Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 35/2013. (X.31.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati biztos kirendeléséről szóló 54/2005. (XI.25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 11. 01- 2013. 11. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 71. § (1) bekezdésében, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendelet 116. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Az önkormányzati biztos kirendeléséről szóló 54/2005. (XI.25.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 2. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


2. §


(1) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése abban az esetben, ha az irányítása alá tartozó költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10 %-át vagy a százötven millió forintot, és e tartozását egy hónapon belül nem tudja harminc nap alá szorítani, a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.


(2)   Önkormányzati biztos megbízását a közgyűlésnél az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Ávr.) meghatározott szerv és személyek kezdeményezhetik.


(3)   A költségvetési szerv vezetője köteles önkormányzati biztos kirendelését kezdeményezni az (1) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén. A kezdeményezést a Mellékletben foglalt adatszolgáltatással egyidejűleg írásban kell megtenni a feltételek bekövetkezését követő két munkanapon belül.


(4) A közgyűlés az önkormányzati biztos kiválasztásának jogát a Pénzügyi Bizottságra átruházza. A Pénzügyi Bizottság döntéséről a közgyűlést a soron következő ülésen tájékoztatni kell.”


2. §


Az R. 3. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Az önkormányzati biztost az Ávr. szerinti feltételeknek megfelelő természetes személyek, valamint jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok közül a Pénzügyi Bizottság döntése alapján a polgármester bízza meg.”


3. §


Az R. 4. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„ 4. §


Az önkormányzati biztossal a polgármester megbízási szerződést köt és megbízólevéllel látja el. A megbízólevél tartalmi elemeit, valamint az önkormányzati biztos jogosultságait és kötelezettségeit az Ávr. tartalmazza.”


4. §


Az R. 8. § -a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„8. §


Az önkormányzati biztos az Ávr-ben meghatározottak szerint intézkedési tervet dolgoz ki, valamint megbízatásának megszűnésekor záró értékelést készít, amelyeket a közgyűlés tárgyal meg és dönt azok elfogadásáról.” 


5. §


Az R. melléklete helyébe jelen rendelet Melléklete lép.


6. §


Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.







                        Dr. Kovács Gábor  sk.

                   jegyző

Gyutai Csaba sk.

                          polgármester

Mellékletek