Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 12/2006. (III.7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati pénzeszközökből és támogatásokból megvalósuló beszerzésekről

Hatályos: 2006. 03. 08- 2009. 04. 23

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 12/2006. (III.7.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati pénzeszközökből és támogatásokból megvalósuló beszerzésekről

2006.03.08.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) Ezen rendelet személyi hatálya alá tartoznak:

a) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat és az Örmény Kisebbségi Önkormányzat (továbbiakban: Önkormányzat), kivéve: a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvényben felsorolt helyi közszolgáltatás ellátása céljából Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése által alapított gazdasági társaság (2) bekezdésben meghatározott beszerzései esetén, ha az e célú alapítást a gazdasági társaság társasági szerződése (alapító okirata, alapszabálya) tartalmazza,

b) az önkormányzat által alapított helyi önkormányzati költségvetési szervek, kivéve az önkormányzat által létrehozott társulásokat.

(2) A rendelet tárgyi hatálya – a (3) bekezdésében foglaltak kivételével - kiterjed a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetési rendeletében jóváhagyott

a) építési beruházásokra,

b) árubeszerzésekre, és

c) szolgáltatás megrendelésekre

együttesen: beszerzésekre (továbbiakban beszerzések).

(3) E rendelet hatálya nem terjed ki azon beszerzésekre, amelyek során a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény (továbbiakban Kbt.) rendelkezéseit kell alkalmazni, illetve amely beszerzéseknél valamely jogszabály eltérő rendelkezéseket állapít meg.

(4) Az (1) bekezdésben meghatározott szervezetek és személyek az e rendelet hatálya alá tartozó beszerzéseik során kötelesek az e rendeletben foglaltak szerint eljárni.

Általános rendelkezések

2. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a) Építési beruházás: olyan visszterhes szerződés, amelynek tárgya

- építmények építési munkálatainak továbbá helyreállítási vagy általános javítási munkálatoknak kivitelezése, vagy kivitelezése és külön jogszabályban meghatározott tervezése együtt,
- meghatározott követelményeknek megfelelő építmény bármilyen eszközzel, ill. módon történő kivitelezése.
b) Árubeszerzés: olyan visszterhes szerződés, amelynek tárgya forgalomképes és birtokba vehető ingó dolog tulajdonjogának vagy használatára, ill. hasznosításra vonatkozó jognak – vételi joggal vagy anélkül történő - megszerzése. Az árubeszerzés magában foglalja a beállítást és az üzembe helyezést is.
c) szolgáltatás megrendelése: olyan építési beruházásnak vagy árubeszerzésnek nem minősülő visszterhes szerződés, amelynek tárgya különösen valamely tevékenység megrendelése a beszerző részéről.
(2) Önkormányzati beszerzések esetén a polgármester (továbbiakban: beszerző) jár el, a beszerzések lebonyolításáért a jegyző a felelős.
(3) Az1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti költségvetési szerveknél a beszerzési feladatok ellátásáért a költségvetési szerv vezetője a felelős, aki építési beruházás esetén az elvégzendő munkálatokhoz köteles a tulajdonos hozzájárulását beszerezni, legkésőbb a kivitelezési vállalkozási szerződés megkötése előtt. A tulajdonosi hozzájárulást a polgármester adja ki.

Az Önkormányzat részéről nyújtott támogatásból megvalósuló beszerzések

3. § (1) Az Önkormányzat által nyújtott céljellegű, fejlesztési vagy működési célú támogatások esetén – értékhatárra vonatkozó korlátozás nélkül - a támogatás folyósítására vonatkozó megállapodásban rendelkezni kell arról, hogy a támogatott köteles a támogatással érintett beszerzéseknél a támogatás felhasználásáról elszámolni, megfelelve az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvényben foglaltaknak. A támogatott köteles továbbá az elszámoláshoz az alábbi dokumentumokat becsatolni az ellenőrzéshez:

- elszámolólap
- a támogatott képviselője által hitelesített számlamásolatok
- a beszerzés megvalósítására megkötött szerződés, megrendelés vagy megállapodás 1-1 eredeti vagy a támogatott képviselője által hitelesített példánya
- építési munkák esetén a beszerzés tárgyára vonatkozó tételes költségvetés, mint szerződéses melléklet
- egyéb feltételek (pl: építési beruházás esetén a felelős kivitelezői nyilatkozat, műszaki átadási jegyzőkönyv, szolgáltatás megrendelése és árubeszerzés esetén teljesítésigazolás)
(2) A támogatási megállapodásban többek között rendelkezni kell arról, hogy a támogatást a támogatott részére történő átutalás időpontjától a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, amennyiben a támogatott szervezet nem tud megfelelően elszámolni a támogatás felhasználásáról.
(3) A fel nem használt támogatást a támogatottnak az Önkormányzat számlájára vissza kell fizetnie.

A beszerzések előkészítése, jóváhagyása

4. § (1) A beszerzések szükségességéről és azok előirányzatairól a tárgyévi költségvetési rendelet megalkotásakor, illetve a költségvetési rendelet módosításakor a Közgyűlés dönt.

(2) A polgármester és a bizottságok – a költségvetés végrehajtása során – Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendeletben (továbbiakban: SZMSZ) meghatározott átruházott hatáskörök szerint járhatnak el.

A beszerzések lebonyolítása

5. § (1) Az e rendelet hatálya alá tartozó beszerzések esetén legalább három vállalkozótól kell írásban ajánlatot kérni.

Az ajánlattételre felkérhető személyeket, szervezeteket a beszerző határozza meg.
(2) Az ajánlatkéréseknek tartalmazni kell az alábbi tartalmi elemeket:
a) a beszerzés tárgyát, mennyiségét,
b) a részletes műszaki követelmények meghatározását,
c) a szerződéses feltételeket (különös tekintettel a jótállásra, és a kötbérre vonatkozó kikötésekre),
d) teljesítés idejét és helyét,
e) pénzügyi teljesítés feltételeit és garanciáit.
f) Az elbírálás szempontrendszerét, a súlyszámokat és a pontozás módszerét.
g) Az ajánlatok érvényességi feltételeit
h) A tárgyalásra vonatkozó feltételeket
(3) Nem kell az (1) bekezdésekben foglalt szabályokat alkalmazni:
(a) azon beszerzések esetében, amelyek teljesítésére egy meghatározott személy képes, illetve a beszerzés tárgyának sajátos természete miatt korlátozott számú ajánlattevő alkalmas a szerződés teljesítésére
(b) rendkívüli sürgősség indoka esetében (különösen életveszély vagy baleset elhárítás, kárenyhítési kötelezettség). Ebben az esetben a rendkívüli sürgősséget indokoló körülmények nem eredhetnek a beszerző mulasztásából.
(c) amelynél a beszerzés tárgya az önkormányzat részéről jogszabály vagy közgyűlési döntés alapján kötelezően ellátandó közfeladat illetve közszolgáltatás ellátására irányul, és amelynek beszerzésére az önkormányzat által alapított, 100 %-os tulajdonban lévő gazdálkodó szervezettel köt szerződést.
(d) azon megismételt beszerzések esetén, amelynél az első körben lefolytatott eljárás eredménytelenül zárul.
(e) amennyiben azok becsült értéke nem éri el szolgáltatás megrendelése és árubeszerzés esetén a nettó 1 millió forintot; építési beruházás esetén pedig a nettó 3 millió forintot.

Az ajánlatok elbírálása

6. § (1) Az ajánlatokat a lehető legrövidebb időn belül, de legfeljebb a benyújtási határidőt követő 30 napon belül el kell bírálni, indokolt esetben egy alkalommal további 30 nappal meg lehet hosszabbítani.

(2) Ha az ajánlatok elbírálása során bizonyos kérdések tisztázása szükséges, a beszerző az ajánlattevőtől felvilágosítást, illetve az ajánlatok pontosítását kérheti.

(3) A beszerző valamennyi ajánlattevő bevonásával tárgyalást tarthat, ha a tárgyalástól a beszerzés gazdaságossága valamint az alkalmazott műszaki megoldás indokolja.

(4) Önkormányzati beszerzés esetén a nettó 7,5 millió forintot elérő vagy meghaladó építési beruházásra, valamint a nettó 4,0 millió forintot elérő vagy meghaladó árubeszerzésre és szolgáltatás megrendelésére vonatkozó ajánlatokat legalább 3 tagú munkacsoport bírálja el, és szavazattöbbséggel dönt. A munkacsoport akkor határozatképes, ha a tagok több mint fele jelen van.

A munkacsoport tagjai:
- polgármester, vagy az általa meghatalmazott alpolgármester
- a Műszaki Bizottság elnöke, vagy az általa meghatalmazott bizottsági tag
- a beszerzésben illetékes szervezeti egység vezetője, vagy az általa meghatalmazott más személy.
(5) Önkormányzati beszerzés esetén a nettó 7,5 millió forint alatti építési beruházásra, valamint a nettó 4,0 millió forint alatti árubeszerzésre és szolgáltatás megrendelésére vonatkozó ajánlatokat a beszerző bírálja el és dönt a nyertes személyéről.
(6) Az elbírálásnál a beszerző köteles megállapítani, hogy mely ajánlatok érvénytelenek. Az érvényes ajánlatokat az ajánlati felhívásban meghatározott bírálati szempontok alapján kell értékelni.
(7) Az 1. § (1) bekezdés b) pontja szerinti költségvetési szerv e rendelet hatálya alá tartozó beszerzése esetén az ajánlatokat a költségvetési szerv vezetője bírálja el és dönt a nyertes személyéről.

Tájékoztató az eljárás eredményéről

7. § (1) Beszerző köteles az ajánlattevőt írásban tájékoztatni az ajánlatok elbírálásáról és a nyertes személyének kiválasztására vonatkozó beszerzői döntésről.

(2) Az eljárást eredménytelennek kell nyilvánítani, ha

a) nem érkezett ajánlat;

b) kizárólag érvénytelen ajánlatok érkeztek;

c) egyik ajánlattevő sem tett – különösen az ajánlatkérőnek rendelkezésére álló anyagi fedezet mértékére tekintettel - megfelelő ajánlatot.

(3) A beszerző az eljárást a szerződés megkötésére vagy teljesítésére képtelenné válása miatt eredménytelenné nyilváníthatja.

Szerződéskötés

8. § (1) A megvalósításra irányuló szerződéseket megkötni, illetve egyéb kötelezettséget vállalni, kifizetéseket teljesíteni csak a megvalósításhoz szükséges pénzügyi fedezet birtokában lehet.

(2) Eredményes eljárás esetén a nyertessel kell szerződést kötni az ajánlatkérésben meghatározott szerződéses feltételek szerint.

(3) A megkötött szerződésekre egyebekben a Ptk. rendelkezéseit kell alkalmazni.

Záró rendelkezések

9. § (1) Jelen rendelet 2006. március 8-án lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzati pénzeszközökből megvalósuló beruházásokról szóló 6/2002. (III.8.) sz. rendelet, valamint a módosításáról rendelkező 22/2004. (IV.30.) számú rendelet hatályát veszti.

(3) Jelen rendeletet a hatálybalépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.