Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 18/2014. (VI.27.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 57/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 07. 01- 2014. 07. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. § (1) és (2) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1), (3) és (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 54. § (1) és (3) bekezdésében, 68. § (2) bekezdésében, 84. § (1) és (2) bekezdésében, 85/F. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 57/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 3. § (4) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

[(4)    A lakásbérbeadás jellege költségelvűnek minősül, ha]

„d)    a lakásbérbeadás gyámügyi utógondozói feladatellátás céljából a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ, illetve jogutód szervezete részére történt.”


2. §    Az Ör. 5. § (2) bekezdése a következő d) ponttal egészül ki:

[(2)    Határozatlan időre kell bérbe adni]

„d)    a gyámügyi utógondozói feladatellátás céljából a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ, illetve jogutód szervezete részére bérbe adott lakást.”


3. § Az Ör. 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

17. § (1) Egyes munkakörökhöz vagy tevékenységekhez kapcsolódó bérbeadásnak minősül, ha a 2/a.-2/f. mellékletekben felsorolt lakásokban történik az elhelyezés.


(2)     Az egyes munkakörökhöz vagy tevékenységekhez kapcsolódó lakás bérlőjének – az alábbiakban felsorolt feltételek fennállásáig – csak az a személy jelölhető ki, akinek munkaköre vagy feladatellátása

1. a 2/a. mellékletben felsorolt lakásoknál köznevelési illetve egészségügyi tevékenységhez kapcsolódik,

2. a 2/b. mellékletben felsorolt lakásoknál a Hevesi Sándor Színház tevékenységéhez kapcsolódik,

3. a 2/c. mellékletben felsorolt lakásoknál a Zalaegerszegi Gondozási Központ tevékenységéhez kapcsolódik,

4. a 2/d. mellékletben felsorolt lakásnál a Zalaegerszegi Városi Sportlétesítmények Gondnokság tevékenységéhez kapcsolódik,

5. a 2/e. mellékletben felsorolt lakásnál a polgármesteri hivatal tevékenységéhez kapcsolódik,

6. a 2/f. melléklet a)-d) pontjaiban felsorolt lakásoknál művészeti, kulturális, valamint a felsőoktatásban és a köznevelésben végzett oktatói vagy kisegítői tevékenysége révén a városhoz kötődik,

7. a 2/f. melléklet e) pontjában felsorolt lakásoknál zalaegerszegi sportegyesület igazolt sportolója vagy sportszakembere.


(3)     A 2/f. melléklet f) pontjában felsorolt lakásoknál a bérlő a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ, illetve jogutód szervezete a gyámügyi utógondozói feladatellátása céljából.


(4)     A (2) bekezdésben meghatározott lakások bérbeadása esetén a bérlőkijelölési jogot

1. a 2/a. mellékletben felsorolt lakások esetén a lakás fekvése szerint illetékes intézmény vezetőjével történő egyeztetést követően a Zalaegerszegi Gazdasági Ellátó Szervezet vezetője,

2. a 2/b. mellékletben felsorolt lakásoknál a Hevesi Sándor Színház vezetője,

3. a 2/c. mellékletben felsorolt lakásoknál a Zalaegerszegi Gondozási Központ vezetője,

4. a 2/d. mellékletben felsorolt lakásnál a Zalaegerszegi Városi Sportlétesítmények Gondnokság vezetője,

5. a 2/e. mellékletben felsorolt lakásnál a jegyző,

6. a 2/f. melléklet a) pontjában felsorolt műteremlakásoknál a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.,

7. a 2/f. melléklet b) pontjában felsorolt műterem jellegű lakásoknál és a 2/f. melléklet c) pontjában felsorolt kulturális célú lakásoknál az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság,

8. a 2/f. melléklet d) pontjában felsorolt felsőoktatási célú lakásoknál a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány,

9. a 2/f. melléklet e) pontjában felsorolt sportolói lakásoknál a használati kvótával rendelkező szakosztályok javaslatára az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság gyakorolja.


(5)     Az egyes munkakörökhöz vagy tevékenységekhez kötődő lakásbérbeadás esetén a bérleti szerződés időtartamát az 5. § (1) bekezdésben meghatározottakra figyelemmel a bérlőkijelölésre jogosult határozza meg.


(6)     Az (2) bekezdés 7. pontjában meghatározott esetben a kötelezettségek teljesítése körében a sportegyesület (gazdasági társaság) készfizető kezesként helytállással tartozik.”


4. § Az Ör. 20. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2)   Speciális önkormányzati lakásbérbeadásnak minősül, és költségelvű jelleggel adhatók bérbe a 2/f. melléklet f) pontjában felsorolt lakások gyámügyi utógondozói feladatellátás céljából a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ, illetve jogutód szervezete részére.”


5. §    Az Ör. a következő 31/B. §-sal egészül ki:

 „31/B. § A 2/f. melléklet f) pontjában felsorolt lakásokra gyámügyi utógondozói feladatellátás céljából a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ, illetve jogutód szervezete jogosult a Lakáskezelő, Építőipari és Szolgáltató Kft-vel bérleti szerződést kötni.”


6. §    (1) Az Ör. 43. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4)   A határozatlan időre bérbe adott lakás egésze – a (6) bekezdésben foglaltak kivételével -csak akkor adható albérletbe (legfeljebb 5 évre) ha a bérlő azért van távol, mert lakóhelyén kívül 2 hónapot meghaladó időtartamban,

a)           gyógykezelésben részesül,

b)           meghatározott időre munkát vállalt, vagy tanulmányokat folytat,

c)           szabadságvesztés büntetését tölti, de nem szándékos bűncselekmény miatt ítélték el.”


(2) Az Ör. 43. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) A 2/f. melléklet f) pontjában felsorolt lakásokat gyámügyi utógondozói feladatellátás céljából a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ, illetve jogutód szervezete jogosult határozott és határozatlan időre is albérletbe adni, legfeljebb a lakásbérleti jogviszony időtartamára. A bérlő előzetesen közli a bérbeadóval az albérletbe vevők adatait, és az albérleti szerződésben kötelezettségként előírja számukra a bérlőt terhelő kötelezettségeket.”


7. §    Az Ör. 47. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2)   Lakbérkedvezményre jogosult

          a) a nyugdíjasházi lakás bérlője,

b) a 2/a., 2/c., 2/d. és a 2/e. mellékletekben felsorolt lakások bérlője, ha a bérlakásban tartózkodásuk az adott intézmény folyamatos és/vagy zavartalan működéséhez elengedhetetlen (pl. gondnok, házmester),

c) a 2/b. mellékletben felsorolt színészlakás bérlője,

d) a 2/f. melléklet a)-d) pontjaiban felsorolt műteremlakás, műterem jellegű lakás, kulturális és felsőoktatási célt szolgáló lakás bérlője.”


8. §    Az Ör. 2/a. – 2/h. számú mellékletei helyébe jelen rendelet 2/a. – 2/f. mellékletei lépnek.


9. § Jelen rendelet 2014. július 1. napján lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.




 Dr. Kovács Gábor sk.                                                        Gyutai Csaba sk.

                     jegyző                                                                            polgármester



Mellékletek