Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2005. (VI. 17.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg város területén a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéről

Hatályos: 2022. 09. 26

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2005. (VI. 17.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg város területén a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéről

2022.09.26.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. §-ában foglaltakra figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § /1/ E rendelet hatálya kiterjed a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában lévő közterületekre.

/2/ A rendelet személyi hatálya kiterjed a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

/1/ Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület (utak, járdák, terek, közök, piacterek, vásárterek, parkok, sétányok, ligetek és egyéb területek), amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.
/2/ Belterületi közutak
A települések területrendezési (településszerkezeti és szabályozási) tervében beépítettként feltüntetett (vagy beépíteni tervezett) területen belül (belterületen) vagy annak határán elhelyezkedő (határát alkotó) közutak.
/3/ Belterületi elsőrendű főutak
Az egyes városrészeket összekapcsoló, nagy helyi forgalmat levezető közutak. Forgalmi csomópontjai általában szintbeniek és jelzőlámpával szabályozottak (több csomópont esetén összehangolt szabályozással). A megállás és várakozás általában csak külön leállósávban engedélyezett, kapubejáró létesítése, új út építése, illetve korszerűsítése esetén (kivéve a településszerkezet és a beépítettség kötöttségeit, történelmi belvárosok adottságait) nem engedélyezett. A tömegközlekedési járatok megállóhelyei a forgalmi sávoktól elkülönítettek.
/4/ Belterületi másodrendű főutak
Az egyes városi alközpontok egymás közötti (jelentős) forgalmát levezető közutak. Forgalmi csomópontjai szabályozottak. A várakozás általában külön leállósávban megengedett.
/5/ Gyűjtőutak
A település lakó- és kiszolgáló útjainak forgalmát összegyűjtve vezetik a település főúthálózatára.
/6/ Kiszolgáló és lakóutak
6.1. A kiszolgáló utak a települések belterületének a lakófunkciótól eltérő rendeltetésű területeinek forgalmát lebonyolító közutak. Idetartoznak:
- a szervizutak [általában a főutak mellett elhelyezkedő egyirányú utak, amelyek a mellettük lévő területek: üzletek, szolgáltató intézmények (pl. benzinkutak, szervizek stb.) kiszolgálását biztosítják],
- az iparterületi és a mezőgazdasági belterületi közutak (általában nehéz- és lassú forgalmat bonyolítanak le),
- egyéb kiszolgáló utak (intézmények, szabadidő-, sport-, kulturális és egyéb zöldterületek kiszolgálását biztosító közutak).
6.2. A lakóutak a települések belterületének alapfunkcióját, a lakófunkciót kiszolgáló közutak, a lakótelepek és lakótömbök belső forgalmát bonyolítják le.
/7/ Külterületi közutak
A települések területrendezési tervében beépítettként feltüntetett (vagy beépíteni tervezett) területen kívül (külterületen) vezető közutak.
/8/ Kerékpárutak
Kerékpárosok közlekedésére szolgáló önálló utak (ideértve a gyalogosok és a kerékpárosok együttes közlekedésére szolgáló gyalog- és kerékpárutakat is).
/9/ Gyalogutak és járdák
A gyalogutak a gyalogosok közlekedésére szolgáló önálló utak. A járdák a közútnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló, attól szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel vagy más módon elválasztott része.
/10/ Közút területe: A közút építési területén belül a közút határai közötti terület. A közút határa: az útnak - a kiemelt szegélyt, az útpadkát, a rézsűt, az út víztelenítését szolgáló árkot, csatornát, más vízelvezető létesítményt is magába foglaló - külső széle.
/11/ Burkolat: a gyalogos- és járműforgalom céljára szolgáló közterületek szilárd, kavicsozott, salakozott vagy egyéb anyagból készített fedőrétege, valamint a zöldterületek gyep- és virágágyai, cserjés-fás területei.
/12/ Közúton folyó munkák: mindazok az út-, járda közműépítések és egyéb felújítások, amelyek az 1. pontban meghatározott területeken folynak és a forgalmat befolyásolják, vagy a burkolat felbontásával járnak.
/13/ Út: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület (közút), illetőleg magánterület (közforgalom elől el nem zárt magánút).
/14/ Az úttest része a kerékpársáv, az autóbuszöböl, az autóbusz forgalmi sáv, a kapaszkodósáv, a lassítósáv, a gyorsítósáv, a nyílt villamospálya és a „kanyarodósáv” is.
/15/ Útkereszteződés: két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása.

3. § /1/ Kezelői hozzájárulás szükséges minden olyan esetben, amikor a közút nem közlekedési célú igénybevétele a közterület felbontásával, közúton folyó munkával jár.

/2/ A kezelői hozzájárulás meghatározott időtartamra, de legfeljebb egy évre adható.
/3/ A kezelői hozzájárulás hatálya egy éven belül kérelemre egyszer meghosszabbítható.
A meghosszabbítás kérelmezésére és a meghosszabbítás engedélyezésére az e rendeletben az eredeti hozzájárulás megadására vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Kezelői hozzájárulás

4. § A kezelői hozzájárulás megadásával kapcsolatos ügyekben a jegyző jár el.

Tervszerűségi intézkedések, közműkoordináció, közműnyilvántartás

5. § /1/ A beruházásokat, korszerűsítéseket és rekonstrukciókat kezdeményező szervek a Polgármesteri Hivatal felkérésére kötelesek tájékoztatást adni középtávú- út- és közműhálózat fejlesztési, korszerűsítési, felújítási terveiről.

/2/ A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal köteles a tervezett közterület- felbontásokat a terv alapján éves ütemezésben összehangolni.

6. §1 (1) Új út és járda építése esetén burkolat elkészültétől számított hét éven belül, aszfaltszőnyegezési munkálatok kivitelezését követő öt éven belül azok igénybevételére kezelői hozzájárulás nem adható. A tilalom nem vonatkozik nagyobb városfejlesztési célok megvalósítása és halasztást nem tűrő hibaelhárítás esetére.

(2) Nagyobb útépítési, korszerűsítési, magas és mélyépítési, közműépítési és felújítási, illetve áthelyezési munkálatok megkezdése előtt a kérelmezőnek az érdekeltek bevonásával munkaegyeztető tárgyalást kell tartania az egyes részmunkák határidőre történő elvégzésének és műszakilag helyes végrehajtásának biztosítása érdekében.

(3) A közterület üzemzavar miatti igénybevételét az érintett közműszolgáltatónak a közterület tulajdonosa és kezelője felé 48 órán belül be kell jelentenie.

7. § /1/ A közterületbontás során feltárt, illetve a közműépítés során lefektetett földalatti vezetéket be kell méretni és az így kapott adatokat a további tervezés, illetve közműtérkép készítése során fel kell használni.

/2/ Az engedélyes a munkálatok megkezdésekor köteles a munkaárokban található vezetékek bemérése érdekében a közműnyilvántartónak bejelentést tenni.
/3/ A bemérés megtörténtéig a munkaárok nem temethető vissza.
/4/ A közműbemérés költségei az engedélyest terhelik.

A hozzájárulás iránti kérelem

8. § /1/ A kezelői hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell

a/ a kérelmező nevét (cégnevét), lakcímét (székhelyét),
b/ az igénybevétel helyét, célját, kezdetének és befejezésének tervezett időpontját
c/ az elfoglalni kívánt útterület hosszúsága, szélessége, nagysága (m2)
d/ a kezelői hozzájárulásban foglalt feltételek betartásáért, helyreállításért felelős személy neve, beosztása, címe, telefonszáma
e/ az igénybevétel eredményeként a közút területén (az alatt vagy felett) elhelyezett építmény (létesítmény) tulajdonosának, üzemeltetőjének neve, címe
/2/ Amennyiben a kérelmező olyan mértékű közterület bontáshoz kér hozzájárulást, amely munkát valamely ok miatt szakaszolni kell, az út tulajdonosa a hozzájárulást szakaszolva adja meg.
/3/ Ha a körülmények úgy indokolják, a hozzájárulásban két határidőt kell megállapítani:
a./ az ideiglenes helyreállítás határidejét,
b./ a végleges helyreállítás határidejét.
/4/ A kezelői hozzájárulás eredeti példányát, illetve annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani és az önkormányzat képviselőjének felszólítására felmutatni.

A hozzájárulás megadása, nyilvántartása

9. § /1/ A kezelői hozzájárulás jogosultja a kérelmező.

/2/ A hozzájárulás kiadását november 15.-től március 1.-ig terjedő időszakra a közút kezelője megtagadhatja, ha valószínű, hogy a burkolat helyreállítása az időjárás miatt megfelelő minőségben nem biztosítható.
/3/ A közút kezelője a hozzájárulást megtagadhatja, ha
- a tervezett igénybevétel a közút állagának jelentős romlásával
- a közúti forgalom biztonságának súlyos sérelmével vagy veszélyeztetésével járna, és az, az igénybevétel feltételeinek meghatározásával sem hárítható el
- az igénybevétel a közútkezelő fenntartási, üzemeltetési feladatainak ellátását vagy hálózatfejlesztési és korszerűsítési terveinek, programjainak végrehajtását akadályozza.

10. § /1/ A kezelői hozzájárulásnak tartalmaznia kell:

a/ az igénybevétel helyét, célját
b/ a forgalom szabályozásra vonatkozó feltételeket
c/ az igénybevétel módját és feltételeinek pontos meghatározását
d/ az engedélyes a munkálatok megkezdésekor köteles a munkaárokban található vezetékek bemérése érdekében a közműnyilvántartónak bejelentést tenni
e/ a hozzájárulás érvényességének idejét
f/ a helyreállításért felelős személy nevét és címét
g/ a közút igénybevétel díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és megfizetésének módját

11. § /1/ A közútkezelő a közterület bontási hozzájárulásokról nyilvántartást vezet.

/2/ A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:
a) a hozzájárulás számát
b) a bontás helyét
c) a bontás célját
d) a végleges helyreállításért felelős nevét
e) a kezelői hozzájárulás megadásának dátuma
f) a a kezelői hozzájárulás érvényességi ideje

Közterület bontása, helyreállítása

12. § /1/ A város lakott területén zajjal járó bontási munkálatok 22.00 órától reggel 06.00 óráig nem végezhetők. Kivételek azok a rendkívüli munkák, amelyek végzését közérdekből a nappali órákig elhalasztani nem lehet.

/2/ Az engedélyes köteles a bontási munkák megkezdése előtt 8 nappal értesíteni az érintett terület lakóit a felbontás kezdésének és a helyreállítás befejezésének időpontjáról. Az értesítés elmulasztása esetén a szolgáltatás és ellátás akadályoztatásából származó károk megfizetése az engedélyest terheli.
A munkálatok időtartamára az engedélyes minden esetben köteles az érintett telkek, épületek megközelítését ideiglenes átjáró (hidprovizórium) építésével biztosítani.
/3/ Az engedélyes köteles a munkálatok tartama alatt a víz akadálytalan lefolyását biztosítani, a sár és egyéb szennyeződés eltakarítását elvégezni.
/4/ Tilos a közterületen lévő geodéziai jeleket és létesítményeket megváltoztatni. A közút területén, határán, az alatt, vagy felett lévő közműveken, műtárgyakon, úttartozékokon, vagy létesítményeken engedély nélkül változásokat végrehajtani tilos.

13. § /1/ Az aszfaltburkolatot a bontáskor a többi burkolattól elkülönítve kell felbontani.

/2/ A felbontott aszfaltot, a helyreállításhoz fel nem használható burkolókövet, szegélykövet, egyéb tartozékot megtisztítva a kijelölt helyre (a veszélyességi fokozatnak megfelelő) ideiglenes tárolóhelyre köteles az engedélyes beszállítani és az elhelyezési díjat megfizetni.
/3/ A burkolat végleges helyreállításáig az engedélyes köteles a felbontott helyet karbantartani, a felbontott anyagokat gondosan megtisztítva szétválogatni és a burkolóanyagot idomba rakni úgy, hogy a közlekedést ne zavarja. Amennyiben a bontási anyag tárolása közlekedés zavarása nélkül nem oldható meg, az engedélyes köteles azt azonnal elszállítani.

14. § /1/ A közterület helyreállítását csak a hozzájárulásban meghatározott kivitelező végezheti.

/2/ A munkaárokba szerves anyagot, építési törmeléket, szemetet visszatölteni nem szabad.
A munkaárok csak jól tömöríthető talajjal vagy az előírt anyaggal tölthető fel a vonatkozó szabványok, műszaki előírások szerint. Indokolt esetben talajcserét kell végezni.
/3/ A városközpontban a téli hónapokban végzett közműépítés esetén a szabvány szerinti tömörítés biztosítása érdekében esetenként teljes talajcserét kell alkalmazni. Az így visszatöltött munkaárokra ideiglenes burkolatot kell elhelyezni.
/4/ A burkolat bontás utáni helyreállítását az alábbiak szerint kell végezni.
a./ A felbontott burkolatot az eredeti, vagy annál magasabb értékű burkolatnemmel azonos minőségben és vastagságban kell véglegesen helyreállítani, a megmaradó résznek műszakilag szükséges visszabontásával és helyreállításával.
b./ Amennyiben az érintett út vagy járdaszakasz területének 30%-át felbontják, a beruházó köteles a felbontott út, járdaszakasz kopórétegét teljes szélességben újra építeni, szükség esetén szegélyt megemelni.
c./ Ha a burkolat 60%-át felbontják, az út illetőleg a járda pályaszerkezetét teljes szélességben újra kell építeni.
d./ Aszfaltburkolatú járdák és utak esetében a véglegesen helyreállított burkolaton közműbontásból eredő sávok nem maradhatnak, legfeljebb egy hosszirányú csatlakozás (hosszvarrat) képzésével történhet a helyreállítás.
e./ Utak esetében hosszirányú bontásnál legalább a minimum forgalmi sáv szélességet kell helyreállítani.
f./ Burkolatépítés vagy helyreállítás esetén az aknák, szekrények és egyéb szerelvények szintre emelését, közúton és járdában való elhelyezését a felső aszfaltréteg beépítése előtt kell elvégezni.
g./ Az aszfaltburkolatú utak esetén a korábbival megegyező vagy annál magasabb egyenértékű aszfaltminőségben és szemszerkezettel történhet a helyreállítás. Az aszfaltjárdák esetében alkalmazható kopóburkolat szemszerkezetében 5 mm-nél nagyobb szemnagyság nem lehet.
h./ Zöldterület helyreállításakor nyári hónapokban - július 1. és augusztus 31. között - füvesítés helyett gyeptéglázás is előírható.
i./ A bontáskor és a helyreállításkor biztosítani kell a fák és növények megóvását.
j./ A felvonulás részére igénybevett, elpusztított zöldterületeket és megrongált burkolatokat az eredeti állapotukban kell helyreállítani.
k./ Ha a bontott útszakasz kopórétege felületi zárás technológiával készült, a kivitelező minden esetben köteles a burkolat teljes szélességében a helyreállítást ezzel a technológiával elvégeztetni.
/5/ Aki a kezelői hozzájárulásban meghatározott határidőig a közterületet nem állítja helyre, az eredményes műszaki átadás időpontjáig köteles az igénybevett teljes területre kiterjedően közterület használati pótdíjat fizetni.
/6/ Ha a közterület ideiglenes, vagy végleges helyreállítása műszakilag nem megfelelő, továbbá, ha a meghatározott határidőre előírt munkákat a kivitelező nem fejezi be, - a /4/ bekezdésben meghatározott pótdíj kiszabásán túlmenően - az közút kezelője jogosult az utat a helyreállításért felelős terhére és költségén elvégeztetni.

A beruházóra vonatkozó előírások

15. § /1/ A beruházó köteles:

a./ Közművezeték építésekor (bővítés, felújítás, rekonstrukció) a gerincvezeték építésével egyidőben valamennyi ingatlan bekötővezetékét megépíteni szükséges, legalább az útburkolat szélétől 1m hosszúságban, útcsatlakozásnál a szabályozási szélességig.
b./ Új burkolat készítése előtt, valamint közterület alatt húzódó vezetékrendszer építése esetén felhívni az érintett ingatlan tulajdonosainak (kezelőinek, használóinak) figyelmét, hogy a megadott határidőn belül végeztessék el a közműbekötéseket és gondoskodjanak a szükséges védőcsövek elhelyezéséről, valamint megépítéséről.
c/ A jelentősebb útépítési, korszerűsítési, magas- és mélyépítési, közműépítési, felújítási munkálatok megkezdése előtt az illetékes hatóságok, az érintett közművek kezelői és a kivitelezők bevonásával egyeztető tárgyalást tartani az egyes részmunkák határidőre történő elvégzése és szakszerű végrehajtása érdekében
d/ Az érintett terület lakóit a bontási munkák megkezdése előtt 8 nappal értesíteni a bontás kezdésének és a helyreállítás befejezésének várható időpontjáról.
e/ Forgalomterelés, forgalomkorlátozás esetén az út tulajdonosa – kezelője – előírásainak megfelelően a lakosságot minden esetben tájékoztatni szükséges.
f/ A közműépítés során, ha közút igénybevétele teljes útelzárással jár, terelő utat kell igénybe venni. Ha a forgalom megkívánja, a terelőút megerősítéséről gondoskodni kell. Az építés befejezése után a terelőút helyreállítását, a közút tulajdonosának előírása alapján kell elvégezni.
/2/ Az /1/ bekezdés b./, c./, d./, e./ pontjaiban foglalt kötelezettségek magánszemélyre nem vonatkoznak.

A kivitelezőre vonatkozó előírások

16. § /1/ A kivitelező a közterület bontását csak a kezelői hozzájárulás kiadása után kezdheti meg, és a munkákat az abban foglaltak szerint végezheti el.

/2/ A kivitelező köteles:
a./ a közút és a járda bontása esetén a bontás és az ideiglenes helyreállítás teljes ideje alatt
(a végleges helyreállításig) gondoskodni a forgalom szabályozásáról, a balesetveszély megelőzéséről, és a folyamatos helyreállításról,
b./ a munkahelyet és a felvonulási területet tisztántartani, kitáblázni, forgalom elől elkorlátozni
c./ a munka során a növényzet védelméről gondoskodni,
d./ a felesleges földet, törmeléket és hulladékot folyamatosan elszállítani
e./ a munkálatok elvégzése után a végleges helyreállításig a nyomvonalat biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban tartani, a szemcsésanyag kiverődéseket folyamatosan és azonnal szintbe feltölteni
f./ a munka befejezése után gondoskodni az eredeti állapotnak megfelelő forgalmi rend visszaállításáról
g./ a műszaki átadás-átvételi eljárás során a teherbírás, illetőleg a tömörség vizsgálatáról szóló méréseket (jegyzőkönyvet) - amennyiben a kezelői hozzájárulásban előírásra került - becsatolni. A méréseket csak minősítési joggal rendelkező szervezet végezheti.

A kezelői díj

17. § /1/ A jogosult a közút nem közlekedési célú igénybevételéért díjat köteles fizetni.

/2/ Az önkormányzati rendeletben megállapított "nettó" díjakat külön jogszabályban meghatározott ÁFA terheli.
/3/ Az előírt határidőre történő díjfizetés elmaradása esetén az önkormányzat jogosult a mindenkori jegybanki alapkamattal megegyező mértékű késedelmi díjat felszámítani.

18. § /1/ A kezelői hozzájárulási díjszabást e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza, az alábbi területi kategóriák figyelembevételével. A helyi közúthálózat útkategóriákba való sorolását a rendelet

2. számú melléklete tartalmazza

I. övezet: Belterületi elsőrendű főút
Belterületi másodrendű főút
Belterületi gyűjtőút
II. övezet: Belterületi kiszolgáló és lakóutak
III. övezet: Külterületi, zártkerti utak
Kerékpárút, gyalogút
Járda

A kezelői díj mentessége

19. § Díjmentesség jár:

- A közút kezelője által vagy megrendelésére végzett üzemeltetéshez, fenntartáshoz és építéshez kapcsolódó nem közlekedés célú igénybevétel esetén
- Azonnali beavatkozást igénylő hibaelhárítás, illetve élet- és vagyonbiztonság érdekében szükséges intézkedések esetén, ha az közterület felbontással, elkerítéssel is jár.
- Az ingatlanok közmű gerincvezetékekre való rácsatlakozása esetén, amennyiben nem haladja meg a közterület felbontás a 10 m2 nagyságú területet.

Vegyes, zárórendelkezések

20. § /1/ A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény, annak végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelet, továbbá a közutak igazgatásáról szóló 19/1994 (V.31.) KHVM rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

A rendelet hatálybalépése

21. § Jelen rendelet 2005. szeptember 01-jén lép hatályba.

A közutak nem közlekedési célú igénybevételéért fizetendő díjak mértéke:

Területi övezeti besorolás

Mértékegység

Díjszabás

I. övezet

60,-

II. övezet

Ft/m2/nap

50,-

III. övezet

30-

Figyelmbe veendő egyéb szempont

Szorzószám

Közút, kerékpárút, járda teljes szélességű lezárása

5

Városközpont

2

Városközpont: Arany János u., Platán sor, Göcseji u., Hunyadi u., Kosztolányi u., Béke ligeti u., Bíró Márton u., Stadion u., Október 6. tér., Budai N. A. u., Jákum F. u. és a Rákóczi u. által határolt terület.
Helyi közúthálózat útkategóriába sorolása
Belterületi elsőrendű főutak: -
Belterületi másodrendű főutak:
 Batthyány L. utca
 Kaszaházi út
 Kossuth L. utca
 Kosztolányi D. utca
 Kovács Károly tér
 Köztársaság útja
 Mindszenty tér
 Platán sor
 Pózva utca
 Széchenyi tér
Belterületi gyűjtőutak:
 Átalszegett utca
 Bartók B. utca
 Báthory I. utca
 Berzsenyi D. utca
 Csertán S. utca
 Dózsa Gy. utca
 Hegyalja utca
 Kinizsi P. utca
 Landorhegyi út
 Mártírok útja
 Október 6. tér
 Stadion utca
Belterületi kiszolgáló és lakóutak: az előzőekben nem szereplő belterületi utak
1

A 6. § a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 30/2022. (IX. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.