Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2005. (VI. 17.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg város területén a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéről

Hatályos: 2005. 09. 01- 2022. 09. 25

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 26/2005. (VI. 17.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg város területén a helyi közút nem közlekedési célú igénybevételéről

2005.09.01.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. §-ában foglaltakra figyelemmel a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § /1/ E rendelet hatálya kiterjed a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában lévő közterületekre.

/2/ A rendelet személyi hatálya kiterjed a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli társaságokra, szervezetekre.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

/1/ Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület (utak, járdák, terek, közök, piacterek, vásárterek, parkok, sétányok, ligetek és egyéb területek), amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván.
/2/ Belterületi közutak
A települések területrendezési (településszerkezeti és szabályozási) tervében beépítettként feltüntetett (vagy beépíteni tervezett) területen belül (belterületen) vagy annak határán elhelyezkedő (határát alkotó) közutak.
/3/ Belterületi elsőrendű főutak
Az egyes városrészeket összekapcsoló, nagy helyi forgalmat levezető közutak. Forgalmi csomópontjai általában szintbeniek és jelzőlámpával szabályozottak (több csomópont esetén összehangolt szabályozással). A megállás és várakozás általában csak külön leállósávban engedélyezett, kapubejáró létesítése, új út építése, illetve korszerűsítése esetén (kivéve a településszerkezet és a beépítettség kötöttségeit, történelmi belvárosok adottságait) nem engedélyezett. A tömegközlekedési járatok megállóhelyei a forgalmi sávoktól elkülönítettek.
/4/ Belterületi másodrendű főutak
Az egyes városi alközpontok egymás közötti (jelentős) forgalmát levezető közutak. Forgalmi csomópontjai szabályozottak. A várakozás általában külön leállósávban megengedett.
/5/ Gyűjtőutak
A település lakó- és kiszolgáló útjainak forgalmát összegyűjtve vezetik a település főúthálózatára.
/6/ Kiszolgáló és lakóutak
6.1. A kiszolgáló utak a települések belterületének a lakófunkciótól eltérő rendeltetésű területeinek forgalmát lebonyolító közutak. Idetartoznak:
- a szervizutak [általában a főutak mellett elhelyezkedő egyirányú utak, amelyek a mellettük lévő területek: üzletek, szolgáltató intézmények (pl. benzinkutak, szervizek stb.) kiszolgálását biztosítják],
- az iparterületi és a mezőgazdasági belterületi közutak (általában nehéz- és lassú forgalmat bonyolítanak le),
- egyéb kiszolgáló utak (intézmények, szabadidő-, sport-, kulturális és egyéb zöldterületek kiszolgálását biztosító közutak).
6.2. A lakóutak a települések belterületének alapfunkcióját, a lakófunkciót kiszolgáló közutak, a lakótelepek és lakótömbök belső forgalmát bonyolítják le.
/7/ Külterületi közutak
A települések területrendezési tervében beépítettként feltüntetett (vagy beépíteni tervezett) területen kívül (külterületen) vezető közutak.
/8/ Kerékpárutak
Kerékpárosok közlekedésére szolgáló önálló utak (ideértve a gyalogosok és a kerékpárosok együttes közlekedésére szolgáló gyalog- és kerékpárutakat is).
/9/ Gyalogutak és járdák
A gyalogutak a gyalogosok közlekedésére szolgáló önálló utak. A járdák a közútnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló, attól szintkülönbséggel, kiemelt szegéllyel vagy más módon elválasztott része.
/10/ Közút területe: A közút építési területén belül a közút határai közötti terület. A közút határa: az útnak - a kiemelt szegélyt, az útpadkát, a rézsűt, az út víztelenítését szolgáló árkot, csatornát, más vízelvezető létesítményt is magába foglaló - külső széle.
/11/ Burkolat: a gyalogos- és járműforgalom céljára szolgáló közterületek szilárd, kavicsozott, salakozott vagy egyéb anyagból készített fedőrétege, valamint a zöldterületek gyep- és virágágyai, cserjés-fás területei.
/12/ Közúton folyó munkák: mindazok az út-, járda közműépítések és egyéb felújítások, amelyek az 1. pontban meghatározott területeken folynak és a forgalmat befolyásolják, vagy a burkolat felbontásával járnak.
/13/ Út: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület (közút), illetőleg magánterület (közforgalom elől el nem zárt magánút).
/14/ Az úttest része a kerékpársáv, az autóbuszöböl, az autóbusz forgalmi sáv, a kapaszkodósáv, a lassítósáv, a gyorsítósáv, a nyílt villamospálya és a „kanyarodósáv” is.
/15/ Útkereszteződés: két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása.

3. § /1/ Kezelői hozzájárulás szükséges minden olyan esetben, amikor a közút nem közlekedési célú igénybevétele a közterület felbontásával, közúton folyó munkával jár.

/2/ A kezelői hozzájárulás meghatározott időtartamra, de legfeljebb egy évre adható.
/3/ A kezelői hozzájárulás hatálya egy éven belül kérelemre egyszer meghosszabbítható.
A meghosszabbítás kérelmezésére és a meghosszabbítás engedélyezésére az e rendeletben az eredeti hozzájárulás megadására vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

Kezelői hozzájárulás

4. § A kezelői hozzájárulás megadásával kapcsolatos ügyekben a jegyző jár el.

Tervszerűségi intézkedések, közműkoordináció, közműnyilvántartás

5. § /1/ A beruházásokat, korszerűsítéseket és rekonstrukciókat kezdeményező szervek a Polgármesteri Hivatal felkérésére kötelesek tájékoztatást adni középtávú- út- és közműhálózat fejlesztési, korszerűsítési, felújítási terveiről.

/2/ A Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal köteles a tervezett közterület- felbontásokat a terv alapján éves ütemezésben összehangolni.

6. § /1/ Új út és járda építése esetén burkolat elkészültétől számított 5 éven belül, aszfaltszőnyegezési munkálatok kivitelezését követő 3. éven belül azok igénybevételére kezelői hozzájárulás nem adható. A tilalom nem vonatkozik nagyobb városfejlesztési célok és halasztást nem tűrő hibaelhárítás esetén.

/2/ Nagyobb útépítési, korszerűsítési, magas és mélyépítési, közműépítési és felújítási, illetve áthelyezési munkálatok megkezdése előtt a kérelmezőnek az érdekeltek bevonásával munkaegyeztető tárgyalást kell tartania az egyes részmunkák határidőre történő elvégzésének és műszakilag helyes végrehajtásának biztosítása érdekében.
/3/ Az üzemzavar miatt végzett közterület igénybevételét a közterület tulajdonosának és kezelőjének 48 órán belül be kell jelenteni.

7. § /1/ A közterületbontás során feltárt, illetve a közműépítés során lefektetett földalatti vezetéket be kell méretni és az így kapott adatokat a további tervezés, illetve közműtérkép készítése során fel kell használni.

/2/ Az engedélyes a munkálatok megkezdésekor köteles a munkaárokban található vezetékek bemérése érdekében a közműnyilvántartónak bejelentést tenni.
/3/ A bemérés megtörténtéig a munkaárok nem temethető vissza.
/4/ A közműbemérés költségei az engedélyest terhelik.

A hozzájárulás iránti kérelem

8. § /1/ A kezelői hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell

a/ a kérelmező nevét (cégnevét), lakcímét (székhelyét),
b/ az igénybevétel helyét, célját, kezdetének és befejezésének tervezett időpontját
c/ az elfoglalni kívánt útterület hosszúsága, szélessége, nagysága (m2)
d/ a kezelői hozzájárulásban foglalt feltételek betartásáért, helyreállításért felelős személy neve, beosztása, címe, telefonszáma
e/ az igénybevétel eredményeként a közút területén (az alatt vagy felett) elhelyezett építmény (létesítmény) tulajdonosának, üzemeltetőjének neve, címe
/2/ Amennyiben a kérelmező olyan mértékű közterület bontáshoz kér hozzájárulást, amely munkát valamely ok miatt szakaszolni kell, az út tulajdonosa a hozzájárulást szakaszolva adja meg.
/3/ Ha a körülmények úgy indokolják, a hozzájárulásban két határidőt kell megállapítani:
a./ az ideiglenes helyreállítás határidejét,
b./ a végleges helyreállítás határidejét.
/4/ A kezelői hozzájárulás eredeti példányát, illetve annak hiteles másolatát a tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani és az önkormányzat képviselőjének felszólítására felmutatni.

A hozzájárulás megadása, nyilvántartása

9. § /1/ A kezelői hozzájárulás jogosultja a kérelmező.

/2/ A hozzájárulás kiadását november 15.-től március 1.-ig terjedő időszakra a közút kezelője megtagadhatja, ha valószínű, hogy a burkolat helyreállítása az időjárás miatt megfelelő minőségben nem biztosítható.
/3/ A közút kezelője a hozzájárulást megtagadhatja, ha
- a tervezett igénybevétel a közút állagának jelentős romlásával
- a közúti forgalom biztonságának súlyos sérelmével vagy veszélyeztetésével járna, és az, az igénybevétel feltételeinek meghatározásával sem hárítható el
- az igénybevétel a közútkezelő fenntartási, üzemeltetési feladatainak ellátását vagy hálózatfejlesztési és korszerűsítési terveinek, programjainak végrehajtását akadályozza.

10. § /1/ A kezelői hozzájárulásnak tartalmaznia kell:

a/ az igénybevétel helyét, célját
b/ a forgalom szabályozásra vonatkozó feltételeket
c/ az igénybevétel módját és feltételeinek pontos meghatározását
d/ az engedélyes a munkálatok megkezdésekor köteles a munkaárokban található vezetékek bemérése érdekében a közműnyilvántartónak bejelentést tenni
e/ a hozzájárulás érvényességének idejét
f/ a helyreállításért felelős személy nevét és címét
g/ a közút igénybevétel díj fizetési kötelezettség esetén a díj mértékét és megfizetésének módját

11. § /1/ A közútkezelő a közterület bontási hozzájárulásokról nyilvántartást vezet.

/2/ A nyilvántartásnak tartalmaznia kell:
a) a hozzájárulás számát
b) a bontás helyét
c) a bontás célját
d) a végleges helyreállításért felelős nevét
e) a kezelői hozzájárulás megadásának dátuma
f) a a kezelői hozzájárulás érvényességi ideje

Közterület bontása, helyreállítása

12. § /1/ A város lakott területén zajjal járó bontási munkálatok 22.00 órától reggel 06.00 óráig nem végezhetők. Kivételek azok a rendkívüli munkák, amelyek végzését közérdekből a nappali órákig elhalasztani nem lehet.

/2/ Az engedélyes köteles a bontási munkák megkezdése előtt 8 nappal értesíteni az érintett terület lakóit a felbontás kezdésének és a helyreállítás befejezésének időpontjáról. Az értesítés elmulasztása esetén a szolgáltatás és ellátás akadályoztatásából származó károk megfizetése az engedélyest terheli.
A munkálatok időtartamára az engedélyes minden esetben köteles az érintett telkek, épületek megközelítését ideiglenes átjáró (hidprovizórium) építésével biztosítani.
/3/ Az engedélyes köteles a munkálatok tartama alatt a víz akadálytalan lefolyását biztosítani, a sár és egyéb szennyeződés eltakarítását elvégezni.
/4/ Tilos a közterületen lévő geodéziai jeleket és létesítményeket megváltoztatni. A közút területén, határán, az alatt, vagy felett lévő közműveken, műtárgyakon, úttartozékokon, vagy létesítményeken engedély nélkül változásokat végrehajtani tilos.

13. § /1/ Az aszfaltburkolatot a bontáskor a többi burkolattól elkülönítve kell felbontani.

/2/ A felbontott aszfaltot, a helyreállításhoz fel nem használható burkolókövet, szegélykövet, egyéb tartozékot megtisztítva a kijelölt helyre (a veszélyességi fokozatnak megfelelő) ideiglenes tárolóhelyre köteles az engedélyes beszállítani és az elhelyezési díjat megfizetni.
/3/ A burkolat végleges helyreállításáig az engedélyes köteles a felbontott helyet karbantartani, a felbontott anyagokat gondosan megtisztítva szétválogatni és a burkolóanyagot idomba rakni úgy, hogy a közlekedést ne zavarja. Amennyiben a bontási anyag tárolása közlekedés zavarása nélkül nem oldható meg, az engedélyes köteles azt azonnal elszállítani.

14. § /1/ A közterület helyreállítását csak a hozzájárulásban meghatározott kivitelező végezheti.

/2/ A munkaárokba szerves anyagot, építési törmeléket, szemetet visszatölteni nem szabad.
A munkaárok csak jól tömöríthető talajjal vagy az előírt anyaggal tölthető fel a vonatkozó szabványok, műszaki előírások szerint. Indokolt esetben talajcserét kell végezni.
/3/ A városközpontban a téli hónapokban végzett közműépítés esetén a szabvány szerinti tömörítés biztosítása érdekében esetenként teljes talajcserét kell alkalmazni. Az így visszatöltött munkaárokra ideiglenes burkolatot kell elhelyezni.
/4/ A burkolat bontás utáni helyreállítását az alábbiak szerint kell végezni.
a./ A felbontott burkolatot az eredeti, vagy annál magasabb értékű burkolatnemmel azonos minőségben és vastagságban kell véglegesen helyreállítani, a megmaradó résznek műszakilag szükséges visszabontásával és helyreállításával.
b./ Amennyiben az érintett út vagy járdaszakasz területének 30%-át felbontják, a beruházó köteles a felbontott út, járdaszakasz kopórétegét teljes szélességben újra építeni, szükség esetén szegélyt megemelni.
c./ Ha a burkolat 60%-át felbontják, az út illetőleg a járda pályaszerkezetét teljes szélességben újra kell építeni.
d./ Aszfaltburkolatú járdák és utak esetében a véglegesen helyreállított burkolaton közműbontásból eredő sávok nem maradhatnak, legfeljebb egy hosszirányú csatlakozás (hosszvarrat) képzésével történhet a helyreállítás.
e./ Utak esetében hosszirányú bontásnál legalább a minimum forgalmi sáv szélességet kell helyreállítani.
f./ Burkolatépítés vagy helyreállítás esetén az aknák, szekrények és egyéb szerelvények szintre emelését, közúton és járdában való elhelyezését a felső aszfaltréteg beépítése előtt kell elvégezni.
g./ Az aszfaltburkolatú utak esetén a korábbival megegyező vagy annál magasabb egyenértékű aszfaltminőségben és szemszerkezettel történhet a helyreállítás. Az aszfaltjárdák esetében alkalmazható kopóburkolat szemszerkezetében 5 mm-nél nagyobb szemnagyság nem lehet.
h./ Zöldterület helyreállításakor nyári hónapokban - július 1. és augusztus 31. között - füvesítés helyett gyeptéglázás is előírható.
i./ A bontáskor és a helyreállításkor biztosítani kell a fák és növények megóvását.
j./ A felvonulás részére igénybevett, elpusztított zöldterületeket és megrongált burkolatokat az eredeti állapotukban kell helyreállítani.
k./ Ha a bontott útszakasz kopórétege felületi zárás technológiával készült, a kivitelező minden esetben köteles a burkolat teljes szélességében a helyreállítást ezzel a technológiával elvégeztetni.
/5/ Aki a kezelői hozzájárulásban meghatározott határidőig a közterületet nem állítja helyre, az eredményes műszaki átadás időpontjáig köteles az igénybevett teljes területre kiterjedően közterület használati pótdíjat fizetni.
/6/ Ha a közterület ideiglenes, vagy végleges helyreállítása műszakilag nem megfelelő, továbbá, ha a meghatározott határidőre előírt munkákat a kivitelező nem fejezi be, - a /4/ bekezdésben meghatározott pótdíj kiszabásán túlmenően - az közút kezelője jogosult az utat a helyreállításért felelős terhére és költségén elvégeztetni.

A beruházóra vonatkozó előírások

15. § /1/ A beruházó köteles:

a./ Közművezeték építésekor (bővítés, felújítás, rekonstrukció) a gerincvezeték építésével egyidőben valamennyi ingatlan bekötővezetékét megépíteni szükséges, legalább az útburkolat szélétől 1m hosszúságban, útcsatlakozásnál a szabályozási szélességig.
b./ Új burkolat készítése előtt, valamint közterület alatt húzódó vezetékrendszer építése esetén felhívni az érintett ingatlan tulajdonosainak (kezelőinek, használóinak) figyelmét, hogy a megadott határidőn belül végeztessék el a közműbekötéseket és gondoskodjanak a szükséges védőcsövek elhelyezéséről, valamint megépítéséről.
c/ A jelentősebb útépítési, korszerűsítési, magas- és mélyépítési, közműépítési, felújítási munkálatok megkezdése előtt az illetékes hatóságok, az érintett közművek kezelői és a kivitelezők bevonásával egyeztető tárgyalást tartani az egyes részmunkák határidőre történő elvégzése és szakszerű végrehajtása érdekében
d/ Az érintett terület lakóit a bontási munkák megkezdése előtt 8 nappal értesíteni a bontás kezdésének és a helyreállítás befejezésének várható időpontjáról.
e/ Forgalomterelés, forgalomkorlátozás esetén az út tulajdonosa – kezelője – előírásainak megfelelően a lakosságot minden esetben tájékoztatni szükséges.
f/ A közműépítés során, ha közút igénybevétele teljes útelzárással jár, terelő utat kell igénybe venni. Ha a forgalom megkívánja, a terelőút megerősítéséről gondoskodni kell. Az építés befejezése után a terelőút helyreállítását, a közút tulajdonosának előírása alapján kell elvégezni.
/2/ Az /1/ bekezdés b./, c./, d./, e./ pontjaiban foglalt kötelezettségek magánszemélyre nem vonatkoznak.

A kivitelezőre vonatkozó előírások

16. § /1/ A kivitelező a közterület bontását csak a kezelői hozzájárulás kiadása után kezdheti meg, és a munkákat az abban foglaltak szerint végezheti el.

/2/ A kivitelező köteles:
a./ a közút és a járda bontása esetén a bontás és az ideiglenes helyreállítás teljes ideje alatt
(a végleges helyreállításig) gondoskodni a forgalom szabályozásáról, a balesetveszély megelőzéséről, és a folyamatos helyreállításról,
b./ a munkahelyet és a felvonulási területet tisztántartani, kitáblázni, forgalom elől elkorlátozni
c./ a munka során a növényzet védelméről gondoskodni,
d./ a felesleges földet, törmeléket és hulladékot folyamatosan elszállítani
e./ a munkálatok elvégzése után a végleges helyreállításig a nyomvonalat biztonságos közlekedésre alkalmas állapotban tartani, a szemcsésanyag kiverődéseket folyamatosan és azonnal szintbe feltölteni
f./ a munka befejezése után gondoskodni az eredeti állapotnak megfelelő forgalmi rend visszaállításáról
g./ a műszaki átadás-átvételi eljárás során a teherbírás, illetőleg a tömörség vizsgálatáról szóló méréseket (jegyzőkönyvet) - amennyiben a kezelői hozzájárulásban előírásra került - becsatolni. A méréseket csak minősítési joggal rendelkező szervezet végezheti.

A kezelői díj

17. § /1/ A jogosult a közút nem közlekedési célú igénybevételéért díjat köteles fizetni.

/2/ Az önkormányzati rendeletben megállapított "nettó" díjakat külön jogszabályban meghatározott ÁFA terheli.
/3/ Az előírt határidőre történő díjfizetés elmaradása esetén az önkormányzat jogosult a mindenkori jegybanki alapkamattal megegyező mértékű késedelmi díjat felszámítani.

18. § /1/ A kezelői hozzájárulási díjszabást e rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza, az alábbi területi kategóriák figyelembevételével. A helyi közúthálózat útkategóriákba való sorolását a rendelet

2. számú melléklete tartalmazza

I. övezet: Belterületi elsőrendű főút
Belterületi másodrendű főút
Belterületi gyűjtőút
II. övezet: Belterületi kiszolgáló és lakóutak
III. övezet: Külterületi, zártkerti utak
Kerékpárút, gyalogút
Járda

A kezelői díj mentessége

19. § Díjmentesség jár:

- A közút kezelője által vagy megrendelésére végzett üzemeltetéshez, fenntartáshoz és építéshez kapcsolódó nem közlekedés célú igénybevétel esetén
- Azonnali beavatkozást igénylő hibaelhárítás, illetve élet- és vagyonbiztonság érdekében szükséges intézkedések esetén, ha az közterület felbontással, elkerítéssel is jár.
- Az ingatlanok közmű gerincvezetékekre való rácsatlakozása esetén, amennyiben nem haladja meg a közterület felbontás a 10 m2 nagyságú területet.

Vegyes, zárórendelkezések

20. § /1/ A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény, annak végrehajtásáról szóló 30/1988. (IV. 21.) MT rendelet, továbbá a közutak igazgatásáról szóló 19/1994 (V.31.) KHVM rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

A rendelet hatálybalépése

21. § Jelen rendelet 2005. szeptember 01-jén lép hatályba.

1. számú melléklet

A közutak nem közlekedési célú igénybevételéért fizetendő díjak mértéke:

Területi övezeti besorolás

Mértékegység

Díjszabás

I. övezet

60,-

II. övezet

Ft/m2/nap

50,-

III. övezet

30-

Figyelmbe veendő egyéb szempont

Szorzószám

Közút, kerékpárút, járda teljes szélességű lezárása

5

Városközpont

2

Városközpont: Arany János u., Platán sor, Göcseji u., Hunyadi u., Kosztolányi u., Béke ligeti u., Bíró Márton u., Stadion u., Október 6. tér., Budai N. A. u., Jákum F. u. és a Rákóczi u. által határolt terület.

2. számú melléklet

Helyi közúthálózat útkategóriába sorolása
Belterületi elsőrendű főutak: -
Belterületi másodrendű főutak:
 Batthyány L. utca
 Kaszaházi út
 Kossuth L. utca
 Kosztolányi D. utca
 Kovács Károly tér
 Köztársaság útja
 Mindszenty tér
 Platán sor
 Pózva utca
 Széchenyi tér
Belterületi gyűjtőutak:
 Átalszegett utca
 Bartók B. utca
 Báthory I. utca
 Berzsenyi D. utca
 Csertán S. utca
 Dózsa Gy. utca
 Hegyalja utca
 Kinizsi P. utca
 Landorhegyi út
 Mártírok útja
 Október 6. tér
 Stadion utca
Belterületi kiszolgáló és lakóutak: az előzőekben nem szereplő belterületi utak