Zalaegerszeg Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2015. (IV.24.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati adóügyekre vonatkozó adóeljárási szabályokról szóló

Hatályos: 2015. 04. 25- 2019. 11. 27

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény  42/C. § (4) bekezdésében és 43. § (3) bekezdésében, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 38. § (6) bekezdésében és 175. § (24) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Értelmező rendelkezések


1. § E rendelet alkalmazásában:

       1.    adóhatóság: Zalaegerszeg Megyei Jogú Város önkormányzati adóhatósága,

       ​2. adókötelezettség: a bevallási, a bejelentkezési, a változás-bejelentési és adatszolgáltatási kötelezettség.

2. Az adókötelezettségek teljesítése 


2. § (1) Az adózó az adóhatóság felé fennálló adókötelezettségét az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó adók tekintetében az önkormányzat honlapján (www.zalaegerszeg.hu) közzétett nyomtatványokon teljesítheti.

(2) Az adóhatósághoz teljesítendő adókötelezettségeket az ügyfélkapuval rendelkező, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Adóosztályán (a továbbiakban: Adóosztály) elektronikus ügyintézés céljából regisztrált adózó elektronikus úton is teljesítheti.

(3) Az Adóosztálynál elektronikus ügyintézés céljából nem regisztrált adózó az adókötelezettségeit és egyéb kérelmeit az önkormányzat honlapján közzétett nyomtatványok kitöltésével, kinyomtatásával, aláírásával postai úton vagy az Adóosztályhoz személyesen eljuttatva teljesítheti. 

3. § (1) Az adóhatóság az adókötelezettségek teljesítéséhez nyomtatványt, elektronikus űrlapot rendszeresít. Ezen a bejelentést, az adóbevallást, az adatszolgáltatást, az önellenőrzést, az adófizetés átvezetést, kérelmeket lehet benyújtani.  

(2) Az adóhatóság meghatározza és közzéteszi a rendszeresített nyomtatványok tartalmát és formáját, gondoskodik arról, hogy azok az adózók számára megfelelő időben, könnyen elérhető helyen álljanak rendelkezésre. A bevallási és adatszolgáltatási nyomtatványokat, a kéreleműrlapokat az önkormányzati adóhatóság által rendszeresíthető bevallási, bejelentési nyomtatványok tartalmáról szóló 35/2008. (XII.31.) PM rendelet vonatkozó módosítását követően, de a benyújtásukra előírt határidőt megelőzően legalább 30 nappal kell közzétenni.

3. Fizetési módok


4. § Az adózó az önkormányzati adóhatóság hatáskörébe tartozó adók és díjak tekintetében – előzetes hozzájárulások alapján – csoportos beszedési megbízás alapján is teljesíthet fizetést.

4. Záró rendelkezések


5. § E rendelet 2015. április 25. napján lép hatályba.



Dr. Kovács Gábor sk.

jegyző


Balaicz Zoltán sk.

polgármester