Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2010. (XI.26.) önkormányzati rendelete

a Human Papilloma Vírus (HPV) elleni védőoltás támogatásáról

Hatályos: 2011. 01. 01- 2017. 04. 17

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alkotmány 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 44/A. § (1) bekezdés a) pontjában és a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


A rendelet célja és hatálya


1. §


(1) A rendelet célja, hogy az egészségmegőrzés keretében Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata az önkéntesség és az egyéni felelősség hangsúlyozásával támogassa a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért elsősorban felelős Human Papilloma Vírus (HPV) elleni védekezést a kiskorú gyermekek egészségének megóvása érdekében.


(2)  A rendelet hatálya Zalaegerszeg város közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen a törvényes képviselővel közös háztartásban a városban lakó, a tárgyévben 13. életévüket betöltő leánygyermekekre terjed ki.


Értelmező rendelkezések


2. §


E rendelet alkalmazásában:

a)    törvényes képviselő: a szülői felügyeletet együttesen gyakorló mindkét szülő, a szülői felügyeletet egyedül gyakorló egyik szülő, a gyám és a gondnok;

b)    jogvesztő határidő: az a határidő, amin túl a benyújtott kérelmek érdemi vizsgálat nélkül elutasításra kerülnek.  

A HPV elleni védőoltás támogatásának feltételei


3. §


  1. A törvényes képviselő kérelmére Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata természetbeni juttatásként, térítésmentesen biztosítja a tárgyévben 13. életévüket betöltő leánygyermekek Human Papilloma Vírus elleni védőoltásának mindhárom vakcináját.


  1. Támogatásra jogosultak azok a leánygyermekek, akik
  1. a tárgyév január 1. és december 31. napja között 13. életévüket betöltik (2011. évben az 1998. január 1. és 1998. december 31. között születtek),
  2. Zalaegerszeg város közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkeznek és életvitelszerűen a törvényes képviselővel közös háztartásban a városban laknak,
  3. törvényes képviselője az írásbeli kérelmet a jogvesztő határidőn belül benyújtotta és az oltáshoz írásban hozzájárult.


(3)  A személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai az irányadók

a) a leánygyermek születési idejének,        

b) az állandó lakóhelynek, valamint

c) a törvényes képviselővel közös háztartásban élés tényének

megállapításakor.


(4)  Az életvitelszerű lakóhely megállapítása érdekében Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala (a továbbiakban: hivatal) a helyszínen ellenőrzést végezhet.


Eljárási rendelkezések


4. §


  1. Az oltási programban való részvétel iránti kérelmet az 1. mellékletben meghatározott formanyomtatványon a polgármesterhez kell benyújtani - a leánygyermek törvényes képviseletét ellátó mindkét szülő aláírásával - tárgyév február 15. napjáig, mely benyújtási határidő elmulasztása jogvesztő.


  1. Amennyiben egy szülő látja el a leánygyermek törvényes képviseletét, akkor ezt a tényt hivatalos dokumentummal igazolni kell.


  1. Amennyiben a szülők együttesen látják el a leánygyermek törvényes képviseletét, de az egyik törvényes képviselő a jognyilatkozat megtételében akadályoztatva van, akkor közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazás csatolásával nyújtható be a kérelem.


  1. Ha az oltási programban való részvétel iránti kérelem az (1)-(3) bekezdésében meghatározott követelményeknek nem felel meg, a polgármester 10 napos határidővel a kérelmezőt hiánypótlásra szólítja fel.


  1. Az oltási programban való részvételi jogosultság
    1. megállapításáról egyszerűsített határozattal,
    2. elutasításáról alakszerű határozattal

a közgyűlés által átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


  1. A polgármester a kérelmet elutasítja, ha a kérelmező

a) a kérelmet a jogvesztő határidőn túl nyújtotta be,

b) a hiánypótlási kötelezettségének határidőben nem tett eleget,

c) a 3. §-ban meghatározott jogosultsági feltételeknek nem felel meg.


5. §


A védőoltással kapcsolatos feladatok megszervezése és lebonyolítása körében az Egészségügyi Alapellátási Intézmény az alábbi feladatokat látja el:

a)   az érintett korosztály, valamint a törvényes képviselők számára szakemberek bevonásával tájékozató fórumot szervez,

b) a hivatal tájékoztatása alapján lakcímre történő értesítéssel hívja be védőoltásra a jogosultakat,

c) amennyiben a házi gyermekorvos, vagy a vegyes körzetet ellátó háziorvos nem zalaegerszegi székhelyen rendel, úgy gondoskodik az oltóanyag ideiglenes tárolásáról. Ebben az esetben az oltóanyagot a törvényes képviselőnek kell az előírásoknak megfelelő módon az Egészségügyi Alapellátási Intézmény által megjelölt helyről az orvoshoz eljuttatni. Az oltóanyag nem megfelelő szállításából, tárolásából eredő károsodásért a törvényes képviselő felelős. Az ily módon károsodott oltóanyagot az önkormányzat nem téríti meg,

d)   összesíti az oltás beadását igazoló dokumentumokat és eljuttatja a hivatal részére.


6. §


A védőoltással kapcsolatos feladatok megszervezése és lebonyolítása körében az érintett háziorvosok, vegyes körzetet ellátó háziorvosok térítésmentesen vállalják:

a) a jogosultság fennállása esetén a védőoltás sorozat mindhárom vakcinájának 6 hónapon belüli beadását,

b) a beadott oltásokról való nyilvántartás vezetését és annak az Egészségügyi Alapellátási Intézmény részére történő eljuttatását.


7. §


  1. Az oltásra való jogosultság megállapítása esetén amennyiben az első oltást követően a törvényes képviselő nem gondoskodik arról, hogy gyermeke a második és a harmadik oltást határidőn belül megkapja, úgy a már megkapott oltás(ok) beszerzési árát az önkormányzat részére köteles megtéríteni. A második és harmadik oltás elmulasztásának jogkövetkezményére a törvényes képviselőt a polgármester a jogosultságot megállapító határozatban figyelmezteti.


  1. A megtérítési kötelezettségről a közgyűlés által átruházott hatáskörben a polgármester határozattal dönt. A megtérítési kötelezettségtől - a (3) bekezdésben meghatározattak kivételével - eltekinteni nem lehet. 


  1. A megtérítési kötelezettségtől el kell tekinteni, ha a jogosult

a) a kérelem benyújtását követően elhalálozik,

b) egészségi állapotában olyan változás következik be, amely miatt az oltások beadása orvosilag ellenjavallt.


  1. Az oltási program támogatásának pénzügyi fedezetét az önkormányzat tárgyévi költségvetési rendeletében biztosítani kell.


Záró rendelkezések


8. §


Ez a rendelet 2011. január 1. napján lép hatályba.



Dr. Kovács Gábor sk.

jegyző

Gyutai Csaba sk.

polgármester