Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 36/2013. (X.31.) önkormányzati rendelete

a közművesítési hozzájárulásról szóló 32/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 11. 01- 2013. 11. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (1)-(2) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 


1. §


A közművesítési hozzájárulásról szóló 32/2013. (IX.27.) önkormányzati rendelet  (továbbiakban: önkormányzati rendelet) 1. § -a a következő szöveggel lép hatályba:



„1. §


(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában lévő víziközműre és közcélú csapadékvíz-elvezető létesítményre bekötővezetékkel rácsatlakozó vagy rácsatlakozni kívánó ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira.

(2)   A rendelet tárgyi hatálya kiterjed azokra a víziközmű-hálózatokra és a csapadékvíz-elvezető létesítményekre, amelyek kiépítését Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata saját elhatározásából, vagy az érdekeltek együttműködésével valósított vagy valósít meg.”


2. §


(1) Az önkormányzati rendelet 2.§ ca) pontja a következő szöveggel lép hatályba:

       [E rendelet alkalmazásában:]


„ca) gravitációs: az ingatlanon összegyűlő csapadékvíznek a közcélú csapadékvíz-elvezető törzshálózatba juttatását szolgáló csatornaszakasz, amely telekhatáron belül, attól legfeljebb 1 méter távolságra telepített tisztítóakna, vagy tisztítónyílásnak a kimeneti oldaláig, ezek hiányában”


(2) Az önkormányzati rendelet 2. § -a a következő v) és x) pontokkal kiegészülve lép hatályba:

       [E rendelet alkalmazásában:]


„v) Csapadék-törzshálózat: olyan közcélú csapadékvíz - elvezető létesítmény, amely a csapadékvíz-elvezető főgyűjtőcsatornákból, az erre kapcsolt mellékgyűjtőkből és ezek műtárgyaiból áll.


x) Ingatlan: a 1997. évi CXLI tv. 11 §-ban meghatározott földrészlet, valamint a 12. §-ban meghatározott egyéb önálló ingatlan (öröklakás, garázs, stb.)”


(3) Az önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdés h) pontja a következő szöveggel lép hatályba:

      [Nem kell közművesítési hozzájárulást fizetni:]

„h) azoknak az érdekelteknek, akik vízi-közmű társulati szervezésben megvalósult beruházásban az adott vízi-közmű építésének céljából érdekeltségi hozzájárulás fizetését vállalták, vagy az érdekeltségi hozzájárulás megfizetésére kötelezettek.”


(4) Az önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:


„(2)      Lakossági célú érdekeltségi egységre vonatkozóan a közművesítési hozzájárulás mennyiségi tényezőjét

a.)      ivóvízellátás esetén: a tervezett vízfogyasztás (m3/nap) adja, de minimum 1 m3/nap az értékkel

b.)     szennyvízelvezetés esetén: a tervezett szennyvízkibocsátás (m3/nap) adja, de minimum 1 m3/nap az értékkel

c.)      csapadékvíz-elvezetés esetén: az érdekeltségi egység közcélú csapadékvíz-elvezető létesítménybe juttatott csapadékvizeket összegyűjtő burkolt felületének vízszintes vetülete (m2) adja, de minimum 100 m2 értékkel kell megállapítani.”


(5) Az önkormányzati rendelet 5. § (4) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:


„(4) Amennyiben az ingatlanon növekszik a közüzemi ivóvíz- vagy szennyvíz - törzshálózatot igénybevevő, építési, használatbavételi engedéllyel rendelkező, és külön vízórával felszerelt érdekeltségi egységek és érdekeltek száma és emiatt a közművesítési hozzájárulás mennyiségi tényezője az ingatlanra vonatkoztatva megnő, illetve amennyiben az ingatlanon növekszik a közcélú csapadékvíz-elvezető létesítményt közvetlenül terhelő burkolt felületek nagysága azt az érdekelt köteles a Polgármesteri Hivatal felé jelezni.


Ezekben az esetekben a közművesítési hozzájárulás mennyiségi tényezőjének, valamint a csapadékvíz-elvezetés esetén a megnövekedett burkolt felület vízszintes vetülete nagyságának különbözetét a Polgármesteri Hivatal az érdekelt felé érvényesíti.”


(6) Az önkormányzati rendelet 9. § (2) bekezdése a következő szöveggel lép hatályba:


„(2) Hatályát veszti a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város építési szabályzatának megállapításáról szóló 13/2008. (IV.25.) önkormányzati rendelet 40/A.-40/F. §-a, továbbá a 42. §-ának 11.-16. pontja, valamint a rendelet 5. és 6. számú melléklete.”


3. §



(1) Az önkormányzati rendelet 2. § jb) pontjában „az igénylő által” szövegrész helyett „az érdekelt által” szöveg lép hatályba.


(2)  Az önkormányzati rendelet 3.§ -ában „A fejlesztés által közvetlenül érintett ingatlanok tulajdonosai vagy használói” szövegrész helyett „Az Önkormányzat tulajdonában lévő víziközmű-hálózat és csapadékvíz-elvezető létesítmények vonatkozásában az érdekeltek” szöveg lép hatályba.


(3) Az önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdés c) és d) pontjában a „megvalósított közterületi” szövegrész helyett a „megvalósított közcélú” szöveg, a „csapadékvíz-elvezető létesítményre vonatkozó fejlesztés” szövegrész helyett a „csapadékvíz-elvezető létesítményre vonatkozó törzshálózat-fejlesztés” szöveg lép hatályba.


4. §



Nem lép hatályba az önkormányzati rendelet 2.§ a) és k) pontja.


5. §



E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2013. november 02-án hatályát veszti.




                        Dr. Kovács Gábor  sk.

                   jegyző

Gyutai Csaba sk.

                          polgármester