Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 10/2007. (III.9.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg Város Művészeti Ösztöndíjáról

Hatályos: 2012. 05. 12- 2018. 02. 07

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének 10/2007. (III.9.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg Város Művészeti Ösztöndíjáról

2012.05.12.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV törvény 1. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. §2 A rendelet célja

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata által a városban élő kiemelkedő művészi tevékenységet és művészeti tanulmányokat folytató tanulók, hallgatók támogatása, kiemelkedő művészeti értékű alkotások, művek létrejöttének elősegítése céljából létrehozott „Zalaegerszeg Város Művészeti Ösztöndíja” elnevezésű ösztöndíjalap működésének rendeletben történő szabályozása.

2. §3 A rendelet hatálya

A rendelet hatálya azon művészeti tanulmányokat folytató tanulókra, hallgatókra terjed ki, akik zalaegerszegi lakóhellyel rendelkeznek és a képző- és iparművészet, a népművészet, az előadóművészet, valamint az irodalom területén fejtik ki tevékenységüket.

3. §4

4. § Az ösztöndíj mértéke, időtartama

(1) Az ösztöndíj évente egyszer, legfeljebb három egymást követő évben nyerhető el. Az ösztöndíj adható havonta folyósított támogatásként évente maximum 10 hónapra, évente összesen legfeljebb 100.000,- Ft összegben, valamint adható egyszeri egyösszegű támogatásként évente legfeljebb 300.000,- Ft összegben. Az ösztöndíj mértékének emelésére szükség esetén az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság5 tesz javaslatot a Közgyűlésnek.

(2) Az ösztöndíj fedezetét a Közgyűlés évente a kulturális ágazat költségvetésében külön rovaton állapítja meg.

5. § A pályázati eljárás szabályai

(1) A művészeti ösztöndíj elnyerésére a pályázati kiírást a közgyűlés által átruházott hatáskörben az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság6 minden év szeptember 30-ig legalább egy helyi lapban és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város portálján közzéteszi.

(2) A pályázatot minden év október 31-ig jelen rendelet 1. számú mellékletében meghatározott pályázati adatlapon kell benyújtani Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Oktatási, Kulturális és Sport Bizottságához7. A pályázathoz csatolni kell:

a) rövid szakmai önéletrajzot,

b) a támogatás igénylésének rövid indoklását, munkatámogatás esetén a megvalósítás részletes költségvetését és a befejezés várható időpontját, a kért támogatás összegét,

c) három szakmai ajánlást, referenciát, amelyből megítélhető a pályázó szakmai munkája,

d) 8a tanulói, illetve hallgatói jogviszony fennállását tanúsító iskolalátogatási igazolást.

(3) A pályázatokat a közgyűlés által átruházott hatáskörben az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság9 a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szabályai alapján minden év november 20-ig bírálja el a rendelet célkitűzéseinek figyelembevételével és a pályázati dokumentációk szakmai értékelése alapján dönt a nyertes pályázatokról, illetve a megítélt ösztöndíj mértékéről és időtartamáról. Ösztöndíjat a Bizottság minden évben a költségvetésben biztosított keretösszeg erejéig állapíthat meg. A kérelemnek teljes egészében helyt adó elsőfokú döntés esetén ellenérdekű ügyfél hiányában mellőzhető a döntésből az indokolás és a jogorvoslatról szóló tájékoztatás.

(4) Az egyösszegű ösztöndíj folyósítása a (3) bekezdésben meghatározott döntést követő hónapban történik. A havonta folyósított ösztöndíjat a Polgármesteri Hivatal a (3) bekezdésében meghatározott döntést követő hónaptól kezdődően havonta minden hónap 15. napjáig utalja az ösztöndíjat elnyert pályázó részére. Az ösztöndíj kifizetése a mindenkor hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezéseinek megfelelően történik.

6. § A beszámolási kötelezettség

(1) 10Az ösztöndíjat elnyert személynek a támogatott tevékenység vonatkozásában beszámolási kötelezettsége keletkezik, amelynek határideje a támogatott munka befejezését, illetve az ösztöndíj folyósításának befejezését követő 30 nap. A beszámolót az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsághoz kell benyújtani.

(2) Az ösztöndíjas a szakmai beszámoló keretében írásban, részletesen köteles számot adni az általa végzett támogatott tevékenységről, be kell mutatnia annak eredményét. Munkatámogatás esetén az ösztöndíjat elnyert személy köteles becsatolni a támogatott tevékenységgel kapcsolatosan felmerült költségeket igazoló számlák, bizonylatok másolati példányát is.

(3) Az ösztöndíjra jogosulatlanná válik, aki az (1) és (2) bekezdésben meghatározott beszámolási kötelezettségének az előírtak szerint határidőben nem tesz eleget. Ebben az esetben az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság11 indokolással ellátott határozatban intézkedik a jogtalanul felvett ösztöndíj jegybanki alapkamattal növelt összegének visszafizetéséről.

7. § Záró rendelkezések

Jelen rendelet 2007. március 10-én lép hatályba, melyet a hatályba lépése után indult ügyekben kell alkalmazni.

1. melléklet12

beadási határidő: minden év október 31.
Pályázati adatlap
„Zalaegerszeg Város Művészeti Ösztöndíjához”

1. Személyes adatok

Név:

Anyja neve:

Születési hely, idő:

Állandó lakcím :

Levelezési cím:

Mobil szám:

Adóazonosító jel :

Társadalombiztosítási szám:

Számlavezető bank:

Átutalási bankszámlaszám:

2. Az oktatási intézmény adatai

Az intézmény neve (kar,intézet stb.):

Évfolyam:

Szak:

3. A pályázó művészeti tevékenysége

A művészeti tevékenység jellege (x-el jelölni)

képzőművészet

iparművészet

népművészet

irodalom

előadóművészet

A művészeti tevékenység rövid leírása :

A művészeti tevékenység során elért eredmények, sikerek:

Kiállítások:

Díjak:

Publikációk:

Egyéb:

Zalaegerszeg, 20... . ……………………………………..
………………………………………………..
Pályázó aláírása
1

A 21/2012. (V.11.) önk. rend. mód.

2

A 21/2012. (V.11.) önk. rend. 1. § mód

3

A 21/2012. (V.11.) önk. rend. 2. § mód

4

Hatályon kívül helyezte a 21/2012. (V.11.) önk. rend. 7. § (2) bek.

5

A 21/2012. (V.11.) önk. rend. 5. § (1) bek. mód.

6

A 21/2012. (V.11.) önk. rend. 5. § (1) bek. mód.

7

A 21/2012. (V.11.) önk. rend. 5. § (2) bek. mód.

8

A 21/2012. (V.11.) önk. rend. 3. § mód.

9

A 21/2012. (V.11.) önk. rend. 5. § (1) bek. mód.

10

A 21/2012. (V.11.) önk. rend. 4. § mód.

11

A 21/2012. (V.11.) önk. rend. 5. § (1) bek. mód.

12

A 21/2012. (V.11.) önk. rend. 6. § mód.