Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2004. (III.5.) önkormányzati rendelete

a Pécsi Tudományegyetem zalaegerszegi kollégiumi férőhelyei elnyerésének pályázati rendjéről

Hatályos: 2018. 07. 01- 2021. 06. 21

Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2004. (III.5.) önkormányzati rendelete

a Pécsi Tudományegyetem zalaegerszegi kollégiumi férőhelyei elnyerésének pályázati rendjéről[1]

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:[2]

1. § [3] A rendelet célja

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a Pécsi Tudományegyetemmel kötött szerződés alapján, 10 férőhelyet biztosít a Szántó Kovács János Kollégiumban a pécsi felsőoktatási intézményekben tanuló rászoruló zalaegerszegi hallgatók számára.

2. § A rendelet hatálya

(1)[4] A rendelet hatálya arra a hallgatóra terjed ki, aki zalaegerszegi lakóhellyel rendelkezik és tanulmányait valamelyik pécsi, államilag elismert felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatja. Az első diploma megszerzése érdekében főiskolai vagy egyetemi szintű alapképzésben, illetve BSc/BA vagy MSc/MA képzésben vesz részt vagy a képzésre felvételt nyert és halasztással nem élt, valamint jogosult a férőhely elnyerésére, de helyhiány miatt elutasították a kérelmét.

(2)[5] A pályázat elbírálásának feltétele, hogy a hallgató az elbírálást megelőző félévben minimum 3,00-es számtani átlagú tanulmányi eredményt, szakterületén vagy más tevékenységével kiemelkedő eredményeket ért el. Amennyiben a hallgató a pályázat benyújtásának évében tanulmányait még nem kezdte meg, a pályázatában a felsőoktatási intézményben történő felvételét hitelt érdemlően bizonyítania kell, ebben az esetben az elbírálás feltétele, hogy érettségi vizsga eredménye eléri a 4,00-es számtani átlagot.

(3)[6] A pályázat elnyerésének feltétele, hogy a hallgató körülményei, így különösen a jövedelmi viszonyok, testvérek száma, szülők foglalkoztatása, kiemelkedő tanulmányi és sport eredmény, kulturális tevékenység, közösségi munka a kollégiumi ellátást indokolttá tegyék.

3. § [7] A pályázat

(1)[8] A kollégiumi férőhely elnyerésére a pályázati kiírást a közgyűlés által átruházott hatáskörben az Oktatási, Kulturális, Ifjúsági és Sport Bizottság (a továbbiakban: illetékes szakbizottság) minden év július 10-ig legalább egy helyi lapban és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város portálján közzéteszi. A pályázatot minden év augusztus 25-ig kell beküldeni az illetékes szakbizottsághoz. A pályázatot az 1. mellékletben szereplő adatlapon kell benyújtani az abban meghatározott igazolások csatolásával.

(2) A férőhely – a mindenkori kollégiumi térítési díj ellenében – szeptembertől-júliusig vehető igénybe, és a következő tanévben újra megpályázható.

(3)[9] A pályázatokat a közgyűlés által átruházott hatáskörben az [10]illetékes szakbizottság az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény szabályai alapján minden év augusztus 31-ig bírálja el, és dönt a pályázók rangsoráról.

(4) Az [11]illetékes szakbizottság férőhely megüresedés esetén a férőhely betöltésének lehetőségéről és feltételeiről indokolással ellátott határozattal értesíti a rangsorban következő helyen álló hallgatót.

(5) Ha az [12]illetékes szakbizottság az adatlapon szereplő jövedelem nyilatkozatban foglaltakat vitatja, a család jövedelme az általuk lakott lakás, illetve a családtagok tulajdonában álló vagyon egy főre jutó együttes havi fenntartási költsége alapján vélelmezhető. A havi vélelmezett jövedelem nem haladhatja meg a család által lakott lakás és a tulajdonában álló vagyontárgyak egy főre jutó együttes fenntartási költségének háromszorosát. Fenntartási költségeknek minősülnek különösen a lakbér, albérleti díj, közüzemi díjak, közös költség, telefondíj, kötelező és önkéntes biztosítás díjai, adójellegű befizetések, valamint hiteltörlesztés.

(6)[13]

4. § Záró rendelkezések

E rendelet 2004. március 5-én lép hatályba és egyidejűleg Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének a Janus Pannonius Tudományegyetem zalaegerszegi kollégiumi férőhelyei elnyerésének pályázati rendjéről szóló 24/1993. (VIII.26.) sz. szabályrendelete hatályát veszti.

A 42/2005. (X.28.) sz. önkormányzati rendelet 17. §-ával és 23. § (2) bekezdés 7. pontjával módosított rendelkezések 2005. november 1-jén lépnek hatályba, melyeket a hatályba lépése után indult ügyekben és a megismételt eljárásban kell alkalmazni.

Az 5/2007. (II.09.) sz. önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2007. február 10-én lépnek hatályba.

A 3/2018. (II.08.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2018. február 8. napján lépnek hatályba. A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult és a megismételt eljárásokban kell alkalmazni.

A 18/2018. (VI.15.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2018. július 1. napján lépnek hatályba.

1. melléklet
1. melléklet a 9/2004. (III.05.) önkormányzati rendelethez[14]

beadási határidő: minden év augusztus 25.

A D A T L A P

A felsőoktatásban tanuló hallgató kollégiumi férőhely pályázatának

elbírálásához

A pályázó neve:______________________________________________

A pályázó tanulmányi átlaga, illetve érettségi vizsga eredményének átlaga (számtani átlag):_____________

Lakcíme: Zalaegerszeg, __________________ út ____hsz____lph._____ em.___ajtó

Születési hely: _________________ idő: _______év ________________hó ____ nap

Felsőoktatási intézmény, melyben tanulmányait folytatja, vagy amelybe felvételt nyert:

___________________________ Évf.: Kar: _____________Szak:______________

A pályázóval egy háztartásban együttélő személyek száma:______

A pályázó családjában élő eltartott gyermekek száma (a pályázót is ideértve): _______

Ebből a felsőoktatásban továbbtanulók száma: _______

Szakterületén vagy egyéb más (pl. közösségi, kulturális, sport stb.) területen elért kiemelkedő eredményei:________________________________________________________________________

Jövedelmi viszonyok:

apa nettó jövedelme: ____________________________ Ft/hó

anya nettó jövedelme: ____________________________Ft/hó

háztartásban élő más személy nettó jövedelme: ____________________________Ft/hó

háztartásban élő más személy nettó jövedelme: ____________________________ Ft/hó

családi pótlék összege: ____________________________ Ft/hó

gyermektartásdíj összege: ____________________________Ft/hó

önkormányzat által folyósított pénzbeli ellátás összege: ____________________________ Ft/hó

munkaügyi szervek által folyósított ellátás összege: ____________________________ Ft/hó

egyéb: ____________________ ____________________________Ft/hó

Család összjövedelme: ____________________________ Ft/hó

Összjövedelmet csökkentő tényezők (gyermektartásdíj,

egyéb rokontartás címén fizetett tartásdíj): ____________________________ Ft/hó

Egy főre jutó jövedelem: ____________________________ Ft/hó

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy az adatlapon közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy

- az illetékes szakbizottság ellenőrizheti a közölt jövedelmi adatok valódiságát,

- a valótlan tartalmú adatlap vagy igazolás esetén a kérelem elutasítható,

- köteles vagyok a feltüntetett adatokban bekövetkezett változást 15 napon belül bejelenteni az illetékes szakbizottságnak.

Hozzájárulok az adatlapon szereplő adatoknak a pályázati eljárás során történő felhasználásához.

Zalaegerszeg, 20____, ______________hó ____nap

______________________________

pályázó aláírása

A pályázati adatlaphoz mellékelni kell a jövedelem típusának megfelelő igazolást vagy annak másolatát (így különösen munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző három hónap nettó átlagáról kiállított munkáltatói igazolás; társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, ill. szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem esetén az illetékes NAV igazolása a kérelem benyújtását megelőző év személyi jövedelemadó-alapjáról; nyugdíj és nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások, valamint önkormányzat, munkaügyi szervek által folyósított pénzbeli ellátás esetén kérelem benyújtását megelőző hónapban kifizetett ellátásról szóló igazolás; családi pótlék, gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző három hónapban kifizetett ellátásról szóló igazolás; egyéb jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban kapott összegről szóló igazolás).

A pályázati adatlaphoz mellékelni kell a felsőoktatási intézmény kollégiumi felvételt helyhiány miatt elutasító döntését, a felsőoktatási intézménybe történt felvételről vagy a hallgatói jogviszonyról szóló eredeti igazolást, a tanulmányi átlagot igazoló leckekönyv felsőoktatási intézmény által hitelesített másolatát vagy az érettségi vizsgabizonyítvány másolatát, továbbá a pályázó családjában élő 16. életévét betöltött, eltartott gyermekek tanulmányait igazoló eredeti iskolalátogatási/hallgatói jogviszony igazolást, valamint az illetékes hatóság által kiállított együttlakó igazolást.


[1] A 18/2018. (VI.15.) önk. rend. 5. § (2) bek. mód.
[2] A 18/2018. (VI.15.) önk. rend. mód.
[3] Az 5/2007. (II.09.) sz. rendelet 1. §-a mód.
[4] Az 5/2007. (II.09.) sz. rendelet 2. §-a mód.
[5] Az 5/2007. (II.09.) sz. rendelet 2. §-a mód.
[6] A 18/2018. (VI.15.) önk. rend. 1. § mód.
[7] Az 5/2007. (II.09.) sz. rendelet 3. §-a mód.
[8] A 18/2018. (VI.15.) önk. rend. 2. § mód.
[9] A 3/2018. (II.08.) önk. rend. 2. §-a mód.
[10] A 18/2018. (VI.15.) önk. rend. 3. § (1) bek. mód.
[11] A 18/2018. (VI.15.) önk. rend. 3. § (2) bek. mód.
[12] A 18/2018. (VI.15.) önk. rend. 3. § (2) bek. mód.
[13] Hatályon kívül helyezte a 18/2018. (VI.15.) önk. rend. 5. § (2) bek.
[14] A 18/2018. (VI.15.) önk. rend. 4. § mód.