Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 25/2006. (VI.15.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális, valamint gyermekvédelmi ellátásokról

Hatályos: 2011. 01. 01- 2011. 03. 18

I. Fejezet


ÁLTALÁNOS  RENDELKEZÉSEK

A rendelet célja


1. §


(1)[1]    E rendelet célja, hogy Zalaegerszeg város lakossága szociális biztonságának megteremtése és megőrzése, valamint a gyermekek védelme, veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében, meghatározza a helyi önkormányzat által biztosított egyes szociális és gyermekvédelmi pénzbeli és természetben nyújtott ellátások formáit, a jogosultsági és eljárási szabályokat, illetve azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit és garanciáit.


(2)[2]    A szociális biztonság megteremtésének és megőrzésének önkormányzati felelősségét megelőzi az egyénnek önmagáért és családjáért viselt felelősségvállalása.



[1] A 7/2007. (II.09) sz. rendelet 1. §-a (1) bekezdésre változtatta a szövegrészt.

[2] A 7/2007. (II.09.) sz. rendelet 1. § -a iktatta be.

9. §[1]


(1)     A havi rendszerességgel adott szociális vagy gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeni ellátások esetében a támogatásra való jogosultságot, ha a jogszabály másképpen nem rendelkezik

a)       a megszűnésre okot adó körülmény bekövetkezését megelőző nappal kell megszüntetni,

 b)     lakásfenntartási támogatás esetén, ha a jogosult lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a támogatást a változás, illetve a haláleset hónapjának utolsó napjával kell  megszüntetni.


(2)[2]    A pénzbeli és természetbeni szociális ellátás folyósításának megszüntetéséről – jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - határozatot kell hozni.



[1] A 6/2008. (III.21.) sz. rendelet 7. §-a mód.

[2] A 26/2009. (VI.30.) sz. rendelet 2. §-a mód.

13. §


E rendeletben szabályozott szociális és gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeni ellátásban részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozásáról 15 napon belül köteles értesíteni az ellátást megállapító szervet. 

Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése


14. §


(1)     A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások esetében az Szt. 17. §-ában, a pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi ellátások esetében Gyvt. 133. §-ában meghatározott szabályok szerint a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás megtérítését e rendelet 17. §  (3)-(6) bekezdésében meghatározott hatáskör gyakorlója rendeli el.


(2)[1]    A rendelet 17. § (1) bekezdés a-b) pontja szerinti hatáskör jogosultja a megtérítés összegét, illetve pénzegyenértékét, továbbá a kamat összegét méltányosságból elengedheti, csökkentheti, illetve részletfizetést engedélyezhet, ha a jogosulatlanul igénybevett ellátás visszafizetése a kötelezett, illetve családja megélhetését súlyosan veszélyezteti, vagy aránytalanul nagy terhet jelent.


(3)[2]    Megélhetést súlyosan veszélyeztető, vagy aránytalanul nagy terhet jelentő élethelyzetnek kell tekinteni, ha a visszafizetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem egyedülélő esetén a nyugdíjminimum összegének két és félszeresét, egyéb esetben kétszeresét nem haladja meg, és e rendelet 3. § (2) bekezdés k) pontjában meghatározott értékű vagyonnal nem rendelkeznek.



[1] A 6/2008. (III.21.) sz. rendelet 10. §-a mód.

[2] A 6/2008. (III.21.) sz. rendelet 10. §-a mód.

Adatkezelés


15. §


E rendeletben szabályozott pénzbeli és természetbeni szociális ellátások esetében az Szt. 18-24. §-aiban, a pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi ellátások esetében a Gyvt. 134-142. §-aiban meghatározott szabályok szerint a jegyző gondoskodik a nyilvántartások vezetéséről és az adatkezelésre vonatkozó szabályok betartásáról. 

26. §[1]



[1] Hatályon kívül helyezte a 6/2009. (III.20.) sz. rendelet 23. § (2) bek.

33. §[1]



[1] Hatályon kívül helyezte az 50/2010. (XII.23.) rendelet 7. § (4) bek. m) pontja.

37. §


A méltányossági ápolási díj iránti kérelmet a Szvhr. 4. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani, amelyhez mellékelni kell – figyelemmel e rendelet 4. § (5) bekezdésére –

a)       a háziorvos által kiállított, az Szvhr. 5. számú melléklete szerinti igazolást és szakvéleményt,

b)      e rendelet 2. számú melléklet szerinti jövedelemnyilatkozatot,

c)       az ápoló – e rendelet 5. számú melléklete szerinti – nyilatkozatát arról, hogy

-     kérelmezőn kívül családjában ápolásra, gondozásra alkalmas más személy nincs,

-     az ápolási tevékenység ellátására kora, egészségi állapota és fizikuma alapján, továbbá az ápolt gondozási és ápolási igényére tekintettel alkalmas,

-     ápoltjával tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződése nincs,

d)      e rendelet 3. számú melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot.

39. §


Az ápolási kötelezettség teljesítését szükség szerint, a jogosultság fennállását, pedig kétévente legalább egyszer felül kell vizsgálni. 

Bursa Hungarica ösztöndíj


48. §[1]


(1)     A közgyűlés által átruházott hatáskörben a polgármester – ha a közgyűlés döntése alapján az önkormányzat csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat adott évi fordulójához – Bursa Hungarica ösztöndíjban (továbbiakban: ösztöndíj) részesítheti azt a zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező, szociálisan rászoruló, magyar állampolgárt, aki megfelel az ösztöndíjrendszer adott évre meghirdetett Általános Szerződési Feltételeiben foglaltaknak.


(2)     Szociálisan rászoruló az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum összegének 150 %-át és – e rendelet 3. § (2) bekezdésének k) pontjában meghatározott értékű – vagyonnal nem rendelkezik.



[1] A 38/2008. (X.22.) sz. rendelet 1. §-a mód.

49. §


(1)     Az „A” és „B” típusú ösztöndíj elnyerése érdekében az önkormányzat (azonos időben)  pályázatot köteles közzétenni, amelynek tartalmaznia  kell a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat adott évi fordulójának Általános Szerződési Feltételeiben (továbbiakban: szerződési dokumentum) meghatározott szempontokat.


(2)[1]      Az ösztöndíj elnyerése érdekében az igénylő a pályázati kiírásban meghatározott formanyomtatványon és határidőig köteles pályázatát benyújtani, amelyhez csatolni kell a formanyomtatvány tájékoztató részében meghatározott igazolásokat, nyilatkozatokat.



[1] A 6/2008. (III.21.) sz. rendelet 23. §-a mód.

50. §


(1)[1]    A hatáskör gyakorlója dönt az ösztöndíjra való jogosultság megállapításáról vagy elutasításáról, illetve az ösztöndíj összegéről, és a továbbiakban a szerződési dokumentumban meghatározott módon jár el. A pályázó a döntés ellen fellebbezéssel nem élhet.


(2)[2]    Az ösztöndíj havi összege nem haladhatja meg nyugdíjminimum összegének 25 %-át.


(3)     Az ösztöndíj-támogatás időtartama

a)       "A" típusú ösztöndíj esetén: 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév,

b)      "B" típusú ösztöndíj esetén: 3x10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.


(4)     Az önkormányzat a megállapított ösztöndíjak összegét félévente előre, egyösszegben átutalja a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat bankszámlájára.


(5)     Az ösztöndíj-támogatás folyósításáról – az ösztöndíjas számlára történő havi utalásáról – az Oktatási Minisztérium gondoskodik.



[1] A 6/2008. (III.21.) sz. rendelet 24. §-a mód.

[2] A 7/2007. (II.09.) sz. rendelet 18. §-a mód.

51. §


(1)     Megszűnik az ösztöndíjra való jogosultság, ha

a)       az ösztöndíjas elköltözik az önkormányzat illetékességi területéről,

b)      az ösztöndíj folyósításának időtartama alatt a folyósítás feltételeinek nem felel meg,

c)       "B" típusú pályázat esetén: az ösztöndíjas szociális rászorultsága már nem áll fenn. E körülményt az önkormányzat évente egyszer felülvizsgálja. Amennyiben a felülvizsgálat során az ösztöndíjas a kért igazolásokat nem bocsátja rendelkezésre, vagy az együttműködést megtagadja, a szociális rászorultság megszűnését vélelmezni kell.

Az a)-c) pont szerinti megszüntetésre a döntés meghozatalát követő tanulmányi félévtől kerül sor.[1]


(2)     Szünetel az ösztöndíj folyósítása – a folyósítás határidejének módosulása nélkül – azokra a tanulmányi hónapokra, amikor az ösztöndíjas hallgatói jogviszonya szünetel.


(3)     Az ösztöndíjas 15 napon belül köteles bejelenteni felsőfokú tanulmányainak szüneteltetését/befejezését, továbbá ha tanulmányait más felsőoktatási intézményben folytatja, valamint elköltözését. Amennyiben ez utóbbi kötelezettségének nem tesz eleget, a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizetésére kötelezhető.



[1] A 6/2008. (III.21.) sz. rendelet 25. §-a mód.

52. §[1]



[1] Hatályon kívül helyezte a 43/2009. (XI.27.) sz. rendelet 12. § (2) bek. f) pontja

53. §[1]



[1] Hatályon kívül helyezte az 50/2010. (XII.23.) rendelet 7. § (4) bek. n) pontja.

53/A. §[1]



[1] Hatályon kívül helyezte az 50/2010. (XII.23.) rendelet 7. § (4) bek. o) pontja.

2. rész

Természetben  nyújtott szociális ellátások

Köztemetés


54. §


(1)[1]    A polgármester  önkormányzati hatáskörben eljárva gondoskodik az Szt. 48. §-ában, valamint az Szvhr-ben meghatározott rendelkezések figyelembevételével az elhunyt személy közköltségen való eltemettetéséről.


(2)     Zalaegerszeg városban a köztemetés helye: Új Köztemető.


(3)     Közköltségen elsősorban hamvasztásos temetés, a hozzátartozó vagy az elhalt eltérő rendelkezése esetén a legolcsóbb testtemetés rendelhető el.


(4)[2]    A (2)-(3) bekezdésekben foglaltaktól indokolt esetben el lehet térni, de az ezzel járó jelentősebb többletköltségeket az önkormányzat nem vállalja fel. Ilyen indokolt eset különösen, ha a méltó eltemettetés költségére az elhalt hagyatéka fedezetet nyújt.


(5)     A köztemetés költségének megtérítésére a hatáskör gyakorlója méltányosságból részletfizetést engedélyezhet, illetve  indokolt esetben a megtérítéstől részben vagy egészben eltekinthet,  ha az a  kötelezett vagy családjának megélhetését veszélyezteti, vagy számára aránytalanul nagy terhet jelent.


(6)     Megélhetést veszélyeztető, vagy aránytalanul nagy terhet jelentő élethelyzet megítélésénél e rendelet 14. § (3) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.



[1] A 6/2008. (III.21.) sz. rendelet 28. §-a mód.

[2] A 6/2009. (III.20.) sz. rendelet 17. §-a mód.

59. §[1]


A hatáskör gyakorlója további eljárása során az Szt. és a Szvhr. közgyógyellátására vonatkozó hatályos rendelkezései alapján kötelesek eljárni.



[1] A 7/2007. (II.09.) sz. rendelet 22. §-a mód.

Rendszeres gyermekvédelmi segély


 63. §


(1)[1]    A közgyűlés által átruházott hatáskörben a polgármester rendszeres gyermekvédelmi segélyre való jogosultságot állapíthat meg a zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező gyermeknek és a – Gyvt. 20.§ (3) bekezdésében meghatározottak szerinti – fiatal felnőttnek (együtt: gyermek), ha a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg

a)[2]     a nyugdíjminimum 145 %-át, továbbá

aa)     a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, vagy

ab)    a gyermeket szülője, illetve más törvényes képviselője egyedül gondozza, vagy

ac)     a gyermek középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul,

feltéve, hogy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság feltételei nem állnak fenn.

b)      a nyugdíjminimum 120 %-át,[3] továbbá

ba) a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, vagy

bb) a gyermeket szülője, illetve más törvényes képviselője egyedül gondozza, vagy

bc) a gyermek középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanul,

feltéve, hogy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság feltételei fennállnak,

c)       a nyugdíjminimum 100 %-át,[4] és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság feltételei fennállnak.


(2)     Az (1) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén is csak akkor állapítható meg rendszeres gyermekvédelmi segélyre való jogosultság, ha a kérelmező családja e rendelet 3. § (2) bekezdésének k) pontjában meghatározott értékű – vagyonnal nem rendelkezik.


(3)     A családi jövedelem- és vagyonszámításnál a Gyvt. 19. § (4) bekezdés a-f) pontjaiban meghatározott közös háztartásban élő közeli hozzátartozók vehetők figyelembe.



[1]A 43/2009. (XI.27.) sz. rendelet 9. §-a mód.

[2] A 43/2009. (XI.27.) sz. rendelet 9. §-a mód.

[3] A 6/2009. (III.20.) sz. rendelet 19. § (2) bek. mód.

[4] A 6/2009. (III.20.) sz. rendelet 19. § (3) bek. mód.

64. §


A rendszeres gyermekvédelmi segély megállapítására irányuló kérelmet e rendelet 14. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell – figyelemmel e rendelet 4. § (5) bekezdésére –

a)       e rendelet 2. számú melléklete szerinti jövedelemnyilatkozatot, illetve a jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmekről – a jövedelem típusának megfelelő – igazolást, vagy azok fénymásolatát, valamint

b)      e rendelet 3. számú mellékletében található vagyonnyilatkozatot. 

65. §


(1)[1]   A rendszeres gyermekvédelmi segély havi összege nem haladhatja meg gyermekenként a háromezer forintot, és nem lehet kevesebb ezer forintnál.


(2)[2]    A rendszeres gyermekvédelmi segély összegét úgy kell megállapítani, hogy a család egy főre jutó jövedelme a gyermek tekintetében a segéllyel  együtt lehetőség szerint érje el a jogosultság jövedelemi értékhatárát. Gyermekenként eltérő kiegészítő összeg is megállapítható.



[1] A 43/2009. (XI.27.) sz. rendelet 10. §-a mód.

[2] A 6/2009. (III.20.) sz. rendelet 20. §-a mód.

66. §[1]


(1)     A gyermekvédelmi segély – a kérelem benyújtása hónapjának első napjától – legfeljebb egy évre állapítható meg. Az egy éves időtartam lejárta után a támogatás iránti kérelmet meg kell újítani.


(2)     Amennyiben a segély megállapítására a kérelmet a korábbi jogosultság lejártának hónapjában nyújtják be, az új jogosultság a kérelem benyújtását követő hónap első napjától állapítható meg.



[1] A 7/2010. (III.19.) rendelet 8. §-a mód.

Óvodáztatási támogatás[1]


68/A. §


A jegyző a Gyvt-ben és a Gyvhr-ben meghatározottak szerint óvodáztatási támogatásra jogosultságot állapít meg és gondoskodik a támogatás folyósításáról.



[1] A 6/2009. (III.20.) sz. rendelet 21. §-a iktatta be.

4. rész

Természetben  nyújtott gyermekvédelmi ellátások

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény


69. §


(1)     A jegyző rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot állapít meg egy évre a Gyvt. 19-20. §-aiban, valamint a Gyvhr-ben meghatározott szabályok alapján.


(2)     A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény megállapítására irányuló kérelmet a Gyvhr. 3. számú melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell – figyelemmel e rendelet 4. § (5) bekezdésére –

a)       a 2. számú mellékletben található jövedelemnyilatkozatban  feltüntetett jövedelmekről – a jövedelem típusának megfelelő – igazolást, vagy azok fénymásolatát, továbbá

b)      a Gyvhr. 65. § (1) b-f) pontjaiban meghatározott dokumentumok közül azokat, amelyek a jogosultság elbírálásának alapjául szolgálnak.


(3)       A gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság megállapítása esetén a gyermek a Gyvt. 19. § (1) bekezdés a-c) pontjaiban meghatározottak igénybevételére jogosult.