Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2010. (VII.2.) önkormányzati rendelete

a köznevelési intézményekben fizetendő térítési díj és tandíj megállapításának szabályairól

Hatályos: 2012. 09. 15- 2023. 04. 24

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 21/2010. (VII.2.) önkormányzati rendelete

a köznevelési1 intézményekben fizetendő térítési díj és tandíj megállapításának szabályairól2

2012.09.15.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 83. § (2) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet 36. § (4) bekezdésében foglalt rendelkezései alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:3

1. A rendelet hatálya

1. § (1)4 A rendelet hatálya kiterjed Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata fenntartásában működő valamennyi köznevelési intézményre, továbbá az ezekkel összefüggő szolgáltató és igazgatási tevékenységre.

(2) A rendelet hatálya kiterjed az (1) bekezdésben foglalt köznevelési5 intézményekben tanuló gyermekekre, tanulókra (a továbbiakban együtt: tanuló), azok szüleire, gyámjaira (a továbbiakban együtt: szülő).

2. Az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatások

2. §6

3. §7

4. §8

3. A térítésidíj-fizetési kötelezettség

5. §9

6. § (1) A térítési díj összegéről az intézményvezető a tanévkezdést követően írásban értesíti a tanulókat, illetve szülőket, egyidejűleg tájékoztatás ad a jogorvoslati lehetőségekről. A térítési díjat két részletben, a tanulmányi év I., illetve II. félévének megkezdését követő 15 munkanapon belül kell befizetni a Térítési-, és tandíj szabályzatban meghatározott módon.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottaktól eltérően az alapfokú művészeti iskolák10 esetében – függetlenül attól, hogy az iskola önálló intézményként vagy többcélú intézmény esetén alapfokú művészetoktatási tevékenységet ellátó intézményegységként vagy tagintézményként működik – a térítési díj első részletét a következő tanévre történő beiratkozáskor, a második részletet november 30-ig kell befizetni a Térítési-, és tandíj szabályzatban meghatározott módon. A tanulmányok megkezdésekor az első részlet a beiratkozást követő 10 munkanapon belül, a második részletet november 30-ig kell befizetni a Térítési-, és tandíj szabályzatban meghatározott módon.

7. §

(1)11

(2) 12 Alapfokú művészetoktatásban - beleértve a tanulmányi eredmények alapján történő díjcsökkentést is - a térítési díj egy tanítási évben nem lehet kevesebb, mint az adott feladathoz biztosított normatív hozzájárulások egy tanulóra számított összegének zeneművészeti ág esetén tíz, más művészeti ág esetén húsz százaléka.
(3) 13 A fizetendő térítési díjat az intézményvezető a tanulmányi eredmény alapján állapítja meg, oly módon, hogy 4,7 tanulmányi eredmény felett a tanuló a térítési díj %-os mértékének alsó határát, elégtelen tanulmányi eredmény esetén a térítési díj %-os mértékének felső határát köteles fizetni. A közbeeső tanulmányi eredmények esetén a térítési díj %-os mértékének alsó és felső határa közti térítési díjat kell fizetni. A fizetendő térítési díjak összegét tételesen az intézmény külön szabályzatban (továbbiakban: Térítési-, és tandíj szabályzat) rögzíti. A térítési díj megállapításánál a félévi és az év végi tanulmányi eredményt kell figyelembe venni.
(4) 14 A köznevelési intézményekben a tanulmányok megkezdésekor, az első félévben – a (3) bekezdésben foglalt számítási módtól eltérően – térítési díj %-os mértékének középmértékét kell megfizetni.

4. A tandíj-fizetési kötelezettség

8. §

(1)15

(2) A tandíj összegét az intézményvezető állapítja meg az e rendeletben foglaltak alapján. A tandíj összegéről az intézmény a tanévkezdést követően írásban értesíti a tanulókat, illetve szülőket, egyidejűleg tájékoztatást ad a jogorvoslati lehetőségekről. A tandíjat két részletben, a tanulmányi év I., illetve II. félévének megkezdését követő 40 munkanapon belül kell befizetni a Térítési-, és tandíj szabályzatban meghatározott módon.
(3) A (2) bekezdésben meghatározottaktól eltérően az alapfokú művészeti iskolák16 esetében – függetlenül attól, hogy az iskola önálló intézményként vagy többcélú intézmény esetén alapfokú művészetoktatási tevékenységet ellátó intézményegységként vagy tagintézményként működik – a tandíj első részletét a következő tanévre történő beiratkozáskor, a második részletet november 30-ig kell befizetni a Térítési-, és tandíj szabályzatban meghatározott módon. A tanulmányok megkezdésekor az első részletet a beiratkozást követő 10 munkanapon belül, a második részletet november 30-ig kell befizetni a Térítési-, és tandíj szabályzatban meghatározott módon.
(4) A vizsgákkal összefüggő tandíjat egy összegben, legalább 20 munkanappal a vizsgát megelőzően kell befizetni, továbbá a vizsgán a befizetés tényét igazolni kell.

9. § (1) A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 36. § (1) bekezdés a) és c)17 pontjában foglalt szolgáltatások esetén a tandíj mértéke tanévenként a szakmai feladatra a tanévkezdéskor számított folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának

a) 30 %-a 4,0 tanulmányi eredmény felett

b) 50 %-a 3,0 tanulmányi eredmény felett

c) 85 %-a 2,0 tanulmányi eredmény felett

d) 100 %-a elégtelen tanulmányi eredmény esetén.

A tandíj megállapításánál a félévi és az év végi tanulmányi eredményt kell figyelembe venni.

(2)18

(3) A nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII.28.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 36. § (1) bekezdés a) és c)19 pontjában meghatározott köznevelési20 intézményben a tanulmányok megkezdésekor az első félévben – a (1) bekezdésben foglaltaktól eltérően – tandíjként tanévenként a szakmai feladatra a tanévkezdéskor számított folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának 50 %-át kell megfizetni.

10. § (1) A Korm. rendelet 36. § (1) bekezdés d)21 pontjában foglalt szolgáltatások esetén a tandíj mértéke tanévenként a szakmai feladatra a tanévkezdéskor számított folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának

a) 50 %-a 4,5 tanulmányi eredmény felett

b) 60 %-a 4,0 tanulmányi eredmény felett

c) 70 %-a 3,5 tanulmányi eredmény felett

d) 80 %-a 3,0 tanulmányi eredmény felett

e) 90 %-a 2,0 tanulmányi eredmény felett

f) 100 %-a elégtelen tanulmányi eredmény esetén.

A tandíj megállapításánál a félévi és az év végi tanulmányi eredményt kell figyelembe venni.

(2)22

11. § (1) A Korm. rendelet 36. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt esetben23 tandíjként tanévenként a szakmai feladatra a tanévkezdéskor számított folyó kiadások egy tanulóra jutó hányadának 15 %-át kell fizetni.

(2)24

5. Nem magyar állampolgárok díjfizetési kötelezettsége

12. §25

13. §26

14. §27

6. A térítési díj és tandíj-fizetési kötelezettségnél figyelembe vehető kedvezmények

15. § (1) Az e rendeletben foglalt díjfizetési kötelezettség fennállása esetén a tanulót kérelmére részben mentesíteni lehet a térítési díj, tandíj vagy nem magyar állampolgár által fizetendő díj (a továbbiakban együtt: díj) megfizetése alól – a 7. § (2) bekezdésében foglaltak kivételével –, amennyiben a tanuló szociális helyzete alapján megfelel a (2)-(3) bekezdésben foglalt feltételek valamelyikének.

(2) Elengedhető a díj

a) 25 %-a, ha a tanuló családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének kétszeresét;

b) 50 %-a, ha a tanuló családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének másfélszeresét;

c) 85 %-a, ha a tanuló családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.

(3) A (2) bekezdésben foglalt jövedelmi viszonyok vizsgálata nélkül különös méltánylást érdemlő esetben mentesíteni lehet a tanulót az (1) bekezdésben foglalt díjak megfizetése alól, ha a tanév közben a tanuló körülményeiben lényeges változás állt be.

(4) A nem nappali oktatás munkarendje szerint szervezett felnőttoktatásban (levelező vagy eseti oktatás) részt vevő tanuló kérelmére, második és további szakképesítés megszerzésekor – amennyiben a tanulmányok folytatása nem jár tanulócsoport és gyakorlati csoportok számának növekedésével – a díj mértéke mérsékelhető, ha a tanuló családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a (2) bekezdés c) pontjában foglalt jövedelmi korlátokat. A mérséklés legfeljebb a tandíj 50 %-áig terjedhet. A kedvezmény mértékéről az intézményvezető a rendeletben foglaltak alapján, egyedi mérlegeléssel dönt, az egyenlő bánásmód követelményére is figyelemmel.

(5) A szociális kedvezményre való jogosultságot a kérelem benyújtásakor megfelelő módon (jövedelemigazolással, nyugdíjszelvénnyel, társadalombiztosítási ellátást igazoló kifizető szelvénnyel stb.) igazolni kell. Az igényjogosultság elbírálásához és igazolásához szükséges adatokat az intézmény – a jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően – nyilvántartja.

16. § (1) A díjkedvezmény vagy díjelengedés iránti kérelmeket minden tanévben meg kell újítani, azokat tanévenként el kell bírálni.

(2) A tanuló, illetve szülője köteles haladéktalanul bejelenteni az intézménynek, ha a szociális alapon megítélt kedvezményre jogosító jövedelmi-vagyoni viszonyaiban változás állt be. Ha e kötelezettségének a tanuló, illetve szülő nem tesz eleget, az elengedett díjat utólag köteles megfizetni. Ha a jö0vedelmi-vagyoni helyzete alapján a tanuló, illetve szülője a megállapított kedvezménytől eltérően más – kisebb mértékű – kedvezményre vált jogosulttá, akkor a két kedvezmény közti díjkülönbözetet kell utólag megfizetnie.

(3) Fizetési halasztás: A tanuló, illetve szülő kérelmére az intézményvezető a díj megfizetése alól fizetési halasztást engedélyezhet, ha a tanuló, illetve szülő igazolja, hogy számára a díj határidőben történő megfizetése aránytalan megterhelést jelent. A fizetési halasztás legfeljebb a tanév végéig engedélyezhető.

(4) Részletfizetés: A tanuló, illetve szülő kérelmére az intézményvezető félévenként legfeljebb 5 hónap időtartamra részletfizetést engedélyezhet a díj megfizetésére, ha a tanuló, illetve a szülő igazolja, hogy számára a díj egyösszegű megfizetése aránytalan megterhelést jelent.

(5) A kérelem elbírálásáról, a kedvezmény megadásáról az intézményvezető a rendeletben foglaltak alapján – jogszabályban meghatározott formában – dönt, és döntéséről a tanulót, illetve a szülőt írásban értesíti. A döntésben az intézményvezető köteles a tanulót, illetve a szülőt egyidejűleg a jogorvoslati lehetőségekről is tájékoztatni.

(6) Ha a tanuló a felnőttképzésről szóló 2001. évi CI. törvény, illetve a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény alapján képzési támogatásban részesül, részére e rendelet 16. §-a alapján díjkedvezmény nem állapítható meg.

7. Értelmező rendelkezések

17. § E rendelet alkalmazásában:

1.28

2. jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a magánszemély által az adóévben bármilyen címen és formában megszerzett bevétel, így különösen bér, társadalombiztosítási ellátás, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény alapján folyósított ellátás, a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény alapján folyósított juttatás, nyugdíj.

3.29

4.30

5.31

8. Vegyes rendelkezések

18. § (1) Amennyiben a tanuló, illetve szülő a rendeletben foglalt díjfizetési kötelezettségének – legfeljebb a tanév végéig – nem tesz maradéktalanul eleget, a tanuló vizsgára nem bocsátható. Az intézményvezető a fizetési kötelezettség teljesítésére a tanulót, illetve szülőjét írásban felhívja, és értesíti a díj nem fizetésének következményeiről. Különös méltánylást érdemlő esetben az intézményvezető dönthet a be nem fizetett díj elengedéséről.

(2) Az intézmény Térítési-, és tandíj szabályzatában kell meghatározni e rendelet végrehajtása érdekében szükséges rendelkezéseket, a vonatkozó jogszabályok előírásainak figyelembe vételével. Az önkormányzat fenntartásában működő, jelen rendelet 1. §-ában meghatározott intézmények kötelesek Térítési-, és tandíj szabályzatukat 2010. szeptember 1-jéig a jelen rendelet előírásaival való összhang megteremtése érdekében felülvizsgálni, illetve megalkotni.

9. Hatályba léptető rendelkezések32

19. § (1) Jelen rendelet 2010. szeptember 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének a nevelési és oktatási intézményekben fizetendő térítési díj és tandíj megállapításának szabályairól szóló 16/2004. (IV.9.) sz. önkormányzati rendelete, valamint az e rendeletet módosító 16/2005. (V.06.) sz. önkormányzati rendelet, a 42/2005. (X.28.) sz. önkormányzati rendelet és az 56/2006. (XII.22.) sz. önkormányzati rendelet.

(3) A 46/2012. (IX.14.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2012. szeptember 15. napján lépnek hatályba.

1

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 4. § mód.

2

Az önkormányzati rendeletet a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 15/2023. (IV. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. április 25. napjával.

3

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. mód.

4

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 1. § mód.

5

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 4. § mód.

6

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

7

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

8

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

9

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

10

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 5. § mód.

11

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

12

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 2. § mód.

13

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (4) bek. mód.

14

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 3. § mód.

15

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

16

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 5. § mód.

17

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 6. § mód.

18

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

19

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 6. § mód.

20

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 4. § mód.

21

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 7. § mód.

22

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

23

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 8. § mód.

24

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

25

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

26

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

27

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

28

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

29

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

30

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

31

Hatályon kívül helyezte a 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 10. § (3) bek.

32

A 46/2012. (IX.14.) önk. rend. 9. § mód.