Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 13/2014. (V.23.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásról szóló 64/2009. (XII.23.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 08. 01- 2014. 08. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásról szóló 64/2009. (XII.23.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: R.) 2. § b) pontja  helyébe az alábbi rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazása szempontjából:]

„b) Tanuló: az a szakiskolai vagy szakközépiskolai (az ágazat szerinti képzés 9-12. évfolyamán tanulók kivételével) tanuló, aki a szakképzésről szóló törvény szerint az első, állam által elismert szakképesítés megszerzése érdekében folytatja tanulmányait az iskolai rendszerű szakképzés keretein belül.”


2. § (1) Az R. 3. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Egy tanuló csak egy helyi hiányszakma, valamint csak első szakképesítés megszerzése érdekében folytatott tanulmányok alatt részesülhet önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásban.”


(2) Az R. 3. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) Az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásban a tanuló a szeptember 1. és január 31. közötti 5 hónap, valamint a február 1. és június 30. közötti 5 hónap időtartamban részesülhet mindaddig, amíg jogosultsága a 9. §-ban foglaltak alapján nem szünetel vagy nem szűnik meg.”


(3) Az R. 3. §-a az alábbi (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A tanuló önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásra nem jogosult, ha a szakképzési ösztöndíj támogatási kérelem beadását megelőző félévben – a tanuló tanulmányai megkezdése szempontjából első szakképző évfolyam első féléve kivételével – keletkezett igazolatlan óráinak száma meghaladja a három órát. Az elméleti és a gyakorlati igazolatlan mulasztások óraszámát is figyelembe kell venni.”


3. § Az R. 4. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatás mértékét a tanuló mindenkori tanulmányi eredményei határozzák meg az alábbiak szerint:

a) Szakiskolai tanulók esetében a 9. osztály első félévében az általános iskola 7-8. évfolyamain kapott bizonyítvány tanév végi tanulmányi átlagait kell figyelembe venni. Az átlagba minden beírt tantárgy eredménye beleszámít, beleértve ebbe a magatartás és szorgalom osztályzatokat is. Azon szakiskolai tanulók esetében, akik számára a szakképzésről szóló törvény szerint az előképzettségük figyelembe vételével a képzési idő lerövidíthető, az első félévben a megelőző tanévben, a középfokú oktatási intézményben kapott bizonyítvány félévi és tanév végi tanulmányi átlagait kell figyelembe venni. Minden további félévben az előző félév tanulmányi átlagát kell figyelembe venni, beleértve ebbe a magatartás és szorgalom osztályzatokat is.

b)   Szakközépiskolai tanulók esetében az érettségit követő 13. évfolyam első félévében a középiskola 12. évfolyamán kapott bizonyítvány félévi és tanév végi tanulmányi átlagait és az érettségi vizsga átlageredményét kell figyelembe venni. Az átlagba minden beírt tantárgy eredménye beleszámít, beleértve ebbe a magatartás és szorgalom osztályzatokat is. Minden további félévben az előző félév tanulmányi átlagát kell figyelembe venni, beleértve ebbe a magatartás és szorgalom osztályzatokat is.”


4. § Az R. 5. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


5. §


(1)   A tanuló tanulmányai megkezdése szempontjából első szakiskolai évfolyamának első és második félévében az önkormányzati szakképzési ösztöndíj mértéke a tanulmányi eredmény alapján járó ösztöndíj támogatás 100%-a. A szakképző évfolyamok további féléveiben az önkormányzati szakképzési ösztöndíj mértéke abban az esetben marad a tanulmányi eredmény alapján járó ösztöndíj támogatás 100%-a, amennyiben a tanuló olyan  tanulmányi szerződéssel rendelkezik, amelyet Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén, illetve a Zalaegerszegi Járás illetékességi területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezettel vagy szakképző intézmény feladat-ellátási helyének számító költségvetési szervvel a meghatározott helyi hiányszakmák valamelyikében kötött, s ezt a kérelem mellékleteként benyújtott tanulmányi szerződés másolatával igazolja. Tanulmányi szerződés hiányában a szakiskola első évfolyamát követően a tanuló az ösztöndíj tanulmányi eredmény alapján járó összegének az 50%-ára jogosult.


(2)  A szakközépiskolában az érettségit követő első szakképző évfolyam első félévében az önkormányzati szakképzési ösztöndíj mértéke a tanulmányi eredmény alapján járó ösztöndíj támogatás 100%-a. Az érettségit követő szakképzés első félévét követően az önkormányzati szakképzési ösztöndíj mértéke abban az esetben marad a tanulmányi eredmény alapján járó ösztöndíj támogatás 100%-a, amennyiben a tanuló olyan tanulmányi szerződéssel rendelkezik, amelyet Zalaegerszeg Megyei Jogú Város közigazgatási területén, illetve a Zalaegerszegi Járás illetékességi területén székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezettel vagy szakképző intézmény feladat-ellátási helyének számító költségvetési szervvel a meghatározott helyi hiányszakmák valamelyikében kötött, s ezt a pályázati kérelem mellékleteként benyújtott tanulmányi szerződés másolatával igazolja.

Tanulmányi szerződés hiányában a szakközépiskolában az érettségit követő szakképzés első félévét követően a tanuló a szakképzési ösztöndíj tanulmányi eredmény alapján járó összegének az 50%-ára jogosult.”


5. § Az R. 7. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) A kérelmet az 5. melléklet szerinti nyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez mellékelni kell:

1. az iskolalátogatási igazolást,

2. a tanulmányi eredményt tartalmazó, az egyes tanévekre vonatkozóan meghatározott tanév végi bizonyítvány vagy félévi értesítő másolatát,

3. szakközépiskolai tanulók esetében az érettségit követő 13. évfolyam első félévében a 2. pontban meghatározottak mellett az érettségi bizonyítvány, ezt követően a tanév végi bizonyítvány vagy félévi értesítő másolatát,

4. a szakközépiskolai és a szakiskolai tanuló esetében (amennyiben ilyennel rendelkezik) a tanulmányi szerződés másolatát,

5. az iskola igazolását a 3. § (5) bekezdésében meghatározott igazolatlan mulasztás tényéről és mértékéről, vagy annak fenn nem állásáról,

6. azon szakiskolai tanulók esetében, akik számára a szakképzésről szóló törvény szerint az előképzettségük figyelembe vételével a képzési idő lerövidíthető, az iskola igazolását a tanuló tanulmányai megkezdése szempontjából első szakiskolai évfolyam teljesítéséről.”


6. § (1) Az R. 9. § (2a) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2a) A szakképző iskola igazgatója az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásban részesülő tanulók vonatkozásában a tárgyhót követő hónap 5. napjáig írásban tájékoztatja Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének Oktatási, Kulturális és Sport Bizottságát az (1)-(2) bekezdésben meghatározott, az önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatásra való jogosultság szüneteltetését és megszűnését megalapozó tényekről, mely alapján a Bizottság dönt az ösztöndíj szüneteltetéséről vagy megszüntetéséről.”


(2) Az R. 9. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Amennyiben a tanuló a tanulmányait nem a meghatározott helyi hiányszakmákban folytatja tovább, az igénybevett önkormányzati szakképzési ösztöndíj támogatás után visszafizetési kötelezettség nem terheli.”


7. § Az R. 5. sz. melléklete helyébe jelen rendelet 1. melléklete lép.


8. § (1) E rendelet 2014. augusztus 1. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


(2) Hatályát veszti az R. 2. § c) pontja és a 9. § (1) bekezdés a) pontja.




Dr. Kovács Gábor sk.

jegyző

Gyutai Csaba sk.

polgármester