Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2011. (XII.2.) önkormányzati rendelete

a „Befektetés a jövőbe” Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról

Hatályos: 2013. 03. 15- 2016. 02. 29

Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2011. (XII.2.) önkormányzati rendelete

a „Befektetés a jövőbe” Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíjról

2013.03.15.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:1

1. §

A rendelet célja

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a felsőoktatásban nappali tagozaton BSc/BA illetve MSc/MA tanulmányokat folytató zalaegerszegi fiatalok számára a lakóhelyükhöz történő kötődés erősítése, valamint a tanulmányaik ideje alatt felmerülő költségeik enyhítése céljából „Befektetés a jövőbe” elnevezéssel felsőoktatási ösztöndíjat alapít. A három elemből álló felsőoktatási ösztöndíj rendszer kiemelten támogatja a műszaki képzésekben való részvételt, a helyi felsőoktatási intézmények látogatását, valamint a kimagasló tanulmányi teljesítményt.

2. § A rendelet hatálya és a jogosultság feltételei

Felsőoktatási ösztöndíjban részesülhet kérelme alapján az a
a) zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező nappali tagozatos hallgató, aki a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Gépészeti és Mechatronikai Intézet felsőoktatási intézmény zalaegerszegi képzési helyén az első diploma megszerzése érdekében mechatronikai mérnök szakon BSc/BA képzésben végzi tanulmányait (kód: ZM),
b) zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező nappali tagozatos hallgató, aki Zalaegerszeg város közigazgatási területén működő bármely államilag elismert felsőoktatási intézményben az első diploma megszerzése érdekében BSc/BA, vagy MSc/MA képzésben végzi tanulmányait (kód: ZV),
c) 2zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező, legalább egy félévet már sikeresen elvégzett nappali tagozatos hallgató, aki bármely államilag elismert felsőoktatási intézményben az első diploma megszerzése érdekében BSc/BA, vagy MSc/MA képzésben végzi tanulmányait és a kérelem benyújtását megelőző tanulmányi félévben a hivatalosan bejegyzett és az 1–5-ös számtani skálán érdemjeggyel minősített tantárgyi osztályzatainak számtani átlaga műszaki és egészségügyi képzés esetén legalább 4.00, egyéb képzéseknél legalább 4.50, valamint legalább a 30, vagy a felsőoktatási intézmény hivatalos igazolása alapján az adott félévben maximálisan teljesíthető kreditpontot megszerezte (kód: T).

3. §

A felsőoktatási ösztöndíj mértéke és tartama

(1) A 2. § (a) pontjában meghatározott esetben a felsőoktatási ösztöndíj havi összege 12.000,- Ft.
(2) A 2. § (b) pontjában meghatározott esetben a felsőoktatási ösztöndíj havi összege 5.000,- Ft.
(3) A 2. § (c) pontjában meghatározott esetben a felsőoktatási ösztöndíj havi összege 5.000,- Ft.
(4) A felsőoktatási ösztöndíj tanulmányi félévre, az I. félév szeptember 1-január 31. közötti 5 hónapjára, valamint a II. félév február 1-június 30. közötti 5 hónapjára szól. A felsőoktatási ösztöndíj folyósítására tanulmányi félévenként egy összegben kerül sor a 4. § (6) bekezdésében meghatározott döntést követő hónap 15. napjáig.
(5) A felsőoktatási ösztöndíj a kérelmező hallgatót az első alkalommal benyújtott kérelméhez csatolt, a felsőoktatási intézmény által kiállított eredeti hallgatói jogviszony igazoláson „a hallgatói jogviszony megszűnésének - a tanulmányi teljesítmény és követelmények alapján - becsült időpontja” rovatban feltűntetett időpontig, de legkésőbb attól számított egy évig illeti meg. A tanulmányi időbe nem számítanak bele a külföldön végzett tanulmányok, valamint a hivatalosan igazolt rendkívüli események (így különösen betegség, baleset, stb.) miatti halasztás időszakai.
(6) A felsőoktatási ösztöndíj fedezetét a közgyűlés évente az ágazat költségvetésében külön soron állapítja meg.

4. §

A felsőoktatási ösztöndíj igénylése

(1) A felsőoktatási ösztöndíj pályázati kiírását Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése által átruházott hatáskörben az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság az I. félév vonatkozásában (szeptember 1-január 31. közötti 5 hónap) minden év október 1-ig, a II. félév vonatkozásában (február 1-június 30. közötti 5 hónap) minden év március 15-ig legalább egy helyi lapban és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város portálján közzéteszi.
(2) A felsőoktatási ösztöndíjat igénylő hallgatók a pályázat kiírását követően minden év október 15-ig, valamint március 31-ig nyújthatják be kérelmüket Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási, Kulturális és Sport Bizottságához a (3)-(5) bekezdésben meghatározottak szerint.
(3) A 2. § (a) és (b) pontjában meghatározott hallgatók a rendelet 1. mellékletét képező formanyomtatványon nyújthatják be kérelmüket, melyhez csatolni kell a felsőoktatási intézmény által kiállított, a kérelem benyújtásakor érvényes hallgatói jogviszony igazolást. Az aktív félévet minden esetben a félévente csatolandó hallgatói jogviszony igazolással igazolja a felsőfokú ösztöndíjat kérelmező hallgató. Ezekben az esetekben a felsőoktatási ösztöndíj a hallgatói jogviszony létrejöttével már igényelhető.
(4) A 2. § (c) pontjában meghatározott hallgatók legalább egy érvényesen befejezett tanulmányi félévet követően nyújthatnak be kérelmet a tanulmányi eredményhez kötött felsőoktatási ösztöndíjra a rendelet 2. mellékletét képező formanyomtatványon. A kérelemhez csatolni kell az aktuális félévre vonatkozó hallgatói jogviszony igazolást és az előző félévről a lezárt leckekönyv másolatát, vagy az azzal egyenértékű és azonos információkat tartalmazó elektronikus dokumentumnak az illetékes tanulmányi osztály által aláírt és lepecsételt eredeti példányát, valamint - ha szükséges - a maximálisan megszerezhető kreditpontok tanulmányi osztály általi hivatalos igazolását is. Leckekönyv hiányában a helyette csatolt dokumentumnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy abból az érdemjegyek számtani átlaga kiszámítható legyen.
(5) A 2. § (a) és (b) pontjai alapján kérelmet benyújtó hallgatók tanulmányi teljesítményük alapján a 2. § (c) pontjában meghatározott tanulmányi eredményhez kötött felsőoktatási ösztöndíj elnyerésére is nyújthatnak be külön kérelmet. Ebben az esetben mindkét kérelemnél a benyújtáshoz szükséges dokumentumokat külön-külön csatolni kell azzal, hogy az egyik kérelemhez eredeti hallgatói jogviszony igazolást, míg a másik kérelemhez annak másolati példányát kell mellékelni.
(6) Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szabályai alapján Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése által átruházott hatáskörben dönt a felsőoktatási ösztöndíjról a kérelem bizottsághoz történő megérkezését követő naptól számított harminc napon belül, vagy ha ez nem lehetséges, a határidő letelte utáni első testületi ülésen, legkésőbb azonban két hónapon belül.
(7) A kérelemnek teljes egészében helyt adó első fokú döntés esetén ellenérdekű ügyfél hiányában mellőzhető a döntésből az indokolás és a jogorvoslatról szóló tájékoztatás.

5. §

A felsőoktatási ösztöndíjban részesülő kötelezettségei

(1) A felsőoktatási ösztöndíjban részesülő hallgató köteles bejelenteni, ha hallgatói jogviszonya év közben bármely okból megszűnt, ha a tanulmányi félévet nem teljesítette vagy a 3. § (5) bekezdésében meghatározott időtartam alatt diplomáját/abszolutóriumát nem szerezte meg, e tények bekövetkezésétől számított 30 napon belül. Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság indoklással ellátott határozatában intézkedik a felsőoktatási ösztöndíj folyósításának megszüntetéséről és a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizettetéséről.
(2) Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság méltányosságból eltekinthet a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizetésétől, ha az ösztöndíjban részesült hallgató igazolja, hogy tanulmányait önhibáján kívüli okból szakította meg vagy nem fejezte be.
(3) A felsőoktatási ösztöndíjban részesült hallgató tanulmányai befejezését a végzést követő 30 napon belül köteles bejelenteni és annak tényét a diploma/abszolutórium másolatának becsatolásával igazolni.
(4) Amennyiben a helyi munkaerőpiac feltételei ezt lehetővé teszik a felsőoktatási ösztöndíjban részesült hallgatónak a felsőfokú tanulmányait követően elsősorban Zalaegerszeg város közigazgatási területén működő munkáltatónál kell megkísérelnie az elhelyezkedést. A helyi munkaerő-piaci igények követése érdekében a hallgató az elhelyezkedését követő 30 napon belül köteles bejelenteni, hogy a felsőfokú tanulmányainak befejezését követően mennyi idő alatt és hol tudott elhelyezkedni.

6. §

Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet 2012. augusztus 1. napján lép hatályba.
(2) A 9/2013. (III.14.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2013. március 15-én lépnek hatályba.

1. melléklet a 27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM
a „Befektetés a jövőbe” Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíj
igényléséhez
Beadási határidő: minden év október 15.
minden év március 31.
Az igényelt ösztöndíj kódja: ZM* ZV*
I. SZEMÉLYES ADATOK:
Kérelmező neve:___________________________________________________________
Születési hely: ______________________ idő: ______ év ________________hó _____nap
Anyja neve: ____________________________________
Lakóhelye: Zalaegerszeg,___________________________ út_______hsz. ____em.___ajtó
Bankszámlaszáma:___________________________________________________________
Adóazonosító jele: ________________________
Társadalombiztosítási azonosító jele (TAJ szám):________________
Elérhetőségei:
- Telefon:_________________
- E-mail cím:________________________
II. TANULMÁNYOKRA VONATKOZÓ ADATOK:
Felsőoktatási intézmény és település megnevezése, ahol a tanulmányait folytatja:
___________________________________________________________________________
- Képzés típusa: __________________________ időtartama (félév):________
- A hallgatói jogviszony kezdete:_______ év____________hónap
- Az első kérelméhez csatolt eredeti hallgatói jogviszony igazoláson feltűntetett időpont szerinti végzés dátuma:__________év___________hónap
- Évfolyam:______Kar:__________________ Szak:___________________________
A kérelemhez mellékelni kell:
az aktuális tanulmányi félévre vonatkozó hallgatói jogviszony igazolást
Nyilatkozat:
Hozzájárulok, hogy a kérelmemben foglalt adataimat Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a kérelem és az esetleges fellebbezés elbírálása, az ösztöndíj folyósítása és annak megszüntetése, a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizettetése, a méltányosság elbírálása érdekében kezelje, ellenőrizze és nyilvántartsa.
Hozzájárulok ahhoz, hogy a kezelt adataim közül a nevem, lakcímem, továbbá a felsőoktatási intézmény megnevezése, a kar, szak megjelölésével az állást ajánló munkáltatók részére továbbításra kerüljön.
Zalaegerszeg, _________________________
___________________________
kérelmező aláírása
* megfelelő rész aláhúzandó
(ZM: Felsőoktatási ösztöndíjban részesülhet az a zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező nappali tagozatos hallgató, aki a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Gépészeti és Mechatronikai Intézet felsőoktatási intézmény zalaegerszegi képzési helyén az első diploma megszerzése érdekében mechatronikai mérnök szakon BSc/BA képzésben végzi tanulmányait.
ZV: Felsőoktatási ösztöndíjban részesülhet az zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező nappali tagozatos hallgató, aki Zalaegerszeg város közigazgatási területén működő bármely államilag elismert felsőoktatási intézményben az első diploma megszerzése érdekében BSc/BA, vagy MSc/MA képzésben végzi tanulmányait.)

2. melléklet a 27/2011. (XII.02.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM
a „Befektetés a jövőbe” Zalaegerszegi Felsőoktatási Ösztöndíj
igényléséhez
Beadási határidő: minden év október 15.
minden év március 31.
Az igényelt ösztöndíj kódja: T*

I. SZEMÉLYES ADATOK:

Kérelmező neve:___________________________________________________________
Születési hely: ______________________ idő: ______ év ________________hó _____nap
Anyja neve: ____________________________________
Lakóhelye: Zalaegerszeg,___________________________ út_______hsz. ____em.___ajtó
Bankszámlaszáma:___________________________________________________________
Adóazonosító jele: ________________________
Társadalombiztosítási azonosító jele (TAJ szám):________________
Elérhetőségek:
- Telefon:_________________
- E-mail cím:________________________

II. TANULMÁNYOKRA VONATKOZÓ ADATOK:

Felsőoktatási intézmény és település megnevezése, ahol a tanulmányait folytatja:
__________________________________________________________________________
- Képzés típusa: __________________________ időtartama (félév):________
- A hallgatói jogviszony kezdete:_______ év____________hónap
- Évfolyam:______Kar:__________________ Szak:___________________________
- Az első kérelméhez csatolt eredeti hallgatói jogviszony igazoláson feltűntetett időpont szerinti végzés dátuma:__________év___________hónap
- Az előző félévben teljesített kreditpontok száma:_____
- Az előző félévi érdemjegyek számtani átlaga:______
A kérelemhez mellékelni kell:
- az aktuális tanulmányi félévre vonatkozó hallgatói jogviszony igazolást,
- az előző félévről a lezárt leckekönyv másolatát, vagy az azzal egyenértékű és azonos információkat tartalmazó elektronikus dokumentumnak az illetékes tanulmányi osztály által aláírt és lepecsételt eredeti példányát (leckekönyv hiányában a helyette csatolt dokumentumnak alkalmasnak kell lennie arra, hogy abból az érdemjegyek számtani átlaga kiszámítható legyen),
- a maximálisan megszerezhető kreditpontok tanulmányi osztály általi hivatalos igazolását abban az esetben, ha az előírt 30 kreditnél kevesebbet tudott teljesíteni.
Nyilatkozat:
Hozzájárulok, hogy a kérelmemben foglalt adataimat Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése Oktatási, Kulturális és Sport Bizottsága és Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a kérelem és az esetleges fellebbezés elbírálása, az ösztöndíj folyósítása és annak megszüntetése, a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizettetése, a méltányosság elbírálása érdekében kezelje, ellenőrizze és nyilvántartsa.
Hozzájárulok ahhoz, hogy a kezelt adataim közül a nevem, lakcímem, továbbá a felsőoktatási intézmény megnevezése, a kar, szak megjelölésével az állást ajánló munkáltatók részére továbbításra kerüljön.
Zalaegerszeg, _________________________
___________________________
kérelmező aláírása
(*T: Felsőoktatási tanulmányi ösztöndíjban részesülhet az a zalaegerszegi lakóhellyel rendelkező, legalább egy félévet már sikeresen elvégzett nappali tagozatos hallgató, aki bármely államilag elismert felsőoktatási intézményben az első diploma megszerzése érdekében BSc/BA, vagy MSc/MA képzésben végzi tanulmányait és a kérelem benyújtását megelőző tanulmányi félévben a hivatalosan bejegyzett tantárgyi vizsgaosztályzatainak számtani átlaga mechatronikai mérnök, gépészmérnök, villamosmérnök, orvosképzés esetén legalább 4.00, egyéb képzéseknél legalább 4.50, valamint legalább a 30, vagy a felsőoktatási intézmény hivatalos igazolása alapján az adott félévben maximálisan teljesíthető kreditpontot megszerezte.)
1

Módosította a 9/2013. (III.14.) önk. rend.

2

Módosította a 9/2013. (III.14.) önk. rend. 1.§-a.