után fogyatékossága okán magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak, vagy aki ezen okból magasabb összegű családi pótlékban részesül, 4. baleseti fokozatba tartozó baleseti járadékban részesülő személynek, továbbá azon megváltozott munkaképességű személynek, aki rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, az Egerszeg Kártya előállításáért és érvényesítéséért térítési díjat nem kell fizetni. A kártya igényléséhez a fogyatékosság tényének igazolására fogyatékossági támogatás esetén a Magyar Államkincstár által kiadott ezt igazoló hatósági igazolványnak, magasabb összegű családi pótlékra való jogosultság esetén, az ezt igazoló hatósági igazolványnak a bemutatásán túl, a fogyatékosságot megállapító szakorvosi igazolásnak, az egészségkárosodás és a munkaképesség megváltozás tényének igazolására pedig a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság által kiadott, a folyósított ellátás típusát tartalmazó, utolsó igazolásnak a bemutatása szükséges.


(4)[16] Az Egerszeg Kártya előállításáért és érvényesítéséért a térítési díj 50 %-át kell megfizetnie annak a személynek, aki a 62. életévét betöltötte.

V. fejezet

Az Egerszeg Kártya[17] érvényessége


6.§


(1) Az Egerszeg Kártya[18] a kibocsátás napjától számított 1 évig jogosít a kedvezmények igénybevételére. Ezt követően a kártyát érvényesíttetni kell a nyilvántartás adatainak megerősítésével és az érvényesség évét tartalmazó hologramos bélyeggel. Az igénylő a kártya érvényesítésével egyidejűleg jelen rendelet 5.§ (2) bekezdésében meghatározott érvényesítési díjat köteles befizetni.


(2)[19]     

VI. fejezet

Értelmező rendelkezések

7.§


[20]Saját rendezvényen

a) a Hevesi Sándor Színház esetében: az adott évadra tervezett előadásokat, 

b) a Keresztury Dezső ÁMK székhelyintézmény esetében: minden olyan rendezvényt, amelynek költségeit az intézmény a saját költségvetéséből biztosítja, és megszervezésére az intézmény székhelyén kerül sor,

c) a Városi Hangverseny - és Kiállítóterem intézményegység esetében: a saját szervezésű kiállításokat és zenei előadásokat, valamint az Art Mozi esetében a filmvetítéseket,

d) a ZTE FC Zrt. és ZTE KK Kft. esetében: a bajnoki, illetve hazai és nemzetközi kupamérkőzéseket,

e) a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. esetében: a Zalaegerszeg, Széchényi tér 3-5. szám alatti épület belső udvarán megrendezésre kerülő művészeti és kulturális rendezvényeket kell érteni.

Záró rendelkezés


8.§


Jelen rendelet 2003. május 10-én lép hatályba.


A 10/2004. (III.05.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2004. március 5-én lépnek hatályba.


Az 52/2004. (XII.03.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2004. december 3-án lépnek hatályba.


Az 55/2005. (XI.25.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2006. január 1-jén lépnek hatályba. Ahol a rendelet „Zalaegerszeg Kártya” szövegrészt említ, ott jelen rendelet hatályba lépésétől „Egerszeg Kártya” szövegrészt kell érteni.


A 23/2007. (V.11.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2007. május 11-én lépnek hatályba.


A 22/2008. (V.30.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2008. május 31-én lépnek hatályba.


A 25/2010. (VII.02.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2010. július 3-án lépnek hatályba.


A 41/2012. (IX.14.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2012. szeptember 15. napján lépnek hatályba.


A 49/2012. (X.31.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2012. december 1. napján lépnek hatályba.


Az 5/2015. (II.13.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2015. február 14. napján lépnek hatályba.



                   Dr. Kovács Gábor  sk.                                                   Dr. Gyimesi Endre sk.

                           jegyző                                                                           polgármester

[1]

Az 5/2015. (II.13.) önk. rend. mód.

[2]

A 23/2007. (V.11.) sz. rendelet 1. §-a mód.

[3]

A 23/2007. (V.11.) sz. rendelet 2. §-a mód.

[4]

A 25/2010. (VII.02.) rendelet 1. § mód.

[5]

A 41/2012. (IX.14.) önk. rend. 1. § mód.

[6]

Az 5/2015. (II.13.) önk. rend. 1. § mód.

[7]

Az 55/2005. (XI.25.) sz. rendelet 4. §-a mód.

[8]

A 23/2007. (V.11.) sz. rendelet 3. § (2) bek. mód.

[9]

A 25/2010. (VII.02.) rendelet 2. § (3) bek. mód.

[10]

A 23/2007. (V.11.) sz. rendelet 4. §-a mód.

[11]

A 41/2012. (IX.14.) önk. rend. 2. § mód.

[12]

Az 55/2005. (XI.25.) sz. rendelet 4. §-a mód.

[13]

A 25/2010. (VII.02.) rendelet 4. § mód.

[14]

Az 55/2005. (XI.25.) sz. rendelet 4. §-a mód.

[15]

Az 5/2015. (II.13.) önk. rend. 2. § mód.

[16]

A 49/2012. (X.31.) önk. rend. 2. § mód.

[17]

Az 55/2005. (XI.25.) sz. rendelet 4. §-a mód.

[18]

Az 55/2005. (XI.25.) sz. rendelet 4. §-a mód.

[19]

Hatályon kívül helyezte a 23/2007. (V.11.) sz. rendelet 7. §-a

[20]

A 25/2010. (VII.02.) rendelet 5. § mód.

Mellékletek