Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 40/2004. (X.29.) önkormányzati rendelete

„Nemzedékek kézfogása” elnevezéssel az újszülött gyermekek, a házasságot kötő fiatal párok és az alacsony nyugdíjjal rendelkezők támogatásáról

Hatályos: 2018. 02. 08- 2019. 12. 16

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének

40/2004. (X.29.)[1] önkormányzati rendelete

 „Nemzedékek kézfogása” elnevezéssel az újszülött gyermekek,

a házasságot kötő fiatal párok és az alacsony nyugdíjjal rendelkezők támogatásáról



Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:[2]



I. fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. §


E rendelet célja, hogy Zalaegerszeg város lakosság megtartó erejének növelése, a kedvezőbb demográfiai mutatók elérése és az alacsony nyugdíjjal, nyugdíjszerű szociális ellátással rendelkezők helyzetének javítása érdekében támogatást nyújtson az újszülött gyermekeknek, a házasságot kötő fiatal pároknak, és az alacsony nyugdíjjal rendelkezőknek, amellyel hozzájárulhat a szülők gyermekneveléssel járó anyagi terheinek, illetve az önálló életkezdéssel járó kiadásoknak a csökkentéséhez, továbbá a nyugdíjas évek anyagi biztonságának megőrzéséhez  is.



A rendelet hatálya

2. §


A rendelet személyi hatálya kiterjed:


a.)   minden anyakönyvezett, újszülött gyermekre, akinek állandó lakóhelyéül a lakcímnyilvántartásba zalaegerszegi lakcím kerül bejegyzésre (továbbiakban: újszülött gyermek),


b.)   minden első házasságot kötő fiatal párra, amelynek legalább egyik tagja 35 év alatti és legalább egyik tagja zalaegerszegi állandó lakóhellyel rendelkezik (továbbiakban: házasságot kötő fiatal pár),


c.)[3]  minden 62. életévét betöltött, a nyugdíjfolyósító szervek által folyósított nyugdíjjal, vagy nyugdíjszerű szociális ellátással, és zalaegerszegi állandó lakóhellyel rendelkező szociálisan rászoruló nyugdíjasra, valamint az [4]időskorúak járadékában részesülőre (továbbiakban: alacsony nyugdíjjal rendelkező).


II. fejezet

A támogatás formája, mértéke és igénybevétele

3. §


(1)   Az újszülött gyermekek támogatása – természetben nyújtott ellátással – 30.000,- Ft névértékű vásárlási utalvány formájában történik.[5]


(1a)    A házasságot kötő fiatal párok támogatása – természetben nyújtott ellátással – 10.000,- Ft névértékű vásárlási utalvány formájában történik.[6]



(2)   A vásárlási utalvány Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármestere által aláírt – a vásárlási utalvány sorszámát tartalmazó – határozatban meghatározott kereskedelmi egységekben vásárolható le.


(3)   Az alacsony nyugdíjjal rendelkezők támogatása - pénzbeni szociális ellátásként - 10.000,- Ft pénzösszeg postai úton vagy lakossági folyószámlára történő utalásával történik.


(4) A vásárlási utalvány a támogatás megállapítását követő év december 31-ig vehető át. A határidő letelte jogvesztő.[7]

III. fejezet

Az újszülött gyermekek támogatása

4. §


(1)   A támogatás nyújtására minden zalaegerszegi állandó lakcímmel rendelkező újszülött gyermek részére a lakcím-nyilvántartási rendszerben történő regisztrálását követő 30 napon belül hivatalból kerül sor.


(2)   Az újszülött gyermekek támogatása ikerszülés esetében külön-külön történik.



IV. fejezet

A házasságot kötő fiatal párok

támogatása

5. §


(1)   A támogatás nyújtására azon fiatal párok esetében, akik Zalaegerszegen kötnek házasságot, a házasságkötés napján hivatalból kerül sor.


(2)   A házasságot nem Zalaegerszegen kötő fiatal párok támogatása kérelemre történik.


(3)[8] A kérelem benyújtására a házastársak közül az jogosult, aki zalaegerszegi lakóhellyel rendelkezik. A kérelemben nyilatkozni kell a házasságkötés helyéről, idejéről. A támogatás a házasságkötést követő egy éven belül igényelhető.




V. fejezet

Az alacsony nyugdíjjal rendelkezők

 támogatása

6. §


(1) Támogatásra az a szociálisan rászoruló alacsony nyugdíjjal, továbbá időskorúak járadékával rendelkező jogosult, aki:

     a) betöltötte, vagy az igénylés évében betölti a 62. életévét, és

     b) a nyugdíjfolyósító szervek által bármilyen címen folyósított nyugellátásának, nyugdíjszerű szociális ellátásának, illetve az időskorú járadékának együttes összege az adott év január 1. napján nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át.[9]


(2)[10]     A támogatás megállapítása kérelemre történik. A kérelemhez mellékelni kell a nyugdíjfolyósító szervnek - a tárgyév január elsején érvényes nyugellátás összegét, valamint a nyugdíj törzsszámot tartalmazó - névre szóló igazolását, vagy az ügyfél arra vonatkozó kérését, hogy az igazolást helyette a hatóság szerezze be.


(3)   A tárgyévben a támogatásra való jogosultság a kérelmező születési napján nyílik meg. A megállapításról szóló határozat meghozatalára ezen időponttól - amennyiben a kérelmet a születés napját követően nyújtották be, annak beérkezésétől - számított 30 napon belül kerül sor.


(4)   A támogatást az adott évre lehet megállapítani, azt visszamenőleg igénybe venni nem lehet. Felvételére csak a kérelmező jogosult.


(5)   A jogosulatlanul igénybe vett támogatást vissza kell fizetni.



VI. fejezet

A támogatások finanszírozása

7. §


E rendeletben megállapított támogatások finanszírozására Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának költségvetésében kell előirányzatot biztosítani.


Hatásköri szabályok

8. §[11]


Az újszülött gyermekek, a házasságot kötő fiatal párok és az alacsony nyugdíjjal rendelkezők támogatásával kapcsolatos feladat- és hatásköröket – a Közgyűlés által átruházott hatáskörben – az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény alapján a polgármester gyakorolja.



VII. fejezet

Záró rendelkezések

Hatálybalépés

9. §


Jelen rendelet 2005. január 1-jén lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének „Nemzedékek kézfogása” elnevezéssel az újszülött gyermekek és a házasságot kötő fiatal párok támogatásáról szóló 23/2003. (VII.11.) sz. rendelete.  


A 42/2005. (X.28.) sz. önkormányzati rendelet 21. §-ával módosított rendelkezések 2005. november 1-jén lépnek hatályba, melyeket a hatályba lépése után indult ügyekben és a megismételt eljárásban kell alkalmazni.


A 61/2005. (XII.23.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2006. január 1-jén lépnek hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépése után indult ügyekben kell alkalmazni.


A 19/2016. (VI.24.)  önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2016. július 1-jén lépnek hatályba.


A 3/2018. (II.08.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2018. február 8. napján lépnek hatályba. A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult és a megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

                       


Dr. Kovács Gábor sk.

jegyző

Dr. Gyimesi Endre sk.

polgármester


[1]

A  „többször módosított „és az „sz „szövegrészt  a 19/2016. (VI.24.) .önk. rend helyezte hatályon kívül

[2]

A 19/2016. (VI.24.) önk. rend mód.

[3]

A 61/2005. (XII.23.) sz. rendelet 1. § (1)  bek. mód.

[4]

[4] Az „önkormányzattól” szövegrészt a 19/2016. (VI.24.) .önk. rend helyezte hatályon kívül

[4] A 19/2016. (VI.24.) .önk. rend mód

[5]

A 19/2016. (VI.24.)  önk. rend  1.§ (1) bek. mód.

[6]

A 19/2016. (VI.24.) .önk. rend  1.§ (2) bek. iktatta be

[7]

A 19/2016. (VI.24.)  önk. rend  1.§ (3) bek. iktatta be

[8]

A 42/2005. (X.28.) sz. rendelet 21. § (1) bek. mód.

[9]

A 19/2016. (VI.24.)  önk. rend  2.§  mód.

[10]

A 42/2005. (X.28.) sz. rendelet 21. § (2) bek. mód.

[11]

A 3/2018. (II.08.) önk. rend. 3. §-a mód.