Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 62/2012. (XII.27.) önkormányzati rendelete

a kéményseprő-ipari közszolgáltatás megyei igénybevételének szabályozásáról

Hatályos: 2013. 07. 20- 2014. 12. 31

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 13. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:[1]



[1] A 27/2013. (VII.19.) önk. rend. mód.

A rendelet hatálya


1. §


(1) A rendelet területi hatálya – Zalaegerszeg Megyei Jogú Város kivételével - Zala megye (a továbbiakban: megye) közigazgatási területének egészére terjed ki.


(2) A rendelet személyi hatálya a szervezett kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra és a közszolgáltatással ellátott területen lévő ingatlan tulajdonosára, használójára (a továbbiakban együtt: tulajdonos) terjed ki.

Általános rendelkezések


2. §


(1) A rendelet célja a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás (a továbbiakban: közszolgáltatás) ellátásának szabályozása, a kéményekkel összefüggő megelőző élet- és vagyonvédelem biztosítása.


(2) A közszolgáltatás szervezett ellátása  - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - kiterjed a lakásban és más helyiségben épülő, vagy már használatban lévő - tüzelőberendezés égéstermékeinek elvezetésére szolgáló kémény – ideértve a tartalékkéményt is, - valamint tartozékainak műszaki felülvizsgálatára, ellenőrzésére, tisztítására és szakvélemény adására.


(3) A közszolgáltatás nem terjed ki arra a kéményre, amely használaton kívül áll, és amelynek bekötőnyílásait és tisztítónyílásait befalazták, vagy nem éghető anyaggal tömören, illetőleg egyéb nem oldható szerelési technológiával (kötéssel) lezártak és a kéménytisztítás helyén jól látható módon megjelölték.

3. §


(1) A rendelet hatálya alá tartozó kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátását a nyilvánosan meghirdetett pályázat nyertesei, a LÁNGŐR '94 Kéményseprőipari és Tüzeléstechnikai Kft. (8900 Zalaegerszeg, Hock János u. 27.) és a Füstfaragók Kéménytechnikai Kft. (8800 Nagykanizsa, Postakert u. 27/H.) látják el (a továbbiakban együtt: szolgáltatók).

A szolgáltatók működési területéhez tartozó települések jegyzékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

Nagykanizsa Megyei Jogú Város esetében a Füstfaragók Kéménytechnikai Kft. látja el a közszolgáltatást 2014. december 31. napjáig.


(2) A szolgáltatók 2011. január 1. napjától 2020. december 31. napjáig jogosultak és kötelesek a rendelet hatálya alá tartozó közszolgáltatást ellátni.

A szolgáltató jogai és kötelességei


4. §


A szolgáltató köteles az ingatlan tulajdonosát a közszolgáltatás végzéséről a munka megkezdése előtt kellő időben - de legalább 8 nappal megelőzően - írásban vagy hirdetmény útján, illetve a helyben szokásos módon értesíteni.

Az ingatlantulajdonos jogai és kötelezettségei


5. §


(1) A tulajdonos köteles a rendelet 2. mellékletében meghatározott díjat, a díjakra vonatkozó 6. §-ban foglalt feltételekkel megfizetni.


(2) Díjfizetési kötelezettség csak a ténylegesen elvégzett és leigazolt szolgáltatás után keletkezik.


(3) Meglévő kémény felújítását, a kémények számában bekövetkezett változást, illetőleg valamely kéménynek használaton kívüli kéménnyé történő alakítását vagy ismételt használatba vételét - a munka megkezdését megelőző 15 nappal - a tulajdonos írásban vagy a szolgáltató ügyfélszolgálati irodáján személyesen köteles bejelenteni.                           


(4) A tüzelési mód változását a tulajdonos köteles a szolgáltatónak írásban vagy a szolgáltató ügyfélszolgálati irodáján személyesen bejelenteni.


(5) A tulajdonos jogosult tájékoztatást kérni az önkormányzat által rendeletben megállapított kéményseprő-ipari közszolgáltatási díjról és a szolgáltató a tájékoztatást köteles legkésőbb a munka megkezdése előtt megadni

Díjmegállapítás, díjfizetés


6. §


(1) Év közben használatba vett kéményeknél az időarányos évi díjat a használatbavételt követő hónap első napjától kell fizetni.


(2) Szolgáltató tárgyidőszakra megállapított díjakról és egyéb szolgáltatásairól díjjegyzéket készít és telephelyén azt látható módon kifüggeszti.

Hatálybalépés


7. §


Jelen rendelet 2013. január 1. napján lép hatályba.



A 26/2013. (VI.28.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2013. július 1-jén lépnek hatályba.


A 27/2013. (VII.19.) önkormányzati rendelettel módosított rendelkezések 2013. július 20. napján lépnek hatályba, rendelkezéseit 2013. július 1. napjától kell alkalmazni.